araç satış SSS

  • Elektronik Ortamda Araç Satışı Uygulaması – Sıkça Sorulan Sorular
    Türkiye Noterler Birliği TASLAK 24.04.2010 1
    ELEKTRONİK ORTAMDA ARAÇ SATIŞI UYGULAMASI
    SIKÇA SORULAN SORULAR
    YAZIM.NET PROGRAMI

    1. Plaka sorgusunu yaptım. Ancak kimlik ekranında iken işlemi yapmaktan vazgeçtim. Ne yapmam lazım?


    Satış ve tescil yapılmadığından sorun oluşmaz, ekran kapatılabilir, işlem yarıda kesilerek sonlanır. Ancak yapılan tüm sorgulama işlemleri kayıt altına alınmaktadır. Gereksiz yapılacak sorgulamaların hukuki ve cezai sorumluluk altına sokacağı unutulmamalıdır.


    2. Araç satışı sözleşmesini hazırlayarak yazıcıdan çıktı aldım. İmza aşamasında ilgilerden birisi ile ilgili bir sorun oldu işlemden vazgeçildi. Ne yapmam lazım?


    Satış ve tescil yapılmadığından sorun oluşmaz, işlem sonlanır. Ancak yapılan sorgulama tüm işlemleri ve hazırlanmış sözleşme metni kayıt altına alınmaktadır.


    3. Araç satış sözleşmesini hazırladım. Ancak ilgilisi daha sonra gelerek, makbuz kesimini yaptıracak. Bekleme süresi nedir?


    Hazırlanmış olan bir araç satışının yevmiyesi mesai bitimine kadar kesilmelidir. Eğer işlem bir sonraki güne sarkarsa sözleşme baştan hazırlanmalıdır. Gün içerisinde geçen sürede, araç üzerinde yeni bir ceza, mahrumiyet vb. olur ise zaten veznede makbuz kesme aşamasında sistem bu bilgiyi verecektir.


    4. Araç satış sözleşmesini hazırladım. Ancak satışta bir hata yaptığımı anladım. Hatayı düzeltip işleme devam edebilir miyim?


    Hazırlanmış olan işlem hala Yazım.Net ekranında açık ise, gerekli düzeltmeler yapılarak işleme devam edilebilir. Eğer yapılan işlem araç bilgilerine ilişkin (araç teknik bilgileri, satıcı, mahrumiyetler vb.) ise, işlem kapatılarak baştan hazırlanmalıdır.


    5. Araç satış sözleşmesini hazırladım. Çıktı aldığım sırada yazıcım bozuldu. Tekrar nasıl yazdıracağım?


    Eğer Yazım.Net ekranında hazırlanmış olan işlem halen açıksa, döküm tekrar alınabilir. İşlem kapatılmış ise “Son 10 İşlem” menüsünden çağırma imkanı yoktur, sözleşme baştan düzenlenmelidir.


    6. Araç tescil belgesi üzerinde “XXX Bankasının borcu vardır satılamaz” şerhi konulduğunu gördüm. Ancak ilgili, borcunu ödediğine dair ibranameyi gösterdi. Satışı nasıl yapabilirim?


    Elektronik ortamda bu şerhlerin muvafakatları işlenmediği sürece araç satılamaz. Tüm muvafakatlar satıcı tarafından EGM kayıtlarına işlettirilmelidir.


    7. Araç tescil belgesi üzerinde oynama olduğunu gördüm. Satışı NPS ve ASBIS’den gelen bilgilere göre mi yapmalıyım? Bu durum üzerine işlemi yapmadım ancak ilgili tescil belgesini geri aldı ve bir süre sonra belgeyi kayıp ettiğini beyan ederek tekrar geldi ve satışın yapılmasını istedi. Ne yapmalıyım?


    İlgili kanun ve yönetmeliğe göre, elektronik ortamdaki bilgiler esas alınarak işlem yapılır. Evrak üzerinde bir sahtecilik var ise bu noterlik yetkilisi tarafından diğer mevzuat çerçevesinde değerlendirilmelidir. Tescil belgesinin zayi olduğunu beyan edilir ise, “İbraz Edilen Belgeler” bölümünden “Belgesiz” seçeneği seçilerek sorgu yapılmalı ve ASBİS’den gelen sorgu bunu teyid etmelidir. Aksi takdirde satıcı, belge zayi beyanını trafik tescil kuruluşuna giderek işlettikten sonra satış işlemi yapılır.


    8. Araç satış işlemini yaparak vezne programından makbuzunu kestim. İşlem tamamlandı ancak sadece tescil belgesi ücretini aldım. Ancak ilgili, trafik belgesinde muayene hanesi dolduğundan, trafik belgesi ücretini de yatırıp bunun da EGM tarafından sağlanmasını istedi. Ne yapmalıyım?


    Trafik belgesinin satış gereği alınması gereken durumlar haricinde, isteğe bağlı trafik belgesi düzenlenmesi talep edilemez. Bu durumda ilgililer tescil bürolarına yönlendirilmelidir.


