Posts by Kml

    [size=6px][/size][size=medium]Kadir Gecesi bu gece bin aydan daha hayırlıdır,Kadir Gecesi'nin önemi ise bu gecenin sadece Peygamber efendimizin ümmetine ait olmasıdır.


    Kadir Gecesi okunacak dualar ve kılınacak olan namaz ile bu gecede yapılan ibadet 4 bin yıllık ibadete eşdeğerdir.


    Kadir Gecesi'nin hangi gün olduğu aslında kesin olarak bilinmez, Ramazan ayının son 10 gününde aranması gerekir.Kadir Gecesi ile ilgili hadisler ve İslam alimlerinin yorumları bu gecenin özelalametleri ve belirtileri olduğu yönündedir.


    [/size][color=rgb(77, 78, 83)][size=medium]Kadir Gecesi okunacak dualar için İslam alimleri Kadir Suresi'nin okunmasını öneriyor. Bunun yanında bir de Peygamber efendimizin okuduğu Kadir duası bulunuyor. Dileklerin kabul olduğu Kadir Gecesi okunacak duaları Türkçe mealleriyle internethaber.com sitesi sizin için derledi.


    [/size][/color][color=rgb(255, 0, 0)]KADİR GECESİ DUASI PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU[/color][color=rgb(77, 78, 83)]


    Kadir duası :
    - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)


    [/color][color=rgb(255, 0, 0)]KADİR GECESİ DUASI TÜRKÇE MANASI[/color][color=rgb(77, 78, 83)]


    Kadir Gecesi duasının manası :
    -'Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.[/color][color=rgb(255, 0, 0)]KADİR GECESİ OKUNACAK KADİR SURESİ[/color][color=rgb(51, 68, 102)]


    Kadir gecesinde, bir kez Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevaptır.
    Bismillahirrahmanirrahim
    İnnê enzelnâhü fî leyletilkadr
    Ve mê edrâke mâ leyletülkadr
    Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
    Tenezzelülmelâiketü verrûhu fîyhâ bi’izni rabbihim min külli emr
    Selêmün hiye hattâ matla ıl fecr



    TÜM İSLAM ALEMİNİN VE MESLEKTAŞLARIMIN KADİR GECESİ MÜBAREK OLSUN HAYIRLARA VESİLE OLUR İNŞALLAH[/color]

    Hukuki Danışmanlık - 9216
    Ankara,
    12/06/2015
    Özü: Marmara Üniversitesi Mezunları-nın Mezuniyet Belgelerinin Teyit Edilebileceği Web Adresi Hk
    ......................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca Birliğimize gönderilen 06.05.2015 gün ve 1500095623 sayılı yazıda “Üniversitemiz mezunlarının mezuniyet belgelerinin güvenilir ve hızlı bir şekilde teyit edilmesi için T.C. kimlik ve diploma numaraları ile sorgulama yapılabilen diploma.marmara.edu.tr web adresi kullanıma açılmıştır.Kurumumuz bünyesinde bu hususta duyuru yapılması ve teyit yapılacak mezunların öncelikle ilgili web adresinden sorgulanması; kayıt bulunamadığı takdirde Üniversitemizden teyit istenilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim” denmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
    Saygılarımla.
    Yunus TUTAR
    Başkan
    (GENEL YAZI: 52 )

    Hukuki Danışmanlık -
    9215Ankara,
    12/06/2015Özü: Kolombiya CumhuriyetindeE-Apostil Uygulamasına Geçil-diği Hk
    ......................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü 27.05.2015 tarih ve 2015/7912525 sayılı yazıları ile; “Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliğinden alınan ve bir örneği ilişikte sunulan Nota'da, e-Apostil uygulamaları çerçevesinde Kolombiya Dışişleri Bakanlığınca ekte takdim kılınan apostil tasdik şerhi çıktılarının kullanılmaya başlanacağı ve tasdike konu belgelere iliştirileceği” bildirilmiştir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
    Saygılarımla.
    Yunus TUTAR
    Başkan

    Eki: Kolombiya Büyükelçiliğinin 23.03.2015 tarihli yazısıİle ekindeki apostil şerhi çıktısı örnekleri

    http://www.tnb.org.tr/TNBOnlin…2161529genelyazi51eki.pdf

    Mali İşler -205-4350-8012



    Ankara, 26.05.2015


    Özü: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hk.


