6306 Sayılı Kanun Noterliklerden Çıkarılması İstenilen Mirasçılık Belgsinde Harç

  • Mali Danışmanlık -234-13368

    G E N E L G E Ankara, 02.09.2015
    ( 5 ) Özü:6306 Sayılı Kanun
    Kapsamında Noterliklerden
    Çıkarılması İstenilen
    Mirasçılık Belgelerinde
    Harç İstisnası Hk.

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki alanda bulunan taşınmazın malikinin ölmüş olması sebebiyle Noterliklerden mirasçılık belgesi talep edildiğinden bahisle, talep konusu mirasçılık belgesi işleminin aynı kanunun 7. Maddesinin 9. fıkrası uyarınca noter harcından muaf tutulup tutulmayacağı hususundaki görüş talebi Yönetim Kurulumuzun 24.08.2015 günlü toplantısında görüşüldü.
    Bilindiği gibi 31 Mayıs 2012 Tarihli ve 28309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un

    a) 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında,
    “Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.” denilmiş,

    b) Uygulama işlemleri başlıklı 6 ncı maddesinin 2 inci fıkrasında,
    “….Tapuda mülkiyet hanesi açık olan taşınmazlar ile mirasçısı belirli olmayan, kayyım tayin edilmiş, ihtilaflı veya üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmiş olan taşınmazların kamulaştırma işlemleri aynı madde hükümlerine tabidir. Bakanlık, TOKİ veya İdare; kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesi için mirasçılık belgesi çıkartmaya, kayyım tayin ettirmeye veya tapuda kayıtlı son malike göre işlem yapmaya yetkilidir. Tapuda kayıtlı malikin ölmüş olması hâlinde Bakanlık, TOKİ veya İdare, kamulaştırma işlemi için mirasçılık belgesi çıkartabileceği gibi, gerekiyorsa tapu sicilinde idari müracaat veya dava yolu ile kayıt düzeltme de isteyebilir…..” hükmü düzenlenmiş,

    c) 7 inci maddesinin 9 uncu fıkrasında da
    “Bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.” hükmüne yer verilmiştir.






    Yukarıdaki hükümlerin birlikte incelenmesinden görüleceği üzere, Kanunun 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan
    - Bakanlık, (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı)
    - TOKİ veya
    - İdare (Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeleri, bu sınırlar dışında il özel idarelerini, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerini ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri)
    tarafından yine bu maddedeki hallere münhasır olmak üzere kimi hallerde noterliklerden mirasçılık belgesinin çıkarılmasının talep edilmesi, Kanunun 7 nci maddesinin 9 uncu fıkrasında harç istisnası kapsamına alınmış bulunan “uygulamalar” olarak tanımlanan işlemler arasında yer almaktadır.
    Bu sebeple Bakanlık, TOKİ veya idare tarafından 6306 sayılı Kanun uygulaması ile ilgili olarak talep edilecek mirasçılık belgesi çıkarılması işlemlerinden harç tahsil olunmaması gerektiği düşünülmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,





    Yunus TUTAR
    Başkan