ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR - ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ

  • Arkadaşlar ölünceye kadar bakma sözleşmesinin nüfusa bildirilmesi hakkında görüşlerinizi alabilirmiyim. Bu arada ben bildirilmiyeceğini düşünüyorum. bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden herkese kolay gelsin tşk.ler bu arada noterlik kanununda yazan maddeyi aktarıyorum.


    VASİYETNAME VE ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARLA İLGİLİ İŞLER :


    Madde 69 - Noterler açık veya kapalı olarak verilen vasiyetnameleri saklarlar ve buna dair bir tutanak düzenlerler. Gerek bu suretle saklanan vasiyetnameleri, gerek noterler tarafından düzenlenen sair ölüme bağlı tasarrufları yapanların ölümü halinde bilgi verilmesi için, durumu bunların kayıtlı oldukları nüfus dairelerine yazı ile bildirirler.


    Noterler, nüfus idaresi tarafından ölümün ihbarı veya resmi bir belge ile ispatı halinde, yetkili sulh hakimine verilmek üzere, dairelerinde saklı bulunan vasiyetnamelerin ve noterlikçe düzenlenmiş ölüme bağlı tasarruf senetlerinin onaylı örneklerini Cumhuriyet Savcılığına tevdi ederler.


    Ama tnb yazılım proğramında ise nüfusa bildirilmesine gerek yoktur. diye not yazılmıştır.
    Birinci fıkra uyarınca nüfus dairelerine yazılacak yazı için ücret tarifesinde gösterilen yazı ücreti ile posta gideri ilgilisinden alınır.

  • Özü: Ölünceye kadar bakma akdinin nüfus idarelerine bildirilmeyeceği Hk.
    G E N E L G E
    ( 62 )


    Noterliklerde düzenlenen ölünceye kadar bakma akdinin nüfus idarelerine bildirilmesinin gerekip gerekmeyeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine, Adalet Bakanlığından görüş istenilmişti.


    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan 18.11.1996 günlü 16840 sayılı cevabi yazıda:


    Bilindiği üzere noterler tarafından sulh hakimine bildirilmesi gereken tasarruflar 1512 sayılı Noterlik Kanununun 69.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre Noterler, düzenledikleri ölüme bağlı tasarrufları kişinin ölümü halinde bilgi verilmesi için kayıtlı oldukları nüfus idaresine bildirir. Nüfus idaresinin ölümü ihbar etmesi veya resmi bir belge ile ispatlanması halinde noterlerin, hazırladıkları ölüme bağlı tasarrufları yetkili sulh hakimine verilmek üzere Cumhuriyet Savcılığına tevdi etmeleri gerekmektedir.
    Medeni Kanuna göre Ölüme bağlı tasarruflar
    a) Vasiyetname
    b) Miras sözleşmelerinden ibaret olup, bu tasarruflar, kişinin ölümünden sonra hüküm ifade etmektedir.


    Ölünceye kadar bakma akdi, Borçlar Kanunu511 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup, bu sözleşmelerin geçerliliği ölüme bağlı tasarruflardaki şekil şartlarına uygun olarak hazırlanmış olmasına bağlıdır. Ölünceye kadar bakma akdi hukuki mahiyeti itibariyle, sağlar arası yapılan ve tarafları karşılıklı borç altına sokan ivazlı sözleşmelerdir. Ancak bu sözleşmeler, ölüme bağlı tasarruf olarak kabul edilemez.
    Edirne Noterliği tarafından hazırlanıp kişinin ölümü nedeniyle sulh hakimine tevdi edilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığına verilen senedin tetkikinden, bunun bir ölüme bağlı tasarruf olmayıp,, ölünceye kadar bakma akdi olduğu anlaşılmaktadır.
    Bu itibarla, farklı hukuki yapıya sahip olan ölünceye kadar bakma akdinin, ölüme bağlı tasarruflardan olmaması nedeniyle, 1512 sayılı Noterlik Kanununun 69/2.maddesi kapsamında düşünülmesi mümkün değildir....
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • 1-İşlem fotoğraflı, mutlaka düzenleme ve tanıklı yapılır.


    2-Fihrist defterine kaydedilmez.


    3-İşlem Nüfus müdürlüğüne bildirilmez.


    4-Yasa maddeleri: Bk 511-519 (Mirasçı Atama Söz Konusu İse Mk Hükümleri Uygulanır.)


    5-Sadece nüfus cüzdanı,pasaport ve avukat kimliği ile yapılabilir.


    6-Temsilen yapılması mümkün değildir.


    7- Üçüncü kişi yararına yapılabilir.(1998/42 sayılı genelge)
    8-Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, miras hukukuna tabi ve alelade olmak üzere iki şekilde düzenlenebilmektedir.
    a) Miras Hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi,
    b) Borçlar Kanununa tabi (Alelade) ölünceye kadar bakma sözleşmesi.


    9- Yasada amir bir hüküm bulunmamasına rağmen ilgilinin yeteneği yönünden doktor raporu istenmesi tavsiye olunur.

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • Noterlik işlemi olarak net bir bilgim olmamakla birlikte "ölüncüye kadar bakma vaadi sözleşmesi" kişi yararına hak doğurucu bir işlem olup ancak taşınmaza ilişkin bir vaat durumu var ise tapu kütüğüne ilgilieirin talebi ile şerh edilmesi durumunda ayni bir hak niteliğinde olduğundan; ancak ilgililerin talebi halinde işlem yapılacak olup resen kişi ya da kuruluşlara bildirme yükümlüğü yoktur... diye düşünüyorum... Hayırlı çalışmalarınız olsun.