    9. Araç satışı sözleşmesini hazırladım, taraflara imzalattım ve vezneden ücretini aldım. Ancak 5 dakika sonra aracın yeni sahibi geldi ve önceki sahibinin kendisini kandırdığını, parasını vermediğini söyleyerek işlem iptalini isteedi. İşlemi iptal edebilir miyim ?.


    Elektronik ortamda işlemin tamamlandığı anda, satış bildirildiği için ve araç yeni sahibi adına tescil edildiği için, satış iptali (fesih) yoktur. Yeni sahibi eski sahibine tekrar satış yapabilir.


    10. Araç satışını yaptım, vezne makbuzu da kesildi. Ancak tam bu aşamadan sonra evrak üzerinde bir hata yaptığımı anladım. Sözleşmeyi doğru hali ile yeniden düzenleyebilir miyim?


    Makbuz kesimi yapılmış ise aracın satışı ve tescili tamamlanmış olur. İşlem üzerinde düzeltme veya iptal yapmak mümkün değildir.


    11. Sözleşme yazıldı, vezneden geçerek makbuzu kesildi. Ancak şirket arabasıymış, beyan bedeli belirtmek gerekiyormuş. Bunu evrakın üzerine ekleyebilir miyim?,


    Makbuz kesimi yapılmış ise aracın satışı ve tescili tamamlanmış olur. Eğer makbuz kesilmemişse işlemler en baştan alınarak yeniden yapılabilir. (Yazım.Net programından son 10 işlemden bu evraklar çağrılamayacağını dikkate almak gerekir.)


    12. Eski sistemde posta ile gönderim ve bildirim yapıyorduk. Halen posta ile bildirim yapmak zorunda mıyım?

    EGM ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirimler makbuz kesimi ile beraber elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu bildirimlere ilişkin ilave bir ücret makbuza yansımamaktadır.


    13. EGM ve GİB’e bildirim elektronik ortamda yapıldığına göre, tahakkuk ekranında posta ücreti satırı neden var?

    Seferberlik görev emrinin ilgili makamlara iletilmesi gibi istisnai durumlarda, bu bildirim posta aracılığı ile yapılır. Böyle durumlarda posta ücreti alınacaktır.


    14. Yazım. Net programından araç satışını yapıp son 10 işleme ya da özel kayıda evrakı saklayıp ekranı kapatıp sonra tekrar çağırıp satışı yapabilir miyim?


    Yazım.Net programından son 10 işlemden bir araç satış sözleşmesinin çağırılması mümkün değildir. Aynı sebeple özel kayıt işlemi de kullanılamaz.


    15. Araç satışını yaparak makbuzu kestim ancak tamamen memurun gözünden kaçan bir sebeple iptal etmem lazım. Ne yapılmalı ?

    Satış işlemi elektronik ortamda, satışın tamamlandığı anda bildirildiği ve araç yeni sahibi adına tescil edildiği için, satış iptali (fesih) yoktur. Tüm kontroller makbuz kesilmeden yapılmalıdır. Hatta belge iptali ve yevmiye numarası verilmesi, makbuz kesilmesinden sonra yapılmalıdır.


    16. Süreli bir vekalet, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, kayyum, vasi veya bir yetki belgesinin süresi geçmiş ve gözden kaçmış. Satış yapılmış, ne yapılabilir?


    Bu işlem elektronik ortamdaki yeni uygulamaya özgü bir soru değildir.


    17. Konsolosluklar noterlik işlerini yapabiliyordu. Şimdiki sistemde araç satışı yapılabilecek mi?


    Bu işlem elektronik ortamdaki yeni uygulamaya ait bir soru değildir. Şu anda elektronik ortamda sadece 1., 2. ve 3. sınıf noterlikler araç satışı yapabilmektedir.


    18. Hariçte satış düzenlenip gelinebiliyordu. Bu şekil satış hala yapılabilecek mi veya nasıl yapılıacak?


    Tüm bilgiler elektronik ortamdan geleceğinden, satış sözleşmesi Yazım.Net programı üzerinden hazırlanmalıdır.


    19. Vezneden satış yapıldı. NPS belge no ile yazım netten tescile ilişkin geçici belge yazdıracağım.Ancak tam çıktı alacağım anda ekranım kapandı. Tekrar çıktı alabilirmiyim?


    İnternet bağlantısı olduğu müddetçe, tescile ilişkin geçici belge, hem vezne hem de herhangi bir yazım.net bilgisayarından, işlem yapılan gün itibarı ile 3 gün boyunca yeninden sorgulanıp, çıktı alınabilir.


    20. NPS belge no ile satış yapıldıktan sonra kaç gün bu sorgulamayı yapıp kaç tane tescile ilişkin geçici belge verebilirim ? Bir sınır var mı?


