TAAHHÜTNAME

  • Üretici şahıs,bir şirkete taahhüt bulunuyor. Taahhüt şöyle; üretmiş olduğum malları 1.100.000 TL karşılığında 60 gün içerisinde ..LTD ŞTİ nize teslim edeceğimi ve ayrıca 60 günden sonra teslim etmediğim her gün için, 2.000 Amerikan doları ödeyeceğimi taahhüt ederim.


    Arkadaşlar bu işlemin veznesini hesaplayabilr misiniz? rica etsem.

  • Süresi belli olmayan bu gibi değer ifade eden işlemlerde cezai şart 1 yıla tamamlanır ve asal değerle karşılaştırılarak yüksek olandan damga vergisi tahsil edilir düşüncesindeyim.

  • Değerli arkadaşlarım; İlgili taahhüdünü yerine getirmediği takdirde 1.200.000 veya karşılığı USD.ödeyeceğini kabul etse idi harca esas rakam bir milyon yüz lira, damga vergisine esas rakam ise bir milyon iki yüz lira olurdu.Böyle bir şey söz konusu olmadığına göre işlem değeri tartışmasız 1.100.000 Tl.dir.İki ay içinde teslim etmez ise cezai şart günlük olarak uygulamaya alınacak burda da kesin bir süre belirlenmediğine göre bu ibarenin de bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum.

  • EFEKTİF SATIŞ KURU 1.8339
    AMERİKAN DOLARI 2.000
    3.667,80- GÜNLÜK CEZA X 30 =110.034 TL AYLIK
    12
    1.320,408 TL YILLIK CEZAİ ŞART 1.320.408 TL CEZAİ ŞART 1 100.000-TL DE ÖDENECEK OLAN TUTAR
    bu durumda 1.320.408 den keseceğim 12.705.000tl fiyat çıkıyor doğru mu arkadaşlar

  • Merhaba meslektaşlarım.
    Cabir bey ve Özgür beylere katılmakla birlikte


    488 sayılı kanunun 6/2.maddesine göre, bir sözleşme içinde o mukavelenin mevzuu, cezai şart gibi muhtelif meblağ bulunduğu takdirde damga vergisinin bunlardan en yüksek olanı üzerinden alınması icap ettiği, şartı cezada kaç gün geciktireceği önceden kestirilemediği için kesin cezai şartın hesaplanması mümkün olamamaktadır. (bahsi geçen taahhütte cezai şarta gün sayısı olarak tam bir atıf yapmamış ) atıf yapmış olsa idi, hangisi yüksekse o rakamdan değerlendirilecekti.


    Yani burada cezai şarta konu olarak teslim edeceği gün sayısı belli değildir.
    Damga vergisi kanununda Aylık, günlük cezai şartın, bir senelik tutarı üzerinden damga vergi alınacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.


    Esas işlemin değeri burada ; 1.100.000.TL.dir.


  • bunu nasıl hesapladınız bu taahhüttten bende anlamadım


    60 günden sonra teslim etmediğim her gün için, 2.000 Amerikan doları ödeyeceğimi taahhüt ederim.


    dendiğinden ya vatandaş teslim ederse nasıl hesaplayacaksınız :) :)

  • Arkadaşlar konu ile benzer nitelikleri olması açısından;


    Futbolcu sözleşmeleri noterde iken:Futbolcu veya antrenörlerin sözleşmelerinde;
    a-Takım ilk 4'e girerse ......TL
    b-takım türkiye kupasında yarıfinale çıkarsa ....TL,finale çıkarsa....TL külüp tarafından ödenecektir.
    Vb Vb gibi özellikler içeren sözleşmelerde sözleşme matrahı olarak:a ve b şıklarında kesinlik olmadığından bahisle;biz sadece sözleşme aylık ücreti X süre almıştık,ancak müfettiş bu yazılan a ve b şıklarındaki miktarları niye eklemedin?diyerekten bize ikmal çıkartmıştı.Bilginize bu tip konuları TNB ye iletip oradan görüş almakta da ayrıca fayda vardır.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • Bu konu hiç karışık ve tereddütlü değildir. Açık ve net şekilde Cabir abi ve diğer arkadaşların dediği gibi 1.100.000 TL vergiye tabi değerdir.

  • Değerli meslektaşım murat bey,TNB ye te.açıp sormanın ne mahsuru var ki:
    bu konuda ben de sizler gibi düşünüyorum.Ancak bazen 2x2,4 etmiyor,
    bizler yukarıda cezai şartlı futbolcu sözleşmelerinde aynı şeyleri söyledik,kesinlik yok dedik,
    ancak müfettiş tutturdu,taahhüt varsa alacaksın kardeşim(?) dedi bizde kuzu kuzu parayı yatırdık.Allahtan muhatabımız Rizespor idi ve onlardan parayı tahsil ettik,ayrıca ikmal edilen bedelde yüklü bir bedeldi.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • İbrahim bey herzaman 2x2=4 etmiyor haklısın
    Sormanın kimseye bir sakıncası olmaz tabi ne demişler biliyorsan bile bir bilene sor.
    Tek sakıncası bazan fazla kişiye sorup farklı cevaplarla karşılaşıldığında kişinin aklı karışır
    hangisi doğru diye.
    Selamlar....