    ………………………..NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ………………………..NOTERLİĞİNE




    23.04.2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun;
    8.maddesinde; “31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ilk iki çocuk için %7,5” ibaresinden sonra gelmek üzere “, üçüncü çocuk için %10,” ibaresi eklenmiştir.”
    45.maddesinde; “5510 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “%15'i” ibaresi “%10'u” şeklinde değiştirilmiştir.”
    46.maddesinde; “5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.”
    50.maddesinde; “5510 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen %15 oranı, 2015 yılı Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine ilişkin olmak üzere %10 olarak uygulanır.” hükümleri bulunmaktadır.
    Buna göre;
    - Üç ve daha fazla çocuğu olan personele ödenecek Asgari Geçim indirimi(AGİ) tutarları 01.05.2015 tarihi itibariyle değişmiştir.
    - Yaşlılık aylığı alan ve çalışmaya devam edenler için 2015 yılı Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine ilişkin almakta oldukları yaşlılık aylıklarının %10'u oranında Sosyal Destek Primi kesilecektir.


    - 5510 sayılı kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi (“Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.”) 01.10.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.



    Bilgi edinilmesi rica olunur.
    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR
    Başkan





    Gen.Yazı( 46 )

    Hukuk İşleri Müdürlüğü - 8019



    26 / 05 / 2015


    Özü: İznik Sulh Hukuk Mahkemesi
    Duyurusu Hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İznik Sulh Hukuk Mahkemesince Birliğimize gönderilen 08.05.2015 tarih ve 2015 / 271 E sayılı müzekkerede; “ Mahkemelerinde görülmekte olan vesayet davası nedeniyle; Kısıtlı adayı Emin AYDIN 'ın taşınmaz, menkul, hak ve alacaklarına tedbiren ''vesayet tedbir şerhi'' konulduğunun ve vesayet davasının halen devam ettiğinin Birliğinize bağlı tüm noterliklere duyurulması ” denilmektedir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,








    Yunus TUTAR
    Başkan




    KISITLI ADAYI : Emin AYDIN
    Ahmet ve Ayşe oğlu, 10.01.1931 İznik d.lu,
    Bursa -İznik - M.Çelebi Mah. Nüf. Kayıtlı,
    TC Kimlik No: 17125711926




    (GENEL YAZI : 47)

    Hukuki Danışmanlık – 7626

    14.05.2015

    Özü: Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmelerinde Taahhüt Edilen Metrekarelerin Belirlenmesinde Esas Alınacak Belge ve Bilgiler Hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi: 27.11.2014 tarihli ve Hukuk – 17969 (119) sayılı genel yazı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü 06.05.2015 tarihli ve 6141 sayılı yazısıyla, ilişikte örneği bulunan 28 Nisan 2015 tarihli ve 05/2015 sayılı genelgesini göndererek, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde taahhüt edilen metrekarelerin belirlenmesinde bu genelge hükümleri doğrultusunda uygulama yapılmasını bildirmiştir.

    Bilindiği üzere; ilgi genel yazımız ekinde bulunan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinde sözleşmelerin zorunlu içeriği belirlenmiş ve 1’inci fıkranın (ç) bendi uyarınca “sözleşme konusu konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenen bağımsız bölüm net ve brüt alanlarının” sözleşmede gösterilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün 28 Nisan 2015 tarihli ve 05/2015 sayılı genelgesinde açıklandığı üzere, yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili olan ilgili idarelerce onaylanan, alım/satıma konu bağımsız bölüme ait mimari projenin; ilgili bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden en az 1 (bir) iş günü önce "ön bilgilendirme formu" ekinde tüketiciye verilmesi ve ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde taahhüt edilen metrekarelerin bu genelge doğrultusunda değerlendirilmesi ve uygulama yapılması gerekmektedir.

