Belge & Defter Tasdikleri Hk.

  • Belge Tasdikleri Hakkında.


    1989/35 sayılı genelge ve bu genelgeye konu 1989/5 no.lu vergi Usul Kanunu iç genelgesi esaslarına göre vergi mükelleflerine ait olup vergi Usul Kanunu Hükümlerine göre kullanılacak belgelerintasdiklerinin defter tasdikine yetkili noterler tarafından yapılacağı belirtilmiş, noterlerin bu sınırlamaya uymaları, dolayısıyla bulundukları belediye veya büyükşehir belediye sınırları dışında kalan mükelleflerin belgelerini onaylamamaları gerektiği ifade edilmiştir.

    1996/57 Sayılı genelge ile defter tasdiklerinde, vergi mükelleflerinin başka bir mahaldeki şubelerine ait defterlerinin bulundukları yer noterliğinde tasdik ettirebileceği belirtilmiştir.

    Bir şirketin merkez ve şubelerine ait olup Vergi Usul Kanununa göre kullanılması zorunlu olan belgelerin şirketin kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yer noterliklerince tasdik edilmesi gerekmektedir. Şubeler tarafından kullanılacak olsa ahi şubenin bulunduğu yer noterliğinde yapılacak belge tasdiki yetkisiz tasdik olarak kabul görmektedir..

    26.07.2002/35 no.lu genelge.


    Sonuç: Vergi Mükelleflerinin, Vergi Usul Kanununa göre tutacakları defterlerin şubelerine ait olanlarının şubenin bulunduğu yer noterliğinde tasdikinin yapılabileceği,

    Şubeler kullanacak olsalar dahi, belge onaylarının, şirketin merkez adresinin (kurumlar vergisi mükellefiyetinin) bulunduğu yer noterliklerinde yapılması gerektiği..

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Tanju KIRLI ().

  • TANJU BU DEFTERLERİN MERKEZ ŞUBE İLE İLGİLİ YAZINI TAM ANLAYAMADIM.AÇIKLAYICI BİR ŞEKİLDE ANLATIRMISIN.RİCA ETSEM.MESELA A BANKASININ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBULDA.BU BANKA K.MARAŞ KOCAELİ VS BÜTÜN ŞUBELERİN DEFTERİNİ İSTANBULDA YAPTIRABİLİRMİ.TEŞEKKÜRLER.

  • a[size=13px]lıntı.. [/size][size=13px]1996/57 genelge.[/size]
    [size=13px]Defterlerin esas itibariyle mükelleflerin işyeri merkezinin veya kanuni merkezinin bulunduğu yer noterliğince veya noterlik görevini yapanlarca tasdiklerinin yapılması esastır. Ancak şubeleri bulunan mükelleflerin şubelerinde tutmak zorunda oldukları defterlerini şube faaliyetini yürüttükleri noterliklerde de tasdik ettirmeleri mümkün bulunmaktadır.[/size]


    [size=2]Şubelerin Defter tasdiği şubenin bulunduğu noterlikler yapabilirler. [/size][size=13px]Eğer onaylanacak olan bir belge (fatura vs.) ise merkez adresinde tasdik edilmelidir. [/size]

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Tanju KIRLI ().

  • Mali Danışmanlık – 510 - 26682

    Ankara, 14.12.2011
    Özü: Defter ve belge tasdiki ile tasdiklerin elektronik ortamda bildirimi hk.

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 22.04.2011 günlü ve Mali Danışmanlık 307-10373 sayılı Genel Yazımız.

    İlgi Genel Yazımızda defter ve belge tasdiklerinin bildirimlerinin elektronik ortamda bildirilmesine dair prensipler duyurulmuştu.
    Uygulamada bazı defterlerin tasdikine dair bilgiler yönünden tereddütler yaşandığı anlaşıldığından aşağıdaki açıklamanın yapılması yararlı görülmüştür.
    Bir tüzel kişiliğe ait defterlerin ve bu manada bu tüzel kişilerin şubelerine ait defterlerin tasdikinde;
    1- Şubelere ait muhtasar veya KDV numarası kullanılmayacaktır.
    2- Şubelerin defterlerinin tasdikinde merkeze ait kurumlar vergisi numarası üzerinden tasdik işlemi yapılacaktır.
    3- Adres alanına merkezin adresi yazılacaktır. Zorunlu olmamakla birlikte şubenin adresi de yazılabilir.
    4- Unvan kısmında mutlaka hangi yer şubesi olduğunun da (örneğin, x ANONİM Şirketi Ankara Yenimahalle Şubesi gibi) yazılması icabeder.
    5- Vergi Dairesi bilgisi merkeze ait vergi dairesi olarak yer alacak ve değiştirilmeyecektir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN
    Fahri KÖSE
    (Beyoğlu 37. Noteri)

    (Genel Yazı 117)

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().