    İnternet bağlantısı olduğu ve tescile ilişkin geçici belge geçerli olduğu müddetçe, tescile ilişkin geçici belge, işlem yapılan gün itibarı ile 3 gün boyunca yeniden istenildiği kadar sorgulanıp, çıktı alınabilir.


    21. Tescile ilişkin geçici belge kayıp olmuş. Satış yapmam lazım. İzlemem gereken yol nedir?

    Belge zayii tescil şubelerinde satıcı tarafından işletilmelidir. Daha sonra belge zayii seçeneği seçilerek satış yapılabilir.


    22. Bir aracın 5 tane hissedarı var. Hangisinin kimliğinden sorgulama yapacağımı nerden bileceğim?


    İlk araç sorgusu için satıcılardan herhangi birisinin TC kimlik numarasının girilmesi yeterlidir. Bir sonraki aşamada satışa dahil olan tüm hissedarların kimliklerinin KPS/AKS sorgusunun yapılması zorunludur


    23. Araç sahibi vefat etmiş. Araç tescil belgesi mirasçıları adına kayıtlı değil. Satış yapabilir miyim ?

    Trafik şube müdürlüğüne gidilip veraset ilamına göre yeni malikleri işlettirmek gerekmektedir.


    24. Vefat etmiş bir araç sabihinin mirasçılarında veraset ilamı belgesi arayacak mıyım?


    Trafik şube müdürlüğüne gidilip veraset ilamına göre yeni malikleri işlettirmek gerekmektedir.


    25. Araç ruhsatına işlenmemiş bir takograf, lpg, römork gibi eklentileri ben mi yapacağım ?


    Aracın tesciline ilişkin hiçbir işlem noter tarafından yapılmamaktadır. Aracın tüm eksik bilgileri,varsa mahrumiyetlerinin kaldırılması vb. işlemler tescil şubelerinden araç sahibi tarafından yapılacaktır.


    26. Araç tescil belgesi üzerinde bulunan isim ile ibraz edilen nüfus cüzdanı, imza sirküleri vs belgede unvan birbirini tam tutmuyor. Harf hatası var. Satış yapmalı mıyım?


    Değişikliğin türüne göre (A.Rıza Ali Rıza, Ş.Urfa – ŞanlıUrfa) işlemi yapıp yapmamak tamamen noterin takdiridir.


    27. KPS sorgusunda yada ASBIS kayıtlarında İsim, Doğum tarihi, T.C.Kimlik no alanlarında sorun varsa ne yapacağım?


    Sorumluluk ve kanaat notere aittir. Kişinin doğru kişi olduğuna kanaat getirir ise ve işlem güvenliği açısından sakınca görmez ise işleme devam edebilir.


    28. Yabancılar ve şirketlerin alıcı olduğu durumda, adres bilgisini sorgulayamıyorum. Bilgileri el ile mi greceğim ?

    Yabancılar için 99 ile başlayan TC Kimlik Numaraları KPS’den şu aşamada sorgulanamamaktadır. Aynı şekilde şirketlere ilişkin temel bilgiler ve adres bilgileri de henüz Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminden (MTK) sorgulanamamaktadır. Bu sebeple, bu durumlarda bilgiler el ile girilecektir. Ancak EGM, adres bilgilerinde il ve ilçe kodunun da girilmesini zorunlu kıldığından, sitemizdeli “Araç Satış İşlemleri Destek Sayfası”nda yayınlanan “Türkiye İl ve İlçe Kod Listesi”nden yararlanılabilir.


    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • SATIŞ İLE İLGİLİ SORULAR
    1. Yazım net programında araç kullanım şeklini yanlış seçtim. Nasıl bir önceki ekrana dönerim?

    Şu anki yayınlanmakta olan Yazım.Net programında işlemi iptal edilerek yeniden ilgili işlem kodunun çağırılması gerekmektedir.


    2. Alıcı yerine vekil, vekil yerine alıcı yapmışım. Evrakı yeniden yazmadan düzeltebilir miyim?

    Yazım.Net programında sözleşme hazırlama ekranında alıcıya ait olan kimlikler üzerinde F2 tuşuna basarak düzenleme yapabilirsiniz. Aynı tuş, vekiller için de geçerlidir.


    3. Sözleşme metninde hangi bölümlere elle müdahale edebilirim?


    Araca ait bilgiler ve satıcı bilgileri F2 tuşu ile değiştirilemez. Buralarda değişiklik gerekiyor ise, sözleşme yeniden hazırlanmalıdır. Ancak alıcılar ve her iki tarafa ait vekiller F2 tuşu ile değiştirilebilir.


    4. Ekranda alıcı bilgisi eşleşmiyor gibi mesajlar gördüm. Bu tür mesajların ne anlama geldiğini ve her mesaj için bir yardım bulabilecekmiyim?


    Yazım.Net programı EGM’den gelen ve satışa engel olabilecek tüm mesajları kullanıcıya bilgi olarak vermektedir. Ayrıca mesajlar ve açıklamalarını içeren bir dökümanda sitemize konacaktır.