    Bu itibarla; Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasının (ç) bendinde yer alan ve sözleşmeye yazılması zorunlu olan bilgilerin, tüketiciye verilen "ön bilgilendirme formu" ekinde bulunan proje, plan ve listelere göre belirlenerek yazılacağının bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR
    Başkan



    (GENEL YAZI: 45)

    [size=small]Miraç Kandili, İslam dininde kutsal sayılan gecelerden biridir. Recep ayının 27. gecesidir. Müslümanlar bu gecede peygamberleri Muhammed' in, Mekke' deki Mescid-i Haram´dan, Kudüs´teki Mescid-i Aksa´ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak, Cebrail'in bile giremediği Sidretül Münteha'yı geçerek Allah´ın katına ulaştığına inanırlar. Bu olaya miraç[/size] ya da göğe çıkış denir
    Miraç gecesindeki yolculuğun ruhsal bir deneyim olduğu tezine karşı Schimmel gibi bazı araştırmacılar ayette kulunun ruhuyla değil, ‘kuluyla birlikte’ seyahat ettiği belirtilmesini sunmuştur. Bazı İslam alimleri de Burak adlı bineğin kullanılmasını Miraç'ın tamamen ruhsal bir deneyim olamayacağına kanıt olarak göstermişlerdir.
    Miraç’ta kendisine sunulan şarap, bal ve süt dolu üç bardaktan süt bardağını tercih ederek sütü içmiştir. Bu sebeple Anadolu'da çoğu yerde bu gecede süt içme ve dağıtma geleneği olduğu ifade edilmektedir. Bazı yerlerde tatlı da yapılır ve dağıtılır. Konya'da bu geceye “süt gecesi” de denilmektedir.
    Beş vakit namaz, bu gecede farz kılınmış, Bakara suresinin iman esaslarını ve dua cümleleri içeren son 2 ayeti tebliğ edilmiş ve şirk koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi verilmiştir. Bu günde genelde Müslümanlar dua eder, tesbih çeker ve Yasin Suresi'ni okurlar, veya camilerdeki programlarda yer alırlar.


    TÜM İSLAM ALEMİNİN VE MESLEKTAŞLARIMIN MİRAÇ KANDİLİNİ KUTLAR HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLERİM

    değerli abim ve meslektaşım cabir abinin annesi vefat etmiştir
    allah sabırlar versin mekanı cennet olsun
    başınız sağolsun

    Son nefesinde şehadet getirmekte zorlanan sahabe
    Bir gün Hz. Peygamber’e (asm) birisi gelir ve:
    "Ya Resulullah! Bir genç ölmek üzere. Ona ölürken ‘La ilahe illallah...’ sözü telkin edildi. Ama bunu söylemedi." der. Resulullah (asm):
    “Namaz kılıyor muydu?” diye sorar. Adam:
    “Evet, diye cevap verince Resulullah (asm) ile birlikte kalkarak o gencin yanına giderler. Hz. Peygamber (asm) ölmek üzere olan delikanlıya”:
    “La ilahe illallah de, diye telkinde bulunur.” O da:
    “Söyleyemiyorum, gücüm yetmiyor." der. Hz. Peygamber (asm):
    “Niçin?" diye sorunca, orada bulunanlardan birisi:
    “Annesine isyan ediyordu” diye cevap verir. O zaman Hz. Peygamber (asm):
    “Annesi yaşıyor mu?” diye sorar.
    “Evet!" derler. Ve çağırırlar. Kadın gelince Hz. Peygamber (asm) ile kadın arasında şu konuşma geçer:
    “Bu senin oğlun mu?”
    “Evet.”
    “Kızgın alevlerle yanan kocaman bir ateş gördüğünde sana:
    “Eğer oğlunu sen bağışlarsan biz de bırakırız, yoksa onu gördüğün bu ateşe atacağız denilse bağışlamaz mısın?”
    “Ya Resulullah! Öyleyse onu affediyorum.”
    “Ondan razı olduğuna dair Allah'ı ve beni şahit tut.”
    “Allah’ım! Sen ve Peygamberim şahidimsiniz, oğlumdan razıyım” dedi.
    Hz. Peygamber (asm) bu konuşmadan sonra delikanlıya dönerek:
    “Ey Delikanlı ‘La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh ve Eşhedü enne
    Muhammeden Abdühü ve Rasülühü’ de, diye telkinde bulunur ve delikanlı bu kez söyleyebilir.” Bunun üzerine Resulullah (asm):
    “Şefaatim sebebiyle onu ateşten kurtaran Allah'a hamd olsun, der.”


