Posts by Erkan

    Ankara, 2.11.2001
    Özü: SAKAT veya malûllere ait yerli üretim araçlarının satışları Hk


    G E N E L G E
    ( 47 )


    İLGİ: a) 19.11.1998 günlü Hukuk 19424 (94) sayılı genel yazımız.
    b) 07.09.2001 günlü ve Hukuk 13747 (2001/38) sayılı genelgemiz.


    İlgi genel yazı ve genelge ile SAKATlara mahsus araç satışlarında dikkate alınması icabeden prensiplere yer verilmiştir.


    Bu defa, bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden, SAKAT ve malul kişilerce taşıt alım vergisi muafiyetinden istifade suretiyle iktisap edilen yerli üretim araçlarının;


    1- SAKAT veya malul olmayan ve Taşıt Alım Vergisi mükellefi olan kişilere satılıp satılamayacağı,
    2- Taşıtın özel tertibatı söktürülerek yeni bir tescil belgesi çıkarılmasının mümkün bulunup bulunmadığı,
    3- Yukarıda belirtilen hususların herhangi bir süre ile kayıtlı olup olmadığı,
    4- Evvelce istifade edilen Taşıt Alım Vergisi muafiyeti kapsamında, satışı yapan veya özel tertibatı değiştiren SAKAT veya malul kişiden tahsil olunmayan Taşıt Alım Vergisinin ödettirilip ödettirilmeyeceği,
    hususlarındaki sorular 05.06.2001 günlü ve Hukuk 1360-8982 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.


    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 28.08.2001 günlü toplantısında görüşülen 20.07.2001 günlü ve 39794 sayılı yazıda ise;


    ...1318 sayılı Finansman Kanununun taşıt alım vergisi ile ilgili 2346 sayılı Kanunla değişik muaflık ve istisnalar başlıklı 3/c maddesinde; ...Bizzat maluller tarafından iktisap edilerek kullanılan ve özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar bu vergiye tabi değildir.... hükmü bulunmaktadır.
    Diğer taraftan, 1318 sayılı Finansman Kanununa, 3418 sayılı Kanunun 22 nci maddesi ile eklenen, 4369 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesiyle de değişen geçici 2 nci maddede, ...Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 yıl süre ile geçerli olmak üzere, otomobil, kaptıkaçtı, panel, arazi taşıtı (münhasıran yük taşımak amacıyla imal edilenler hariç) ve minibüslerin fabrika, anabayi, bayi, bölge bayii, yetkili satıcı, acente, satıcı ve motorlu araç ticareti yapanlardan fatura veya benzeri belgeler ile ilk iktisabı veya yurt dışından ithali bir defaya mahsus olmak üzere ek taşıt alım vergisine tabidir.... denilmiştir.
    Üçüncü paragrafında da ... Ek taşıt alım vergisinin, tarh, tahakkuk ve ödenmesi ile muaflık, istisnalar, sorumluluk ve vergilendirmeye ilişkin diğer hususlar hakkında 1318 sayılı Finansman Kanununun taşıt alım vergisine ilişkin hükümleri uygulanır.... hükmüne yer verilmiştir.
    Öte yandan, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2348 sayılı Kanunla değişik 4/c maddesinde de, ...Bizzat maluller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır.... hükmüne yer verilmiştir.
    Bu hükümlere göre, malul tarafından iktisap edilen taşıtın iktisap edilmezden önce, taşıtta (fatura veya gümrük makbuzu gibi belgelerinin düzenlenmesinden önce) otomatik vites dışında, ayrıca SAKATlığına uygun herhangi bir özel tertibatın taktırıldığının tevsik edilmesi durumunda motorlu taşıtlar vergisi, taşıt alım vergisi ve ek taşıt alım vergisi muafiyetinin uygulanması gerekmektedir.
    Kanun maluller tarafından iktisap edilen taşıtların taşıt alım ve motorlu taşıtlar vergisi dışında tutulabilmeleri için taşıtların bizzat malul tarafından kullanılması, taşıtı iktisap eden malulün fiziki engelinin gerektiği özel tertibatlı olarak imal edilmiş olması gerekmektedir.
    SAKATlığa uygun hale getirilmiş taşıtın özel tertibatının değiştirilmesi, SAKAT veya malul olmayan kişilere satılması durumunda muafiyet ve istisna şartlarını ihlal etmiş olacağından, bu tarihi takip eden dönemin başından itibaren motorlu taşıtlar vergisine, bu taşıtın satışı esnasında da taşıt alım vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
    Taşıtın özel tertibatı sökülerek yeni tescil belgesi çıkarılması hususu İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünü ilgilendirmektedir....
    denilmiştir.


