Posts by Erkan

    ESKİ TTK....

    III - İNTİKAL:

    1. DEVİR:

    Madde 520 - Bir payın devri, şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine

    kaydedilmek şartiyle hüküm ifade eder.

    Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre

    muvafakat etmesi ve bunların esas sermayesinin en az dörtte üçüne sahip olması şarttır.

    Ortağın koymayı taahhüt ettiği sermaye ayın ise, payını şirketin kuruluşunu takip eden üç

    yıl içinde başkasına devredemez.

    Şirket mukavelesi payların devrini yasak edebileceği gibi yukarıki fıkralarda derpiş

    edilenlerden daha ağır şartlara da bağlı tutabilir.

    Payın devri veya devir vadi hakkındaki mukavele yazılı şekilde yapılmış ve imzası noterce


    tasdik ettirilmi
    ş olmadıkça ilgililer arasında dahi, hüküm ifade etmez.

    YENİ TTK..... III - Esas sermaye payının geçişi hâlleri
    1. Devir
    MADDE 595-(1)Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
    (2)Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
    (3)Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
    (4)Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
    (5)Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
    (6)Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenenteminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
    (7)Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.


    Burada kişi sayısıda önemli, beher kişi başına 50.45 TL. nispi harç alınır daha sonra Toplam bedel üzerindende damga vergisi alınmalıdır, vezne kodudunda 10.23 olması gerekir diye düşünüyorum.



    Adem bey;

    Şayet bu işlem içerisinde (metni tam bilmiyorum) müşterek borçlu ve meteselsil kefalete yer verilmemiş ise 10,23 kodundan kesilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Belirttiğiniz orköy senetleri için belirlermiş onlara münhasır düzenleme içerin bir kod. Selamlarımla...

    (30.06.2010 Tarihli 15 Numaralı Genelge)

    Safter ;

    Ayrıca kızımız Sıla KAYABAŞI'nın adına Emniyet Müdürlüğü, pasaport daireleri ile sair resmi kurum ve kuruluşlara müracaatla pasaportu teslim almaya, teslim ve tesellüm süresini uzatmaya, vize ettirmeye, bu husustan dolayı gerekli iş ve işlemleri takip ve sonuçlandırmaya, imzalanması gerekli evrakları imzalamaya, beyan ve taahhütlerde bulunmaya,........, in yapmasına rıza ve muvafakat ederim.

    bu kısmı vekalete kaçmış sanki :)

    ADEM BEY ARIYODUR YORULMASIN :)

    ANKARA, 10.6.1993
    Özü : Harçlar Kanununun 44 ncü maddesi Hk.


    GENELGE
    39


    Bir sorumuz üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk Îşleri Genel Müdürlüğünden gönderılen 12.5.1993 tarih ve 20750 sayılı yazıda;


    "İlgi yazınızda bir avukatın değişik şahıslardan ve değişik işler sebebiyle aldığı vekaletnameleri, düzenlenecek yeni bir vekaletname ile başka bir avukatı tevkil etmesi durumunda Harçlar Kanununun 44. maddesi uyarınca tek harç alınması gerektiği halde, Genel Müdürlüğümüzün 7 Temmuz 1976 tarih ve 19701 sayılı mütalaasında harcın temsıl edilen kişi sayısınca çoğaltılması gerektiği yolunda görüş bildirildiği belirtilmiş, konunun yeniden incelenerek Bakanlık görüşü istenilmiş bulunmaktadır.


    Bu konudaki mevcut yazışma dosyaları da birleştirilerek konu incelendi: 492 sayılı Harçlar Kanunun 44. maddesinde;


    (Bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez. Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerden, vekaleten imza edilmesi halinde, vekılin imzasından alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.


    Bir işte müştereken hareket eden vekillerin bir borca kefalet eden müteselsil kefıllerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.


    Ancak mümesssıl, haiz olduğu birden çok sıfatlara dayanarak imza ederse, sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse, kendisi için ayrı başkaları için de yukarıdaki fıkralara göre harç alınır.


    Birden ziyade kimseler bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.) denılmektedir.


