DAİRE DOSYASINDAN EVRAK VERME

  • 23.11.2011 Tarihli 264 Numaralı Disiplin Kurulu Emsal Kararı


    T. NOTERLER BİRLİĞİ


    DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI


    ESAS NO: 2011/126


    KARAR NO: 2011/264


    K A R A R


    İDDİA : T. Noterler Birliği Başkanlığının 18.04.2011 gün ve Hukuk: 1218-9925 sayılı yazısı ile ekinde yer alan müşteki .....’ın 10.03.2011 tarihli şikayet dilekçesinde belirtilen; ... Noteri ..... 08.06.2009 tarihinde araç satışı için verdiği vekaletnamenin kopyasını bilgisi olmadan, “kopyasını alabilir” ibaresi vekaletnamede olmadığı halde vekile verdiği, bunun sonucunda vekaletname aslı kendisinde olduğu halde fotokopi ile rızası olmadan aracının satıldığı, satış sonrasında aracın mülkiyetinin üçüncü şahıslara geçtiği, bu işlem sonrasında 18.900 TL. zarara uğradığı, olay sonrası ..... Asliye Hukuk Mahkemesine “araç satış ve tescil işlemlerinin iptali” davası açtığını ve davanın devam ettiği iddiaları nedeniyle .... Noterliği ..... hakkında disiplin yönünden gereğinin takdir ve ifası istenilmiştir.


    SAVUNMA : İddia ile ilgili olarak ad geçen Noter vekilinden savunması istenilmiş olup, Kurulumuza gönderdiği 19.08.2011 tarihli yazılı savunmasında özetle:


    “01.04.2009-15.07.2009 tarihleri arasında ..... Noterliğinde Noter vekili olarak görev yaptığını, 08.06.2009 tarihinde şikayetçi ...... isimli kişiye araç satış vekaletnamesi düzenlediğini, söz konusu vekaletin bir örneğini Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 94. maddesinde yazılı olduğu şekilde 09.06.2009 tarihinde dosyadan onaylayarak vekiline verdiğini, vekaletname verenin herhangi bir noterlikten azilname yapıp vekil ettiği şahsı azletmediğini, vekilin de taraf olması nedeniyle yıllardır yapılan uygulamalardan dolayı hiçbir çıkar gözetmeksizin masraflarını da tahsil ederek örnek tasdiki yaptığını, hiçbir şekilde vekalet veren ilgiliyi zarara uğratmak gibi bir durum söz konusu olmadığını” beyan etmiştir.


    GEREKÇE VE SONUÇ : Dosya incelendiğinde:


    Dosya içerisinde bulunan noterlik safahat belgesine göre ....’ün 01.04.2009-15.07.2009 tarihleri arasında .... Noterliği Vekili olarak görev yaptığı anlaşılmıştır.


    Şikâyet konusu araç satış vekâleti ve araç satış vekâleti örneği ilgili noterlikten istenilmiş olup, dosya içerisinde bulunan ve ..... Noterliği tarafından 11.09.2011 tarihinde “aslı gibidir” onaylı ..... Noterliğince 08.06.2009 tarih ve 2240 yevmiye numaralı araç satış vekâletinin ..... isimli şahıs tarafından imzalanmış olduğu, vekilin ...oğlu, 1977 doğumlu, ..... olduğu vekâletname içeriğinde bu vekâletnameden örnek çıkarma yetkisinin vekile verilmediği, noterlik makbuzunun kesildiği ve tahsilâtının yapıldığı, yine şikâyet konusu işlem olan ..... Noterliğince 09.06.2009 tarih ve 2277 yevmiye numaralı ve “aslı gibidir” onaylı yukarıda anılan araç satış vekâletnamesinin suretinin incelenmesinde, içeriğin ve vekilin aynı olduğu, işlemi ..... Noterliği (eski) ........ imzaladığı, vekâletname örneğinin ..... isimli kişiye verildiği ve noterlik makbuzunun kesilerek tahsilâtının yapıldığı anlaşılmıştır.


