T.C. NO YAZILI OLMAYAN KİMLİKLER

  • MERHABA ARKADAŞLAR..... ÜZERİNDE TC NO OLMAYAN NÜFUS CÜZDANI VEYA SÜRÜCÜ BELGELERİ İLE İŞLEM YAPABİLİYORMUYUZ ? YAPIYORAK VEYA YAPAMIYORSAK BUNUNLA İLGİLİ GELEN BİŞEY VARMI ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM......

  • 22.06.2011 tarihli 66 numaralı Genel Yazı


    Hukuk – 14143


    Ankara, 22.06.2011


    Özü: Araç alım ve satımlarıyla ilgili vekâletnamelerde esas alınacak kimlik



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE



    Sürücü belgesine istinaden kimlik tespiti yapılan araç alım satım vekâletnamelerinin, nüfus cüzdanı kullanılmadığı gerekçesiyle bazı noterliklerde kabul edilmediği Birliğimize ulaşan bilgilerden öğrenilmiştir.



    Bilindiği üzere; belgelendirme isteminde bulunan ilgili ile işleme katılan kimselerin kimliğinin tespitinde aranacak belgeler Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 90. maddesinde sayılmıştır.


    Bu genel hüküm, tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerin düzenlenmesi işlemleri dışında kalan tüm noterlik işlemlerini kapsamaktadır. 1994/58, 1998/43 ve 2006/49 sayılı genelgelerimizde açıklandığı üzere, Tapu Sicil Tüzüğünün 13. maddesinde yer alan hüküm gereğince, noterliklerde yapılacak ve niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerin düzenlenmesi sırasında kimlik tespitinin sadece nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliğine dayalı olarak yapılması zorunludur.



    Elektronik ortamda araç satış işlemlerinin yapılması sırasında, satıcı ve alıcıların kimlik bilgileri, Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS’den) yapılan sorgulama sonucu gelen verilere göre kontrol edilerek onaylandığından; ilgililerin sürücü belgesi ile müracaatları halinde bunlarda herhangi bir eksiklik, hatalı ya da kısaltmalı isim bulunması halinde, araç satışının tescili aşamasında (veznede makbuz kesilmesi sırasında) satış onayının alınamaması ihtimaline binaen, öncelikle satış işlemlerinde ilgililerin nüfus cüzdanlarının kullanılması icap etmekle birlikte, nüfus cüzdanlarının ibraz edilememesi halinde, kimliği ispatlayan diğer belgelerle de işlemin yapılması mümkün bulunmaktadır.



    Yönetim Kurulunun 20.06.2011 günlü toplantısında; araç alım ve satımına ilişkin vekâletnamelerin tanzimi sırasında ilgilinin kimliğinin sadece nüfus cüzdanından tespit edileceğine dair mevzuatta bir hüküm bulunmadığı dikkate alınarak, belirtilen vekâletnamelerin düzenlenmesi sırasında kimlik tespiti için sürücü belgesinin de kullanılabileceğine, sürücü belgesinde T.C. kimlik numarasının olmaması halinde ise ilgilinin beyan edeceği kimlik numarasının, Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS’den) gereken doğrulama yapıldıktan sonra yazılabileceğine karar verilmiştir.



    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla,



    ŞİMDİDEN RİCA EDERİM :)

  • Nurten hanım yorum sizin T.C.Kimlik numarası bulunmayan ehliyetle işlem yapılıyor ise kimlikle hayli hayli yapılmazmı ?


    1994/58, 1998/43 ve 2006/49 sayılı genelgelerimizde açıklandığı üzere, Tapu Sicil Tüzüğünün 13. maddesinde yer alan hüküm gereğince, noterliklerde yapılacak ve niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerin düzenlenmesi sırasında kimlik tespitinin sadece nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliğine dayalı olarak yapılması zorunludur.

  • araç satış vekaletlerinde tici kimlik yazılı olmayan nüfus cüzdanlarıyla yapabilirsiniz sistemdede buna izin veriyor zaten
    ama araç alım vekaletlerinde ise t.c. kimlik numarası yazması şart sistemdede zaten tici numarasız nüfus cüzdanına izin vermiyor


    ehliyeletler göre hem alım hem satış vekaletide yapılabilir hiçbir mahsuru yok
    2011/66 nolu genel yazıdada bahsediliyor

  • Bu konularda Her Noter değişik uygulamalar yapıyor.
    Eski sürücü belgelerinde Genelde T.C yok. Kısaltmalar var bundan dolayı Araç satışlarında ve diğer onaylama vekaletnamelerde problemler çıktığından dolayı Yapılmıyor Ama T.C olmayan nüfus cüzdanları ile hiç bir işlem yapmıyoruz. değiştirmesini istiyoruz. iyi çalışmalar