Posts by kartal4-murat

    Alıntı

    sen haklısın. ama ne yapayım, vekaleten yaptığı için dayanamıyorum.
    vekaleti işlemin arkasına ekliyorum. yaa işte :)


    Hani derler ya, d.... gitsin a..... satayım diye ;D ;D ;D ;D

    Alıntı


    Sevgili murat
    Neden bilgi amaçlı!, benim gözümden kaçan bir yazımı var acaba.


    Mirasçılık belgesine talep edenin imzasını almıyoruzki vekaletnamesini ekleyelim. Tıpkı vekaleten daireden suret vermek gibi...


    Kimlik fotokopiside eklenecektir doğal olarak, dayanak kısmına değer girilmelimidir sizce ?


    Ben bir çok işlemde görmüşümdür (Dayanak: İşleme ekli kimlik fotokopisi.) yazısını ki bunun yazılması doğrudur. Şöyleri Bir sayfada biten bir vekalete ayrı bir sayfada eklenilmiş olan kimlik fotokopisini N.K.79.maddesi anlamında dayanak olarak görüyor ve bu şekilde düzenlenen işlemlerinde Ek Harca tabi tutulması gerekiyor hal böyle olunca Ek Harç açısından dayanak olarak görülüyorsa bunu (ilgilinin kimlik fotokopisini) işleme eklemek ve bunu yine işleme yazmanın doğru olacağını düşünüyorum.


    Enteresan. Saygı duyuyorum ama müstenidat kelime manası bakımından şuy-u dayanaktan gelir. Yapılan işlemlerde muhakkak ikincil bir resmiyete dayanır. Buda iş kağıtlarında şerh olunarak icra edilir. Şerh olunduğunda örneği iş kağıtlarına fiziki manada bağlanır.


    Genelgede sahte işlemlerin ayyukta olduğu araç satışı, banka vek.g.menkul gibi evraklarda dikkati artırmaya yönelik uyarı bulunuyor.


    O halde müstenidat şerhindende evrak ve nüsha başı yazı ücreti alınmalı ve indirilen 3 Tl civarında harç muafiyetinin iki katını vatandaştan yazı ücreti olarak geri almamız gerekir.(minumum 2,88x2=5.76 TL)


    Bence genelgenin işaret ettiği nokta; bahsi konu vekaletlerdeki ilgili kimlik fotokopilerini evraka muhakkak bağlayın ama fazladan yaprak olursa dayanaktan düşün şeklindedir. Şerh yazılması bana göre yanlıştır.

    Murad bey velinin kimliği neden değil ?


    Velinin kimliğini o kişinin velisi olduğunu gösterir bir belge değilmi ve o kişi veli olarak o belgeyi ibraz etti ise benim düşüncemde velinin kimliğindende suret harcının alınmayacağıdır. Cünki nk.79 anlamında veli sıfatı ile sana o kimliği ibraz etmiş oluyor.


    Temsile yetkili kişi hem asaleten hemde temsilen hareket ettiğinde müstenidat metnine sirküler ve kimlikten hangisini yazarsınız. Tabii ki ikiside fotokopi olarak eklenir ama dayanak metninde hangisi yazar? Yada ilgili 2 nüsha ony.vek.istedi. Dayanak metni yok, kendi adına kayıtlı aracın stış vek. Kimlik fotokopiside eklenecektir doğal olarak, dayanak kısmına değer girilmelimidir sizce ?


    Bence dayanak yaşı tutmayan çocuğun kimliğidir. Velisi olduğunu gösterir belge birincil olarak çocuğun kimliğidir. Kendi kimliğide elbette işlemde olacaktır ancak çocuğun kimliği kendi bilgileriyle karşılaşkırılıp dayanak yazılır.

    Dayanak sadece suret tahakkuku olan işlemlerde suret harcını eksiltir. Dolayısıyla evrak metninin sonuna yazılan NK 79 maddesi gereği eklenen beher müstenidat vesikasının fotokopsinden eksik suret harç tahakkuku icra edilir.


    Düzenleme şek.vek. ilgili kimliği müstenidat değildir. Örneğin velayeten yaşı tutmayan kişinin kimliği müstenidat olarak yazılır ve fotokopisi eklenir. İmzalayan velinin kimliğide eklendiine göre, velinin kimliği değil, yaşı tutmayanın kimliği br dayanaktır ve dayanak kutucuğu 1'e yükseltilir...

