MUHTARLIKLARIN ARAÇ SATIN ALMASI HK.

  • ilçemize bağlı bir muhtarlık pazarlık usulü ile normal şahısdan araç satın almış olup;
    Araç satış sözleşmesini noterliğimizde yapabilmeleri için yapmam gerek iş ve işlemler ile ilgililerden ektra istemem gereken evrak ve belgeler nelerdir?
    Şimdiden herkese teşekkürler...

  • [size=4]Bu konuyu aydınlatabilmek için 237 Sayılı Taşıt kanununun 1. maddesine bakmak gerekir:


    "TAŞIT KANUNU



    Kanun Numarası : 237


    Kabul Tarihi : 5/1/1961


    Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 12/1/1961 Sayı : 10705


    Yayımlandığı Düstur : Tertip : 4 Cilt : 1 Sayfa : 1529


    Kanunun şümulü:


    Madde 1 – a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri,(1)


    b) İktisadi Devlet Teşekkülleri ve özel kanun ve kararnamelerle kurulan her çeşit banka ve teşekküller,


    c) Yukardaki (a) ve (b) fıkralarında yazılı daire, idare, banka, teşekkül ve müesseselerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları teşekkül ve müesseseler,


    d) (Değişik: 7/2/1990 - 3612/46 md.) Kamuya yararlı derneklerden Başbakanlıkça lüzumlu görülenler tarafından kullanılacak taşıtlar bu Kanun hükümlerine tabidir."
    1. maddenin a fıkrası bu kanuna tabi olacak olan genel ve katma bütçeli idareler yanında özel bütçeli idarelerden de bahsetmiştir. Köy tüzel kişilikleri özel bütçeli idarelerdendir(yani mahalli idarelerdendir). Dolayısıyla Köy tüzel kişiliklerinin alacakları ve satacakları araçlar bu kanunda yer alan yasa hükümlerine tabidir.
    Yani, hem araç alınırken, hem satılırken Kaymakamlığın oluru aranmalıdır. Kolay gelsin.[/size]

  • Hukuk 11479
    Ankara, 5.8.2005
    Özü: İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birliklerinin araç edinmeleri hk.


    G E N E L G E
    ( 25 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 10.06.2005 günlü ve 22 sayılı genelge.


    Kamu kurum ve kuruluşlarına araç devirleri konusunda açıklamalara ve ekinde Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 08.11.2004 tarihli ve 0.28.537-163-26269 sayılı yazısı suretine yer verilen ilgi genelgemiz daha önce duyurulmuştu.


    13.07.2005 günlü ve 25874 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5393 sayılı Belediye Kanununun 85 inci maddesinin (b) bendinde;
    “5.1.1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasındaki "döner sermayeli müesseseler," ibaresinden sonra gelmek üzere "il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri" ibaresi ve 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına "Ancak, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinirler." cümlesi eklenmiştir.”
    Hükmüne yer verilmekle, bu yeni düzenleme karşısında il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birliklerinin; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 08.11.2004 tarihli ve 0.28.537-163-26269 sayılı yazısındaki koşullara uyulmaksızın araç edinip edinemeyecekleri konusunda, görüşleri sorulan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden gönderilen 21.07.2005 günlü ve 63459 sayılı genelge Yönetim Kurulunun 26.07.2005 günlü toplantısında görüşülmüştür.
    Anılan genelgede;
    “13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanununun 85. maddesi ile 237 sayılı Taşıt Kanununun bazı maddeleri değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin Taşıt Kanununa tabi olduğu, ancak il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinebilecekleri hükmü getirilmiştir.
    Buna göre her yıl Bütçe Kanununa ekli “T” işaretli cetvelde gösterilen ve 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına giren taşıtların hibe (yurt içi) veya satın alma yoluyla edinilmesinde, kendi meclislerinden karar almaları yeterli olup, Bakanlar Kurulu İzni almalarına gerek olmadığından, bu konudaki taleplerin Bakanlığımıza gönderilmemesi,


    Hibe veya satın alma yoluyla taşıt edinilmesinde, 237 sayılı Taşıt Kanununun 10. maddesinin “..... her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek ve station-wagon cinsi taşıt edinilemez. Yerli muhteva oranı %50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır” hükmüne riayet edilmesi,


    Ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) dışında yurt dışı hibe usulüyle araç edinilmesi mümkün olmadığından, ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) hariç yurt dışından araç hibesi için Bakanlığımıza müracaat edilmemesi gerekmektedir.


    Bilgi edinilmesini ve iliniz dahilindeki mahalli idare birimlerine duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim”
    Denilmektedir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)