    TÜM ANNELERİN ANNELER GÜNÜN KUTLUYORUZ VE ELLERİNDEN ÖPÜYORUZ

    Regaib Kandili, Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.


    Receb'in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur'an-ı kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.


    Peygamberimiz (a.s.m)' ın Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.


    Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir. Yâni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demek... Sabbe, Arapçada dökmek demek... Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten... Receb-ül esabb; Allah'ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür kullara geldiği ay demektir.


    Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yâni mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.


    Onun için, "Receb ayı tevbe ayıdır." demişler. Yâni kul ne yapacak?.. "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatâsını itiraf edip, hatâsından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girecek.


    Şa'ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır. Ramazan da mükâfatlarını alma ayıdır. Böyle çeşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir.


    tüm islam aleminin ve meslektaşlarımın Regaip kandile hayırlara vesile olur inşallah

    Hukuki Danışmanlık - 6014


    Ankara, 17.04.2015


    Özü: Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklik Hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    17 Nisan 2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmış olup, noterlik çalışmalarını ilgilendirdiği düşünülen kısımları aşağıya çıkarılmıştır.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR
    Başkan



    (GENEL YAZI: 43 )


    yönetmelik ektedir

    Dosyalar

    Hukuki Danışmanlık - 5565


    Ankara, 09.04.2015


    Özü: Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarının Ülkelerinden Getirdikleri
    Araçlara Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası Verilmesi Uygulaması Hk


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi: 15.01.2015 tarihli ve Hukuk - 578 (9) sayılı genel yazı


    Bilindiği üzere; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce Birliğimize gönderilen 08.01.2015 tarihli yazı doğrultusunda, yerleşim yerleri yabancı ülkeler olan kişilerin, bu yerlerde üzerlerine kayıtlı bulunan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarını, bizzat kendilerinin veya vekâleten ya da kiralama yoluyla başka kişilerin Ülkemize getirmelerinin kendilerine verilen geçici giriş izni ile mümkün bulunduğu, bu izin uyarınca Ülkemizde bulunan yabancı plakalı taşıtların kiralanmasının veya satılmasının, yazıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince mümkün olmadığı, bu sebeple, sözü edilen araçların kiralanmasına veya satılmasına ilişkin sözleşmeler ya da bu sözleşmelerin yapılmasına yönelik vekâletnameler düzenlenmemesi gerektiği ilgi genel yazı ile duyurulmuştur.


    Bu kez Emniyet Genel Müdürlüğü Birliğimiz ile ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiği 03.04.2015 tarihli ve 1158/832/52538 sayılı yazı ile Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının Ülkelerinden getirdikleri araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi halinde yapılacak uygulamaları bildirmiştir.
    Bu yazının noterlik çalışmalarını ilgilendiren kısımlarında;
    ?Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 22.11.2014 tarih ve 29183 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, yapılan bu değişiklikle Karayolları Trafik Yönetmeliğine (KTY) 51'inci maddeden sonra gelmek üzere ?Ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle ülkemize giriş yapan yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi? başlıklı 51/A maddesi eklenmiştir.
    Bu maddenin ?Hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca müştereken hazırlanacak usul ve esaslarla belirlenir? şeklindeki son paragrafına istinaden, ilgi ?a?da kayıtlı onay yazısı ile olağanüstü halin yaşandığı ülke olarak Suriye Arap Cumhuriyeti, geçici trafik belgesi verilmesi uygulama dönemi (olağanüstü halin süresi) olarak da 03.04.2015 -31.12.2015 tarihleri arasındaki dönem belirlenmiştir.
    17.03.2015 tarihinde ?Suriye'den kara hudut kapılarından gelen Suriye plakalı araçların kayıt altına alınması? konusunda ilgili bakanlık ve birim yetkililerinin iştiraki ile AFAD'da yapılan toplantıda alnan kararlar ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 51/A maddesi çerçevesinde, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerinden getirdikleri kendi adlarına tescilli araçlarının ülkemizde, geçici trafik belgesi verilmek suretiyle, kayıt altına alınmalarına ilişkin işlemler aşağıya çıkarılmıştır:
    ............


