Posts by Erkan

    Mirasçılardan birine feragat edilecekse :


    1-2003/32 sayılı genelge uyarınca mirastan feragat halinde silah izin belgesi aranmaz

    2-değer gösterilmesi zorunlu değildir.

    3-İşleme veraset ilamı ve kimlikler eklenir.



    Değer girilirse Nispi harç, girilmezse maktu harç alınır.
    Damga vergisi, 1996/16, 1998/1 nolu genelgeler gereğince alınmaz


    DAMGA VERGİSİ, 1996/16, 1998/1 nolu genelgeler gereğince alınmaz.
    FERAGATNAMELER 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tabloda belirtilen kağıtlar arasında yer almadığından damga vergisine tabi tutulmamaları gerekir


    MURİSTEN İNTİKAL EDEN RUHSATLI SİLAHIN MİRASÇILARDAN BİRİ LEHİNE FERAGAT EDİLMESİ
    G E N E L G E
    ( 2003/32)

    Seher hanım 2009 Ocak ayı Muvazene ve Aylık iş cetvelinizi Enter tuşları ile geçerek yeniden hazırlatın rapor ön izlemeden sonra kapatın yılın tamamını yeniden hesaplayacaktır umarım düzelir. İyi çalışmalar...

    Değerli meslektaşlarım bu Taahhüt bir kurum veya kuruluş tarafından istenildi ve bu prösüdür tamamlansın diye böyle bir işlem yapılmışsa ne ala yok aksi mevcut ise Cabir beye katılmamak ne mümkün. Selamlar...

    Sayın meslektaşım olacakları beklemektense olacakları olmadan önlemek lazım :) Yazım Net proğramımızın ana ekranının üst kısmında e-eğitim başlığı altında bulunan kısmı tıklayarak açtıktan sora Yeni Başlayanlar ==> Bilgi Giriş Ekranının kullanılması 2 bölümündeki videoyu izlediğiniz zaman size kara liste hakında detaylı bilgileri sunacaktır. İyi çalışmalar...

    Değişik bir vekalet kefalet, garantörlük, taahhüt içeriyor "Birbirleriyle ilgili işler bir arada bulunuyorsa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinden bir harç alınır..." yine; Diğer taraftan, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 4 üncü fıkrasında, kefalet, teminat ve rehin senetlerinin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı, aynı Kanunun 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında ise, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 3 üncü fıkrasında da, bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işleminin de ayrıca vergiye tabi olacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. hususları açısından dikkatli incelenmesi kanaatindeyim. Selamlar..

    Kanımca yapılmasında bir sakınca yok lakin mükellef yıl içinde hiçmi iş yapmamış onları neden işlememiş, siz yaparsınız 2.sayfaya bilgi föyünü yapıştırırsınız 2010 kayıtlarını işlemek için ara tasdik yapmış olursunuz ve ondan sonrada 2009 da işlemediği kayıtlar var ise işlediği taktirde 2010 yılının defterine işlemiş olur bu konuda uyarmanızı tavsiye ederim yinede işlenecek hiç bir kaydım yok diyor ise oda ilgilinin problemi. Selamlar....

    Sayın Bulut;
    Okumaya vaktim yak diyorsunuz ama mümkünse altınada birkaç satır iliştirin diyorsunuz :) tabiri caiz ise bu ne pehriz bu ne lahana turşusu demek geliyor insanın içinden.