    5. Trafik belgesi bedeli almayı unuttuğum zaman ikmal kesebilir miyim veya kestim? Bildirimini nasıl yapacağım ?


    Elektronik ortamda yapılan araç satışında hatalı alınan veya alınmayan hiçbir ücret için ikmal ve iade işlemi uygulanamaz.


    6. Veznede tam makbuz keserken, bildirim yapma aşamasında elektrik kesildi. Bildirim yapıp yapmadığını nasıl görebilirim.


    Yevmiye bildiriminin yapılamaması durumunda ekrana uygun mesaj gelecektir. Ayrıca “Raporlar Dökümleri/Bilgi Tabloları/Araç Satış Kontrol Listesi’ raporundan da, bildirimi eksik işlemler görülebilir. Bu durumda ilgili yevmiyenin EGM’ye bildirimi TNBOnline ve Vezne programı üzerinden (Tahakkuk ekranında Yevmiye Bildirimi menüsünden) kanunun belirlediği süreler içerisinde daha sonra yapılabilmektedir.


    7. Yaptığım satışın sağlamasını yapma şansım varmıdır? Araç tescili o an bittiği için bir hata olup olmadığını tescilin satış yaptığım şahıslar adına yapılıp yapılmadığını görebileceğim bir yer varmı ?


    Makbuz kesimi aşamasında hata uyarısı alınmadıysa tescil kayıtlarına işleme yapılmıştır. Vezne programında Raporlar bölümünde Bilgi Tabloları/Araç Satış Kontrol Listesi raporundan yapılan tüm araç satışların EGM’den alınan referans numaraları görünebilmektedir. Ayrıca, yazım.net programından satılan araç alıcı adına sorgulanarakta yapılan tescil görüntülenebilir.


    8. Emniyete tescil ve trafik belge bedellerini nasıl yatıracağım?


    Trafik ve tescil belge bedelleri, dönemlik vergi dökümü raporunda gösterilmekte olup diğer hazine gelirleri gibi ilgili kodları ile beraber vergi dairesine yatırılmalıdır.


    9. Yapılan satışta ya bi hata yaparsam, geri dönüşü nasıl olacak ?


    Elektronik ortamda yapılan satışların geri dönüşü /satış feshi) yoktur. Yeni bir satış yapılabilir.


    10. Aracın şu anki kullanım şekli altındaki başlıkları anlamadım. Mesela bir ticari taksi gelse neyi seçmem lazım veya servis aracı veya şehirler arası otobüsü ?


    Satış şekillerinin geneline bakıldığında aracın plakasından aracın kullanım amacından şu anki kullanım şekli çıkmaktadır. Ancak sadece Tahditli Plaka için karışıklık olabilecektir. Şu an vatandaş dilinde Ticari olarak yanlış anılan araçlar (minibüs, taksi, dolmuş, servis gibi ) yani plakası araç haricinde satılan tüm araçlar Tahditli Plakadır denilebilir. Aracın Tahditli plakalı olabilmesi için belediyece düzenlenmiş “Tahsis Belgesi” gerekmektedir.


    11. Araçla birlikte devredilen kısmında takograf römork gibi bilgiler var. Onun satışı nasıl oluyor ?

    Araç satışı sırasında araç ile birlikte satılan römorklerin ayrı plakaları varsa bunların satışının ayrı olarak yapılması gereklidir. Ancak ayrı plakası olmayan römork ve diğer bileşenler ise eskiden yapıldığı gibi sözleşmeye işlenmelidir. Bu eklerin elektronik ortamda satışta bir fonksiyonu bulunmamaktadır.


    12. Hibe nasıl olacak (belediler ve vakıflar için)?


    Araç satış sözleşmelerinden 11.3 Araç Hibe Sözleşmesi seçilmelidir.


    13. Mülkiyeti muhafazalı satış kalkıyor mu ve nasıl yapmam gerekiyor ?


    Mülkiyeti muhafazalı satış devam etmektedir. Araç satış sözleşmelerinden “11.3 Mülkiyetin Saklı tutulması Kaydıyla Satış Sözleşmesi” koduseçilerek işlem yapılmalıdır.


    14. Satış yaparken Yazım.Net’in kime ait bilgiyi istediğini anlayamıyorum.

    Diğer işlemlerde olduğu gibi “1. Taraf” ifadesi satıcıları, “2. Taraf” ifadesi alıcıları temsil etmektedir.


    15. Vezne hangi ücreti alacağını nereden biliyor?


    Yazım.Net’te işlem yapan personel, satış türüne göre hangi ücretlerin alınacağını karşısına çıkan ikinci ekranda belirler ve program bunu merkeze gönderir. Bu bilgiler tahakkuk aşamasında merkezden alınarak vezne ekranına getirilir.