    Maliye Bakanlığı görüşünün son paragrafında yer alan husus ile ilgili olarak 10.09.2001 günlü ve Hukuk 2165/13968 sayılı yazımızla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne müracaat edilmiştir.


    İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.10.2001 günlü toplantısında görüşülen 27.09.2001 günlü ve 235044 sayılı yazıda ise, ...bahse konu aracın özel tertibatının sökülmesi halinde , aracın cinsi ve sahibi değişeceğinden, tescil belgesinin değiştirilmesi gerekmektedir... denilmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.
    BAŞKAN


    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)


    Değerli meslektaşım umarım bu genelge sizi aydınlatır. Selamlar...

    Banka yetkililerinin noterler nezdinde yapacakları işlemlerde esas olarak noterden tasdikli imza sirküleri veya Ticaret Sicili Memurluğundan düzenlenmiş yetki belgesi ibraz etmelerinin yeterli olacağı görüşüne varmıştır.TNB 1991/66 sayılı genelge



    Türk Ticaret Kanununun 42 ve 50 inci maddelerinde ticari işletmelerin şubelerinden bahsedilmiştir. Şube 5590 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret, Sanayi Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları Birliği Kanunu’nun 9.maddesinin 3.fıkrasında bir merkeze bağlı olduğu halde müstakil sermayesi ve müstakil muhasebesi bulunan veya muhasebesi merkezde tutulduğu ve müstakil sermayesi olmadığı halde tek başına ticari muamele yapan yerler olarak tarif edilmiştir.


    Şubelerin bulunduğu yerin ticaret siciline tescil ve ilan edilmesi gerektiği Türk Ticaret Kanunu’nun 42, 50 ve Ticaret Sicili Tüzüğü’nün 52,53,54,55 inci maddelerinde belirtilmiştir.
    Ticaret Sicili Nizamnamesinin 54 üncü maddesinde şubelerin tescilinde gösterilen cihetler, 55 inci maddesinde ilgililer ve tescile esas vesikalar belirtilmiştir. Zikredilen maddelerde şube tescilinde, şube tescil talep dilekçesinin şirketi idare ve temsil ile mükellef bulunanlarca imzalanması ve bu şubeye temsilci tayin hakkında karar verilmesi öngörülmektedir. Bu karar anonim şirketlerde yönetim kurulunca, limited şirketlerde ortaklar kurulunca alınmaktadır.
    Yukarıda açıklandığı üzere şubelerin tescilinde ticaret sicili tüzüğünde belirtilen vesikaların yeterli olduğu, ayrıca şirket ana sözleşmesinde şubenin şirket organı olduğunun belirtilmesine gerek olmadığı mütalaa edilmektedir.TNB 1999/38 sayılı genelge

    Sayın meslektaşlarım benim anladığım yasada da belirtildiği üzere (Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri,) Karayolları Trafik Kanunu kapsamında olup kayıt ve tescil edilmiş araçların satış ve devrine ilişkin düzenleyeceğimiz satışlar maktu ücretli, kayıt ve tescile tabi araçlardan tescil edilmeden önce satışa konu edilenlerin ikinci el araç olarak kabulü mümkün bulunmadığından, bu araçların satışlarına ilişkin düzenlenen sözleşmelerin Damga Vergisi ve harca tabi tutulması gerektiği kanaatindeyim. Sevgi ve selamlar...

    -TNBOnline Hizmetler - Genelge, Genel Yazı ve Hukuk Dergileri Detaylı Gösterim


    Mali Danışmanlık 390-17717
    Ankara, 06.09.2007
    Özü: İkinci el araç satış sözleşmelerinde damga vergisi nispeti hk.


    G E N E L G E
    ( 49 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 21.05.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 10589 (2007/23) sayılı
    Genelgemiz.


