Posts by Erkan

    Değerli meslektaşlarım bende İbrahim beyin örneğinde verdiği şekilde bir vekaletle karşılaştım (..... gününde geçerli olmak kayıt ve şartıyla !) demiş yani bir günlük vekalet vermiş benim kanaatimce de olabilir kanısındayım. Selamlar...


    Biz Noterlik Kanunu ve Tebligat Kanununa göre yapıyoruz.Yani hepsini asıl yapıyoruz.Zaten veznede makbuz kesilirkende fiyatta bir fark olmuyo.


    Sayın meslektaşım nasıl değişmez eğer tamamını asıl yapıyorsanız muhatap tek ise 3 asıl üzerinden harç almalısınız yani alt kısımdan 2 sureti silip 3 asıl olarak işlemyapılması gerekir diye düşünüyorum. Selamlar....

    Bono’da Şekil Şartları:


    Türk Ticaret Kanunu’nda bono’da bulunması gereken şekil şartları aşağıda belirtilmiştir.


    1. Bono veya emre muharrer senet kelimesi; Senet metninde Bono veya emre muharrer (emre yazılı) senet ibaresi yazılı olmalıdır. Senet Türkçe’den başka bir dilde yazılmış ise, o dildeki bono karşılığı kullanılan kelimenin bulunması gerekir.
    2. Kayıtsız şartsız bir bedel ödeme vadi; Bono bir ödeme vaadidir. Bu vaadin belirli bir tutar olması ve şart ihtiva etmemesi gerekir. Eğer bononun içeriğinde şarta bağlı ibareler yer alırsa, bu takdirde bononun kıymetli evrak niteliği kaybolmuş olur. Ancak, yazılı belge olma niteliği devam eder.
    3. Vade; Bono tutarının ödeneceği tarihi gösterir. Vade belirtilmemiş ise görüldüğünde ödenir. Vadenin yazılmamış olması bono niteliğini ortadan kaldırmaz.
    4. Ödeme yeri; Bonoda ödeme yeri belirtilmelidir. ödeme yeri belirtilmeyen durumlarda, düzenleme yeri ödeme yeri sayılır.
    5. Kime ya da kimin emrine ödenecekse onun ad ve soyadı; Bono kime ya da kimin emrine ödenecek ise (lehdar) onun ad ve soyadını taşımalıdır. Lehdar tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı bonoda yer almalıdır. Lehdar ismini ihtiva etmeyen bono, ticari senet olma özelliğini yitirir. Unvanların kısaltılarak yazılması mümkündür ancak, unvan nev’i mutlaka belirtilmiş olmalıdır.
    6. Senedin düzenlendiği gün ve yer; Bonoda senedin düzenlendiği yer açıkca belirtilmelidir. Senedin düzenlendiği yer belirtilmemiş ise, senedi düzenleyenin isminin yanında yazılı olan yer düzenleme yeri sayılır. Bononun düzenlendiği günün bonoda yer alması gerekir. Tanzim tarihi bulunmayan bono kambiyo senedi olma vasfını kaybeder, adi senet hükmünü ifade eder.
    7. Senedi düzenleyenin imzası; Bonoyu düzenleyen kimse ile onu ödeyecek kimse aynı şahıstır. Bonoya atılacak imza teammüllere göre, bonodaki damga pulunun üzerine ve açığına atılır. İmza bulunmayan bono hüküm ihtiva etmez.

    Tahliye Taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için, kira sözleşmesinin tanzim tarihinden sonraki bir tarihte yapılması , diğer bir deyişle kiracının fiilen taşınmazı kullanıyor olması, taşınmazın zilyetliğinin kiracıya devredilmiş olması gerekir.


    Kira mukavelesinin tanzim tarihi ile aynı tarihte veya önceki bir tarihte yapılan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. SELAMLAR...

    Sayın meslektaşım bir senedin bono senedi ola bilmesi için borçlu ve alacaklısının olması şart hamiline bir senet düzenlenemez ve bu tür senetler protesto olamayacağı kanısındayım. Hamiline çek yazılabilir ama hamiline senet düzenlenmez kanaatindeyim bana geldi böyle bir senet ve ben onu protesto etmedim bankaya iade ettim. Selamlar....