Posts by ZEYNEP

    1-Önce belgenin içeriği okunur,nasıl ve ne belgesi olduğu değerlendirilir,nitelemesi/ isimlendirilmesi yapılır.Eğer sözleşme,ihtarname,vekaletname,taahhütname, beyanname,muvafakatname ,sulhname gibi ayrı koddan makbuz kesilmesini gerektiren bir işlem ise,örnek/suret tasdiki şeklinde işlemi yapamayız.Onaylama ve makbuz kesme yöntemi ve kodu farklı olacaktır.Ayrıca tasdik edilecek belgenin kanunlara,ahlak ve adaba aykırı bilgiler içermemesi,suç teşkil etmemesi,hakaret,tehdit veya ileride dava konusu olabilecek bir beyan veya ifadeye ilişkin olmaması gerekir.
    2-Şayet diploma,ruhsat,ehliyet,kimlik,nüfus cüzdanı ,pasaport,evlilik cüzdanı,gibi içinde herhangi bir parasal değer olmayan bir belgeyse,aslından kendimiz fotokopi çekeriz veya ilgilinin getirdiği fotokopiyi aslını görerek ve aslı ile iyice karşılaştırarak farklılaştırma ,silinti veya kazıntı /düzeltme yoksa" ibrazdan onay " kaşeleri yaparız,tek sayfa ise (tek yüzlü diploma veya tek yüzlü ve içinde parasal değer olmayan bir belge gibi ) 4.1 ve birden fazla sayfası(yüzü-parçası) varsa 4.9 koddan keseriz.Bu durumda birden fazla olan her yüz için 4.9 kodda ek harç sayfa adedine değer girilir. Karşılaştırma ise 20 satır=1 karşılaştırma sayılarak girilir.
    3-İşlem yabancı dilde yazılmış ve Türkçeye çevrilmesi gerekiyorsa,yeminli bir tercümana tercümesi yaptırılmadan onaylanmaz.Bu halde,tercümesi yaptırıldıktan sonra 4.10 veya 4.5 ,yahut parasal değer ihtiva eden tercüme sureti ise 4.8 koddankesilir.
    4-Dairdeki bir evrağın sureti isteniyorsa,"daireden örnek" kaşeleri yapıldıktan sonra,durumu ve evrağın özelliğine göre mevcut kodlardan hangisine uyuyorsa o koddan kesilir.
    5-Vekaletname,ihtarname,protesto ve benzeri özel değerli kağıt bedeline tabi işlem ve belgelerin örneği istendiğinde 4.2 koddan keseriz.
    6-Sözleşmeler, kira sözleşmesi gibi hem özel değerli kâğıt bedeline tabi ve hem de parasal değer içeren belgelerin/işlemlerin suret onayında 4.12 kod kullanılır.
    7-Harçtan muaf bir kişi veya kuruluşun getirdiği bir belge ise 4.13 koddan keseriz.
    8-Kesilmiş bir fatura gibi işlem aslının parasal bir değer ihtiva etmesi halinde,suret damga vergili kod olan 4.7 koddan makbuz kesilir.
    9- Belirli şahıstan belli bir gayrimenkulün alınmasına dair şirket yönetim kurulu kararı hk. G E N E L G E (2006/ 9 ):
    Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, ...II-Kararlar ve Mazbatalar... başlıklı bölümünün 2'nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların(ve şirketlerin) yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükmüne yer verilmiştir. ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü kararlar ihale kararlarıdır.Buna göre böyle bir kararın karar defterinden suretinin istenmesi halinde 4.15 koddan makbuzu kesilir. DEĞİŞTİRİLEN YASA MADDESİNİN YENİ ŞEKLİ ===== >>>> [2008/25 GENELGE 3- 5766 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 10/c maddesiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı Tablonun "II. Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrası
    "İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları Binde 4,5" şeklinde değiştirilmiştir.
    Bu değişiklikle sadece resmi dairelerle, kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların aldığı ihale kararları damga vergisine tabi tutulmuş, diğer kişi ve kurumların aldığı ihale kararları ise damga vergisinin dışında tutulmuştur.
    Bu durumda, 2007/30 ve 2007/62 sayılı Birliğimiz Genelgelerinde yer alan uygulama prensipleri, sadece resmi dairelerle kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurumların aldığı ihale kararlarına tatbik edilebilecektir.
    Dolayısıyla da resmi dairelerle kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurumlar dışında kalan şirketlerin , kooperatiflerin, vakıfların vb kuruluşların aldığı ihale kararı ve bu mahiyetteki kararların damga vergisine tabi tutulması imkanı kalmamıştır.
    ]
    10-Örneği çıkarılacak bir vekaletnamenin ekinde müstenidat evrak(dayanak vekaletname,imza sirküleri,fatura,irsaliye vs.) varsa,4.11 koddan makbuzu kesilir.
    11-%0.15 damga vergili belgeyse 4.6 kod,%0.9 damga vergili belgeyse 4.14 kod ve %0.75 damga vergili belge olduğunda ise 4.3 koddan kesilir.
    12-Dışarıda hazırlanmış sözleşme, kira kontratı geldiğinde,örnek /suret tasdiki şeklinde değil,ilgili sözleşmeye ait koddan kesilmesi gerekir.
    Ancak hangi işlemlerin %0.15,%0.9, yahut %0.75 damga vergisine tabi olduğunu doğrusu bilmediğim gibi yukarıda yaptığım açıklamalarımdan kendim de tam olarak tatmin olmuş değilim. Programı hazırlayanların gerekli açıklamalarını ve örneklemelerini bekliyorum. ALINTI TNB