    16. Trafik belgesi ücretini hangi durumda alacağım?


    Usul ve esaslara ilişkin EGM tarafından yayınlanan gelegede, trafik belgesi ücretinin alınacağının belirtildiği hususlarda trafik belgesi ücreti alınır. Program bu konuda yardımcı olacaktır.Ancak sorumluluk ve kontrol, işlemi yapan noterlik personelindedir.


    17. Vatandaşı trafik tescil bürosuna hangi durumlarda yönlendireceğim?


    EGM tarafından yayınlanan genelgede ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen durumlarda satıcı trafik tescil bürosuna yönlendirilmelidir. Bu durumlardan bazıları aşağıdadır:
    a. Satışa engel ya da tescile engel olacak şekilde, araç sicil bilgilerindeki zorunlu alanlarda eksik bilgi veya hata olması durumu.
    b. Araç sicil bilgilerinden sahiplik bilgisinin anlaşılamaması
    c. Araç Bilgilerindeki Kısıtlayıcı Durumların Olması
    d. Sistemde Araç bilgilerine ulaşılamaması
    e. Trafikten Men edilmiş ve Sicilinde çalıntı beyanı bulunan araçlar
    f. Özel plakalı araç satışı öncesi plakayı normal plakaya çevirmek üzere


    durumlarında, satış işlemine başlanmadan önce ilgili trafik tescil kurumuna;


    a. Sakat araçlarının satış ve devir işlemlerinde,
    b. Sağlık araçlarının yine sağlık aracı olarak kullanımı dışındaki uygulamalarda,
    c. Trafikten çekilmiş araçların satış ve devrinde,
    d. Diplomatik araçların satılmasında yada alınan aracın diplomatik araç yapılmak istenmesinde,
    e. Yabancılara ait araçların bir Türk vatandaşına satılmasında,
    f. Türk vatandaşlarına ait araçların yabancılara satılmasında,
    g. Resmi plakalı araçların resmi plakalı olarak satılması dışında satışa konu olmasında durumlarında satış işleminden sonra işlemin yapıldığı noterliğin bulunduğu ildeki/ilçedeki Trafik Tescil Bürolarına gitmek gereklidir.


    18. Satış yaparken bir hata çıktı, anlayamadım. Hata ile ilgili çağrı merkezini mi arayacağım?


    Öncelikle hata mesajında yönlendirme var ise ona göre davranınız. Kullanıcı kılavuzu ile usul ve esasları anlatan genelgedeki mesaj için yönlendirme yapılmış ise ilgili işlemi bu mesaja göre yapınız. Bu bilgilerde de çözüm bulamadı iseniz çağrı merkezini arayınız.


    19. Araç tescil belgesi gayet normal ancak araç trafikten men, araç plaka kaydı bulunamadı, gibi arızalar vermekte ne yapmalıyım nasıl davranmalıyım.


    Elektronik ortamda araç satışında, kanuna göre elektronik ortamdaki tescil bilgileri esas alınacağından bilgisayar kayıtları esas alınmak zorundadır. Vatandaş bu kaydın yanlış olduğu düşüncesinde ise ilgili trafik tescil bürosuna başvurmalıdır.


    20. Posta ücretini hangi durumlarda alacağım.


    Posta ücreti sadece seferberlik görev emri bulunan araçlarda alınacaktır



    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • VEZNE


    1. Satışı Yazım.Net’ten hazırladım. Ancak ilgililer 5 saat sonra gelip imza attılar. Veznede bu satışa ait ceza, haciz veya satışa engel bir durumun olup olmadığı kontrolü tekrar yapılıyor mu?

    Sözleşme aşamasındaki bilgilerde, satış anında bir değişiklik olmuş ise program satışı yapmanıza izin vermez. Bu sürenin 1 dakika olması ile 8 saat olması arasında bilgisayar açısından fark yoktur. Ancak işlem ertesi güne sarkmış ise sözleşme yeniden düzenlenmelidir. Bilgiler değişmemiş olsa dahi önceki sözleşme ile satış yapılmasına merkezi sistem (NPS) izin vermez.


    2. Vezneden NPS numarası ve plaka bilgilerini girdim. F2 tuşuna basıp hesaplattım. F5 tuşu ile de kayıt ve makbuz işlemi yaptım. Ancak kayıt ve makbuz ekranında sorgu yaparken hata verdi. Satış işlemini gerçekleşip gerçekleşmediğini nasıl öğrenebilirim?
    Öncelikle hata mesajının içeriği mümkün olduğu kadar sizi yönlendirecektir. Ancak beklenmedik bir hata gelir ise bu hatanın satış ve tescil yapılmadan önce mi yoksa sonra mı oluştuğu çok önemlidir. Bu durumda emin olmadan kesinlikle işlemi yarım bırakmayınız. Çünkü sicil değişmiş fakat vatandaşa bunu bildirememiş olabilirsiniz. Kontrol için şu işlemleri yapabilirsiniz.“Kayıt ve Makbuz” tuşuna basıldığında önce satış onayı alınır, ardından bildirim yapılır, en son aşamada makbuz yazıcıya gönderilir. Eğer satış onayının alınmadığına dair mesaj gelir ise, satışa engel bir durum oluştuğu anlaşılır.Bu durumda satış gerçekleşmemiştir ve herhangi bir yevmiye numarası bu işlem için kullanılmamaış
    ve bir bildirim yapılmamıştır. Eğer satış onayı esnasında, bağlantı kurulamaması gibi teknik bir hata mesajı gelir ise, aynı ekrandan işlem bir kaç dakika sonra tekrar denenebilir. Makbuz çıktısı alınmadan önce, bildirimin yapılamadığına dair bir hata mesajı gelir ise, veznedeki kılavuzlarda anlatılan ilgili menüden bildirim işlemini elle yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz. Hiç hata alınmamış ancak makbuz kesilirken kağıt sıkışması olmuş ise, vezne ana ekranındaki Raporlar menüsünde bulunan “Çoklu Yevmiye Baskısı” seçeneğinden, ilgili makbuz tekrar bastırılabilir.