    Bu hükme göre, genel prensip olarak, bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi durumunda, harcın artırılmaması gerektiği esası kabul edilmiş bulunmaktadır. Ancak, madde nıetninde, harcın artlrılması gereken istisnai haller sayılmıştır. Birinci istisna, 2. fıkrada belirtılen, bütün imzaların kanunen tatbikinin şart olması halidir. Örnek olarak, Türk Ticaret Kanununun 136, 154, 158, 279, 505, 477. hükümleri uyarınca, bütün şirketlerin kuruluş sözleşmesinde imzaların, kanunen ayrı ayrı tasdiki şart bulunmaktadır. Bu hallerde harcın, ikinci fıkra hükmü uyarınca, temsıl edilen kişi sayısına göre çoğaltılması gerekmektedir.


    İkinci istisna, 4. fıkrada belirtilen, değişik sıfatlarla imza atılması halidic Örneğin, bir kişi aynı işlern kağıdına kendisine asaleten, küçük çocuğuna velayeten ve üçüncü bir şahsa da vekaleten hareket ederek değişik sıfatlarla imzalaması mümkündür. Bu gibi hallerde 4.fıkra uyarınca harcın, sıfat sayısına göre çoğaltılarak alınması gereklidir.
    Üçüncü istisna, 5. fıkrada belirtilen, ayrı ayrı işlere imza atılması halidir. Gerçi fıkrada birden ziyade kimselerden bahsedilmektedir. Ama bir kişinin de aynı işlem kağıdına ayrı ayrı işlemler için imza atr~ıası mümkündür. Bu durumda da harcın artırılması gerekir. Örneğin, bir kişi aynı işlem kağıdı içinde bir aracını kiraya verirken, diğer bir aracını satabilir ve daha fazla işlemde de bulunabilir. Bu durumda 5. fıkra hükmü gereğince herbir işlem içirı ayn harç alınması gsrekmektedir.


    Genet prensibin istisnaları 44. maddede bu şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Buradan olayımıza dönersek, bır avukat de3işik kişilerden değişik işler sebebiyle aldığı vekaletnameleri başka bir avukata düzenlenecek yeni bir vekaletname ile devretmektedir. Kanunen imzaiarın ayrı ayrı tasdiki şart değildir ve imza bir sıfatla atılmıştır. Bu sebeple birinci ve ikinci istisnalara girmediği açıktır. Ancak, ilgili avukat herbir vekaletnameyi ayrı bir iş için alnııştır. Herbir vekalet ayrı ayrı işler için verilmiştir. Bu itibarla devredilen herbir vekaletname ayrı bir iş kabui edilerek ayrı ayrı harç alınması gerekir. Bu nedenle üçüncü istisna sözkonusu olmakta ve 44. maddenin 5. fıkrası uyarınca herbir işfemden ayrı harç alınması gerekmektedir.


    Şimdi, 7 Temmuz 1976 tarih ve 19701 sayılı mütaalamıza dönersek, bu mütalaamızda harcın temsil edilen kişi sayısırıca çoğaltılması gerektiği sonucuna varılmıştı. Yukarıda ise, 5. fıkra hükmü gereği herbir vekaletname ayrı iş kabul edilerek buna göre fıarç alınması gerektiği sonucuna varıldı. Uygulamada örneğin, mirasçılar toplanıp bir işlem kağıdı ile aynı avukata vekalet verebilmektedirler. Bu tür bir vekaletin devrinde kişi say!sına göre harcın çoğaltılmasına gidilemez. Çünkü devredilen vekaletnarrıe aynı iş içir~ verilmiştir. Ayrı iş istisnası uygulanamaz. Diğer istisnalara da girmediğinden temsil edilen kişi sayısına göre harcın çoğaltılması kanuna uygun olmamaktadır.


    Bu nedenlerle, bir avukatın değişik işler için a4dığı vekaletnarneleri başka bir avukata devretmesi halinde, devredilen herbir vekaletname ayrı işlem kabul edilerek ayrı ayrı harç alınmasının Harçlar Kanunumuza uygun olacağı düşünülmektedir " denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,


    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKANI
    M.Muhsin BILGE
    (Beyoğlu 23. Noteri)

    http://www.tnb.org.tr/KEPBasvuru.aspx


    KURUMSAL KULLANICI SÖZLEŞMESİ

    6.1.1. KEP Hesap Sahibi’nin ya da İşlem Yetkilisi’nin, KEP Hesabına erişerek gelen iletileri kontrol etmesinin esas olduğunu, mücbir sebep hâlleri dışında KEP Hesabı’na erişilmemesi durumunda o işgünü içinde gelen iletinin ertesi işgünü eline ulaştığı ve okunduğunun kabul edildiğini bildiğini, eğer gelen ileti Elektronik tebligat iletisi ise, elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayıldığını bildiğini,

    [size=3]ELEKTRON[/size][size=3]İK ORTAMDA ARAÇ SATIŞI[/size] UYGULA SIKÇA SORULAN SORULAR (120)


    26.Araç tescil belgesi üzerinde bulunan isim ile ibraz edilen nüfus cüzdanı, imza sirküleri vs
    belgede unvan birbirini tam tutmuyor. Harf hatası var. Satış yapmalı mıyım?


