özel durumlarda tercüman bulundurma

  • İyi günler İşitme ve Konuşma Engelli ilgili ile yazıyla anlaşmak mümkün ise huzurda tercüman bulundurmaksızın onaylama yapılabilir mi? Bununla ilgili bir yönetmelik veya genelge var mı? İlgi ve cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

  • Hukuk 11796


    Ankara, 8.8.2005


    Özü: Noterlik Kanunu değişikliği Hk.





    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    5378 sayılı "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 07.07.2005 günlü ve 25868 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle konu Yönetim Kurulunun 26.07.2005 günlü toplantısında görüşülmüştür.



    Anılan Kanunun;


    23 üncü maddesinde Noterlik Kanununun 73 üncü maddesi, 24 üncü maddesinde ise Noterlik Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrası değiştirilmiş olup, bu maddeler ile yürürlüğe ilişkin 51 inci madde metni aşağıya çıkarılmıştır.



    "MADDE 23- 18.1.1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun 73 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


    ilgilinin işitme, konuşma veya görme özürlü olması:


    Madde 73- Noter, ilgilinin işitme, konuşma veya görme özürlü olduğunu anlarsa, işlemler özürlünün İsteğine bağlı olmak üzere iki tanık huzurunda yapılır. İlgilinin işitme veya konuşma özürlü olması ve yazı ile anlaşma imkanının da bulunmaması halinde, iki tanık ve yeminli tercüman bulundurulur.


    MADDE 24- 1512 sayılı Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


    Bir noterlik işleminde imza atılmış veya imza yerine gecen el işareti yapılmış. olmasına rağmen, ilgilisi ister veya adına işlem yapılan ve imza atabilen görme özürlüler hariç olmak üzere noter, işlemin niteliği, imzayı atan veya el işaretini yapan şahsın durumu ve kimliği bakımından gerekli görürse, yukarıdaki fıkradaki usûl dairesinde ilgili, tanık, tercüman veya bilirkişinin parmağı da bastırılır. Mühür kullanılması hâlinde parmağın da bastırılması zorunludur.


    Yürürlük


    MADDE 51- Bu Kanunun 35 inci maddesi ile 50 nci maddesinin (a) bendi 1.6.2006 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer."



    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.



    Saygılarımla,



    BAŞKAN



    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)