    3. Vezneden NPS bilgilerini girdim F2 ye basıp hesaplattım F5 tuşu ile kayıt ve makbuz ekranında sorgu yaparken Noterliğe ait internet bağlantım kesildi, tescil işlemini gerçekleşip gerçekleşmediğini nasıl öğrenebilirim.


    Yukarıdakine benzer bir durum söz konusudur. Kesinti geçici ise işlemi ve ilgilileri bekletiniz.Sorun uzun süreli ise satış gerçekleşemeyecek demektir.


    4. Vezneden NPS bilgilerini girdim F2 ye basıp hesaplattım F5 tuşu ile kayıt ve makbuz ekranında sorgu yaparken elektrikler kesildi. Tescil işlemini gerçekleşip gerçekleşmediğini nasıl öğrenebilirim? Elektrik gelene kadar ilgilileri bekletmem mi gerekir?


    Bir önceki cevap ile aynı işlem yapılır.


    5. Dairede düzenlenen bir satış için ilgilinin mazereti nedeni ile mahalline gidilip imza alındığında satış tekrar vezneden geçebilecek mi?


    Satış sözleşmesinin Yazım.Net ile noterlikte TNB güvenli ağına bağlı bir bilgisayarda yapılması zorunludur. Sözleşme hazırlandıktan sonra ilgiliye gidilerek imzası alındıktan sonra yine noterlikteki vezne programından makbuzu kesilebilir. Ancak bu işlemin gün içinde tamamlanması zorunludur. Ertesi güne kalırsa, hazırlanmış satış sözleşmesine ilişkin bir makbuz kesilemez, satış yapılamaz. Sözleşmenin yeniden hazırlanması gerekir. Makbuzun kesilmesinden önce sözleşmenin daima ilgililer ve Noter tarafından imzalanma aşamasının tamamlanmış olması gerektiği unutulmamalıdır.


    6. Satışı hazırladım ancak üstünden bir yada birkaç gün geçti vezneden bu satışı geçirebilir miyim?


    Hayır, satışı yapamazsınız. Sözleşmeyi yeniden düzenlemeniz gerekir.


    7. Cuma günü satışı hazırladım ancak pazartesi tarihli yapmak istiyorum. İlgililer pazartesi günü gelecek böyle bir şey mümkün mü?

    Hayır, mümkün değil. Satış sözleşmesi, makbuzun kesileceği gün hazırlanmalıdır.


    8. Tüm araç satışları için 11.1 işlem kodu mu kullanılacak yabancı, hurda, iş makinası, gibi araçlar hangi koddan satış yapılacak.

    Vezne ve Yazım.NET programlarında hangi işlem için hangi kodun kullanılacağı konusunda, kılavuza başvurabilirsiniz.


    9. Noterliğimde bir tane, notere ait kobil var. İzinli iken bunu katibim kullanabilir mi?


    Yapılan her işlemde, o sırada bilgisayarda hangi kişinin anahtar takılı ise, tüm sorgulama ve satış işlemi için o kişinin bu işlemi yaptığı kayıtlara geçmektedir.


    10. Elektronik ortamda araç satış işlemini neden programlar ile yapmak zorundayım? İnternet sitesinden yapsak olmaz mı?


    Hayır. Elektronik ortamda Yazım.NET aracılığı ile gelen bilgiler daha ayrıntılıdır ve satış öncesi ihtiyaç duyulan tüm bilgileri içerir. Ayrıca internette yayınlanan diğer bilgilerin hukuki geçerliliği bulunmayabilir. Bu sebeple elektronik ortamda araç satış işlemi sadece TNB tarafından hazırlanan Yazım.Net ve Vezne programlarının son sürümleri ile yapılmalıdır.


