Konular Hakkında Bilgilendirme Duyurusu

  • Değerli Meslektaşlarımız,


    v Yönetim Kurulu her ay, Başkanlık Divanı ise her hafta düzenli olarak toplanmış ve gündemdeki konuları görüşüp karara bağlamıştır.



    v Bunun yanında; diğer kurumlarla, TNB ilgili birimlerinin ve görevlendirilen Yönetim Kurulu Üyelerinin (kurumlardaki karşılıklılık esası dikkate alınarak) katılımı ile de;


    -Gelir İdaresi Başkanlığı ile "Defter ve Belge Tasdikinin Elektronik Ortamda Yapılması"na ilişkin tebliğ maddeleri hakkında,


    -Emniyet Genel Müdürlüğü ile "Elektronik Ortamda Yapılmakta Olan Araç Satış ve Devir İşlemleri Uygulamaları" hakkında,


    -Dışişleri Bakanlığı ile "Konsolosluklarda Yapılan Noterlik İşlemleri" hakkında,


    -Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile "Şirket Kuruluş Sözleşmelerinin Online Olarak Yapılması' hakkında,


    -Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile, "Satış ve Devir Öncesi Sigorta Poliçesi Düzenlenmesi ve Elektronik Altyapı Oluşturulması" hakkında,


    -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile "Sendika Üye Kayıt ve Üyelikten İstifa İşlemlerinin Elektronik Ortamda Bildirimi" hakkında toplantılar gerçekleştirilmiştir.


    Bu konulardaki toplantılar devam etmektedir.



    v Yargıtay Başkanı Sayın Hasan GERÇEKER, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ, Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ahmet KAHRAMAN ve Müsteşar Yardımcıları ile, HSYK Başkan Yardımcısı Sayın Kadir ÖZBEK ve Üyeleri ile Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Sayın Ayhan TOSUN, Ceza İşleri Genel Müdürü Sayın Çetin ŞEN, Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Ahmet CAN ile görüşülmüş;


    -Online ortamda yapılan işlemlerde "Noter Huzurunda İmzanın" hukuki ehliyet bakımından önemi ,


    -Gayrimenkul satışlarının noterler tarafından yapılmasının gerekliliği,


    -Veraset ilamı ve tespitler gibi konularda bilgi aktarılmıştır.


    -TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Mehmet Mustafa AÇIKALIN ile "Maliye Bakanlığı Gelir İdaresinden alınacak muktezalarda noterin harç ödemesi " ile ilgili düzenlemenin kanun metninden çıkarılması konusunda görüşülmüştür. (Alt komisyonda bu konuyu içeren kısım tamamen kaldırılmıştır.)


    -TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Sayın Ahmet İYİMAYA ile "Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın 7/b maddesinde düzenlenen "Çevrimiçi şirket işlemleri ek madde 2 'deki, Güvenli elektronik imza ile imzalanmış elektronik belgelerde ayrıca noter onayı aranmaz." şeklindeki düzenlemenin isabetsizliği hakkında görüşülmüş konu takibe alınmıştır.Yine aynı tasarının 11 inci maddesinde düzenlenen Noterlik Kanununa 198 inci maddeden sonra gelmek üzere eklenenecek "Elektronik İşlemler" başlıklı Madde 198/A ayrıca takip edilmektedir.



    v Taraf Gazetesi yazarı Rıfat TAHİROĞLU'na 14 Eylül 2010 tarihli yazısı ile ilgili cevap yazısı hazırlanıp, gazeteye gönderilmiştir.



    v "E-Noterlik Hizmetleri "konusundaki çalışmalar, strateji raporu ve eylem planı doğrultusunda sürdürülmektedir. Çalışma kapsamında klasik Noterlik hizmetlerinin elektronik ortamda verilmesine yönelik hukuki değişiklikler ile Noterlik hizmetlerinin e-Noterlik hizmetine dönüşmesi ile verilebilecek yeni Noterlik hizmetleri araştırılmaktadır. Bu kapsamda, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Kayıtlı Elektronik Arşiv, Elektronik Tebligat, E-İmza Sertifika Sağlayıcılığı, Gayrimenkul Satışı, Limit Üzeri Kamu Sözleşmeleri , İş Yeri Kira Sözleşmeleri, Elektronik Ortamda Delil Tespiti, Mirasçılık Belgesi Verilmesi, Diğer çekişmesiz yargı işlemlerinin yapılabilmesi için altyapı çalışmalarına başlanmıştır.



    v TNB Mali Denetimi ve "Noter Yardım Sandığı Meslek İçi Birikim Sistemi" ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı, Mali Danışmanlar, konu ile ilgili uzmanlar ve Üniversitelerle görüşmeler yapılmış, en son olarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Vergi Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Mustafa AKKAYA 'dan mütalaa alınmıştır.Varılan seçimlik sonuçlar ve mütalaa Oda Başkanları toplantısında bildirilecektir. Bu konudaki çalışmalar sürdürülmektedir.



    Tüm konulardaki gelişmelerle ilgili bilgilendirme belirli aralıklarla devam edecektir.



    Bilgilerinize,



    Saygılarımızla.