    Bilindiği üzere, Noterlik Kanununun 94/1. maddesinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut da mirasçılarına verileceği hükme bağlanmıştır. Vekâlet sözleşmesini düzenleyen Borçlar Kanununun 386 ve devamı maddelerinde bu sözleşmenin kuruluşu ile ilgili özel bir usul belirtilmediğinden, söz konusu sözleşme genel hükümlere göre teşekkül etmekte, yani sözleşme önerisinin, birlikte bulunanlar arasında karşı tarafça hemen kabul edilmesiyle; uzakta bulunanlar arasında ise kabul haberinin önericiye ulaşması ile sözleşme kurulmaktadır ve vekil sıfatı kazanılmaktadır. Önerinin karşı tarafa ulaşmasından önce her zaman geri alınması da mümkündür. Noterlikte sözleşme önerisinin resmi şekilde düzenlenmesi, sözleşmenin kurulması için yeterli olmayıp, söz konusu önerinin karşı tarafa ulaştırılması ve karşı tarafça kabulü de gerekmektedir.
    Vekâlet sözleşmesinin kurulup kurulmadığı, önericinin iradesini karşı tarafa ulaştırıp ulaştırmadığı veya bu iradesinin devam edip etmediği, noter tarafından bilinemeyeceğinden (aynı taraflar arasında daha önce kurulan vekalet sözleşmesi gereği, elinde genel yetki veya noterlikten örnek almaya yönelik özel yetki içeren bir vekaletname bulunan vekil dışında) münhasıran o işlemde vekil olarak belirtilen kişiye işlem örneğinin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.


    Şikâyetçi ......’a ....... Noterliğince 08.06.2009 tarih ve 2240 yevmiye numaralı olarak düzenlen araç satış vekâletinin örneğini, faksını ya da bilgisini vekil olan ......’a bildirip bildirmediği 05.10.2011 tarih ve 903 sayılı yazımız ile sorulmuş, şikâyetçinin 10.10.2011 tarihli yazılı yanıtında vekile anılan vekâletle ilgili bilgi, vekâletnamenin örneği ya da faksının verilmediğini bildirmiştir.


    Yine vekil ......’a da vekâletname ile ilgili bilgisinin ya da bu vekâletname ile ilgili faks ya da fotokopisinin kendisinde olup olmadığının sorulması için tebligata yarar adresi ....... Asliye Hukuk Mahkemesinden sorulmuş, mahkemece 12.10.2011 tarih ve 2009/312 sayılı yanıtta adresten ayrılmış olduğundan Tebligat Kanununun 35. maddesi uyarınca tebligat yapılarak işlem yapıldığı bildirilmiştir.


    Tüm dosya kapsamından vekâlet sözleşmesinin kurulmadığı, önericinin iradesini karşı tarafa ulaştırmadığı ve bu iradesinin devam etmediği ve Noterlik Kanununa ve Borçlar Kanununa aykırı şekilde noterlikte bulunan vekâletname aslından vekile örnek verme işleminin gerçekleştirildiği anlaşıldığından ...... Noterliği (eski) vekili ..... hakkında 1512 sayılı Noterlik Kanununun 125. maddesi delaletiyle 126. maddenin (A) bendi gereğince "UYARMA CEZASI" verilmesine,1512 sayılı Noterlik Kanununun 140/1-2 maddesi uyarınca ilgililer veya Cumhuriyet Savcısının tebliğden itibaren 15 gün içinde doğrudan doğruya veya T. Noterler Birliği aracılığı ile Adalet Bakanlığına verecekleri bir dilekçe ile bu karara itiraz edebileceklerine 23.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.23.11.2011

  • vekaletnamelerin içerisine" iş bu vekaletnameden örnek çıkarmasına ! diye yazılan yetkiye istinaden örnek veremiyoruz anlaşılan, yada benmi yanlış anladım.

    valla yanlış anlamadınız gibi geliyo bana:))

  • Vekâlet sözleşmesinin kurulup kurulmadığı, önericinin iradesini karşı tarafa ulaştırıp ulaştırmadığı veya bu iradesinin devam edip etmediği, noter tarafından bilinemeyeceğinden (aynı taraflar arasında daha önce kurulan vekalet sözleşmesi gereği, elinde genel yetki veya noterlikten örnek almaya yönelik özel yetki içeren bir vekaletname bulunan vekil dışında) münhasıran o işlemde vekil olarak belirtilen kişiye işlem örneğinin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.


    vekaletname içerisinde bu yetki varsa verilir bir engel yok
    ama yetki yoksa verilemez
    burdan sanırım bu anlaşılıyor



  • 22.03.2011 Tarihli 35 Numaralı Genel Yazı[/t][/t]


    [/t]

    [/size][size=3][/size][/size][size=3][/t][/t]
    [/t]

    [/size][size=14px] Hukuk - 8063

    Ankara, 22.03.2011
    Özü: Genel vekâletnamesi bulunan vekillerin, müvekkillerine ait noterlik işlemlerinin
    ÖRNEKlerini alabilecekleri hk.


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE

    Bir noterimiz Birliğimize başvurarak, “2010/120 sayılı genel yazıda yer alan Adalet Bakanlığının mütalaasının genel vekâletname ile yapılan diğer işlemlere de şamil olup olmayacağının bildirilmesini” talep etmekle konu Yönetim Kurulunda görüşülmüş ve Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmesine karar verilmiştir.

