Karşılaştırma

  • Arkadaşlar karşılaştırmayı neye göre alıyorsunuz? Özellikle küçük noterlikler nasıl bir uygulama yapıyor? Bir belgenin karşılaştırma sayısı her noterlikte farklılıklar gösteriyor. Bazen arada 3-4 sayfa farkediyor.Sizinde düşüncelerinizi öğrenmek, tartışmak için yazdım. Şimdiden teşekkürler.

  • Yazı :
    İlgili tarafından talep edilen işlem metninin, noterlikte makine (daktilo ve bilgisayar) ile yazılmasıdır. Yazılan metnin yine noterlikte fotokopisinin çekilmesi de aynı anlamı taşır. İşlem metni/yazı, Harçlar Kanunu 135.maddesi hükmünde yer alan kriterlere göre (50 harf bir satır, 20 satır = 1 sayfa ya da bilgisayar programların ifadesi ile 1000 karakter= 1 sayfa) değerlendirilerek ücret alınır.


    Noterlik Ücret tarifesi gereğince asıl işlemde, onama ve tanıklık şerhlerinden yazı ücreti alınmaz. Ancak işlemin suret nüshalarında yer alan “iş bu örnek daire dosyasında saklı aynı tarih ve yevmiye nolu aslının aynıdır” şeklindeki ibarenin üzerinde yer alan kimlik onama satırları da yazı ücretinin hesabında dikkate alınacaktır. Bu durumda suret yazı sayfası asıl yazı sayfasından fazla olacaktır.


    Karşılaştırma :


    Asıl Karşılaştırma:
    Dışarıda hazırlanmış ve asıl işleme eklenmesi gereken bir belgenin (fotokopi, tarayıcı vs. gibi yollarla çoğaltılan) örneğinin, ilgiliye iade edilen aslı ile karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir.


    Suret Karşılaştırma:
    İşlemin suret nüshasına eklenecek belge örnekleri ile asıl işleme eklenmiş belge örneklerinin karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir. (Burada asıl belge ilgilisine teslim edilmiş olup, asıl işlem ekleriyle karşılaştırma yapılır.)


    Ek Karşılaştırma:
    İşlemin dairede kalan nüshasına eklenecek belge örnekleri ile asıl işleme eklenmiş belge örneklerinin karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir. (Burada da suret karşılaştırmada olduğu gibi asıl belge ilgilisine teslim edilmiş olup, asıl işlem ekleriyle karşılaştırma yapılır.)


    Asıl karşılaştırmaya esas belgelerin aslıdır. Suret ve ek karşılaştırmaya esas olan ise asıl işlem ekleridir/işlem ekindeki fotokopilerdir. Örneğin bir araç satışında; önce ilgililer tarafından sunulan kimlik, ruhsat, borç olmadığını gösteren belgeler asıl işleme eklenen fotokopilerle karşılaştırılır ve belgeler iade edilir.(asıl karşılaştırma) Artık elimizde bir nüsha asıl işlem vardır. Sonra; suret nüshalara eklenecek fotokopilerle, elimizdeki asıl işlem ekindeki fotokopiler karşılaştırılır.(suret karşılaştırma) Yine dairede saklayacağımız nüshaya eklenecek belgelerde, asıl işlem ekindeki fotokopi belgelerle karşılaştırılır. (ek karşılaştırma)


    Belge Asılları
    (Asıl Karşılaştırma-ilgilinin ibraz ettiği belgeler esas alınır)
    Asıl işlem
    Suret İşlem (Suret karşılaştırma) (Ek karşılaştırma) Daire Nüshası
    (İlgiliye iade edilen ancak asıl işlem ekinde fotokopisi/örneği bulunan belgeler esas alınır.)


    Karşılaştırmaya konu belgeler aynı belgelerdir. Dolayısıyla asıl/suret/ek karşılaştırma sayısı aynıdır. Değerlendirmede kriter Harçlar Kanunu 135. maddesinde yazı için belirlenen kriterdir. (20 satır=1 sayfa ..)



    Dayanak:
    İlgilinin temsilen işlem yaptırması halinde; temsil yetkisini, kapsamını ve sınırlarını gösteren belgenin, işleme eklenmesi zorunluluğu nedeniyle yapılan değerlendirmedir.


    Noterlik Kanunu 79. maddesinde sayılan belgelerin (vekaletname, velinin kimliği, kayyım kararı, veraset ilamı, tüzel kişiyi temsilde; imza sirküleri ve karar) işleme eklenmesi halinde eklenen sayfa sayısının tahakkukta gösterilmesidir. Değerlendirmede kriter fiziksel anlamda sayfa/yaprak sayısıdır.


