kollektif şirket hisse devri

  • Merhabalar.bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum.Bir kollektif şirket tadil mukavelesi var ortaklardan biri 150.000 TL olan sermayesinden 75.000 TL.sermayesini bir kişiye,kalan 75.000 TL.lik sermayesini diğer bir kişiye devir ediyor.
    Diğer bir ortak 100.000 TL. olan sermayesinden 50.000 TL. sermayesini bir kişiye devir etmek suretiyle tadil mukavelesi yapılıyor .Burada hesaplamada nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor.
    Şimdiden teşekkürler.

  • 22.06.1992 tarihli 31 numaralı Genelge
    ANKARA, 22.6.1992
    Özü : KOLLEKTİF şirket devir ve tadil sözleşmeleri Hk.

    GENELGE
    31

    Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 5.6.1992 tarih ve HARÇ: 2232314-91/29468 sayılı yazıda:

    "Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün I!a fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerden binde 5 nispetinde damga vergisi alınacağı belirtilmiştir. Aynı Kanunun 14 ncü maddesinin 2 nci fıkrasında ise belli parayı ihtiva eden mukavelelerin devri halinde aslından alınan verginin dörtte birinin alınacağı açıklanmış bulunmaktadır.

    Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin 1l1 sıra numarasında muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza içinde binde 0.50 nispetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

    Bu hükümler gereğince,
    1) KOLLEKTİF şirket ortaklarından bir veya birkaçının hisselerini şirketin mevcut ortaklarından birine veya yeni ortak giren diğer şahıslara devretmeleri sebebiyle düzenlenen kağıdın, ihtiva ettiği meblağ üzerinden ve binde 5 nisbette hesaplanan damga vergisinin 1/4'ü nisbetinde vergiye tabi tutulması,
    2) Hisse devri ile ilgili işlemlerden alınacak harcın;
    a) Hisse devir alan ortak ise devir eden ve devir alan ortaklar için devir konusu miktar üzerinden nispi harç alınması,


    b) Hisse devir alan yeni ortak giren şahıs ise, devir edenin devir ettiği miktar üzerinden, hisse devir alarak şirkete ortak olan kişinin ise şirketin sermayesinin tamamı üzerinden harç ödemesi,
    gerekmektedir:. Öte yandan, koilektif şirket ortaklarından bazılarının hisselerini devretmesi sonucunda,
    1 ) Hisselerin mevcut ortaklara devredilmesi halinde düzenlenecek tadil sözleşmesi maktu damga vergisine tabi olacaktır. Bu konudaki işlemlerin ise, beher imza için binde 0.50 nispetinde harca tabi tutulması gerekir.
    2) Hisse devir alan yeni ortak giren şahıs ise tadil sözleşmesinin yeni baştan ve mukavelede yer alan değerler üzerinden binde 5 nispetinde damga vergisine ve beher imza için binde 0.50 nispetinde harca tabi tutulması gerekli bulunmaktadır. Zira ortaklık şartları ile ortaklık yapısı ve tarafları değiştirilerek düzenlenen sözkonusu kağıt, yeni bir hukuki muameleyi ihtiva etmektedir." denilmektedir.

    Maliye ve Gümrük Bakanlığının yazılarındaki 1 nci ihtimal devir sözleşmesi halinde alınacak damga vergisi ve harç konusunu aydınlatmaktadır. Bu sayfada yer alan tadil sözleşmesinin devir sözleşmesinden sonra ve ayrı bir işlem olarak yapılması halinde alınacak harç ve damga vergisini göstermektedir.
    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKANI
    M.Muhsin BILGE
    (Beyoğlu 23. Noteri)