    Adı geçen Genel Müdürlüğün gönderdiği ve Yönetim Kurulunun 16.3.2011 günlü toplantısında görüşülen 7.2.2011 tarihli ve 1649-3906 sayılı yazıda:
    “Bilindiği üzere, Noterlik Kanununun 94/1. maddesinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin
    ÖRNEKlerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut da mirasçılarına verileceği hükme bağlanmış, maddenin 3. fıkrasında ise Türk Medeni Kanununa göre açılmadıkça, vasiyeti yapana veya bu konuda özel yetkiyi kapsayan vekâletnameyle ancak vekile vasiyetname örneği verilebileceği ifade edilmiştir.
    Vekâlet sözleşmesini düzenleyen Borçlar Kanununun 386 ve devamı maddelerinde bu sözleşmenin kuruluşu ile ilgili özel bir usul belirtilmediğinden, söz konusu sözleşme genel hükümlere göre teşekkül etmekte, yani sözleşme önerisinin, birlikte bulunanlar arasında karşı tarafça hemen kabul edilmesiyle; uzakta bulunanlar arasında ise kabul haberinin önericiye ulaşması ile sözleşme kurulmaktadır ve vekil sıfatı kazanılmaktadır. Önerinin karşı tarafa ulaşmasından önce her zaman geri alınması da mümkündür. Noterlikte sözleşme önerisinin resmi şekilde düzenlenmesi, sözleşmenin kurulması için yeterli olmayıp, sözkonusu önerinin karşı tarafa ulaştırılması ve karşı tarafça kabulü de gerekmektedir.
    Vekâlet sözleşmesinin kurulup kurulmadığının, önericinin iradesini karşı tarafa ulaştırıp ulaştırmadığının veya bu iradesinin devam edip etmediğinin, noter tarafından bilinebildiği durumlarda (açılmamış vasiyetnameler açısından özel yetki arayan kanun hükmü ayrık olmak kaydıyla) genel vekâletnameyle, Noterlik Kanununun 94/1. maddesinde belirtilen ilgilinin vekili sıfatıyla, noterliklerde yapılan işlemlerden
    ÖRNEK alınabilmesinin mümkün olduğu düşünülmektedir.” denilmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN
    Fahri KÖSE
    (Beyoğlu 37. Noteri)

    (GENEL YAZI: 35)
    [/size]

  • *Noterlik işlemlerinden örnek alabilecek kişiler ( Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 19.01.2007 günlü ve 1163 sayılı yazısıyla; ...1512 sayılı Noterlik Kanunu 94. madde- sinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut mirasçılarına verilebileceği hükme bağlanmış; aynı Kanun 72. maddesin- de ise 'İlgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir.' denilmek suretiyle 'ilgili' kavramına No- terlik Kanunu yönünden genel ve sınırlayıcı bir tanım getirilmiştir. Kanunun bu açık hükmü kar- şısında, 'ilgili' kavramını, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapı- lanlar ile vekalet verileni de kapsayacak şekilde yorumlamanın mümkün olmadığı, ancak N.K. 94. maddesinde 'vekiller' de örnek verilebilecek kişiler arasında sayılmakla, örneğin verilmesi talep olunan işlemle tayin olunmaları halinde dahi vekillere bu işlem örneğinden verilebileceğinin dü- şünüldüğünü.... bildirmiştir ( Genel yazı 2007/144 Sh.395 )


  • *Noterlik işlemlerinden örnek alabilecek kişiler ( Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 19.01.2007 günlü ve 1163 sayılı yazısıyla; ...1512 sayılı Noterlik Kanunu 94. madde- sinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut mirasçılarına verilebileceği hükme bağlanmış; aynı Kanun 72. maddesin- de ise 'İlgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir.' denilmek suretiyle 'ilgili' kavramına No- terlik Kanunu yönünden genel ve sınırlayıcı bir tanım getirilmiştir. Kanunun bu açık hükmü kar- şısında, 'ilgili' kavramını, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapı- lanlar ile vekalet verileni de kapsayacak şekilde yorumlamanın mümkün olmadığı, ancak N.K. 94. maddesinde 'vekiller' de örnek verilebilecek kişiler arasında sayılmakla, örneğin verilmesi talep olunan işlemle tayin olunmaları halinde dahi vekillere bu işlem örneğinden verilebileceğinin dü- şünüldüğünü.... bildirmiştir ( Genel yazı 2007/144 Sh.395 )


    Son gelen yazı veya genelgeler, eski tarihli yazı veya genelgeleri çürütmemiyor ki..