koop defteri kapanış onayı

  • taşıyıcılar kooperatifi 2011 yılı için defter tasdik ettirmiş, şu an envanter ve yevmiyenin kapanış tastikini talep ediyorlar, yapılabilirmi terettüt ettim, cevaplarınız için teşekkürler,

  • TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR


    KANUN


    Kanun No. 6335



    Kabul Tarihi: 26/6/2012



    MADDE 8- 6102 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin birinci, üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “(1) Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.”
    “(3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.” “(5) Bu Kanuna tabi gerçek ve tüzel kişiler, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter tutma ve kayıt zamanıyla ilgili hükümleri ile aynı Kanunun 175 inci ve mükerrer 257 nci maddelerinde yer alan yetkiye istinaden yapılan düzenlemelere uymak zorundadır. Bu Kanunun defter tutma, envanter, mali tabloların düzenlenmesi, aktifleştirme, karşılıklar, hesaplar, değerleme, saklama ve ibraz hükümleri 213 sayılı Kanun ile diğer vergi kanunlarının aynı hususları düzenleyen hükümlerinin uygulanmasına, vergi kanunlarına uygun olarak vergi matrahının tespit edilmesine ve buna yönelik mali tabloların hazırlanmasına engel teşkil etmez.”


  • Yapılmaz biz de yapmıyoruz. Ocak ayı içerisinde yevmiye,kebir, mart ayı içerisinde envanter kapanışı yapıyoruz.


    Arkadaşıma katılıyorum yapılmaz diye düşünüyorum... Belli süreleri var...


    Erkan beyin yayınladığı yeni kanundada bunu belirtmiş...

  • [hr]
    Tüm meslektaşlarımın yararlanması dileğiyle...
    SAYIN
    EMİNE ÇAĞLAYAN
    KARTAL 19. NOTERİ
    İLGİ: 04.03.2009 günlü yazınız.
    Yönetim Kurulumuzun 19.03.2009 günlü toplantısında görüşülen ilgi yazınızda,
    a) Bir defter sahibinin yevmiye defterinin kapanış tasdikinin yapılması talebiyle Şubat ayıiçerisinde geldiği, ancak, kapanış tasdikinin Ocak ayı sonuna kadar yapılması gerektiğinden ilgili talebinin yerine getirilmediği,
    b) "Ancak yapılan incelemelerde;
    Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kapanış (görülmüştür) tasdiki yaptırılmasızorunluluğu bulunan Yevmiye ve Envanter defterlerinin, kapanış tasdiklerinin yaptırılmamasının müeyyideleri aşağıda belirtilmiştir.
    1- TTK 67. Maddesinde belirtilen defterleri hiç veya kanuna uygun şekilde tutmayanların ağır para cezası ile cezalandırılmaları öngörülmüştür. Kapanış tasdiki yaptırılması da kanundaöngörülen bir zorunluluk olduğundan, bu zorunluluğa uymayan tacirlerin ağır para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olabilecektir.
    2- TTK 85. Maddesinde kanuna uygun olarak tutulan ve birbirini teyit eden ticaret defterlerin, sahibi lehine kanıt olarak kullanılmasına olanak tanınmıştır. Kapanış tasdiki de kanuni bir zorunluluk olduğundan, kapanış tasdikinin yaptırılmaması halinde söz konusu defterlerin sahibi lehine kanıt olması söz konusu olmayacaktır.