    Mali Danışmanlık - 278-10069
    Ankara, 15.05.2008
    Özü: MTV ilişik kesme belgeleri hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazıda;
    "Son günlerde noterliğimize araç satışı ile ilgili olarak getirilen N.V.V.D.M.lüklerince verilme ilişik kesme belgelerinde; araca ait ruhsatta bulunan şasi numarasının son 4 rakamı yazılmak suretiyle düzenlendiği görülmektedir. Tarafımızdan ilgiliye her iki belgenin de birebir tutması gerektiği söylenerek tekrar Nakil Vasıtaları Müdürlüğüne gönderildiğinde ilişik kesme belgesinin değiştirilmeden aynısı yeniden düzenlenerek verildiği görülmüştür.
    Vergi dairesi araçların bilgilerinin sistemlerine bu şekilde kaydedildiğini ve kendilerinin hiçbir şekilde sisteme girerek düzeltme yapamadıklarını ilgiliye beyan etmişlerdir.
    İşlemlerin aksamasına sebebiyet vermememiz için ne şekilde hareket etmeliyiz."
    denilmiş olup Yönetim Kurulumuzun 16.01.2008 günlü toplantısında görüşülen konu hakkında;
    "Noterliklerdeki araç satış işlemleri sebebiyle, noterlere ibraz edilen MTV ilişik belgelerinin sıhhati konusunda Başkanlığınız görüşleri çerçevesinde yayımlanan Genel Yazılarımızla sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı bilgiler ihtiva edenler bakımından dikkatli olunması gereğine işaret edilerek, gerekli hallerde belgeyi düzenleyen vergi dairesi ile irtibata geçilerek bu belgenin doğrulattırılması tavsiye edilmiştir.
    Buna göre, aracın tanıtıcı özellikleri bakımından ruhsata göre farklı bilgiler ihtiva eden ilişik kesme belgelerini düzenleyen vergi dairesi ile temasa geçilmesine rağmen farklılığın giderilmediği ifade edilmekte olduğundan, bu durumda ne yapılması gerektiği konusunda tüm noterliklerimizi bilgilendirmek üzere konu hakkındaki görüşünüzün Birliğimize bildirilmesini"
    denilmek suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığından görüş talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.05.2008 günlü toplantısında görüşülen 31.03.2008 tarih ve 031885 sayılı yazıda;
    "İlgide kayıtlı yazınızda bahsedilen konuyla ilgili olarak teşkilatımıza gönderilen 28.03.2008 tarih ve 31107-31108 sayılı genel yazılarımızın birer örneği ilişikte gönderilmektedir."
    denilmektedir.
    Söz konusu yazılardan birinin Vergi Dairesi Başkanlıklarına diğerinin Defterdarlık Gelir Müdürlüklerine gönderildiği anlaşılmaktadır.
    Ekte birer örnekleri gönderilen yazıların her ikisinde de uygulayıcı birimlere, ilişik kesme belgelerindeki bilgilerin hatalı veya eksik olduğunun araçların satışı sırasında noter tarafından tespit edilerek düzeltilmesinin istenilmesi halinde vergi dairelerince, araca ait ruhsata dayanılarak yukarıda açıklandığı şekilde düzeltme yapılarak yeni bir ilişik kesme belgesinin mükellefe verilmesi talimatı bulunmaktadır.
    Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Başkanlıklarına ve Defterdarlık Gelir Müdürlüklerine gönderdiği her iki yazının birer örneği ekte bulunmaktadır.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    Siz sadece yapılmış olan bir sözleşmenin şerhini düşüyorsunuz yani rehin sözleşmesi yapılmış zaten ama sizdeki araç satış sözleşmesine, ruhsatnameye bu şerhi düşmenizden dolayı size hiç bir problem çıkartılacağını zannetmiyorum. Selamlar...

    Değerli meslektaşlarım bilmiyorum müfettişlerin de kendince bazı yorumları oluyor lakin bize 2009 yılında teftişe gelin müfettiş Satış Vaadi Sözleşmesinde belediyeden rayiç değer almanıza gerek yok vatandaşı yormayın uyarısını yaptı üzerine basa basa ki bizde öncesinde alıyor ve işleme ekliyor idik fakat artık istemiyoruz. Burada bize gösterdiği dayanak ise 2007/6 nolu genelgenizde açık açık yazıyor Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat sözleşmelerinde belediye den Kat Karşılığında inşaate tahsis olunan arsanın emlak vergisi rayiç değerini belediyelerden isteyerek belgelendirin fakat Satış Vaadi Sözleşmeleri için böyle bir şey söz konusu değil demişti. İyi çalışmalar...

    Değerli meslektaşlarım muhakkak dediğiniz gibi vekalet verenin beyanı çok önemli lakin arkadaşımız belki meslekte yeni olamazmı ? bunları kapsayan bir vekalet örneği olsun istemiştir elinde vekaleti yazarken yine ilgiliye sorar vereceği yetkiler yazılır istenilmeyenler çıkartılır. Aslında arkadaşımızın istediği yetkiler mevcut yazım proğramımızda bulunuyor belki elimde bunlardan oluşan ve daha geniş kapsamlı bir vekalet örneğim olsun istemiştir. Selamlar....