    Değişikliğin türüne göre (A.Rıza Ali Rıza, Ş.Urfa – ŞanlıUrfa) işlemi yapıp yapmamak
    tamamen noterin takdiridir.

    24. Nüfusta, kadınlardaki soyadı değişikliklerinde (evlenme, boşanma vb) bilgi uyuşmazlığı olursa
    ne yapılacak?

    EGM ve KPS kayıtları ile getirilen kimlik uyuşuyor ise satış yapılabilir

    http://www.tnb.org.tr/Hizmetle…vuzlar/ARAC_SATIS_SSS.PDF

    LPG OTOGAZ İSTASYONLARI SORUMLU MÜDÜR BAŞVURU FORMU BAŞVURU SIRASINDA VERİLMESİ GEREKENLER

    1. LPG Dolum Tesisleri Ve Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Semineri Katılım Belgesi fotokopisi,
    2.
    İstasyon ile sorumlu müdür arasında yapılan örneği Odaca verilecek noter tasdikli sözleşme veya noter tasdikli olmayan sözleşmeler için ise Vergi Dairesinden “Damga Vergisi Makbuzu, http://www.mmo.org.tr/resimler…pdf?tipi=68&turu=X&sube=2


    Değerli meslektaşlarım;

    Bugün dikkatimi çeken bir hususu sizlerle paylaşmak istedim. LPG otogaz istasyonları tip sözleşmesinde
    MADDE 11- ÇEŞİTLİ KONULAR a) İşbu sözleşme …./…./……. tarihinde ………………. adresinde bir asıl ve iki suret olmak üzere hazırlanmış ve taraflarca imzalanmıştır. b) İş bu sözleşmede hüküm bulunmayan konularda ilgili 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri geçerlidir. c) İşbu sözleşmenin damga vergisi sözleşme tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde ilgili vergi dairesine işveren tarafından nakden ödenir.

    denilmekte ve Makine Mühendisleri odasının sitesinde ise başvurularda aranan kriterlerden biride yukarıda alıntı yaptığım madde ise notere tasdik ettirilmeyen sözleşmenin damgasının vergi dairesine yatırtılacağından bahsedilmiş bu sözleşmeler iş sözleşmesi ve harç ve vergiden istisna. Notere tasdik te damganın noter tarafından dahsili düşüncesi ilemi kabul edilmekte bu işlem oda tarafından noterde vergiden muaf olan vergi dairesinde muaf değilmi tamamen karmaşık bir durum gibi geldi bana.

    4071 Sayılı Kanun

    Madde 7 – Başvuru bir dilekçe ile yapılır. Dilekçeye, devri istenilen taşınmaz malın tapu kayıtlarına ilişkin bilgiler yazılır; varsa, mahkeme ilamı; başvuran
    mirasçı ise veraset ilamı, akdi halef ise bunu kanıtlayan belgelerle gerekli
    olabilecek diğer belgelerin noterce onaylı örnekleri eklenir.
    Posta ile yapılan başvurularda;
    dilekçenin ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğünde kayda geçtiği tarih,
    başvuru tarihi olarak kabul edilir.
    Bedelin
    Hesaplanması

    Madde 8 –
    Devre konu
    taşınmaz malın bedeli, 2.7.1964 tarih ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas değerdir.