    NK 79. maddenin ikinci fıkrası gereğince sözü edilen belgeler (temsilen hareket edildiğini gösteren niteliği nedeniyle) iş kağıdına yazılacaktır. Yine aynı fıkrada birer örneğinin harçsız ve vergisiz ilgilisine verileceği düzenlemesi mevcuttur. Bu durumda ilgiliye asıl verileceği zaman, yani işlemden suret verilmemesi halinde asıl nüsha harcı değişmeyeceğinden tahakkukta dayanak değerlendirmesine gerek olmaz. Yani dayanak değerlendirilmesi ilgiliye suret verilmesi halinde sözkonusudur. (Mevcut vezne programımızda da suret verilmemesi halinde ilgili kutucuk açılmamaktadır.)


    Müstenidat İçin Ek Yaprak Adedi:
    İşlemin tek değerli kağıtta bittiği durumlarda işleme dayanak olarak eklenen belgelerin ayrıca değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Değerlendirmede kriter fiziki sayfa/yapraktır. Örneğin tek değerli kağıda sığdırılan vekaletname düşünelim. Bu vekaletnameye sirküler eklenecek olsun. Burada müstenidat için ek yaprak adedi 1, bir nüshadaki yaprak adedi 1 olacaktır. (TNB’nin 1996/47 sayılı genelgesi)


    N.K.
    Madde 92 - Başkaları adına işlem yaptıracaklardan Noterlik Kanununun 79 uncu maddesinde yazılan belgelerin aranması işlemle ilgili kısımlarının örneklerinin işlem kağıdına eklenmesi zorunludur. Vekil ve mü messilin temsil ettikleri kişiler birden çok iseler, temsil ettikleri bütün ki şilerin ad ve soyadlarının işleme teker teker yazılması ve ibraz olunan bel ge veya belgelerin bu kişileri tamamen kapsaması şarttır. Yetki izni gösteren belgeler;
    a- Vekil için, vekâletname düzenlemeye yetkili hakim veya noterler ce onanmış vekâletname,
    b- Veli için, kendisi veya velayeti altında bulunan küçüğün nüfus hü viyet cüzdanları,
    c- Vasi ve kayyım için, mahkeme kararı ve nüfus cüzdanları,
    d- Mirasçı için veraset belgesi ve nüfus hüviyet cüzdanları, e- Mümessiller için, temsil veya izin kağıdı,
    f- Köy hükmi şahsiyetini temsil yetkisine haiz muhtarlar için yetkili idare makamlarının usulüne göre verecekleri yetki belgeleridir.

  • tşk ederim erkan abi. Belirttiğin gibi; Karşılaştırmaya konu belgeler aynı belgelerdir. Dolayısıyla asıl/suret/ek karşılaştırma sayısı aynıdır. Değerlendirmede kriter Harçlar Kanunu 135. maddesinde yazı için belirlenen kriterdir. (20 satır=1 sayfa ..)


    - 20 satır=1 sayfa olarak uyguluyor mu acaba herkes?

  • Tey sayfalı belli başlı evraklarda genelde uygulama aynıdır ama sayfa sayısı ve sayfadaki satır sayısı arttıkça uygulamada farklılıklar olabiliyor, bu biraz ihmal , göz yanılması, ezbere iş kesme olsada farklılığa en büyük sebep iş sahiplerini kollama politikasıdır diye düşünüyorum

  • Adem Bey;


    1- İmza sirkülerinin yazı karekteri beni ilgilendirmez, sirkülerde neye bakıyorsam karşılaştırma değeri odur (1) kimlik (1)


    Asıl yazı (2) Suret Yazı (3) Ayrıca Dayanak - sirkü ve kimlik - (2)


    2- karşılaştırması: 8 yazıdan 1 kimlikten toplam (9)


    3- (2) yazı karekteri (1) onay şerhi (1) nüfus cüzdanı toplam 4 karşılaştırma


    4- 4,9 vezne kodundan ek harç (1) karşılaştırma 1 veya 2 (dediğiniz gibi 20 satır hesabına göre )

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Adem Bey;


    1- İmza sirkülerinin yazı karekteri beni ilgilendirmez, sirkülerde neye bakıyorsam karşılaştırma değeri odur


    Özgür kardeşim keşke herkes senin gibi düşünse lakin sana katılıyorum işleme müstenit eklenen belgelerde ilgili kısmından veya kısımlarından karşılaştırma alınır.