    Yazı :
    İlgili tarafından talep edilen işlem metninin, noterlikte makine (daktilo ve bilgisayar) ile yazılmasıdır. Yazılan metnin yine noterlikte fotokopisinin çekilmesi de aynı anlamı taşır. İşlem metni/yazı, Harçlar Kanunu 135.maddesi hükmünde yer alan kriterlere göre (50 harf bir satır, 20 satır = 1 sayfa ya da bilgisayar programların ifadesi ile 1000 karakter= 1 sayfa) değerlendirilerek ücret alınır.


    Noterlik Ücret tarifesi gereğince asıl işlemde, onama ve tanıklık şerhlerinden yazı ücreti alınmaz. Ancak işlemin suret nüshalarında yer alan “iş bu örnek daire dosyasında saklı aynı tarih ve yevmiye nolu aslının aynıdır” şeklindeki ibarenin üzerinde yer alan kimlik onama satırları da yazı ücretinin hesabında dikkate alınacaktır. Bu durumda suret yazı sayfası asıl yazı sayfasından fazla olacaktır.


    Karşılaştırma :


    Asıl Karşılaştırma:
    Dışarıda hazırlanmış ve asıl işleme eklenmesi gereken bir belgenin (fotokopi, tarayıcı vs. gibi yollarla çoğaltılan) örneğinin, ilgiliye iade edilen aslı ile karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir.


    Suret Karşılaştırma:
    İşlemin suret nüshasına eklenecek belge örnekleri ile asıl işleme eklenmiş belge örneklerinin karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir. (Burada asıl belge ilgilisine teslim edilmiş olup, asıl işlem ekleriyle karşılaştırma yapılır.)


    Ek Karşılaştırma:
    İşlemin dairede kalan nüshasına eklenecek belge örnekleri ile asıl işleme eklenmiş belge örneklerinin karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir. (Burada da suret karşılaştırmada olduğu gibi asıl belge ilgilisine teslim edilmiş olup, asıl işlem ekleriyle karşılaştırma yapılır.)


    Asıl karşılaştırmaya esas belgelerin aslıdır. Suret ve ek karşılaştırmaya esas olan ise asıl işlem ekleridir/işlem ekindeki fotokopilerdir. Örneğin bir araç satışında; önce ilgililer tarafından sunulan kimlik, ruhsat, borç olmadığını gösteren belgeler asıl işleme eklenen fotokopilerle karşılaştırılır ve belgeler iade edilir.(asıl karşılaştırma) Artık elimizde bir nüsha asıl işlem vardır. Sonra; suret nüshalara eklenecek fotokopilerle, elimizdeki asıl işlem ekindeki fotokopiler karşılaştırılır.(suret karşılaştırma) Yine dairede saklayacağımız nüshaya eklenecek belgelerde, asıl işlem ekindeki fotokopi belgelerle karşılaştırılır. (ek karşılaştırma)



    Belge Asılları
    (Asıl Karşılaştırma-ilgilinin ibraz ettiği belgeler esas alınır)
    Asıl işlem
    Suret İşlem (Suret karşılaştırma) (Ek karşılaştırma) Daire Nüshası
    (İlgiliye iade edilen ancak asıl işlem ekinde fotokopisi/örneği bulunan belgeler esas alınır.)


    Karşılaştırmaya konu belgeler aynı belgelerdir. Dolayısıyla asıl/suret/ek karşılaştırma sayısı aynıdır. Değerlendirmede kriter Harçlar Kanunu 135. maddesinde yazı için belirlenen kriterdir. (20 satır=1 sayfa ..)


    Dayanak:
    İlgilinin temsilen işlem yaptırması halinde; temsil yetkisini, kapsamını ve sınırlarını gösteren belgenin, işleme eklenmesi zorunluluğu nedeniyle yapılan değerlendirmedir.


    Noterlik Kanunu 79. maddesinde sayılan belgelerin (vekaletname, velinin kimliği, kayyım kararı, veraset ilamı, tüzel kişiyi temsilde; imza sirküleri ve karar) işleme eklenmesi halinde eklenen sayfa sayısının tahakkukta gösterilmesidir. Değerlendirmede kriter fiziksel anlamda sayfa/yaprak sayısıdır.