    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen ve Birliğimiz görüşünü de ihtiva eden yazımızla, 04 Nisan 2007 günlü ve 26483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5615 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A Bölümüne eklenen 6 ncı fıkrasındaki, ikinci el araç satış sözleşmelerinin binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması uygulaması kapsamına hangi araçların girdiği hususunda Başkanlıkları görüşü talep edilmiştir.
    Hava ve deniz taşıt araçlarının ikinci el satışlarında binde 1,5 nispet damga vergisini uygun görmeyen Gelir İdaresi Başkanlığının bu görüşü ilgide kayıtlı Genelgemizle noterliklere duyurulmuş olmakla birlikte, tereddüt edilen hususlarda yeniden müracaat edilmesi gereği doğmuştur.
    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımız ile;
    - Başkanlıkları görüşünde hava ve deniz taşıt araçlarının yeni düzenlenen hükmün kapsamında mütalaa edilmediği,
    - Türk Dil Kurumunca hazırlanan Türkçe Sözlükte;
    ...Araç... kelimesinin, bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta, gücünden yararlanılan nesne veya taşıt olarak,
    ...Taşıt... kelimesinin ise yine aynı sözlükte, otomobil, tren, gemi, uçak gibi taşıma araçlarının ortak adı, nakil aracı, nakit vasıtası, vasıta olarak,
    tanımlandığı,
    - 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloya 5615 sayılı Kanun ile eklenen ...ikinci el araç satış sözleşmeleri... ifadesinin, Türk Dil Kurumu Türkçe sözlüğünde yer alan araç ve taşıt tanımları ile birlikte incelendiğinde ........... yeni konulan hükmün lafzen son derece açık olduğu, dolayısıyla da bu hükmü Karayolları Trafik Kanunu gereğince kayıt ve tescil edilmiş araçlarla sınırlamaksızın, ilgili sicillerde kayıtlı bulunan hava ve deniz taşıt araçlarının satışına dair sözleşmelerin de binde 1.5 nispetinde damga vergisine tabi tutulmasının uygun olacağı,
    - Başkanlıkları görüşünde ayrıca motorlu kara taşıtlarının ilk defa faturalı olarak iktisap edilenlerden, Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre sicile tescil süresi içerisinde, bir başka şahsa yine fatura esas alınarak noterliklerde yapılan satışların da ikinci el araç satışı olarak kabul edilmediği, oysa ki ilk defa ana bayi veya bayiden fatura ile satılan bir aracın fatura ile satın alan tarafından tescil süresi içerisinde bir başka şahsa satışının da ikinci el araç satışı olduğu cihetle, bu sözleşme yönünden de binde 1,5 nispetinde damga vergisi uygulanmasının gerektiği,
    - Diğer taraftan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun tanımlar ile ilgili 3 üncü maddesinde,
    ...Araç: Karayolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adıdır.
    Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.
    Yarı römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorkdur.
    Hafif römork: Azami yüklü ağırlığı 750 Kg'ı geçmeyen römork veya yarı römorkdur....



    şeklinde yer alan tanımlar çerçevesinde, sanayi ve ziraatta kullanılan ve ikinci el satışa konu olan iş makinaları ile römork, yarı römork ve hafif römorkların satışında düzenlenen sözleşmelerin binde 1,5 nispette damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda da Başkanlıkları görüşünün bilinmesine ihtiyaç olduğu,
    - Yine ikinci el araç satışlarına uygulanan binde 1,5 nispetteki damga vergisinin, araçların hibe edilmesi hakkındaki kağıtlara da uygulanıp uygulanmayacağı hususunun izaha muhtaç olduğu,
    belirtilerek konunun tetkiki ile Başkanlıkları görüşünün bildirilmesi istenilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 28.08.2007 günlü toplantısında görüşülen 24.07.2007 günlü ve 65418 yazıda ise;
    ...İlgi (b) ve (c)'de kayıtlı yazılarınızın incelenmesinden, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun ...I-Akitlerle ilgili kağıtlar... başlıklı bölümünün A-6 fıkrası gereği binde 1,5 nispetinde vergiye tabi tutulan ...ikinci el araç satışı sözleşmeleri... nde yer alan ...araç... kelimesinin içeriği konusunda tereddüte düştüğünüz anlaşılmıştır.
    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde, karayolunda kullanabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makinaları ve lastik tekerli traktörlerin genel adının araç olduğu, 22 nci maddesinde ise bu Kanun kapsamında değerlendirilen araçların hangi şekilde kayıt ve tescile tabi olduğu açıklanmıştır.
    Buna göre, ilgi (a)'da kayıtlı yazımızda da belirtildiği üzere,
    - Karayolları Trafik Kanunu kapsamında olup kayıt ve tescil edilmiş araçların satış ve devrine ilişkin (hibe yoluyla devir dahil) düzenlenen sözleşmelerin Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun I/A-6 bölümü gereği binde 1,5 nispetinde,
    - Söz konusu Kanuna göre, kayıt ve tescile tabi araçlardan tescil edilmeden önce satışa konu edilenlerin ikinci el araç olarak kabulü mümkün bulunmadığından, bu araçların satışlarına ilişkin düzenlenen sözleşmelerin Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun I/A-1 bölümü gereği binde 7,5 nispetinde,
    damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir....
    denilmektedir.
    Gelir İdaresi Başkanlığının nihai görüşüne göre,
    1- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde tanımı yapılan araçlardan motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin ve römorkların ikinci el satış sözleşmelerinde damga vergisi nispeti binde 1,5 olarak uygulanacaktır.
    2- Bu araçların yine trafik sicilinde kayıt ve tescilli olanların hibe işlemlerinde düzenlenen kağıtlar da binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi olacaktır.
    3- Fatura ile satın alınan ve fakat trafik siciline kayıt ve tescil ettirilmeden faturalı olarak satılan veya hibe edilen araçlarla ilgili olarak, satış ve hibe işlemi sebebiyle düzenlenen kağıtlara ait damga vergisi nispeti binde 7,5 olarak uygulanacaktır.
    4- Hava ve deniz taşıt araçlarının ikinci el satış sözleşmelerine ait damga vergisinin binde 1,5 nispette uygulanması mümkün değildir. Bu sözleşmelerde binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacaktır.

