hastane raporu hk.

  • arkadaşlar vatandaşın işi yapmk üzere bir hastane raporu istedik.hastane bize hngi branştan verelim diye sordular:NÖROLOJİ M PSİKİYATRİ Mİ DİYE?
    CEVAP BEKLİYORM.TEŞEKÜRLER

  • Ankara, 25.04.2003
    Özü: Hukuki işlem ehliyetinin tespiti için alınacak raporlar Hk.


    G E N E L G E
    ( 17 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 01.02.2002 günlü Hukuk 1956-17 sayılı genel yazımız.



    Noterlikte işlem yaptıracak yaşlı kimselerin hukuki işlem ehliyetinin bulunup bulunmadığına ilişkin tıbbi raporların Ruh Sağlığı Uzmanı (Psikiyatrist), bu uzman doktorun olmaması halinde Nöroloji Uzmanı tarafından verilmesine dair Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 11.05.2001 tarih 2987 sayılı yazısı ile başlatılan uygulamanın uzman bulunmayan yerlerde yarattığı güçlükler nedeniyle bir çözüm bulunması hususunda Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması istenilen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan 28.12.2001 tarih ve 023730 sayılı yazı, ilgi genel yazımız ile sizlere duyurulmuştu.
    Özellikle sözü edilen uzman doktor bulunmayan İlçe’lerde görev yapan ve güç durumda kalan noterler ile iş sahiplerinden intikal eden başvurular nedeniyle konu Yönetim Kurulu’nun 17.07.2002 günlü toplantısında görüşülmüş, bu husustaki tüm mevzuat incelenmiş, tabiplerce verilecek raporların geçerli olacağına ilişkin yasal dayanaklar eklenerek noterlikte işlem yaptıracak yaşlı kimselerin hukuki işlem ehliyetinin bulunup bulunmadığına ilişkin tıbbi raporların verilişi hususundaki görüşlerinin değiştirilmesi ve yeni bir düzenleme yapılması istenilen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 19.03.2003 tarih 3763 sayılı yazısı ekinde ve ilgili mercie duyurulmak üzere gönderilen 229. Yüksek Sağlık Şurası’nın 10642 sayılı kararı Yönetim Kurulu’nun 17.04.2003 günlü toplantısında görüşülmüştür.
    Bu kararda aynen;
    “Ülkemizde aklî meleke (hukuki işlem yapma ehliyeti) raporlarının düzenlenmesi ile ilgili olarak uygulamada karşılaşılan bazı tereddütler genel olarak değerlendirildi.
    65 yaşın üstündeki kişilerin yapacakları hukuki işlemler ile ilgili olarak herkesten sağlık raporu istenmesi ve bunun rutin hale getirilmesi, bu yaşın üzerindeki kişilere yönelik haysiyet kırıcı, ayrımcı bir uygulama olarak görülmektedir. Nitekim, Avrupa Temel Haklar Şartnamesinin 21 inci maddesi yaş nedeni ile ayrımcılığı yasaklamaktadır. Ayrıca, Medeni Kanun “ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergen kişinin fiil ehliyetinin olduğu” genel kaidesini getirmiştir. Bunun aksini iddia eden, iddiasını isbat ile yükümlü bulunmaktadır.
    Bu nedenle, tüm yaşlılardan istenilerek bu kişileri ek külfetlerle yormamak için, yalnızca yapılacak hukuki işlemle ilgili olarak işlemin yapıldığı anda kişinin işlem yapma ehliyeti veya akli melekesinin yerinde olmadığından ciddi şüphe duyulması ve/veya bu yolda bir iddia ve şikayetin bulunması halinde tabip raporu istenmelidir.






    Diğer taraftan, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 13 üncü maddesindeki, “Bir şahsın ahvali bedeniye ve akliyesi hakkında rapor tanzimine münhasıran bu kanunla icrayı sanata selahiyeti olan tabipler mezundur” hükmü ile tabiblere bu yetki verilmiştir. Bu Kanun’a göre sanatlarını icra etmeye yetkili olan tabibler; kişinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığının tespiti için, doğru algılama, kavrama ve buna göre hareket etme konusundaki ruhsal yetenekleri, bellek yapısı, zihinsel işlevleri, fiziksel vaziyeti, zaman ve mekan orayantasyonları gibi bir dizi davranış özelliklerini saptayarak, kişi hakkında sağlık raporu düzenlenmeye yetkilidir. Tabip gerek görürse, ilgili uzmana sevk ederek uzman tarafından karar verilip raporun düzenlenmesini isteyebilir.
    Belirtilen sebeplerle;
    a)65 yaşın üzerindeki herkesten bila istisna rapor istenmesinin doğru olmadığına,
    b)Hukuki işlemle ilgili olarak işlemin yapıldığı anda kişinin işlem yapma ehliyeti veya aklî melekelerinin yerinde olmadığından ciddi şüphe duyulması ve/veya bu yolda bir iddia ve şikayetin bulunması halinde rapor istenilmesine,
    c)1219 sayılı Kanun uyarınca mesleğini icraya yetkili olan tabiblerin, aklî meleke (hukuki işlem yapma ehliyeti) raporlarını düzenleme yetkilerinin olduğunun kabulüne,
    d)Bu tavsiye kararının ilgili mercilere bildirilmesi hususunun uygun olacağına,
    Şuramızca oybirliği ile karar verildi”
    Denilmektedir
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.