    [font=times new roman,bold] [size=4]HARÇLAR KANUNU[/size][/font]

    [size=4]Madde 63 [/size][size=4][font=times new roman,bold]– (Değişik: 3/4/2002[/font]-4751/5 md.)[/size]

    [size=4][/size]

    [/size][size=4]Bu Kanunda sözü edilen "kayıtlı değer" veya " emlâk vergisi değeri" deyimi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanununun[/size][size=4]29 uncu maddesine göre [/size][size=4][/size][size=4]belirlenen vergi değerini ifade eder.[/size]

    [size=4][/size][size=4]

    [font=times new roman,bold][/size][size=4](Değişik ikinci fıkra: 4/6/2008[/size][size=4][/font][/size][size=4]-5766/11 md.) [/size][size=4][/size][size=4]Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak[/size][size=4]

    [/size][size=4]vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.[/size][size=4]

    [font=times new roman,bold][/size][size=4](Ek fıkra: 18/2/2009[/size][size=4][/font][/size][size=4]-5838/16 md.) [/size][size=4][/size][size=4]Kat irtifaklı gayrimenkul devir ve iktisaplarında harç, devir ve iktisap bedelinin[/size][size=4]

    [/size][size=4]tamamı üzerinden hesaplanır.[/size][size=4]

    [font=times new roman,bold][/size][size=4](Değişik üçüncü fıkra: 4/6/2008[/size][size=4][/font][/size][size=4]-5766/11 md.) [/size][size=4][/size][size=4]Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha[/size][size=4]

    [/size][size=4]düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının[/size][size=4]

    [/size][size=4]tespit edilmesi halinde, aradaki farka isabet eden harç ikmalen veya re’sen tarh edilir. Bu suretle tarh edilecek tapu ve[/size][size=4]

    [/size][size=4]kadastro harcı için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vergi ziyaı cezası % 25 nispetinde uygulanır. Takdir[/size][size=4]

    [/size][size=4]komisyonu kararlarına istinaden bu fıkra uyarınca tarhiyat yapılamaz.[/size][size=4]


    [/size][size=4]Harcın hesabında 10 Yeni Türk Lirasına kadar olan matrah kesirleri dikkate alınmaz.[/size][size=4]
    [/size][size=4](3)[/size][size=4][/size][size=4] Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.[/size][size=4]

    SİYASİ TEMSİLCİLİK ARACILIĞIYLA YABANCI ÜLKEDEKİ TÜRK VATANDAŞLARINA TEBLİGAT: Madde 25/a - (Ek madde: 19/03/2003 - 4829 S.K./8. md.)
    Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.
    Bu halde bildirimi Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu veya bunların görevlendireceği bir memur yapar.

    Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.
    Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Muhatap Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.

    (Ek fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./7.mad.) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.


    TEBLİGAT KANUNUN YUKARIDAKİ MADDESİNE GÖRE TEBLİĞİ YAPACAĞINIZ KİŞİ TÜRK VATANDAŞI İSE BÜYÜK ELÇİLİĞE GÖNDERİYORSUNUZ YABANCI İSE KKTC Yüksek Mahkemesi Başkanlığına doğrudan gönderebilirsiniz diye düşünüyorum. Yukarıda alıntı yaptığınız genel yazıya tam anlam vermekte güc Yabancı ülkelerden tebliğ ve istinabe istemi ile ilgili olarak 2013 yılında yapılacak uygulamada:denilmekte yazıda ve 20 TL Posta ücreti alınır denilmiş şimdi maliyeye yatırtılacak para haricimi 20 TL. posta gideri alınacak ? yoksa bu gider maliyeyemi yatırtılacak. Yok bu maliyeye yatırtılırsa bunun posta gideri bizim yürürlükte olan tebligat ücretimi olacak ?


    BENCE BİZ 20 TL. POSTA ALMALIYIZ. VE MUHTELİF GELİRLER HESABINA MALİYEDE 38 TL. YATIRTILMALI.

    2011/3 sayılı genelge.
    Araç satış ve devir işlemlerinde alınacak ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı dikkate alındığında, noterlerce söz konusu ücret dışında ayrıca yol ödeneği, çevirme ücreti ve benzeri adlar altında herhangi bir ücret alınmasına imkân bulunmadığı düşünülmektedir.”

    TMK.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır.

    Ben hiç bir ücret derken PTT ve Tescil ücretinin bu kapsama girmediğini düşünüyorum ve her ikisinide ilgiliden tahsil ediyorum tescil edilmesi kanunla getirilmiş bunun ifası içinde bunun alınması gerektiğini düşünüyorum zaten cüzi bir miktar genelgede bahsedilen ([size=3]ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı) kısmını tescil ücreti için görmüyorum. Çünki yasal bir düzenleme mevcut. [/size]