MAL-AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ

  • Arkadaşlar nişanlı olanlar mal ayrılığı sözleşmesi yapmışlar ama
    biz vaz geçtik şimde tam tersini yapmak istiyoruz diyorlar
    yeni bir sözleşme düzenleme istiyolar.
    Böyle bir olay başınıza geldimi, ne yapmam lazım. Bilgisi olan arkadaşlar
    cevap yazarlarsa sevinirim.


  • ikinciyi yaparlarsa üçüncüde de boşanma davası vekaleti için gelirler :D

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Mal ayrılığı sözleşmesini yapmak için EVLİ olmak gerekiyor diye biliyorum ama yanlış mı biliyorum?


    Araştırmama göre; Sözleşme evlenmeden önce, nişanlıyken yapılabileceği gibi, sonradan da yapılabilirmiş.


  • Sevgili Meslektaşım
    Sözleşme evlenmeden önce, nişanlıyken yapılabileceği gibi sonradan da yapılabilir. Sözleşme sonradan değiştirilebilir veya kaldırılabilir. Kaldırıldığında yeni bir sözleşme yapılmazsa, yasal rejim olan edinilmiş mallara katılma rejimine geçilmiş olur.
    Saygılarımla .

    Mey Biter Saki Kalır, Her Renk Solar Haki Kalır, Diploma Cehlini Alsada Varsa Hamurunda Eşşeklik Baki Kalır...

  • Evet nişanlılarda yapabiliyor zaten yazım nette yardım kutucu bunu zaten sistemde gösteriyor.Ama şu var.yazımnette şu tarihte evlendik kısmını düzelterek,nişanlı olanlara da cümle düşüklüğü olmadan bir cümle eklenirse daha da güzel olacağını düşünüyorum.
    Birde kıymetli arkadaşlarım..ilgili evli ve eşler gelerek şu eşya benim şu eşya veya eşyalar onun gibi işlem yapılmasını eşyaları paylaşmışlar bir liste verdiler.Mal Ayrılığı sözleşmesine bunu yazmamı istiyorlar.ama isbat belgesi yanı fatura vs...belgeler yok.sadece beyana göre nasıl bir işlem yapacağım.nasıl bir yol izlemem gerekiyor........Cevap verirseniz sevinirim.

  • Benimde başıma geldi ilgililer nişanlıyken düğüne 1 hafta kala geldiler.Mal Ayrılığı Rejimi yaptım aradan 2 hafta kadar zaman geçti biz iptal ettirmek istiyoruz dediler.Düzenleme Şeklinde Fesihname yaptım.

  • Yener Bey benim bildiğim kadarıyla sözleşmelere kanunda öngörülen tercih haklarının dışında tarafların istedikleri şartlar ve kurallar konulamaz.


    MUAYYEN BİR VEYA BİRKAÇ MAL İÇİN MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILAMAZ.MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ EŞLER ARASINDA GEREK EVLİLİK SÜRESİNCE GEREKSE EVLİLİK SON BULDUĞUNDA SAHİBİ BULUNDUKLARI TÜM MAL VARLIKLARI ÜZERİNDEKİ HAK VE YÜKÜMLÜLEKLERİNİ TAYİN EDEN GENEL KURALLARI İÇEREN SÖZLEŞMELERDİR.


  • MUAYYEN BİR VEYA BİRKAÇ MAL İÇİN MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILAMAZ.MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ EŞLER ARASINDA GEREK EVLİLİK SÜRESİNCE GEREKSE EVLİLİK SON BULDUĞUNDA SAHİBİ BULUNDUKLARI TÜM MAL VARLIKLARI ÜZERİNDEKİ HAK VE YÜKÜMLÜLEKLERİNİ TAYİN EDEN GENEL KURALLARI İÇEREN SÖZLEŞMELERDİR.

    ilave olarak; zaten sözleşmede "-Belirli bir malın kendisine ait olduğunu iddia eden, iddiasını ispatla yükümlü olacaktır. Aksi takdirde aidiyeti ispat edilemeyen mallar, paylı mülkiyetimizdeki mallardan sayılacaktır." deniyor. Madem böyle bir yola girdiler, maliki oldukları eşyaların fatura, sözleşme vesair sahiplik belgelerine gözleri gibi bakacaklar.