    BAŞKAN



    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)

  • genelgede anlaşıldığı üzre hukuki işlem icrasında psikiyatri uzmanından bu rapor alınmsı gerekiyor.
    ancak, daha öncesinde bir doktora bu durumu sorduğumda nörolog olan bir hekim aynı zamanda psikiyatri uzmanı oluyormuş.psikiyati um.ise nörolog olamıyormuş.yani nörologlar psikiyatristlerin üstü imiş.bilginize

  • Bizim noterler Sağlık Ocağından bile kabul ediyorlar, sizce bu durum doğrumudur acaba

    Sabır, suskunluk değil, işitilmeyen bir feryattır!....<br />Her kişinin değil, er kişinin harcıdır.

  • Sevgili meslektaşım;
    Aslına bakarsanız rapor şartı ilgili bir genelge ile kaldırıldı,nedeni vatandaşların "gurur kırıcı bir istek" şeklide bu mevzuata bakmalarına sebep oluyordu. Noter/ler vatandaşların hukuki ehliyete haiz oldukları kanaatine kendileride varabilir. Ancak tereddüt ve işlemin mahiyetinin elzem olduğu durumlarda hekim raporu sabitesi aranabilir. Bu tamamen noterlerin tasarruflarına bırakılmıştır.Sözünü ettiğiniz sağlık ocağı raporu 2003-17 sayılı genelgenin giriş kısmına ters düşmekte lakin,bahsi geçen genelgenin takip eden satırlarındada anılan raporun aranılmasının zorunlu olmadığı belirtilmiştir.
    Kişisel kanaatimi sorarsanız, vatandaşın halet-i ruhiyesi olumlu yöndeyse, işlemin önlenemez ve/veya önlenmesi ağır sonuçları doğurması muhtemel görüşü oluşmuşsa, pisikiyatrist raporu ve bu raporun ilçe sağlık kurulu bşk.lığı’nca onaylanarak aynı günde işleme eklenerek nihayilendirilmesi gerekir. Sözünü ettiğiniz sağlık ocağındaki hekimin ünvanı ve onay makamı(ilçe sağlık grubu başkanlığı) raporu vermeye haiz olması gerektiğine inanmaktayım.Bu itibarla en doğru kararı yine sizlerin işlem esnasında vereceğinize hiç şüphem yoktur. Saygılarımla….

    ÖNEMLİ OLAN RUH GÜZELLİĞİ DEĞİL, RUS GÜZELLİĞİDİR!....

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Murad ().

  • Rapor alma zorunluluğu her ne kadar olmasada almak bencede en iyisi. En basit benim başımdan geçen bir olay yaptığım bir vekalette eşine vekalet veriyor vekalete parmak izini hastanede alıyorum. Rapor ve iki şahitlen vekaleti yapıyorum maaş+banka hesaplarından para çekme yetkisi. İki ay sonra vefat ediyor. Daha sonra çocuğu annesini savcılığa veriyor babamın akli dengesi yerinde değildi noter ona vekalet düzenleti annem babamın parasını yedi vesair... Sonuç olarak birşey çıkmadı ama bu olay iki ay kadar sürdü.. Belki de rapor almasam suçlu bendim. Artık gerisini siz düşünün...

  • dün yaşamış olduğum bir olaydan dolayı artık doktorların verdiği raporlarada güvenmiyorum ilgilinin birisi geldi işlem yaptıracak rapor yazısını yazdık yolladık hastaneye ilgilinin kimliği noterlikte kalmış yarım saat geçmedi amcam geldi elinde raporla amca doktor senin kimliğini sormadımı dedik yok yavrum ne kimliği t.c. yazıyorya demezmi karar siz verin artık doktorun karşısına kimi koyarsanız koyun sağlamdır deyip yolluyor gelenin o adam olup olmadığına bile bakmıyor arkadaşlar :)