    zeynep hanım onun demesi önemli değil kanunlar bize bu işlemi yapma yetkisi veriyormu ona bakmak lazım.
    Mesela ticaret odası seçimlerinde asaleten kullanılıyor oy vekaleten kabul edilmiyor
    hatta bu işi için vekaletname yapan bir arkadaşımız savcılıkta bu yüzden ifade verdi

    teşekkür ederim bu bilgiler için....


    Dereğli meslektaşım, kestirmeden gideceğim. Örneğini bağlı olduğu partiden yada YSK kurulu başkanlığından tedarik etsinler.

    evet haklısın ne yazılır bende bilmiyorum adam yurdışına gidecek eksik bişe olmasın çok teşekkürr ederimm

    Bir ilgili millet vekilliği seçimlerine katılacakmış ama kendisi burda olmadığı için vekalet vermek istiyo.. millet vekilliği şeçimlerine katılmak ve imzalanması gerekli evrakları imzalamak... bununla ilgili vekalet örneği olan arkdaşlar paylaşırsa sevinirim şimdiden teşekkürler :)

    aynı şey benim başımada geldi adam kimliğini kaybetmiş yeni kimlik çıkartmış snra eski kimligi bulmuş onu kullanıyo dedim amca bak senin başka kimliğin yine var şu tarihte almışşsın aaaaaa diyo bilgisayar nerden biliyomuş benim başka kimliğimin olduğu.........

    Hukuk - 15736




    Ankara, 04.08.2010



    Özü: Bandrol yapıştırılması uygulamasının 1 Eylül 2010 tarihi itibariyle tüm noterlik işlemlerinden kaldırılması hk.






    G E N E L G E


    ( 18 )




    .......................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    .......................... NOTERLİĞİNE




    İlgi : 27.05.2010 tarih ve 12 sayılı Genelgemiz.



    Tescil edilmiş araçlara ilişkin satış işlemlerinin 01.05.2010 tarihinden itibaren elektronik ortamda yapılması dikkate alınarak, araç satış sözleşmelerine yapıştırılan bandroller ile eklenen dayanak belgeler konusu Yönetim Kurulunun 25.05.2010 tarihli toplantısında görüşülmüş ve 1.2.1990 tarihinde başlatılan araç satış sözleşmelerine bandrol yapıştırılması uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren kaldırılmasına, bu kararın, vekalet işlemleriyle, 8.10.1997 tarihli ve 52 sayılı genelge ile bildirilen finansal kiralama sözleşmelerini kapsamadığına karar verilerek ilgi Genelge ile noterliklere duyurulmuş idi.


    Bu kez bir Noterimizce, tüm noterlik işlemlerinde bandrol uygulamasının kaldırılmasına dair yapılan başvuru üzerine konu, Yönetim Kurulumuzun 29.07.2010 tarihli toplantısında yeniden görüşülerek, diğer noterlik işlemleri bakımından da bandrol uygulamasının kaldırılmasının uygun olacağı sonucuna varılmış ve 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren, tüm noterlik işlemleri bakımından bandrol uygulamasının kaldırılmasına karar verilmiştir.



    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem ifasını rica ederim.


    Saygılarımla,





    BAŞKAN


    Fahri KÖSE


    (Beyoğlu 37. Noteri)

    T.C.

    [KEŞAP NOTERİ]
    ]





    Sayı : [2010]
    Konu : [........'ın vasiyetnamesi hk.]



    CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
    [KEŞAP]



    [T.C Giresun Valiliği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün ----- tarih ve ------ sayılı yazısı ile--------tarihinde ölmüş olduğu bildirilen ----- ili,----- ilçesi, ----mahallesi nüfusuna kayıtlı olup ---- ve ---- olma ----doğumlu ------ isimli kişnin noterliğimizden tanzim ve tasdik ettirmiş olduğu ----tarih ve ----- yevmiye numaralı vasiyetnamesi kapalı zarf içinde tenzifi için ekte gönderilmiştir.
    Gereği bilgilerinize saygıyla arz olunur.]




    Böle bi üst yazı yaz savcılığa ver vasiyeti kolay gelsin