    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)


    ------------------------------------------------------------------
    31 Aralık 2009 PERŞEMBE


    Resmî Gazete


    Sayı : 27449


    KANUN


    BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN


    Kanun No. 5942 Kabul Tarihi: 24/12/2009


    MADDE 1 –13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Kanunla değişik 20 nci maddesinin başlığı ile (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


    “Araçların satış, devir ve tescili ile bu işlemlerle ilgili yetki ve sorumluluk:”


    “d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmaması halinde, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.


    Satış ve devir işlemi, siciline işlenmek üzere üç işgünü içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilir. Bu bildirimle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılır. Satış ve devir tarihi itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca eski malikin vergi mükellefiyeti sona erer, yeni malikin vergi mükellefiyeti başlar.


    Yapılan satış ve devir işlemi üzerine noterler tarafından yeni malik adına bir ay süreyle geçerli tescile ilişkin geçici belge düzenlenir.


    197 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan sorumluluk hükümleri saklı kalmak kaydıyla, anılan maddede ve bu bentte yer alan isteme ve bildirmeleri elektronik ortamda yaptırmaya ve bu konuda yükümlülük getirmeye, elektronik bildirmelere ilişkin usul ve esasları belirlemeye Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili olup, bu kurumlar satış, devir ve tescile ilişkin işlemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli elektronik veri akışını sağlarlar. Satış ve devir işlemlerini yapanlar, bu işlemler sırasında edindikleri bilgileri ifşa ettikleri takdirde Türk Ceza Kanununun 239 uncu maddesi uyarınca cezalandırılırlar.


    Satış ve devir işlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu veya Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun gördüğü kamu kurum veya kuruluşları tarafından yeni malik adına tescil belgesi düzenlenerek elden veya posta aracılığıyla teslim edilir. Tescil belgesinin bir ay içerisinde teslim edilememesi halinde yeni malike sorumluluk yüklenemez.


    Bu bentte düzenlenen satış ve devir işlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisnadır. Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri, satış ve devir esnasında noterler tarafından tahsil edilir ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun 119 uncu maddesi uyarınca beyan edilerek ödenir. Bu bentte yer alan işlemler sebebiyle noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmez.


    1512 sayılı Kanunun 112 nci maddesi uyarınca belirlenen ücret uygulanmaksızın satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında toplam 20 Türk Lirası maktu ücret alınır. Söz konusu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan ücret tutarının o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle hesaplanır.


    Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar. Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re’sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir.


    Bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye İçişleri ve Maliye Bakanlıkları yetkilidir.


    e) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendine uymayanlar ile (d) bendinin sekizinci paragrafı hükümlerine göre bir ay içerisinde tescil belgesi almayan alıcılara 130 Türk Lirası, (d) bendi hükümlerine uymayan noterlere ise her bir işlem için 1.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tescil yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafikten men edilir.”