    4- Türkiye Noterler Birliği Tarafından Yapılacak İşlemler:
    - Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 51/A maddesi gereğince Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerinden getirmiş oldukları araçlara SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde plaka numaraları verilir.
    - Bu araçların ülkemizde satılması, devredilmesi, kiralanması ve ödünç verilmesi yasaktır.
    5- Trafik Tescil Birimlerimizce Yapılacak İşlemler:
    A. Genel Hususlar:
    ..................
    Bu araçlara il kodundan sonra gelmek üzere SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde üçlü harf/rakam grubu plaka verilecektir (Örnek: 63 SAA 001).
    ..................
    Suriye Arap Cumhuriyetinde tüzel kişilik adına tescilli olup ülkemize getirilen araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmeyecektir.
    ..................
    Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya usul ya da furuu dışındaki kişiler tarafından kullanılamaz.
    Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçların geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacağı, devredilemeyeceği, kiralanamayacağı, ödünç verilemeyeceği, bu araçların geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da furuu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacağı ve ?Geçici Çıkış Yol Belgesi (Ek: 49/B)? alınmadıkça bu araçların yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyeceği hususlarında araçların bilgisayar kayıtlarına şerh konulacaktır.? denilmektedir.


    Buna göre; Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarınca Ülkelerinden getirilen ve Ülkemizde ilgili tescil birimince il kodundan sonra gelmek üzere SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde üçlü harf/rakam grubu plaka verilen araçların ülkemizde satılmasının, devredilmesinin, kiralanmasının ve ödünç verilmesinin yasak olduğunun; bu araçların geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da furuu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacağının ve dolayısıyla buna yönelik herhangi bir noterlik işlem yapılamayacağının dikkate alınmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    Yunus TUTAR
    Başkan


    (GENEL YAZI:41 )

    Mali Danışmanlık -121-5469
    Gerçek Kişi Vergi Mükelleflerinin Fatura Tasdiklerinde Faturalarda Ünvan Yer Alması Hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Fatura tasdik talebinde bulunan gerçek kişi vergi mükelleflerinin ibraz ettiği vergi levhasında sadece ad ve soyadı yer alıyorken, tasdiki talep edilen faturada ise ad ve soyad yanına bir ünvanın da ilave edildiği, herhangi bir yerde tescilli olmayan ve vergi levhasında da gösterilmeyen bu unvan yazılı faturanın tasdik talebinin yerine getirilip getirilmeyeceğine ilişkin tereddütlerin giderilmesi hususundaki görüş talebi, Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;
    Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinde;
    Faturalarda en az;
    1- Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,
    2- Faturayı düzenleyenin adı varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası
    3- Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi,
    4- Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı,
    ..........
    beyanındaki bilgilerin bulunması zorunlu kılınmıştır.
    Bu hüküm çerçevesinde tasdik için götürülen faturada da, seri ve sıra numarasının yanısıra mükellefin adı, soyadı, varsa unvanı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması icabeder.
    Örnek olayda ise faturada gerçek kişi mükellefin adı ve soyadının yanı sıra ticaret unvanının bulunmasına karşılık, vergi levhasında sadece adı ve soyadına yer verilmiş olmasının bu faturanın tasdikine engel teşkil etmeyeceği düşünülmektedir. Zira faturada kullanılan unvan ile vergi levhasındaki faaliyet adı uyumlu bulunmaktadır. Yanı sıra aranılan diğer tüm bilgiler hem vergi levhasında, hem de fatura aynen yer almaktadır.
    Bu nedenlerle sözü edilen faturanın tasdik talebinin karşılanmasının gerektiği düşünülmekle birlikte, olası bir yanlış uygulamaya sebebiyet vermemek bakımından Başkanlığınız görüşünün alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.?
    denilerek Başkanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 30.03.2015 günlü toplantısında görüşülen 17.03.2015 günlü ve 25542 sayılı yazıda ise;
    İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, noterliklere başvurarak fatura tasdik talebinde bulunan bazı gerçek kişi mükelleflerin ibraz ettiği vergi levhasında sadece adı ve soyadı yer alıyorken, tasdiki talep edilen faturada herhangi bir yerde tescilli olmayan ve vergi levhasında da gösterilmeyen unvanının da yer aldığı belirtilerek, bu belgelerin noterler tarafından tasdikinin yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşüne başvurulduğu anlaşılmıştır.


