Karar defterinden örnek tastiği hk.

  • Sevgili Arkadaşlar,
    Noterliğimde 2009 yılında onaylanan,Limited Şirket,Müdür seçimi kararı ile ilgili olarak,bugün bir Avukat Noterlik dairemize gelerek,Noterliğimizle ilgili olarak sahtelik davası açacaklarını beyan etti.Müvekkili olan şahıs,onaylanan kararda hissedar olup,karardaki imzanın kendine ait olmadığını söyleyip,bu konu ile ilgili olarak da,İstanbul 14.Asliye Ticaret Mahkemesine müracat etmiştir.Bunun üzerine de ilgili Mahkeme noterliğe dava açmaları önerisinde bulunmuştur.Ben de avukata bunun üzerine,karar tastiklerinizde imza onayı yapmadığımızı anlattım,ama anlatamadım.Karar defterine yapışan karardan fotokopi çekip,onayını öyle yaparım dedim.O da bana bir dilekçe ile müracat edip,kararda imza tastiği yapmadığımı ispatlamamı istedi.Arkadaşlar bu konu ile ilgili bir genelge de var..Aşağıdaki gibi....
    Bu konu ile ilgili yorum ve desteklerinizi bekliyorum.Bu genelge de de aslında imza onayı olmadığı açıkça belli ama şirket ortaklarının da yazılı beyanı olması gerekiyor da deniliyor.Kaldı ki şimdiye kadar hiç böyle bir beyan almadım.Ama kararı zaten defterden çekip tastikliyorum.Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum... :)Herkese iyi çalışmalar dilerim...


    Hukuk 10753



    Ankara, 12.7.2004


    Karar defterlerinden örnek çıkarılması hk.


    Özü:


    G E N E L G E


    ( 28 )





    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE





    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ nden alınan 28 Ocak 2004 tarih ve 581 sayılı yazıda;


    “Limited ve anonim şirketlerin müdür tayinine ait izlenen prosedürde noterlerce beyan üzerine defter tasdiki yapıldığı, beyanda bulunanların şirket ortağı olup olmadığının denetlenmediği, ayrıca kararların tasdikli sureti çıkarılırken imzasız nüshalara imza kaşelerinin basıldığı, tescil aşamasında da sicil memurluklarında imza kontrolü yapılmadığından uygulama boşluğu bulunduğu, bu boşluklardan faydalanılarak tayin edilecek sahte şirket müdür veya temsilcilerin sayesinde şirketin tüm malvarlığına el konulabileceğinden, uygulamada bazı sakıncaların önlenebilmesi için noterlerce defter tasdiklerinde şirket ortaklarının yazılı beyanının alınması ayrıca, karar defterinden suret çıkarılması halinde ise karar defterindeki imzalı kararın fotokopi yolu ile çoğaltılması gerektiğinin düşünüldüğü, dolayısıyla sicil memurluklarınca ortak imzalarının dosyasında bulunan örneğe uygun olup olmadığının incelenmesinin mümkün olabileceği” belirtilmiş, konu Yönetim Kurulu’ nun 12.09.2004 günlü toplantısında görüşülerek; “Karar defterlerinden örnek istendiğinde fotokopi sureti ile örnek çıkarılması, örneğin yazılarak çıkarılması halinde fotokopisinin eklenmesi gerektiğine” karar verilmiştir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla,




    BAŞKAN




    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)

  • Bence karar defterinden suret çıkardığımız zaman, ortakların imza beyannamesini isteyip karar ekine bilgi amaçlı bağlamakta fayda var, en azından imzanın ilgiliye ait olup olmadığını teyit etmesi yönünden, bu tür sorunlarda sonuç olması açısından faydası olur diye düşünüyorum.

  • Sayın meslekdaşım,
    okumuş olduğunuz genelgede karar defterinin tastiki sırasında ortakların yazılı beyanında bahsetmekte, örneğini tastik etmiş olduğunuz kararla alakası yok, Aslında bu ilgililerin Ticaret sicil memurluğunu dava etmeleri gerekmektedir. ilgililerin imza örnekleri Ticaret sicil memurluğunda mevcut, ticaret sicil memurluğu alınan kararların altındaki imzaları elinde mevcut imza örnekleri ile karşılaştırmaları gerekir diye düşünüyorum..
    bırakın dava açsınlar, şikayet etsinler, sizin içiniz rahat olsun..

  • Selma Hanımın söylediği gibi ''O da bana bir dilekçe ile müracat edip,kararda imza tastiği yapmadığımı ispatlamamı istedi''Bizim bu dilekçeye istinaden yazılı bildirim şeklinde ispatlama zorunluluğumuz varmı?

  • Engin Bey aslında ben de kesinlikle ispat yükümlülüğümün olmadığını düşünüyorum.Ama siz de takdir edersiniz ki Avukatlar meslekleri gereği çok ukala oluyorlar (istisnalar hariç).Yazıyı vermemi talep ediyor,aklınca yazıyı Mahkeme ye ispat amacıyla vereceğini söylüyor.Yani Mahkeme ye noterlerin karar tastiğinde imza onayı yapma zorunluluklarının olmadığını belirtip,sicile dava açmak istiyor.İnanın şaşırdım kaldım,ne yapacağımı bilmiyorum.Sudan çıkmış balığa döndüm.. :(

  • Sayın meslekdaşlaım,
    bizler, noterlimizde işlem yaptıran kişilerle ilgili olarak 3.şahıslara bilgi vermek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü sizinde bildiğiniz gibi yasak, Bizler kimlere bilgi ve belge verebileceğimiz kanunda açıkça bilirtilmiştir.
    bunun avukat olması hiçbirşeyi değiştirmez, Sayın avukatın yapacağı birşey var, davasını açacak, mahkemede gerek görürse bizden belge ve bilgi isteyecek,