  • Yener Bey benim bildiğim kadarıyla sözleşmelere kanunda öngörülen tercih haklarının dışında tarafların istedikleri şartlar ve kurallar konulamaz.


    MUAYYEN BİR VEYA BİRKAÇ MAL İÇİN MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILAMAZ.MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ EŞLER ARASINDA GEREK EVLİLİK SÜRESİNCE GEREKSE EVLİLİK SON BULDUĞUNDA SAHİBİ BULUNDUKLARI TÜM MAL VARLIKLARI ÜZERİNDEKİ HAK VE YÜKÜMLÜLEKLERİNİ TAYİN EDEN GENEL KURALLARI İÇEREN SÖZLEŞMELERDİR.



    Derya hanım yazdığınız cümleler ile alakalı kanun kararname genelge genel yazı varmı yoksa kendi bilgilerinize dayanarak yazılmış bir yazımıdır. kaynak varsa rica etsem yazabilirmisiniz Teşekkürler.

  • Mal Ayrılığı Rejimi nedir ?
    Bu rejimde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi mal varlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.
    Paylaşmalı Mal Ayrılığı ne demektir ?
    Eşlerin kendilerine ait olduğunu ispat edemedikleri malları onların paylı mülkiyetinde sayılır.
    Evlilik veya bu mal rejimi her hangi bir şekilde sona erdiğinde , eşler paylı mülkiyetlerindeki malı paylaşırlar. ( md. 244 ve devamı)
    Mal Ortaklığı nedir ?
    Burada da iki grup mal vardır.
    a) Ortaklık malları,
    b) Kişisel mallar
    Eşlerin yasa gereği kişisel sayılan malları dışındaki mal ve gelirleri ortaklık malıdır. Eşler ortaklık malları üzerinde bölünmemiş bir bütün olarak hak sahibidir. Hiçbir eş ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf yetkisine sahip değildir.
    Mal rejimlerinin mirasa etkisi Nedir?
    Kural olarak sağ kalan eş birlikte mirasçı olduğu gruba göre mirastan pay alır.
    Sağ kalan eş;
    - çocuklarla birlikte mirasçı olmuşsa mirasın ¼ ünü,
    - miras bırakanın ana-baba veya kardeşleri ile birlikte mirasçı olmuşsa ½ sini,
    - miras bırakanın büyük ana ve büyük babası veya onların çocukları ile birlikte mirasçı olmuşsa mirasın ¾ ünü,
    - bunların hiç biri yoksa tamamını alır. (md. 499)
    Eğer taraflar arasında yasal rejim olan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyorsa o zaman:
    - sağ kalan eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Alacaklar takas edilir. (md.236) Yâni sağ kalan eş artık değerin yarısını alır sonra kalan yarının (çocuklarla birlikte mirasçı ise) ¼ nü alır böylece ¾ nü almış olur.
    - Ayrıca sağ kalan eş , eski yaşamını sürdürmek istiyorsa ölen eşi ile birlikte yaşadıkları ev ve eşyaların kendisine tahsisini isteyebilir. Ancak bunu için diğer mirasçıların payını ödemesi gerekir. Ödemeyi de ya kendi katılma payını diğer mirasçılara bırakarak ve yetmezse üstüne para ekleyerek yapabilir.(md.240)
    Paylaşmalı mal ayrılığında sağ kalan eş gene “paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklemek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. (md.255)
    Mal ayrılığı rejiminde ise kişisel ve ortaklık malları ayrımı yapılmadın sağ kalan eş çocuklarla birlikte mirasçı olmuşsa mirasın ¼ nünü alır. Diğer miras payları burada aynen uygulanır.
    Mal Ortaklığında ise eşlerden biri diğerinin rızası olmadan ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddedemeyeceği gibi tereke borca batıksa kabul de edemez.(md.265)
    Eşlerden birini ölümü veya diğer bir mal rejiminin kabulü ile mal ortaklığı rejiminin sona ermesi halinde her eşe veya mirasçılarına ortaklık mallarının yarısı verilir.(md.276)