    Bilindiği üzere, 406 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "1. 3. Diğer Hususlar" başlıklı bölümünde "1, 2, 3 ve 4 üncü sınıf noterliklerde görev yapan noterler veya noterlik görevini ifa edenler, belgeleri tasdik ederken bunların müteselsil sıra numaralı olup olmadığını kontrol edecekler, tasdik edilen her yaprağa yevmiye numarasını basacaklardır. Dip koçanlı perakende satış fişleri ile müteselsil sıra numarası bulunmayan belgeleri tasdik etmeyeceklerdir..." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Bu itibarla, noterliklere başvurarak fatura tasdik talebinde bulunan gerçek kişi mükelleflerin tescilli olmayan ve vergi levhasında gösterilmeyen unvanlarının belgede bulunuyor olması tasdik işlemlerinin yapılmasına engel teşkil etmemektedir.?
    denilmektedir.


    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre gerçek kişi mükelleflerin, tescilli olmayan ve vergi levhalarında gösterilmeyen unvanlarına faturada yer verilmek suretiyle belge tasdik taleplerinin karşılanmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.


    Bilgi edinilmesini rica ederim
    Saygılarımla




    Yunus TUTAR
    Başkan



    Genel Yazı (40)

    bütün arkadaşlarımın bu güzel ve anlamlı günü kutlu olsun
    birlikten kuvvet doğar
    umudumuz her zaman daha iyisi için olmalı
    öyle bir zaman gelecekki bütün dünya bugünü kutlayacak
    o zaman ilkler hep hatırlanacak
    allah katip arkadaşlarımıza birlik dirlik ve kuvvet nasip etsin

    Hukuki Danışmanlık : 4860 Ankara, 31.03.2015


    Özü: Kamuya Yararlı Derneklerden Sadece Başbakanlıkça Gerekli Görülen Dernekler Adına Olan Araçların Resmi Plakaya Tescil Edilebilecekleri Hk.


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İlgi: 18.05.2010 tarihli ve Hukuk 10262 (61) sayılı genel yazı.


    01.05.2010 tarihinden itibaren araç satışlarının noterler tarafından elektronik ortamda yapılması nedeniyle, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait olan ve gereken düzenlemeleri içeren 27.04.2010 tarihli 4686-78571 sayılı yazının bir örneği ilgi genel yazı ile duyurulmuştur. Adı geçen Genel Müdürlüğün yazısının 8?inci maddesinin (d) bendinde araç alan kamuya yararlı derneklerden hangilerine resmi plaka verilebileceğinin açıklanmasına rağmen, bir kısım noter-liklerde bu hususa dikkat edilmediği Emniyet Genel Müdürlüğünce 20.03.2015 tarihli ve 736/45744 sayılı yazıyla Birliğimize bildirilmiştir


    İlgi genel yazı ekinde bulunan, adı geçen Genel Müdürlüğünün 27.04.2010 tarihli 4686-78571 sayılı yazısının "RESMİ PLAKA VERİLMESİ GEREKEN KURUM, KURULUŞ, DERNEK VB." başlıklı 8 inci maddesinin (d) bendinde "Kamuya yararlı derneklerden sadece Başbakanlıkça lüzumlu görülen dernekler adına olan araçların resmi plakaya tescil edilmesi gerekmekte olup, Başbakanlıkça lüzumlu görüldüğü belgelendirilmeyen dernek, kamuyu yararlı bir dernek olsa dahi adına tescil edilecek olan araçların hususi plakaya (beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakamlar) tescil edilmesi gerekmektedir" açıklamasına yer verilmiştir.


    Bu açıklama doğrultusunda;
    1) Araç alan kamuya yararlı derneklerden sadece Başbakanlıkça gerekli görülen dernekler adına olan araçların resmi plakaya tescil edilebileceklerinin,
    2) Başbakanlıkça gerekli görüldüğü belgelendirilmeyen dernekler adına tescil edilecek olan araçlara resmi plaka verilemeyeceğinin ve bunların hususi plakaya (beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakamlar) tescil edilmesi gerektiğinin,
    dikkate alınmasını rica ederim.


    Saygılarımla,



    Yunus TUTAR
    Başkan






    (GENEL YAZI:38)