Posts by kartal4-murat

    Ankara, 19.02.2002


    Özü: Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmeleri Hk.



    G E N E L G E


    ( 10 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 1- 04.02.1974 günlü 4 sayılı,


    2- 21.03.1995 günlü 26 sayılı,


    3- 22.06.1995 günlü 45 sayılı,


    Genelgelerimiz.



    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764 ncü maddesi “Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesiyle geçerli olur.” hükmünü içermektedir.


    Bu madde yürürlükten kaldırılan Türk Kanunu Medenisi’nin 688 nci maddesini karşılamakta olup, önceki yasa metninde mülkiyeti saklı tutma anlaşmasının alıcının yerleşim yerindeki noter tarafından onaylanması ve sicile tescil edilmesi koşulu aranmış iken, yeni düzenleme ile sözleşmenin herhangi bir noterde resmi şekilde düzenlenmesi, ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi esası getirilmiştir.


    Konu Yönetim Kurulu’nun 08.02.2002 günlü toplantısında görüşülmüş;


    “1- Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte resmi şekilde düzenlenebileceğine,


    2- Ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi gerektiğine,


    3- Bu tür sözleşmelerin alıcının yerleşim yeri dışındaki bir noterlikte yapılması halinde, işlemin bir nüsha fazla düzenlenerek siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderilmesi icabettiğine,
    4- İlgide belirtilen 1974/4, 1995/26 ve 45 sayılı genelgelerimizin uygulama olanağı kalmadığına”


    karar verilmiştir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.




    BAŞKAN




    Hasip DİNÇER


    (Ankara 24.Noteri)




    Sevgili kardeşim Tamer;
    Yeni mülkiyetli satış gelengesinde (2011-3) ek ücret vb.alınamaz diyor. Bu durumda dediğin gibi ilave makbuz kesmemeliyiz.


    Ancak yukarıdaki genelgede sicile işlenmek suretiyle bir nüsha fazladan düzenlenip ilgili noterliğe görderilir diyor. Yani deftere işleyip gelen evrak klasörüne sözleşmeyi önyazı ekli bir biçimde takılması ve taahütlü post ile gönderen noterliğe önyazıyı göndermek en mantıklısı gibi görünüyor. Bence konuyla ilgili yetkililer bir istişare yapıp mülkiyetli tescil olayını kaldıracaklar diye düşünüyorum.

    Murad bey sabah sabah sazın ince teline dokundukça dokunuyor,
    aslında bende kanun ilk çıktığında kendisi gibi düşünmüştüm.Ancak okuryazar olmayan bir insan
    genelde cahil ve de fakirlik alametidir.Sanıyorum kanunu yapanlar bunu göz önüne almışlar.Ayrıca ne idüğü belirsiz şu değerli kağıt denen meret şeyi her kaldırdıklarında nedense mutlu oluyorum.Bu ilk adım,bunun ikinci adımı bakarsınız bu kanunu genişletmeleri,böylece vatandaşın gözünde "ulen bu kadar para olur mu,bu noterler milleti soyuyor" imajından biraz olsun belki kurtuluruz.Sayın başkanımız FAHRİ KÖSE geçen yazın noterliğimizi ziyaretinde,değerli kağıtın kaldırılması hususunda maliye yetkilileri ile görüşmelerin devam ettiğini söylemişti.Bu ilk adım,inşallah devamı gelir,


    Kıymetli ağabeyim, aslında sazı bana verseler daha ne nameler çıkarırım ama.
    Görüşüne katılıyorum, lakin değerli kağıt denen kambur vergilerden birinin kaldırılması usülden nihai yani tümden gerçekleştirilmelidir. Bu tür düzenlemelerin ya herro ya merro teşbihiyle yani kadameli olarak değil, anayasamız ve avrupa insan hakları mahkemesi yönetmelikleri temel karineleri gereği eşitlik hakları ihlali doğurmadan tümden tedavülden kalkmalıydı bence.

    Bu yasa taslağı hazırlanırken herhalde çalışanlar içkiliymişler. Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor, hiçbir mantık ve izan mecrasına oturmuyor....


    Aklıma Mazhar Alanson'un "Ne kadar enteresan" parçası geldi, DJ arkadaşlara duyuru, iyi gider bunun üzerine :)


    Murat arkadaşım seni tekrar aramızda görmek benim için çok mutluluk verici, epeydir sesin soluğun çıkmıyordu ve ben kendi adıma eksikliğini hissediyordum, tekrar aramıza hoşgeldin arkadaşım.........


    Valla Sultan ablacım bazan insan nasıl bir toplumda yaşadığını unutuyor. Neyse boşver karıştırmayalım. :) Yine yazmamdaki yegane sebeplerden biriside işte mirasçılık belgesi önerimdeki bir dost!!!.. Saygılar sunuyorum abla...

    Arkadaşlar bu biraz tavuk yumurta hikayesine döndü. Aslında benim aklıma horoza sorulan soru ve verdiği cevap geliyor ama yine bu mesajım silinir milinir tez okuyun bence..


    Benim fikrimde babası dedesi medesi tartışması yerine şu esrarengiz mektuplarda olan klasikleşmiş yazı olsun: Bir dostu....... :)

    Sevgili meslektaşım,
    Potansiyel kaydı olan mükellef bildirilmemelidir. Çünkü bu ticari bir kayıt değildir. Dolayısıyla yeni kuruluş(işe başlayacağı) olarak GİB bildirimi yapılmalıdır. Yeni kuruluş olarak (sorgularken boş seçeneğini seçerek) yeni son haliyle bildirim yapmalısınız.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun, 220 ve 221 inci maddelerinde, tasdiki zorunlu defterler sayılarak, bu defterlerin Kanunda belirtilen zamanlarda tasdik mecburiyetinin olduğu öngörülmüş, ayrıca tasdiki zorunlu defterler içinde KARAR defterine yer verilmemiştir. Yani her takvim yılı şirketler faaliyet bilanço kayıtlarını zorunlu olan yevmiye ve envanter defterini hem kayıt altına almaları hemde bunların açılış ve kapanış tastiklerini belli dönemlerde noterlere yaptırması gerekir. Ancak bu tür kayıt ve tastikler karar defteri için geçerli ve zorunlu değildir. Bu mana karar defterini diğer bilanço defterlerinden ayırır diye düşünüyorum. Örneğin kurulduğunda karar defteri tastik ettiren herhangi bir firmanın ortakları isterlerse (lüzum olmaz ise) bu deftere hiçbirşey yazdırmayabilir.(Bilanço kelimesinin karar defterlerine uyumsuzluğuna binaen) Bu yorumumu yıllar önce noter beyle paylaştığımda bir vergi denetmenine bu konuyu sormuştu. Noter bey vergi denetmeninden aldığı cevapla beni kutlamıştı.


    Haa "hayır efendim bilançodan girilmelidir!! " derseniz benim cevabım se EYVALLAH olur. :)

    Tamam da bunu pratik hayatta uygulayabilirmiyiz? Soru bu işte. Bana kalırsa satış vaad.söz.bu madde konulmamalıdır. Akit esnasında satılacak dairenin emlak rayiç değerinin tespit edilmesi mükün olmayacağından hem mevzuata(nisbi vergi tahsilatı), hemde sözleşme taraflarının irtifak konusunda sorun yaşama riskinin göz önüne alınarak yapılmaması daha doğru olur diye düşünüyorum.