  • işleme müstenit eklenirken mi geçerli sadece bu kural? İmza sirkülerinin örnek tasdiki istendi diyelim karşılaştırmayı yine aynı şekilde ilgili kısımlardan mı alıcaz? Çok soru sordum galiba :)

  • size ibraz edilen belgenin neresi isteniyorsa ona göre karşılaştırma alırsınız,


    bizim bahsettiğimiz :


    N.K.
    Madde 92 - Başkaları adına işlem yaptıracaklardan Noterlik Kanununun 79 uncu maddesinde yazılan belgelerin aranması işlemle ilgili kısımlarının örneklerinin işlem kağıdına eklenmesi zorunludur.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Zeynep hanım bizde imza sirkülerinde uygulama ilk yazarken işlem kağıdındaki yazı karakteri kaç çıkarsa ona göre yazı ve ekinde bulunan müstenidatında (gazete ) nin ilgili bölümleri buda başlık ve yetki olarak 2 karşılaştırma 2de ek karşılaştırma veriyoruz .şayet ilgili suret tastiği için gelirse imza sirküsünün tamamı ve gazetede bulunan şirket ana sözleşmesinin tamamına göre hesap yapıyoruz.(suret daha pahalıya geliyor öyle olunca)


  • Zeynep hanım bizde imza sirkülerinde uygulama ilk yazarken işlem kağıdındaki yazı karakteri kaç çıkarsa ona göre yazı ve ekinde bulunan müstenidatında (gazete ) nin ilgili bölümleri buda başlık ve yetki olarak 2 karşılaştırma 2de ek karşılaştırma veriyoruz .şayet ilgili suret tastiği için gelirse imza sirküsünün tamamı ve gazetede bulunan şirket ana sözleşmesinin tamamına göre hesap yapıyoruz.(suret daha pahalıya geliyor öyle olunca)


    İmza sirkülerini dayanak alarak işlem yaparken sirkü ekinde yer alan (gazete, karar, kimlik v.s.) ile bir işim olacağını sanmıyorum ve doğal olarak bu eklerden karşılaştırma almamızın da pek doğru olacağı kanaatinde değilim.


    Örnek: şirket adına araç satılacak. Burada bakılacaklar


    1- Sirküleri düzenleyen noterlik tarih yev.no
    2- Ünvan
    3- Yetkili Kişi
    4- Yetkinin kullanımı (münferiden/müştereken)
    5- Yetki süresi
    6- Satış işlemine ilişkin yetki


    Bakacağımız başlıklar bunlardır ve bu başlıklardan alacağımız karşılaştırma (asıl) 1 ve ek karşılaştırma 1 dir.


    İmza sirkülerinden suret istendiği taktirde; yapmış olduğunuz açıklama doğrudur yanlız ilgili sirkülerin ekinde yer alan müstenit belgelerin fotokopilerinin sirküler suretine eklenmesini talep etmez ise eklememeliyiz.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Değerli arkadaşlarım; Özgür arkadaşımın yazdıklarına aynen katılıyorum.Ancak uygulamanın pek bu yönde olduğunu da söyleyemem,maalesef noterler dayanağın içeriğine değilde, dayanak ta kaç sayfa var? alakalı veya alakasız tüm metni hesaba katmak istiyorlar.Tabi bunun sebebi belli vatandaştan daha çok para sızdırmak.Bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu,noterler arası rekabete sebebiyet vereceği bir realite amma ve lakin direnenler çoğunlukta.Selam ve sevgilerimle.

  • Değerli arkadaşlarım; Özgür arkadaşımın yazdıklarına aynen katılıyorum.Ancak uygulamanın pek bu yönde olduğunu da söyleyemem,maalesef noterler dayanağın içeriğine değilde, dayanak ta kaç sayfa var? alakalı veya alakasız tüm metni hesaba katmak istiyorlar.Tabi bunun sebebi belli vatandaştan daha çok para sızdırmak.Bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu,noterler arası rekabete sebebiyet vereceği bir realite amma ve lakin direnenler çoğunlukta.Selam ve sevgilerimle.


    Katılmamak ne mümkün.