    NK 79. maddenin ikinci fıkrası gereğince sözü edilen belgeler (temsilen hareket edildiğini gösteren niteliği nedeniyle) iş kağıdına yazılacaktır. Yine aynı fıkrada birer örneğinin harçsız ve vergisiz ilgilisine verileceği düzenlemesi mevcuttur. Bu durumda ilgiliye asıl verileceği zaman, yani işlemden suret verilmemesi halinde asıl nüsha harcı değişmeyeceğinden tahakkukta dayanak değerlendirmesine gerek olmaz. Yani dayanak değerlendirilmesi ilgiliye suret verilmesi halinde sözkonusudur. (Mevcut vezne programımızda da suret verilmemesi halinde ilgili kutucuk açılmamaktadır.)


    Müstenidat İçin Ek Yaprak Adedi:
    İşlemin tek değerli kağıtta bittiği durumlarda işleme dayanak olarak eklenen belgelerin ayrıca değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Değerlendirmede kriter fiziki sayfa/yapraktır. Örneğin tek değerli kağıda sığdırılan vekaletname düşünelim. Bu vekaletnameye sirküler eklenecek olsun. Burada müstenidat için ek yaprak adedi 1, bir nüshadaki yaprak adedi 1 olacaktır. (TNB’nin 1996/47 sayılı genelgesi)


    --------------------------------------------------------
    Değerli meslektaşım aslında dayanağı sormuşsunuz ama ben ihtiyaç duyarsınız diye yanında birkaç bir şey daha attım. İyi çalışmalar...

    Beni temsilen dilediğinden dilediği bedel ve şartlarla her türlü motorlu ve motorsuz araçları kesin olarak satın almaya, satış bedellerini ödemeye, sözleşmelerini imzalamaya, taşıt alım vergisi ile her türlü vergi, harç, masraf ve primlerini ödemeye, fazla yatırılanları geri almaya, beyannamelerini imzalamaya, makbuz ve belgelerini almaya, bu şekilde sahibi bulunacağım her türlü motorlu ve motorsuz araçlarımı dilediği trafik şube veya bürolarında veya ilgili mercilerde kayıt ve tescil ettirmeye, araç tescil, trafik geçici yol belgelerini çıkartmaya, teslim almaya, tarfikten çekmeye, hurdaya ayırmaya, çekme belgesi, hurda belgesi almaya, zayiinden ruhsat ve diğer belgelerini çıkartmaya, yeniletmeye, fenni muayenelerini, aracıma LPG yakıt sistemi taktırmaya, projeler ve teknik belgeler hazırlatmaya, tescillerini yaptırmaya, tescil belgesine LPG sistemini işletmeye, tespitlerini yaptırmaya, plaka almaya, dilediği yere nakletmeye, dilediği sigorta şirketine dilediği şekil ve şartlarla her türlü sigortasını yaptırmaya, poliçelerini imzalamaya, bu konularda gerekli tüm işlemleri yapmaya, temiz kağıdını, vergi ilişik kesme belgesini almaya, araç üzerinde bulunan her türlü rehin, ipotek, tahdit ve takyitleri kaldırmaya, ibra ve diğer rehin kaldırma belgelerini almaya, trafik ruhsatnamelerini yenilemeye, vergilerini tediyeye beyannamelerini imzaya, vasıtalarımı dilediğine, dilediği bedel ve şartlarla kat'i veya mülkiyeti muhafaza kaydı ile satmağa, satış bedellerini almağa, satış senet veya sözleşmelerini imzalamağa, mülkiyeti muhafazalı satışlarda bana verilecek emre muharrer senetleri tesellüme, borç bitiminde ibralar vermeğe, gerek borcumuz ve gerekse alacağımız karşılığı dilediği motorlu araçlar üzerinde dilediği şeklin ve şartlarda leh yada aleyhimizde dilediği derece ve sırada her türlü ipotek, rehin, mülkiyeti muhafaza ve diğer her türlü tahdit ve takyitler tesis ettirmeye, sözleşmelerini akt ve imzaya, gerektiğinde bunları feshetmeye, tesis edilmiş olan her türlü rehin, ipotek, haciz ve sair tahdit ve takyitleri kaldırmaya, terkin ettirmeye,muvafakatnameleri imzalamağa, satışları gerektiğinde fesih etmeğe, yeniden satmağa, gerektiğinde hurda belgesi ve çekme belgesi almağa, plakayı terkin ettirmeğe, yol belgesi almağa, geçici plaka almağa, evraklarını imzaya, bilcümle motorlu aracımı bağlı bulunduğu dilediği otopark müdürlüklerine, ilgili trafik müdürlükleri yada diğer tüm emniyet birimlerine müracaat ederek talep ile teslim almaya, teslim ve tesellüme, tebliğ ve tesellüğe, dilekçeler vermeye, beyan ve taahhütlerde bulunmaya, yatırılması gereken her türlü vergi resim ve harçları ve vergi ve cezaları yatırmaya, makbuz ve dekontları almaya, gerekli evrak ve belgeleri tanzim ve imza ile merciine takdime, aracımı teslim aldıktan sonra dilediği karayolu ile getirmeye, hasılı yukarıda yazılı işleri tam ve eksiksiz olarak takip ve neticelendirmeye aracımın hasara uğraması nedeni ile, adıma tahakkuk etmiş ve edecek ne isim altında olursa olsun tüm sigorta bedellerini, mali mesuliyet ve kasko sigorta sözleşmesi ile sigortalı bulunduğum bilcümle sigorta şirketinden veya havale edileceği banka şubesinden, çekle ödenmesi halinde çek bedellerini dahi adıma talep, tahsil, ahzu kabza ve ibraya, uzlaşmaya, hasar tesbiti yaptırmaya, tutanaklarını imzalamaya, itirazda bulunmaya, hakem, bilirkişi seçmeye, bu konularla ilgili sigorta şirketleri, trafik idareleri, sair yetkili makamlar nezdinde yapabileceğim tüm işlemleri yapmaya, yürütmeye....
    ------------------------------------------------------
    Biraz ekleyin biraz kırpın sizin dediğiniz gibi bir vakalet çıkacaktır. :) iyi çalışmalar....