    Bahsettiğiniz işlem bir ölüme bağlı tasarruf (silah-araç-g.menkul-bankadaki para vs.) olduğundan ilgili kanun maddesi gereğince bedel gösterilmesi zorunlu olmayıp 38,20 tl maktu harca tabi tutulması gerekmektedir. Dolayısıyla 43,2 veznekodundan g.menkul ile ilgili değilse onaylamaya çevrilip tahakkuku yapılmalıdır....

    murad bey ozamanda ücretler çok tutmazmı? şuana kadar yaptığım verasetleri tek nüsha yapmadım hiç en az 3 -4 tane alıyorlar.


    Bizde tek nüsha yaptık hep.....


    Ama snırım asıl kutucuğu 3 olarak sabit olacak, fazla nüsha istendiğinde ise suret kutusu artırılacak herhalde. Dikkat kısmı bizleri yanlış yönlendiriyor olablir.... Sizin uygulamanız doğru gibi geliyor bana... :)

    Mirasçılık belgesinin onaylama yada düzenleme olmadığını düşünüyorum. Zira vesikaya talep eden vatandaşın imzası daire nüshası dahil alınmıyor. Bu net bir gerekçe değil ama sair noterlik işlemlerden farkını yansıtıyor.


    TNB bilgi işlem md.konuyla ilgili güncellemeyi yaparak 53,1 kodunun kalıbını değiştirecektir. Tahakkukun, tüm nüshaların asıl olacak şekilde icra edilmesini öneririm..


    Fotokopiyi ilgilisi dışarıda kendisi çektirip getirirse karşılaştırma, dairede kendiniz fotokopiyi çektirirseniz yazı alırsınız ki bu onaylama yada düzenleme farketmez.


    Murad bey neye göre hepsini yazı alıyoruz ?


    Kıymetli arkadaşım,



    Çok eskiden fotokopi mak.yoktu. Dolayısıyla fotokopi çekilen yada sureti çıkarılan belgeler daktilo ile aslı karşılaştırılarak sureti çıkarılırdı. Şimdi ise fotokopi mk.çıktı ve evrağın bütünüyle dışarıda hzırlandığı durumlarda dairede kalacak nüsha ile karşılaştırılıp daire nüshasından yazı ücreti almadan tahakkukunu gerçekleştiriyoruz. Düzenleme şeklinde tanzim olunan evraklardan noterler tümüyle sorumludurlar. Bu evrakları noterler bütünüyle düzenlemelidirler. Düzenlenen bu evraklara eklenen kimlik vs. belgeleri daire nüshası dahil hepsine fotokopileri (dışarıda yada dairedeki mak.vasıtasıyla) eklenir ve eklenen nüsha başına yazı ücreti alınır. Onaylama evraklarda ise dışarıda yazılı olarak getirilenlerin dairede kalacak nüshasının metninden yazı ücreti alınmayıp karşılaştırma ücreti alınır.


    Demek istediğim; evrak metinleri dışarıda hazırlanıp geldiyse daire nüshası hariç (karşılaştırma) yazı ücreti tahsil edilir. Yanlız önemli nokta şu, kimlik srküler vs. belge fotokopileri tüm nüshlara (daire nüshası dahil) eklenmişse yazı ücreti alınmalıdır. Düzenlemede durum farklı, noterler baştan sona kendileri bu tip evrakları tanzim ve tastik ettiklerinden tümüyle sorumludurlar vede karşılaştırma ücretinden bahsedemiyoruz bu sebeple.


    Biraz karışık oldu ama idare edin artık :)

    Dadaş Allah Razı Olsun kardeşim. Bende liste hazırlyacaktımki senin paylaşımını gördüm emeğine sağlık.




    Hasan kardeşimin dikkat çektiği husus ise doğrudur, eksik tahsilat yapılırsa daha doğru olur kanısındayım. Ancak tnb konuyla ilgili herhangi bir mülahazara içerisinde olmadığından vezne sürüm güncellemesi gelene kadar tahakkukta bir değişiklik yapılmamasıda bir o kadar doğru olur düşüncesindeyim.

    Apostil kaymakamlık tarafından yapılan, yurtdışı makamlarınca istenen bir resmiyet(kanuni ulusal yetkiye haizlik) tasdikidir.

    Vezne ana ekranından ayarları tıklayın.
    Tarife kademe ayarlarını tıklayın.
    Çıkan sol taraftaki listenin altlarına doğru ayarlar kısmını tıklayın.
    Sağ tarafta makbuz kesim modu var.
    Onu nevi ve makbuz şeklinde değiştirin. Kolaylıklar.


    KURBAN BAYRAMI'nın öncelikle milletimize ve de insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Allah'tan diliyorum. Herkesin sevdikleriyle birlikte geçirecekleri sağlıklı, huzurlu, bereketli bayramlar olsun. Bayram sebebiyle yola giden insanlarımızın yolları açık olsun.Kazasız, belasız, sağlıkla gidip gelmelerini dilerim.


    Bilmukabele.....