  • Sayın meslekdaşlaım,
    bizler, noterlimizde işlem yaptıran kişilerle ilgili olarak 3.şahıslara bilgi vermek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü sizinde bildiğiniz gibi yasak, Bizler kimlere bilgi ve belge verebileceğimiz kanunda açıkça bilirtilmiştir.
    bunun avukat olması hiçbirşeyi değiştirmez, Sayın avukatın yapacağı birşey var, davasını açacak, mahkemede gerek görürse bizden belge ve bilgi isteyecek,


    Aynısını ben yazacaktım :) Sayın Başkatibimiz yazmış.. dava açıldıktan sonra gerekirse yazışma yapılır.. avukatların bizden suret alma yetkisi, dosya inceleme vs yetkisi bulunmamaktadır.. avukatla avukat gibi konuşmak gerekiyor bazen :)

  • Değerli meslektaşım;



    Avukat bey kendi egosunu tatmin etmek ve birşey yaptığını sanmak amacı ile böyle bir girişime girmiş olmalı, ziraa suretlerdeki imzaların tastiği imkansızdır. Evrağın gerçekte var olup olmadığı esastır. Sadece karar sureti değil bütün örnek işlemlerindeki imzaların ilgililierce atılıp atılmadığı hususunun araştırılması Noter'in görevi değildir. İşlem örnek suret verme olduğundan karar defterinde ilgili kararın olması bizi bağlar. Eğer karar varsa ki varmış o zaman hiç bir sıkıntı çıkmaz kendi içlerinde kendilerine zimmetli defterlerinde oynama yapmaları kendilerinin resmi evrakta oynama ve sahtecilik suçundan yargılanmalarını icap eder.


    Bilgi edinme yasası gereğince Avukat'ın size Noterlik işlemleri ile ilgili soru sorması mümkündür. Fakat bu avukatın suret verdiğiniz şirketin avukatı olması şarttır. Avukat vekaletinde ise özel yetki arayabilirsiniz Bilgi Edinme Yasası gereğince bilgi edinmeye, şeklinde yetki olmalıdır.



    Bu yetkide varsa size bir dilekçe ile soru sorar .. sizin cevabınız net ve kısadır. Cevabınız : İşlem karar sureti olduğundan sadece defterde kararın aslı görülerek sureti verilmiştir. İşlem imza onayı değildir. Karar defterinin zimmeti şirkette olduğundan tasarrufu ve kullanımı ve yine bu kararlardan çıkacak bilcümle sorumlulaklar şirkete aittir. Gereği bilgilerinize sunulur.


    Hiç sorun etmenize değmez..


    Kolaylıklar diliyorum.

  • Sayın meslekdasım hıc sıkıntı etmeyınız Avukatın Yazılı dılekcesıne Noterlık Kanunu ve Yonetmelıgı ve bu kanun ve Yonetmelıge gore cıkartılan Esas ve Usuller Geregınce ve Mevcut genelgeler dogrultusunda Noterlıkde yapılan ıslerın gızlılıgı esasına dayanılarak kendısıne bılgı verebılmenız ıcın ozel yetkılı bır vekaletname talep ettıgınızı bunu ıbraz edememesı uzerıne kendısıne yukarıda yazılı sartlar daıresınde bılgı veremeyecegınızı ve Yapılan ıslemın Imza onayı ıslemı olmadıgını suret tasdıkı ıslemı oldugunu Tarafınıza Noterlık daıresı ıcersınde yuksek sesle ve baskı kurmak amacı ıle bılgıye ulasmak ıcın kamusal alanda ısınızı aksatmaya yonelık beyanlarda bulundugunu hemen bır tutanak yazın ve mesaı arkadaslarınızla ımza altına alın oda hangı dag buyuk ıse gıtsın basını oraya vursun hıc bısey olmaz ben bu konuda avukatı dava bıle ettım ve kazandım ukalalık dızboyu takmayın kafanızı ne bılıyorsa onu yapsın hayırlı ısler dıler saygılar sunarım

  • İki satır ıhtarnameyı ıhbarnameyı yazmaktan acız kısılere papuc bırakacak degıldım hakkımı aradım ve kazandım ha maddı olarak degıl ama manevı olarak rahatladım 18 yılda neler gorduk neler yasadık su an noterlık yapan tam 4 kısı var ınaın 1 hafta mesaıden sonra meslek ogrettım neyse tekrar gecmıs olsun boyle kımselere papuc bırakmayın meslegın onurunu serefını korumak noterlerımızden cok bızlere dusuyor malesef tekrar saygılar sunar ıyı gunler dılerım


  • İki satır ıhtarnameyı ıhbarnameyı yazmaktan acız kısılere papuc bırakacak degıldım hakkımı aradım ve kazandım ha maddı olarak degıl ama manevı olarak rahatladım 18 yılda neler gorduk neler yasadık su an noterlık yapan tam 4 kısı var ınaın 1 hafta mesaıden sonra meslek ogrettım neyse tekrar gecmıs olsun boyle kımselere papuc bırakmayın meslegın onurunu serefını korumak noterlerımızden cok bızlere dusuyor malesef tekrar saygılar sunar ıyı gunler dılerım


    kesinlikle haklısınız size katılıyorum özellikle yeni yetme yani daha yeni avukat olmuş avukatlar kendilerini bişi sanıyor ve ukalık çok fazla yapıyorlar.

  • Umut Bey,gerçekten çok haklısınız,ben de papuç bırakmayacağım....Ama bu yeni yetme Avukatlar o kadar ukala oluyorlar ki,çoğu şeyi bilmezler ama ahkam kesmede üzerlerine yoktur.Beni delirtti valla..