    Değerli meslektaşlarım gözden kaçırılmaması gereken bir konuda yasaya bakıldığında gerçek kişilere ait çeklerden bahsediyor tüzel kişiler vekalette çek tanzimine ilişkin vekalet verebilecekler anlamınamı geliyor ? Selamlar...

    Ankara, 13.12.2002
    Özü: SAKAT ve malûllere ait yerli üretim özel tertibatlı araçların SAKAT olmayan kişilere devri Hk.


    G E N E L G E
    ( 48 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 1- 07.09.2001 gün ve (38) sayılı genelgemiz.
    2- 02.11.2001 gün ve (47) sayılı genelgemiz.
    3-19.11.1998 günlü Hukuk-19424-94 sayılı genel yazımız.


    İlgi genelgeler ve genel yazı ile malûl ve SAKAT kişilere ait özel tertibatlı araçların satış ve devirlerinde uygulanması gereken esaslar duyurulmuştu.


    İntikal eden başvuru ve duraksamalar nedeniyle, yerli üretim özel tertibatlı bu tür araçların, SAKAT olmayan şahıslara satılmak istenmesi halinde, noterin doğrudan mı, yoksa özel tertibatının sökülmesi ve tescil belgesinin değiştirilmesinden sonra mı işlem yapabileceği konularında görüşleri sorulan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulu'nun 11.12.2002 günlü toplantısında görüşülen 27.11.2002 gün, 2362-64001/1-b/02-10644 sayılı yazıda;


    ...Yerli üretim özel tertibatlı araçların tescil belgelerinde satılamayacağına dair herhangi bir şerh bulunmadığından, belirtilen araçların özel tertibatı sökülmeden ve tescil belgesi değişmeden noterliklerce satışının yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı...
    Belirtilmiştir.


    Anılan yazı kapsamı dışında kalan ve yurtdışından ithal edilen SAKAT araçları hakkında ilgi genelgeler ve genel yazıda belirtilen ilkelerin geçerliliğini koruduğu da gözönünde tutulmak suretiyle, bilgilerinizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.


    Saygılarımla.



    BAŞKAN


    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)
    -----------------------------------------------------------
    ve yine bu ve ilgide yazılı genelge ve genel yazılarada göz gezdirmenizi tavsi ederim....