ÖZÜRLÜ ARAÇ ÜZERİNE REHİN KONULMASI


  • Ben yapmam 5 yıl boyunca satılamayan bir araca elde koyulamaz sanırım. Rehin koyulsa alacaklı aracı alabilirmi önce bu soruyu sormalıyız kendimize....

    tamam alacaklı alamaz ama 5 yıl sonunda alabilir
    şöyle düşünelim, kişi aracı banka kredisi ile alacak, o zaman banka kredi vermeyecekmi 5 yıl satılamaz diye, banka kredi verirken, aracın üzerinede rehin koyuyor çünkü, Ali bey bankalarda sizin gibi düşünse o zaman özürlü aracı alırken kredi vermezler...

  • -Muafen ithal edilen özel tertibatlı malul ve sakat aracı, aynı şartları taşıyan ve komiteye katılarak ithal izni alan muafiyet hakkı tanınmış malul ve sakat kişilere Ank. Nak. ve Bed. İth. Güm. Müd.'nden izin alınarak devir işlemi yapılabilir. (Herhangi bir süre ve alıcı kişi için yukarıdaki şartlara uyması durumunda herhangi bir vergi ödemesi söz konusu değildir.)


    -İthal edildiği tarihten itibaren 5 (Beş) yılını dolduran araçlar için gümrük vergileri ödenmek kaydı ile malul ve sakat olmayan kişilere devir işlemi yapılabilir. (Beş yıl önce getirilmiş 89 model bir Mercedes için bugün yaklaşık 700-900 ytl arası vergi çıkıyor. Bilgi için.)


    -İthal edildiği tarihten itibaren 10 (On) yılını dolduran araçlar için herhangi bir gümrük vergisi ödemeden devir işlemi yapılması mümkündür.


    -İthal edildiği tarihten itibaren 5 (Beş) yıl geçmedikçe aynı kişi muafiyet hakkından yararlanamaz.




    Bir engelli diğer bir engelliye aracını istediği an satabilir. Ancak alan engelli kişi komiteden ithal izin belgesi almak zorunda.


    Engelli kişi aracını 5 yıl sonra engelli olmayan birine de amortismanları düştükten sonra hesaplanacak olan vergilerini ödedikten sonra satabilir.


    Engelli kişi aracını 10 yıl sonra herhangi bir vergi ödemeksizin istediği kişiye satabilir.


    Satan kişi aracını getirdiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe tekrar araç getiremez.




    Daha önce hiç yapmadım ama internetten araştırdım bunları bulabildim.

    Bende Ali bey gibi düşünüyorum. Rehin konulamaz gibi geliyor banada. slmlar..

  • İsteyen isteği şekil ve şartlarda bu tür araçlar üzerine rehin tesis edebilir. Satılamaz şerhinin olup olmaması rehine engel değildir. 5 Yıl şerh olması o aracın 5 yıl içersinde kesinlikle satılamayacağı anlamına gelmez, ilk alımda muaf tutulan tüm bedelleri ilgili vergi dairesine öder, sonra dilediğine satar.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...