    3- İcra İflas Kanunu'nun 310/5 maddesi uyarınca belirli zorunlu ticari zorunlu defterlerinin hiç ya da kanuna uygun olarak tutmayan tacir, iflas ederse, "taksirattı müflis" sayılmaktadır. Taksirattı müflis sayılan tacir ise Türk Ceza Kanununa göre cezalandırılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu hüküm, yevmiye ve envanter defterlerine kapanış tasdiki yaptırmayan tacir açısından da geçerlidir.
    4- İcra İflas Kanunu'nun 285. Maddesi gereğince konkordato talep eden borçlunun İcra Tetkik Merciine vereceği konkordato projesine ekleyeceği cetvelde, TTK'un 66. maddesi gereğince tutulması zorunlu defterlerin hepsinin tutulmuş olup olmadıkları gösterilir. Bu defterlerin Kanuna uygun olarak tutulmamış olması halinde tetkik mercii, ilgili borçlunun konkordato mühleti talebini reddeder. (İİK. md. 286) Bu hüküm, kapanış tasdiki ile ilgili zorunluluğa uyulmamasıhalinde de söz konusu olmaktadır.
    Türkiye Noterler Birliği'nin 28.03.2000 tarih ve 14 numaralı genelgesinde" bir hesap dönemine ait defterlerin, aynı hesap dönemi içerisinde tasdikinin mümkün kılındığını", örneğin 2000 Yılında kullanılacak defterlerin süresinde yaptırılmayan açılış ve ara tasdiklerini, 2000 Yılıiçerisinde yapılabileceği, bu tasdiki yapan noter açısından herhangi bir işlem yapılmasının söz konusu olmayacağı belirtilmiştir.
    Kapanış süresini geçiren mükellefin, kapanış tasdikleri açısından TTK anlamında defteri delil olarak kullanamasa bile; sorumluluğun kendisine ait olması koşuluyla 67/3,İİK. 310/5 ve 285 maddeleri açısından kapanış tasdiki isteyebileceği, 28.03.2000 tarih ve 14 numaralı Genelgenin kıyasen uygulanabileceği düşüncesi oluşmakla;
    Kapanış tasdiklerinin süresi geçtikten sonra yapılması halinde, noterin sorumluluğunun ne olacağı, bu tasdiki yapan noter açısından herhangi bir işlem yapılmasının söz konusu olup olmayacağı"
    hususunda görüş talep edilmektedir.
    Bilindiği üzere TTK hükümleri gereğince yevmiye defteri için Ocak ayı sonuna kadar envanter defteri için de Mart ayı sonuna kadar (kapanış) görüldü tasdikinin yapılmasını zorunlu kılınmıştır.
    Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan 2000/14 sayılı Genelgemizde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine yapılan defter açılış ve ara (yenileme) tasdiklerinin kanuni ve ek sürelerde yaptırılmamış olması halinde, defterlerin içinde bulunulan yılda kullanılacak olması şartıyla, bu tasdiklerin o yılın sonuna kadar yaptırılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir. Bu suretle yapılan tasdikler sebebiyle noterin herhangi bir sorumluluğunun olamayacağı da aynı genelgede açıklanmıştır.
    Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, görüldü/kapanış tasdikinde sorun teşkil eden husus, kanunda öngörülen süreden sonra da bu tasdikin yapılıp yapılamayacağıdır.
    Bu konuda, kanuni süreden sonra görüldü kapanış tasdikinin yapılamayacağını bildiren Adalet Bakanlığı görüşü karşısında, yevmiye defterine Ocak ayından sonra, envanter defterine de Mart ayından sonra görüldü-kapanış tasdikinin yapılmasının mümkün olamayacağı düşünülmektedir.
    arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.araştırmalarım sonunda yapılamayacağı

  • "Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, görüldü/kapanış tasdikinde sorun teşkil eden husus, kanunda öngörülen süreden sonra da bu tasdikin yapılıp yapılamayacağıdır.
    Bu konuda, kanuni süreden sonra görüldü kapanış tasdikinin yapılamayacağını bildiren Adalet Bakanlığı görüşü karşısında, yevmiye defterine Ocak ayından sonra, envanter defterine de Mart ayından sonra görüldü-kapanış tasdikinin yapılmasının mümkün olamayacağı düşünülmektedir."

    Teşekkürler Sena hanım... bende bu yazıyı hatırlıyordum bulamadım...

  • Adalet Bakanlığı görüşü karşısında, yevmiye defterine Ocak ayından sonra, envanter defterine de Mart ayından sonra görüldü-kapanış tasdikinin yapılmasının mümkün olamayacağı düşünülmektedir.



    Değerli meslektaşlarım demokraside çözüm tükenmiyor [img alt=;D]http://www.katibiadil.com/forum/Smileys/default/grin.gif[/img] ben kapanacak sayfa ve defterin ön yüzünü fotokobisini çekip aslı gibidir yapıyorum ve benim bölgedeki bütün koopperatifler geldi

  • [size=2]  [/size][size=3]TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR [/size]
    KANUN
    Kanun No. 6335
    Kabul Tarihi: 26/6/2012


    “(3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.”


  • Adalet Bakanlığı görüşü karşısında, yevmiye defterine Ocak ayından sonra, envanter defterine de Mart ayından sonra görüldü-kapanış tasdikinin yapılmasının mümkün olamayacağı düşünülmektedir.



    Değerli meslektaşlarım demokraside çözüm tükenmiyor [img alt=;D]http://www.katibiadil.com/forum/Smileys/default/grin.gif[/img] ben kapanacak sayfa ve defterin ön yüzünü fotokobisini çekip aslı gibidir yapıyorum ve benim bölgedeki bütün koopperatifler geldi



    Kemal bey "aslı gibidir" niye yapıyosunuz ki anlayamadım ::)

  • Müşterilerime pardon ilgililere böyle bir yöntem bulduk ve şuana kadar geri dönen olmadı muhasebeci geliyor kapanış diyor ASLI GİBİDİR yapıyorum bu ne diyor , kapanış diyorum götürüyor sonrasında ilgili kurum da kabul ediyor ;D


  • Müşterilerime pardon ilgililere böyle bir yöntem bulduk ve şuana kadar geri dönen olmadı muhasebeci geliyor kapanış diyor ASLI GİBİDİR yapıyorum bu ne diyor , kapanış diyorum götürüyor sonrasında ilgili kurum da kabul ediyor ;D


    hakikaten anlamak çok zorrr :D