    11. Yevmiye bildirimleri bütün satışlar için makbuz kesiminden sonra tekrar yapılacak mı?


    Bildirim zaten otomatik olarak yapıldığından ayrıca ilave bir işleme gerek yoktur. Eğer bu otomatik bildirim esnasında hata olduğuna dair ekrana bir mesaj gelir ise, bu durumda kılavuzlarda anlatılan alternatif yöntemler ile bildirim yapılmalıdır.
    12. Tescile ilişkin geçici belgedeki “yevmiye numarası” bölümünde yazan numara, işlemin yevmiye numarasına benzemiyor.


    Tescile ilişkin geçici belgedeki yevmiye numarası, yevmiye referans numarasıdır. Yevmiye Referans Numarası = Noterlik Kodu + Yıl + İşleme Ait Yevmiye Numarası Örnek: 03.05.2010 tarihinde Ankara 1. Noterliğinde yapılan 187 numaralı araç satış sözleşmesi için yevmiye referans numarası = 00600012010187 olacaktır.

    13. Vezne programının kurulu olduğu bilgisayarda veznedar olarak çalışan tek bir personel var. Bu görevli VPN programını kendi üyeliği üzerinden bilisayara kurdu. Kendi Kobil kartı ile makbuz kesiyor. Bu personel 15 gün izin aldı ve izinli olduğu dönemde kendi kartını kullandırmak istememekte. Başka bir personel kobil kartını vezne bilgisayarına taktığında sistem çalışacak mı?
    VPN kullanıcı adı ve şifresi ile bir çakışma yaşanma ihtimali var mı?

    Satış işleminde, projenin bu günkü aşamasında, bilgisayara takılı olan elektronik anahtarın sahibi ile VPN bağlantısının sahibinin aynı olması şartı aranmamaktadır.


    14. Personelin her birinin kobil kartı kullandıkları bilgisayarda kurulu ve kullanılmakta. Vezne bilgisayarı için ikinci bir kart üretiminin olamayacağı bildirildiğine göre; vezne kurulu bilgisayarda makbuz nasıl kesilecek. Her seferinde mevcut kartlardan biri yazımnet
    bilgisayarından çıkartılıp, vezne bilgisyarına mı takılacak?


    2010/47 sayılı genel yazıda, veznede elektronik anahtar kullanımına ilişkin geçiş dönemi çözümlerinden bahsedilmektedir. Yukarıda anlatılan durumda uygulama yapan Noterliklerimiz için,geçiş dönemi sonrasında uygulanacak yöntem hakkında sitemizde ayrıca duyurular yayınlanacaktır.

    15. Vezne programına elektronik anahtar ile giriş yapamıyorum.


    2010/47 sayılı genel yazıda belirtilen tarihten sonra (16.08.2010), elektronik anahtar veznede sadece aşağıdaki aşamalarda kullanılacaktır. elektronik anahtar ile programa giriş öngörülmemektedir.
    - İşleme başlarken, satışa ait bilgilerin NPS’den alınması
    - Satış onayı ve makbuz kesimi
    - Satış Bildirimi



    Alıntı


    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Çok güzel paylaşım ellerinize sağlık yararlı bilgilerdi derya hanımında dediği gibi işimiz zor alışana kadar

    <p>Başkaları hakkında kötü şey söyleyenlerin, kendilerine söyleyecekleri iyi bir şeyi yoktur...</p>

  • değerli meslektaşlarım;


    araç satışları ile ilgili olarak ;


    KILAVUZLAR
    Elektronik Ortamda Araç Satış Kılavuzu
    VPN Yazılımı Kurulumunda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri
    Uzaktan kurulum yazılımının bilgisayarınıza nasıl kurulacağını anlatan doküman


    SUNUMLAR
    Elektronik Ortamda Araç Satış Eğitim Sunumu


    VİDEOLAR
    2. El Araç Satışına İlişkin Ön Bilgiler
    Vezne ve Yazım.Net Programındaki Değişiklikler


    Elektronik Ortamda Satış Uygulaması


    GÜVENLİ BAĞLANTI KURULUMLARI
    VPN Kurulumu
    Uzaktan Kurulum Yazılımı


    XPS DOSYA GÖRÜNTÜLEME PAKETLERİ
    Microsoft XP Professional İşletim Sistemi İçin (Microsoft XPS Essentials Pack)
    Microsoft Vista Business İşletim Sistemi İçin (Microsoft XPS Essentials Pack)
    Microsoft Windows 7 Professional İşletim Sistemi İçin (Microsoft XPS Essentials Pack)
    XPS Görüntüleme Testi


    SIKÇA SORULAN SORULAR


    Elektronik Ortamda Araç Satış Uygulaması - SSS (24.04.2010)


    hususlarında TNB üye girişi yapılmak suretiyle http://www.tnb.org.tr/TESTNOTERLIK/P...Listeleri.aspx adresinden takip edebilirsiniz


    kolaylıklar diliyorum

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • Mahmut abi paylaşımınız için teşekkürler yanlız benim soru hale burda da yok
    Vekaleten yapılan satışlarda ekrana girerken vekillerin kimliklerini mi gireceğiz yoksa gerçek alıcı ve satıcıların kimliklerinimi gireceğiz. Mantiken gerçek alıcı ve satıcıların kimlikleri girilmesi gerekiyor diye düşünüyorum ama bu konuda net bir bilgi yok çünkü alıcı vekilinin kimliğini girersek satışın son ekrarına geldiğimizde alıcı adres kısmına müdehale edemiyoruz sadece kimlik tespiti kısmında kimlik bilgilerine müdehale edebiliyoruz bu konuda ki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim, selam ve dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>