    MADDE 2 –30/7/2008 tarihli ve 5795 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinde yer alan “1/1/2009” ibaresi “1/5/2010” olarak değiştirilmiştir.


    GEÇİCİ MADDE 1 –1/5/2010 tarihine kadar uygulanmak üzere 2918 sayılı Kanunun 5766 sayılı Kanunla değişik 20 nci maddesinin (d) bendinin değişiklik öncesi hükümlerine göre noterlerde yapılan satış ve devir işlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisnadır. Bu tarihe kadar, 1512 sayılı Kanunun 112 nci maddesi uyarınca belirlenen ücret uygulanmaksızın satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında toplam 20 Türk Lirası maktu ücret alınır.


    MADDE 3 –Bu Kanunun;


    a) 1 inci maddesiyle değiştirilen 2918 sayılı Kanunun 5766 sayılı Kanunla değişik 20 nci maddesinin (d) bendinin dördüncü paragrafı hariç diğer hükümleri 1/5/2010 tarihinde,


    b) Geçici 1 inci maddesi 1/1/2010 tarihinde,


    c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,


    yürürlüğe girer.


    MADDE 4 –Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


    -----------------------------------------------------------

    Bilgi İşlem - 618 - 23159




    Ankara 31.12.2009


    Özü: 2010 Yılı TNB Vezne Programı Güncellemesi Hakkında






    ............................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ............................NOTERLİĞİNE




    01.01.2010 tarihinden itibaren geçerli olacak olan Harç, Damga ve Değerli Kağıt tarifelerinin yüklenmesi kapsamında, araç satış kanununda yapılan değişiklikten kaynaklanan yeni işlem kodu ve raporlar sebebi ile önceki senelerde kullanılan elle tarife girişi ve internet üzerinden sadece tarife güncellemesi yeterli olmayıp, mutlaka bahsedilen ilave özellikler ve tarifeleri de içeren Vezne program güncellemesi yapılması zorunludur.




    31.12.2009 günü saat 18:00 itibari ile TNBonline - Program Yükleme bölümü ve Canlı Bağlantı programından yayınlanmaya başlanacak olan güncelleme setinin, yine TNBonline - Üye Ana Sayfasındaki "2009-2010 Vezne Yılsonu Geçiş İşlemleri Kılavuzu"na göre yıl sonu işlemlerinin bitirilerek yüklenmesi gerekmektedir.




    Konu hakkında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


    Saygılarımla.




    BAŞKAN


    HASAN YENİ


    (İstanbul 28. Noteri)

    Hukuk - 23498 Ankara, 15.12.2008
    Özü: Öğrenci burs/kredi taahhüt senetlerinin İnternet ortamından alınarak yapılacağı hk.


    G E N E L G E
    ( 36 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi : a) 26.04.1989 günlü ve Gen. Sek. 4813( 39),
    b) 21.01.1998 günlü ve Hukuk 794 (2),
    c) 16.04.2003 günlü ve Hukuk 5507 (16),
    d) 17.03.2005 günlü ve Hukuk 3607 (6) sayılı genelgeler.


    Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Kurumlarına ait "Burs/Kredi Taahhüt Senetlerinin" İnternet ortamından alınarak noterliklerde onaylanmasını talep etmekle; Yönetim Kurulumuzun 26.11.2008 ve 15.12.2008 tarihli toplantılarında konu görüşülmüş ve sözü edilen senetlerin dökümünün, anılan Kurum tarafından noterliklere verilecek şifre ile İnternet ortamından indirilmesi suretiyle noterliklerde onaylanmasına karar verilmiştir.


    Buna göre;
    Kurum tarafından her noterliğe verilen, TNB. İnternet Sitesinde yayımlanan kullanıcı adı ve şifre ile burs/kredi talebinde bulunan öğrencinin taahhüt senedine ulaşılarak lazer yazıcıda birinci hamur A-4 kağıt boyutunda çıktı alınıp onaylanacaktır.
    Biri dairede kalmak diğeri öğrenciye verilmek üzere iki adet olarak onaylanacak olan, harç ve damga vergisinden muaf bulunan ve bir örneği ekte gönderilen bu senetlerden 9 sayfa üzerinden karşılaştırma ücreti alınacaktır.
    Gerekmedikçe ek kağıt kullanılmadan işlem tamamlanacaktır.
    Kurum sitesinin buna ilişkin bölümünde yer alan "Noterlerin Dikkatine" başlıklı kısımda yazılan hususlara dikkat edilmesi gerekmekte olup, konuya ilişkin diğer açıklamalar ekte gönderilmiştir.