    Kişiler şirket kuruyor tesciline müteakip sirkü çıkartacaklar ana sözleşmenin 8 ve 9 maddelerine istinaden sirkü hazırlanıyor anasözleşmenin tamamı işleme ekleniyor dayanağa da 8 ve 9'uncu maddeye göre yazılıyor yani 3-5 sayfalık anasözleşmede bizi ilgilendiren ik madde 8 ve 9 diğer kısımlar olmasada olur lakin eklenmesi bunların hepsinden karşılaştırma almamızı gerektirmez el insaf derim ben buna ana sözleşmenin tamamından karşılaştırma ücreti almaya kalmak bence vatandaştan haksız alınan bir ücret olarak nitelendirile bilir. yasa açık N.K. Madde 92 - Başkaları adına işlem yaptıracaklardan Noterlik Kanununun 79 uncu maddesinde yazılan belgelerin aranması işlemle ilgili kısımlarının örneklerinin işlem kağıdına eklenmesi zorunludur. denilmekte Sonuçta unutmamalıyız bizlerde noterde calışsakta birer vatandaşız ne noterimiz nede vatandaş için vicdanımızın rahat edeceği şekilde olmamız gerektiği kanaatindeyim. Olma keser gibi hep bana hep bana, olma çakı gibi hep ona hep ona, olacaksan ol testere gibi bir sana bir ona.

  • Katılmamak ne mümkün.


    Kişiler şirket kuruyor tesciline müteakip sirkü çıkartacaklar ana sözleşmenin 8 ve 9 maddelerine istinaden sirkü hazırlanıyor anasözleşmenin tamamı işleme ekleniyor dayanağa da 8 ve 9'uncu maddeye göre yazılıyor yani 3-5 sayfalık anasözleşmede bizi ilgilendiren ik madde 8 ve 9 diğer kısımlar olmasada olur lakin eklenmesi bunların hepsinden karşılaştırma almamızı gerektirmez el insaf derim ben buna ana sözleşmenin tamamından karşılaştırma ücreti almaya kalmak bence vatandaştan haksız alınan bir ücret olarak nitelendirile bilir. yasa açık N.K. Madde 92 - Başkaları adına işlem yaptıracaklardan Noterlik Kanununun 79 uncu maddesinde yazılan belgelerin aranması işlemle ilgili kısımlarının örneklerinin işlem kağıdına eklenmesi zorunludur. denilmekte Sonuçta unutmamalıyız bizlerde noterde calışsakta birer vatandaşız ne noterimiz nede vatandaş için vicdanımızın rahat edeceği şekilde olmamız gerektiği kanaatindeyim. Olma keser gibi hep bana hep bana, olma çakı gibi hep ona hep ona, olacaksan ol testere gibi bir sana bir ona.



    imza...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • ARKADAŞLAR DAHA ÇOK YAZIDAN BAHSETTİNİZ BİRAZDAN KARŞILAŞTIRMADAN BAHSEDIN MESELA ÖRNEK VERDİĞİMİZ İŞLEMLERDEKİ KARŞILAŞTIRMALAR NASIL OLUYOR MESELA DİPLOMADAN ÖRNEK VERDİĞİMİZ ZAMAN KARŞILAŞTIRMA GİRİYORUZ O NASIL OLUYOR ONUN GİBİ İŞLEM ÇOK ÖZELLİKLE ÖRNEK İŞLEMLERİN DE YAZACAĞINIZ CEVAPLAR İÇİN ŞİMDİDEN TŞK EDERİM...


  • ARKADAŞLAR DAHA ÇOK YAZIDAN BAHSETTİNİZ BİRAZDAN KARŞILAŞTIRMADAN BAHSEDIN MESELA ÖRNEK VERDİĞİMİZ İŞLEMLERDEKİ KARŞILAŞTIRMALAR NASIL OLUYOR MESELA DİPLOMADAN ÖRNEK VERDİĞİMİZ ZAMAN KARŞILAŞTIRMA GİRİYORUZ O NASIL OLUYOR ONUN GİBİ İŞLEM ÇOK ÖZELLİKLE ÖRNEK İŞLEMLERİN DE YAZACAĞINIZ CEVAPLAR İÇİN ŞİMDİDEN TŞK EDERİM...


    Aynen öyle; asıl fark orada çıkıyor çünkü

  • BEN ACEMİ OLDUĞUM İÇİN SORDUM VE HALA KAFAM KARIŞIK BU KARŞILAŞTIRMA İLE İLGİLİ HADİ YAZI YI ANLADIK AMA KARŞILAŞTIRMA BİRAZ KARIŞIK DERYA HANIM SİZ KARŞILAŞTIRMALARI NASIL ALIYORSUNUZ?