  • Mahmut abi paylaşımınız için teşekkürler yanlız benim soru hale burda da yok
    Vekaleten yapılan satışlarda ekrana girerken vekillerin kimliklerini mi gireceğiz yoksa gerçek alıcı ve satıcıların kimliklerinimi gireceğiz. Mantiken gerçek alıcı ve satıcıların kimlikleri girilmesi gerekiyor diye düşünüyorum ama bu konuda net bir bilgi yok çünkü alıcı vekilinin kimliğini girersek satışın son ekrarına geldiğimizde alıcı adres kısmına müdehale edemiyoruz sadece kimlik tespiti kısmında kimlik bilgilerine müdehale edebiliyoruz bu konuda ki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim, selam ve dua ile...


    metin kardeşim;


    satış işleminde alıcılar için öncelikle ( 2.taraf 1.kişi) T.C. Doğrula/AKS sorgula 'dan alıcı bilgilerini ( T.C. Kimlik numarası ile sorgulama yapmak suretiyle) girileceğini vekaletli olması halindeki kimlik sorgulamanın yan kısmında bulunan işlem vekaletli yapılacaktır kısmı işaretlenerek yapılacağını ve bu durumda vekilin değil gerçek alıcının adresinin yazılacağını işlem esnasında vekil kimliği, vekaletname sonraki aşamada girildiğinden herhangi bir problem yaşanmamaktadır


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Eyvallah abi inşallah sıkıntı yaşamadan şu işleri rahatlıkla yaparız. Selam ve Dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • Gönderme Zamanı:26.04.2010 15:35:15
    Başlık:Elektronik ortamdaki araç satı ...



    Değerli Üyelerimiz,



    Elektronik ortamda yapılacak araç satış ve devri projesi kapsamında satış bildirimi sonrasında bastırılacak olan "Tescile İlişkin Geçici Belge" Emniyet Genel Müdürlüğü'nden XPS (XML Paper Specification) doküman biçiminde geleceğinden bu dokümanı açma ve yazdırma işlemi için XPS Görüntüleme Paketlerinden işletim sistemine uygun olanının yüklenmesi gerekmektedir.


    XPS Görüntüleme Paketleri ve XPS dosyası görüntü testi için TNBonline-Üye Ana Sayfası bölümünde bulunan "Elektronik Ortamda Araç Satışları Destek Sayfası" bölümü kullanılabilir. Ayrıca bu sayfada elektronik ortamda yapılacak araç satışları için Kılavuz, Sunum, Eğitim Videoları, Güvenli Bağlantı Kurulumları ve Sıkça Sorulan Sorular bölümleri de bulunmaktadır.


    Bilgilerinize sunarız.
    Saygılarımızla
    Bilgi İşlem Müdürlüğü


    Türkiye Noterler Birliği
    Bilgi İşlem Müdürlüğü
    TNBONLINE Web Hizmetlerini kullandığınız için teşekkür ederiz.

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • değerli meslektaşlarım;


    merak etmeyin kavga olmayacak, araç satış işlemleri daha kolaylaşmış,
    - araç satışları ile ilgili olarak TNB Bilgi işlem müdürlüğü tüm önlemleri almış ve güzel bir proğram yapmış,ve kullanımı da çok basit daha önce yapılan araç satışlarında motor ve şasi numaraları gibi araç özelliklerinde yazım hatası yapılırken şimdi bunlarda ortadan kalkmış oldu, TNB ve Bilgi İşlem Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese tüm içtenlikle teşekkür ediyorum.


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().


  • değerli meslektaşlarım;


    merak etmeyin kavga filan olmayacak, araç satış işlemleri daha kolaylaşmış,
    - araç satışları ile ilgili olarak TNB Bilgi işlem müdürlüğü tüm önlemleri almış ve güzel bir proğram yapmış,ve kullanımı da çok basit daha önce yapılan araç satışlarında motor ve şasi numaraları gibi araç özelliklerinde yazım hatası yapılırken şimdi bunlarda ortadan kalkmış oldu, TNB ve Bilgi İşlem Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese tüm içtenlikle teşekkür ediyorum.


    selamlar


    UMARIM DEDİĞİNİZ GİBİ OLUR :)


  • UMARIM DEDİĞİNİZ GİBİ OLUR :)


    sultan hanım;


    sistemi uygulamasam, denemesem, araç satışını yapmasam sizinle paylaşmazdım. Merak etmeyin,
    rahat olun lütfen ayrıca Vezne bölümü daha da kolay


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.