    Yeni düzenleme nedeniyle daha önce çıkarılan genelgelerin aykırı düşen hükümlerinin yürürlükten kaldırıldığının bilgi edinilmesi ile gereğinin buna göre ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28. Noteri)


    E k i: Burs/Kredi Taahhüt Senedi örneği
    Açıklamalar


    HNT
    KY.


    Ek-1:


    1. Bu uygulama için internet bağlantısı ve aynı bilgisayarda lazer yazıcı bulunması gerekmektedir.
    2. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde 16.12.2008 tarihi itibarı ile hizmete açtığı "Noterler için Senet Dökümü" bölümüne girebilmek için, her Noterliğe özel bir kullanıcı adı ve şifresine ihtiyaç vardır. Bu bilgileri edinmek için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
    a. Türkiye Noterler Birliği internet sayfasına () noter olarak giriş yapınız.
    b. Açılan ana sayfada "Kredi Yurtlar Kurumu Sistemine Giriş Şifreniz için Burayı Tıklayınız" yazan tuşa tıklayınız.
    c. Açılan sayfada, noterliğinize ait kullanıcı adı ve şifresi ekrana gelecektir. Bu şifre, noterliğinizdeki tüm personel tarafından kullanılabilecek ortak bir şifredir. Aynı sayfanın altında ayrıca detaylı kullanım kılavuzu da yer almaktadır.
    3. İnternet gezginini açınız ve adresine giriniz.
    4. Karşınıza gelen sayfanın sağ tarafında yer alan e-hizmetler bölümündeki kayan haberlerde bulunan "2008-2009 Öğretim yılı Noterler için Senet Dökümü" seçeneğine tıklayınız.
    5. Açılan sayfada, "Kullanıcı Girişi" bölümüne, TNB sitesinden edindiğiniz kullanıcı adı ve şifresini girerek TAMAM tuşuna tıklayınız. Şifre değiştirme zorunlu olmayıp, bununla birlikte değişen şifrenin kaybedilmesi durumunda, Kredi Yurtlar Kurumu'nun 0 312 435 08 52 numaralı faksına durumu bildirir imzalı ve kaşeli bir yazı faks çekilmelidir. (İlgili Kişiler: Şirin KUŞ, Güler DEVECİOĞLU: İrtibat Telefon No: 0 312 430 17 80 / 131)
    6. Öğrenciye ait taahhütname metninin ekrana gelmesi için aşağıdaki adımları uygulayınız:
    a. Öğrencinin TC Kimlik numarasını, ekrandaki kutuya yazınız ve ARA tuşuna tıklayınız.
    b. Ekranınıza, bu öğrenciye ilişkin Burs- kredi Taahhüt Senedi gelecektir. İnternet gezgininizin yazdırma seçeneği ile lazer yazıcınızdan senedin 2 nüsha olarak çıktısını alınız ve genelge doğrultusunda onaylama işlemini tamamlayınız.
    c. Yeni bir öğrenci adına işleme başlamak için gezgininizdeki GERİ tuşunu kullanabilirsiniz.


    Sayın bulut o genelge biraz eskide kaldı sanırım birliktelik olsun 33,3 kodundan keselim karşılaştırma 9 olsun 40,27-TL. ücrette sıdandart olsun. Boşluk kalmıyor zaten doldurulmuş halde siteden çıktı alınıyor. Selamlar....

    Bence maktu harca tabi tutmanız gerekir işin aynine yönelik bir işlem değil bir maden sahasının devralınacağını ve bundan doğacak yaptırımların tarafına ait olacağı taahhüdü. Selamlar....

    2006/11 GENELGEDEN ALINTI .....


