Kredi alacağının kredi kuruluşu tarafından devir ve temlikinde damga vergisi ist

  • Mali Danışmanlık-267-20262
    Ankara, 17.11.2016
    ÖZÜ: Kredi alacağının kredi kuruluşu tarafından devir ve temlikinde damga vergisi istisnası hk.

    G E N E L G E
    ( 28 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 19.03.2007 günlü ve Mali Danışmanlık-6545 (2007/13) sayılı Genelgemiz.

    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan 2007/13 sayılı Genelgemizde, kredi borcunun üçüncü kişi tarafından kredi kuruluşuna ödenmesi sonucunda, kredi kuruluşunca kredi alacağının kendisine ödeme yapan kişiye temliki işlemleri ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kâğıtlardan damga vergisi ve harç alınması gerektiği duyurulmuştur.

    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde,
    Bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemler (yargı harçları hariç) bu Kanunda yazılı harçlardan,
    İstisna edilmiştir.

    Diğer taraftan, 09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6728 sayılı Kanun ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı Tablonun IV/23 fıkrasında yapılan değişiklikle,
    Bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilere, bunların teminatlarına, geri ödenmelerine tanınmış olan damga vergisi istisnası, kredilerin devrine ve krediden doğan alacakların temlikine ilişkin kâğıtlar ile bu kâğıtlar üzerine konulacak şerhler bakımından da öngörülmüştür.

    6728 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler 09.08.2016 günlü ve Mali Danışmanlık-185-14485 (93) sayılı Genel yazımız ile noterliklere duyurulmuştur.

    Ancak kredilerin devir ve temliki ile ilgili işlem ve kağıtlarda damga vergisi istisnası uygulamasında karşılaşılan tereddütlerin giderilmesi amacıyla Yönetim Kurulumuzun 07.11.2016 günlü toplantısında alınan karar gereğince aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli bulunmuştur.
    Yukarıda belirtilen hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden görüleceği üzere, Bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan kredilerle ilgili;
    a) Kredi sözleşmeleri, kredilerin teminatına ve kredilerin geri ödenmelerine dair kâğıtların yanı sıra kredinin, kredi kuruluşunca devri veya temlikine ilişkin kâğıtlar damga vergisine tabi tutulmayacaktır.



    b) Kredi sözleşmeleri ve kredi teminatı ile kredilerin geri ödenmelerine ilişkin işlemlerden harç alınmayacaktır.

    c) Kredi alacağının, kredi kuruluşunca bir başka kurum veya kişiye devri veya temliki ile ilgili işlemlere harç istisnası öngören bir hüküm mevcut olmadığından bu işlemlerden gerekli harcın tahsili icabeder.
    Nispi harcın matrahını ise, devir ve temlike konu olan varsa kredi teminatlarının toplamı ile kredi tutarından yüksek olanı teşkil edecektir.

    2007/13 sayılı Genelgemizin uygulamadan kaldırıldığının ve uygulamanın bu genelge esaslarına göre yapılması gerektiğinin bilinmesini rica ederim.
    Saygılarımla,






    Yunus TUTAR
    Başkan