Harçlı Ve Harçsız Defterler

  • 1- 1990/86 Nolu Genelgeye göre
    Türkiye Kızılay Derneği,
    Türk Hava Kurumu,
    Sosyal Hizmetler ve Çocuk esirgeme kurumu,
    Türkiye Yardımseverler Derneği,
    Resmi Darülacee Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti,
    Yeşilay Derneği
    Merkez ve şubelerinin yaptıracakları defter tasdikleri harçlarından muaftır.

    2- Tarımsal Üretici Birliklerinin defter tasdikinde Harç alınır. muafiyet yoktur. 2006/33

    3- S.S. Konut Yapı, Tarımsal Kalkınma, Sulama, ve Tarım Kredi kooperatileri, Esnaf Kefalet kooperatifleri, Sanayi sitesi imalcileri kooperatifi, defter tasdikinden kökten muaftır. Ayrıca Tarım kredi kooperatiflerinin Kooperatif adına Noterlikte yaptıcağı her nam ad altında olursa olsun diğer tüm işlemlerin harçlarından da muaftar.

    4- Gelelim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Defterlerine, Gerek Genelge ve gerekse genel yazılarımız da olmamakla bebaber, 3294 sayılı yasanın 9.maddesinin c fıkrasına göre, ve GİB in 03.07.2008 tarih ve 66763 sayılı yazılarına göre, SYD Vakıflarının notere yaptıracakları defter tasdiklerinden harç alınmaması gerektiği, yani Harç Yok.

    5- Türk Diyanet vakfının defterlerine gelince; Diyanet vakfının defterlerinden şimdiye kadar harç aldım. muafiyet uygulamadım. ve harç almayada devam ediyorum. hiçte gözüme bir yerde çarpmadı. İlk etapta harç muafiyeti vardı gibi geliyor bana, sonra da kızdılar muafiyeti kaldırdılar gibi hatırlıyorum.

    6- Bütün mesleki odaların defterlerine gelince; örneğin, Lokantacılar odası, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Kahveciler odası, Marangozlar odası, Dokumacılar Odası, Marangoz ve Bıçkıcılar Odası, Tabak ve Deri Odası, Madeni Eşya imalcileri odası, gibi buna benzer odaların defterlerinde Harç istisnası yoktur. Harçlıdır.


    7- Okul Aile Birliği karar defterlerine gelince; 2012/38 Nolu genel yazının ekinde bulunan Okul aile birliği yönetmeliğinin Muaflık ve istisna 24.maddesine atfen 6.maddede yapacakları işlem ve düzenlenen kağıtlardan damga ve harçtan muaf olup, Ancak, 6.maddede defter tasdik harçlarından bahsetmediğine göre, Okul Aile Birliklerinin mecburi tasdik ettirecekleri karar defteri ile, diğer defterleride Harçtan muaf değildir. Harç alınacaktır. demektir.

    Belki bende yanılmış ta olabilirim. Diğer meslektaşlarımında yorumlarını, ekleme,çıkarma yapmalarını, ve paylaşmalarını canı gönülden isterim. Benimde bilmediklerim, unuttuklarım olabilir, öğrenmenin malüm bildiğiniz gibi yaşı sınırı yoktur. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından harç almıyorum. Diyanet vakfı defterlerinden harç alıyordum.Fakat Müftü harçsız almamız gerektiği söyledi. Eğer öyle bir yazınız varsa göreyim bu konuyu çözmeye çalışalım dedim.