İMZA ATAMAYANLARLA İLGİLİ DÜZENLEME

  • İMZA ATAMAYANLARLA İLGİLİ DÜZENLEME



    İmza atamayanlara ilişkin 1086 sayılı Kanunun 297. maddesinde yer alan hükümlere, değiştirilmek suretiyle 6100 sayılı HMK nun 206. maddesinde yer verilmiştir. Yapılan düzenleme ile 1086 sayılı Kanunun 297. maddesinde öngörülen ihtiyar heyeti ve iki tanık huzuruyla işlem yapılması usulü tümüyle kaldırılmış ve imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukukî işlemleri konu alan belgelerin, senet niteliği kazanabilmesi, münhasıran noterler tarafından düzenleme biçiminde gerçekleştirilmiş olması koşuluna bağlanmıştır.


    Böylelikle, bir yandan, yapacakları hukukî işlemlerin doğuracağı hüküm ve sonuçlar konusunda imza atamayan veya imza atmaya muktedir olmayanların noterler tarafından aydınlatılmak suretiyle korunmalarının sağlanması; diğer yandan da, hukukî güvenliğin alt bir öğesi konumunda bulunan işlem güvenliğinin tesis edilmesi amaçlanmıştır. (NK. Md. l).


    Maddenin ikinci fıkrasında, imza atamayan kimselerin, cüzdanla iş yapmayı usul edinmiş kuruluşlarla (Örneğin: Bankalar) olan işlemlerinde, kullanacakları mühür, kazınmış imza, işaret ve parmak izinin, işlemin başlangıcında hesap defterine veya cüzdanına basılmış olması veya önceden noterde bir örneği saklanmak üzere onanmış bulunmasının yeterli olduğu ve her işlemde ayrıca böyle bir onayın aranmayacağı hüküm altına alınmıştır



    206. maddenin 3. fıkrası ile tamamen yeni bir hüküm getirilerek, “Yukarıda belirtilen hükümler dairesinde düzenlenecek olan senetler için ilgilisinden HARÇ, VERGİ VE DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ alınamayacağı belirtilmiştir.


    01 ekimden itibaren yürürlüğe girdi. Okur yazar olmayanların işlemlerini nasıl yaptınız.

  • Eski sistem devam ediyorum. Böyle saçma sapan tayyareden kanun olmaz. Bir kanun çıkartıldı ne başı ne ortası ne sonu belli. Kanuna bakarsan araç satışı olmuyor tabi bu benim ilk aklıma gelen başka neler olmaz Allah bilir.

  • Eski sistem devam ediyorum. Böyle saçma sapan tayyareden kanun olmaz. Bir kanun çıkartıldı ne başı ne ortası ne sonu belli. Kanuna bakarsan araç satışı olmuyor tabi bu benim ilk aklıma gelen başka neler olmaz Allah bilir. :)))))

  • Ali bey çok haklısınız,


    Ana oğul geldi, ikisi bir arada


    avukata vekalet verecekler,
    ana parmak bascak,
    oğul imza atacak,


    yaptığımız noterlik işlemlerinde çoğunlu da böyle idi.


    ne olcak şimdi.!! :) :) :)

  • Yeni bir açıklama ve TNB'den durumu açıklayıcı genelge gelene kadar eski sisteme devam...


    ortayol gibi görünüyor ne de olsa vatandaşa bekle diyemeyiz,vatandaşın işini görmek lazım.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().