  • TARAFIN YAZISI ALINTIDIR.....
    Rıfat Tahiroğlu
    Hava gibi, su gibi elzem midir ki noterler
    Hadi gel de takma bakalım şimdi bu “noter”lere.


    Kâğıdın bu kadar boşu boşuna ve o nedenle de bu kadar kötüye kullanıldığı bir başka alan var mıdır, dersiniz acaba?


    Bilin de görelim... noter dediğin nerelerde olur sizce? Nerelerde olacak, “güven”in olmadığı yerlerde olur.


    İşte o yüzden de, bakkaldan kasaptan daha çok, noter vardır piyasada.


    Ama bu güvensizliği ilkin “devlet” başlatmıştır. Yurttaşlarına asla güvenmemiştir.


    Onlardan talep ettiği en küçük, en basit işlemlerinin evraklarını bile, “koş, noterde hazırlat da öyle getir!” demiştir.


    Hiçbir “beyan”ına itibar etmemiştir. Gözünün önünde durup attığı imzasını bile saymamıştır imzadan da, notere göndermiştir yine.


    Bir türlü “adam yerine” koymamış gitmiştir, vesselâm.


    Eh!.. insanlar da buna uygun davranarak, “tilki”leşmişler, “çakal”laşmışlardır, sonunda.


    Ne bekliyordunuz ki!..


    Üstelik birbirlerine karşı da uygulamaya başlamışlardır, aynı şeyleri.


    En sıradan, en olmadık işler için bile, soluğu noterlerde alır olmuşlardır.


    Noter işlemleri yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.


    Karı kocaya, baba oğluna, anası kızına güvenemez ve notersiz yapamaz, bu nedenle de noterlerden çıkamaz durumlarına düşmüşlerdir, giderek.


    Karakollarla mahkeme yolları arasında noterler vardır; ne ki, asla sorun çözmeyen.


    Noterlere gidildiğinde ise: “anayin adı... babayin adı... anayin kızlık soyadı...” diye diye, herkesleri sigaya çekmişler; herkesleri, çoğu ne işe yarayacağı asla belli olmayan evraklara geçirip... her bir sayfasına mühür ve kaşelerle, sanki adamın kafasına kafasına vurur gibi, ritmik hareketler ve seslerle, rasgele damgalar basmışlardır.


    Ezberlenmiş, şekilciliğe dönüşmüş, amaçlarından soyutlanarak yapıla gelmiş ayinler gibidirler artık olup bitenler, hâsılıkelâm.


    Hemen herkes için, mezarlıklardan bir önce mutlaka gidilen yerlerden olmuşlardır sonunda, bu noterler.


    Ne bu yahu, Allah aşkına!..

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • Paylaşım için teşekkürler kardeşim.
    Bu gazete şimdi yazarsam Muharrem abi kızacak bana ama ne idüğü belli olmayan, abuk subuk 312.maddeyi kevgire çeviren, herzaman bukalemun görüşlü, topluma tedavüle çıktığından beri nifak, bölücü ve kavgacı bir psikolojiyi sürekli enjekte eden karaktersiz bir gazete arkadaşlar. Yani olurda bu kadar mı olur arkadaşlar. Bu yazıyı yazan gazeteci acaba şunlardan haberdarmı; insanların memlekette artık giderek tolerans ve sağduyu eşikleri azalıyor. Vatandaşın devlete, devletin de vatandaşına olan güven duygusu giderek azalıyor. Toplumdaki demokratik ve huzurlu bir yaşama giderek sekte vuruyoruz herbirimiz. Suistimaller, sahtekarlık, bozgunculuk, adam kayırmalar, KPSS ve benzeri olaylar giderek kartopunun yuvarlnması gibi büyüyor. Hal böyle oluncada noterlerin memleketteki bekası devam edecektir. Güven azaldıkça noterlik işlemler artar. Bu ters orantıyı anlamayacak kadar artniyetlidir bu yazıyı yazan gazeteci. Firma bir adamı işe alıyor; belgelerin aslını kontrol edip noter onayı aramıyor, nihayetinde bu belgelerin sahte olduğu çıkıyor. Mahkemeye başvursa elinde delil yok, imza beyanı yok, yazılı bir varaka yok, mezun belgesinin tastiği yok. Şimdi siz firma sahibi olsanız işe alırken ne yapardınız? Çalıştığınız yada temel birtakım hak ve özgürlüklerden faydalandığınız kurumlar tarafından mağdur edilseniz, noterler aracılığıyla ihtar çekmezmisiniz? yada elinizdeki noter onaylı ilgili blgeleri delil olarak kllanmazmısınız? Ezbere konuşmamak lazım, güven duygusu tam manasıyla oluşmadan, kaldıkı bizim memlkette giderek geriye gidiyor, noterler sürekli güvenlik kamerası gibi iş görecektir. Allah bu memleketi bunun gibi basın yayın organlarından mhafaza eylesin. Kızdım biraz kusura bakmayın daha çok şey yazarım ama ne demek istediğimi sanıyorum anladınız saygılar sunuyorum herbirinize arkadaşlar......