    ...Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki:
    a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.
    b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez....... hükmüne yer verilmiştir.
    Yine aynı kanunun 225 inci maddesinde ise ...Defterler aşağıdaki şekilde tasdik olunur:
    a) Ciltli defterlerin tasdik esnasında sayfalarının sıra numarasıyla teselsül ettiğine bakılarak, bu sayfalar teker teker tasdik makamının resmi mühürü ile mühürlenir.
    b) Müteharrik yapraklı yevmiye defteri kullanmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilen müesseseler bir yıl içinde kullanacaklarını tahmin ettikleri sayıda yaprağı yukarıdaki esaslara göre tasdik ettirirler. Tasdikli yapraklar bittiği takdirde, yeni yapraklar kullanılmadan evvel tasdike arzolunur.
    Bunların sayfa numaraları tasdikli yaprakların sayfa numaralarını takiben teselsül ettirilir. Tasdik makamı, ilave yaprakların sayısını ilk tasdik şerhinin altına kaydeder ve bu kaydı usulüne göre tasdik eder.... hükmü yer almaktadır.

    Zeynep hanım tamamından karşılaştırma alırsınız (müstenit dahil) imza sayısına göre harç alınacak 44,3 ten kese bilirsiniz makbuzunu. İyi çalışmalar...

    Değerli meslektaşlarım;
    Noterliklerin görevleri arasında olan bir şeyde anlaşmazlıkları yargıya intikal etmesini önlemek, anlaşmazlıkları çözmek gibisinden düşünecek olur isek kişi böyle bir işlem yapacağını beyan eder ise vekaletimizin metninde "Diledi özel veya tüzel kişiler ile dilediği bedel ve şartlar dahilinde Mesul Müdürlük Sözleşmeleri akd etmeye, şartlarını kabule" gibisinden ibareler içeren bir vekalet yazılması ve işleminde bu yetkiler ışığında yapılması hem noterin hem de vekil ve müvekkili açısında anlaşmazlıkları bertaraf etmiş olur kanaatindeyim. İleride yargıya intikal etmesi durumunda "işçilerle sözleşmeler yapmaya" gibi genel bir ibare ile bir taraftan yargıda hakimin vereceği karara bırakılmamış olur ki şu anda bizimde burada yaptığımız gibi yapılırdı yapılamazdı gibisinden çelişkili durumlar ortan kalkacağını düşünüyorum. Yaptığımız işlerden sorumluyuz yapmadığımız işten sorumlu tutulamayız. Selamlar ve saygılar...

    VEZNE KODU : 10.1- Değeri girilecek. Nisbi Harç+Vergili,


    NOT:1-Silah menkul mal olduğu için değer girişi yapılacak.
    2-İzin belgesi aranacak.(Devralacak kişiden)-Tabanca gibi yivli setli silahlardan.
    (Yivsiz-Setsiz Av tüfekleri için izin belgesine gerek yok)
    3-İşin özelliğine binaen ruhsat ve kimlik fotokopilerinin eklenmesi uygun olur. Ancak zorunluluk yok.


    NOT:492 s.Harçlar Kanunu hükmü:
    Değer esası:
    Madde 42 - Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlıklar esastır.
    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.


    -2009/9-Genelge:"91/1779 sayılı Yönetmelik'in 21inci maddesinin 99/13749 sayılı Yönetmelik'le değişik ikinci fıkrası ''Ruhsatlı silahların başka bir şahsa devrinin yapılabilmesi için devir almak isteyenin silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almasında herhangi bir engel halinin bulunmadığının tespit edilmiş olması gerekir. Silah devrini öngören sözleşme noterce düzenlenir. Silah ve mermiler, ruhsat düzenlenmeden devredilen şahsa teslim edilemez." hükmüne amirdir.
    Silah devir alma talebinde bulunan kişilerin, talep ettikleri silahı devralmalarında sakınca bulunmadığına ilişkin yazıların bazı birimlerce mühürsüz olarak bazı birimlerce de mühürlenerek gönderildiği, bu durumun ise noterliklerde tereddüde neden olduğu anlaşıldığından, uygulamada birliğin sağlanabilmesi için söz konusu belgelerin mühürlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir."


    -2000/38-Genelge: "91/1779 Karar Sayılı Yönetmelikte değişiklik yapan 99/12448 Karar Sayılı Yönetmelik 16.02.1999 tarih ve 23634 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle ikamet bölgesi esas alınarak Jandarma ve Polis teşkilatlarının ayrı ayrı silah ruhsatı işlemlerini yürütmeleri hükmü getirilmiştir.
    Bu nedenle, 01.03.2000 tarihinden itibaren ikamet bölgeleri dikkate alınarak Jandarma ve Polis Teşkilatlarınca düzenlenecek noter istek belgeleri gözönüne alınarak sözkonusu devir işlemleri yapılacaktır."