  • Günaydın , Kazasız belasız iyi çalışmalar


    01.01.2002 Tarihinde yürürlüğe giren 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 202.maddesi gereğince eşler arasında "Edinilmiş Mallara Katılma" rejiminin uygulanması asıldır. Ancak, eşler aralarında yapacakları sözleşme ile Kanunun öngördüğü diğer mal rejimlerinin birisini seçebilirler. Seçilen bu rejim evlenme sırasında yapılacak bir yazılı başvuru ile yapılabileceği gibi, noterde yapılacak sözleşme ile de gerçekleştirilebilir.


    Sözleşme evlenmeden önce, nişanlıyken yapılabileceği gibi, sonradan da yapılabilir. Sözleşme sonradan değiştirilebilir veya kaldırılabilir. (Kaldırıldığında yeni bir sözleşme yapılmazsa, yasal rejim olan edinilmiş mallara katılma rejimine geçilmiş olur.)


    Türk Medeni Kanununun 205.maddesi gereğince mal rejimi sözleşmeleri, düzenleme veya onaylama şeklinde yapılabilir. (1512 Sayılı Noterlik Kanununun 89. maddesi bu tür sözleşmelerin düzenleme şeklinde yapılacağını öngörmüşse de, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun daha yeni ve genel olduğundan onun uygulanması yerinde olur ve tarafların isteği halinde işlemin onaylama şeklinde yapılmasında bir sakınca yoktur, ancak böyle bir talep yoksa düzenleme şeklinde yapılmasının daha uygun olacağı kanaati vardır)


    1512 Sayılı Noterlik Kanununun 93.maddesi gereğince işleme (sözleşmeye) fotoğraf yapıştırılmalıdır. Belirtelim ki kanunda sözleşmelerin tescil edileceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.


    1-MK.m.221:Kişisel Mallar: Eşlerden her biri sözleşmeye açıkça yazılmak kaydıyla kişisel mallarının gelirlerini katılma rejimi dışında tutabilirler. Bir kısım malları kişisel mal olarak kabul edebilirler.


     2-MK.m.223: Paylı Mülkiyet: Paylı mülkiyette diğer paydaşın (eşin) rızası olmadan diğer eşin tasarrufta bulunabileceği kararlaştırılabilir.


     3-MK.m.227:Değer Artış Payı: Eşlerden her biri katılma rejimine dahil mallardaki değer artış payından vazgeçebilir, pay oranını serbestçe kararlaştırabilirler. Örneğin; bir daire sözleşme yapıldığında 100 TL. ise aradan geçen zamanda değeri artarak 150 TL. olabilir. İşte bu paydan vazgeçilebileceği gibi, bu payın nasıl paylaşılacağı ve pay oranı kararlaştırılabilir.


     4-MK.m.237/1:Artık Değer: Artık değere katılma dilediği şekilde düzenlenebilir. Bu durum sadece edinilmiş mallar içindir. Kişisel mallarda artık değere katılma hususu düzenlenemez.

  • Derya hanım yazdığınız cümleler ile alakalı kanun kararname genelge genel yazı varmı yoksa kendi bilgilerinize dayanarak yazılmış bir yazımıdır. kaynak varsa rica etsem yazabilirmisiniz Teşekkürler.


    Merhaba, siteye yazdıklarıma genelde yorum katmamaya özen gösteririm ve kanuni bir dayanağını eklerim ancak şuan yer değişikliği nedeni ile biraz yoğunum, ben size daha sonra gereken bilgiyi veririm, görüşmek üzere, iyi çalışmalar.