Tahsil Dairesi Amirliğince Düzenlenen Yetki Belgesiyle Mirasçılık Belgesi Çık hk

  • Hukuki Danışmanlık - 14536



    Ankara, 07/10/2015


    Özü:Tahsil Dairesi Amirliğince Düzenle-
    nen Yetki Belgesiyle Mirasçılık
    Belgesi Çıkartılması Hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca Birliğimize gönderilen 23.06.2015 gün ve 59912 sayılı yazıyla; amme alacağının tahsil işlemlerinin yürütülmesi sırasında, mirasçıların miras hisselerinin tespiti amacıyla Bakanlıklarına bağlı tahsil birimlerinin, noterlerden "mirasçılık belgesi" alıp alamayacaklarının sorulması üzerine, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 17.08.2015 tarihli ve E.347/11055 sayılı cevap yazısı Yönetim Kurulunun 30.09.2015 tarihli toplantısında görüşülmüştür.
    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğünün yazısında “6183 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde alacaklı amme idaresinin kanunu tatbik etmekle vazifeli dairesi, servisi veya memurlarının tahsil dairesini ifade ettiği ve 54'üncü maddesinde ödeme müddeti içinde ödenmeyen amme alacağının tahsil dairesince cebren tahsil olunacağı ve teminatın paraya çevrilmesi, kefilin takibi, malların haczi veya borçlunun iflasının istenmesi suretiyle yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
    Mirasçılık belgesi verilmesi veya iptali istemine ilişkin davalar miras bırakanın mirasçıları, mirasçıları yoksa son mirasçı sıfatıyla Hazine ya da mahkemece yetki verilmek koşuluyla üçüncü kişiler tarafından açılabilir. Mirasçılık belgesi, mirasçıların miras bırakanla irs ilişkisini ve miras paylarını gösteren bir belgedir. Yerleşik Yargıtay kararları ile İİK'nun 94'üncü maddesinin ikinci fıkrasının kıyasen uygulaması ile miras bırakanın alacaklılarına mirasçılık belgesi alma konusunda icra müdürlükleri tarafından yetki belgesi verilmektedir. 6183 sayılı Kanunun uygulamasında ise icra müdürlüklerinin yetkileri tahsil daireleri tarafından kullanılmaktadır.
    Bu itibarla 6183 sayılı Kanun kapsamında yapılacak takiplerde Anılan Kanunun 3'üncü maddesinde tanımlanan ve icra dairesi niteliğindeki tahsil dairesinin ölmüş olan borçlunun mirasçılarının tespiti için mirasçılık belgesini noterlik dairelerinden talep edebileceği ve bu talebin ilgili noterlikler tarafından karşılanabileceği düşünülmekle birlikte sorulan hususun yargı mercileri tarafından değerlendirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.” denilmektedir.


    Açıklanan nedenlerle, mirasçılık belgesinin alınabilmesi için “tahsil dairesi amirliğince, mirasçılık belgesinin hangi takip için istendiğini ve bu belgeyi almaya yetkili kılınan memuru gösteren yetki belgesinin” ibraz edilmesi halinde istenilen mirasçılık belgesinin çıkartılabileceği düşünülmektedir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR
    Başkan


    (GENEL YAZI: 72 )

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().