Defterler hk.

  • Arkadaşlar bu üç defter canımı sıkıyor sanırım sizinde canınızı sıkıyordur.


    1- Ziraat Odası defterleri hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?
    2- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?
    3- Türk Hava Kurumu hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?


  • Türk hava kurumu ve sosyal yardımlaşma harçsız bilanço(7,6), ziraat odası (7,5) harçlı bilanço şeklinde kesiyorum.


    Peki Sema hanım bu defterlerin bildirmlerini nasıl yapıyorsunuz (Hem Ticaret Sicili Hemde Gib açısından)

    "Insanlara en adil sekilde dagitilan nimet akildir. Çünkü kimse aklindan sikayetçi degildir."

  • 1- Ziraat Odası defterleri hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?
    Ziraat odaları Defterleri Harçlı olarak 7.5 den kesilmesi gerekir - Muaf değil
    2-2- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?


    3294 Sayılı " Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu 9. maddesinin 2004 yılında değişikliğe uğrayan c bendi gereğince harç muafiyeti vardır.
    7.6 kodundan makbuz kesebilirsin


    3- 3- Türk Hava Kurumu hangi işlem kodundan kesiyorsunuz ? neden?
    7.6 kodundan kesilmesi gerekir 3685 sayılı Kanundan dolayı 2000/23 genelgeyi dayanak alarak

  • Bu üç kurumda vergi dairesine beyanname vermiyor benim bildiğim sadece ssk. ile işleri oluyor.
    Vergi Dairesine ve ticaret siciline bildirimine gerek yok sanıyorum. Türk Hava kurumu ve Sosyal Yardımlaşma vakfı harçdan muaf. Ziraat Odası değil.
    Benim düşüncem: Ziraat odası: 7.10
    Türk Hava Kurumu 'nun şubelerinin vergi nosu yok. Genel merkeze bağlı bunlar dolayısı ile biryere bildirim yapmaya gerek yok. Ben Türk Hava Kurumunun defterinin makbuzlarını bildirim yapmamak için 52.2 den kestim başka kod olmadağı için.
    Sosyal Yardımlaşma vakfı gelecek bana 7.2 veya 7.6 harçsız diye düşünüyorum. Yani Vergi Dairesine bildirim yapılması gerekiyor . Sicili gerek yok sanırım ağırlık 7.2 den yana yani.

  • Yevmiye, Kebir, Envanter bilanço esasına göre tutulan defterler olduğu için 7,5 kodundan kesilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.Sosyal yardımlaşma yevmiye ve envanter getiriyor sanırım 7,6 'dan kesmeniz uygun olacaktır. Bize daha hiçbiri gelmedi buarada. :) selamlar..


  • arkadaşlar sosyal yardımlaşma ve türk hava kurumu 7.6 'dan ziraat odaları muaf değil 7.5 ten peki tnb ye bildirirken mükellef türü olarak neyi işaretleyeceğiz ??


    DİĞER ŞİRKET OLARAK GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ.


  • [quote='ARZU ŞAHİN','https://www.katibiadil.com/forum/index.php?thread/&postID=37738#post37738']
    arkadaşlar sosyal yardımlaşma ve türk hava kurumu 7.6 'dan ziraat odaları muaf değil 7.5 ten peki tnb ye bildirirken mükellef türü olarak neyi işaretleyeceğiz ??


    DİĞER ŞİRKET OLARAK GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ.



    Erkan bey diğer şirket olarak giriyoruz orda sorun yok bu defterleri bildirmek gerikiyormu. Ben vergi diresini aradım Türk Hava Kurumu ve Ziraat Odasını bildirmeye gerek olmadığını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfını bildirmemi söylediler. TNB sitesinin de bir yerdeokudum yanlış hatırlamıyorsam boşuna tnb. gereksiz bildirim yapmamak gerekiyor. Yanlış bildirim yaparsak ve gibe bildirilirse sanırım dilekçe ile vazgeçiliyor. İş uzuyor anlıyacağınıza baştan doğru yapalım diyorum.

  • HARÇ ALINMADAN DEFTERİ ONAYLANACAK KURUM VE KURULUŞLAR : 1- Sosyal Güvenlik Kurumu , 2- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 3- Türkiye Kızılay Derneği, 4 -Türk Hava Kurumu, 5 - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, 6 - Türkiye Yardım Sevenler Derneği, 7- Darülaceze Kurumları, 8- Darüşşafaka Cemiyeti, 9- Yeşilay Derneği, 10- 1163 s. Kanuna tabi kooperatifler, 11- 1581 S. Kanuna tabi Tarım Kredi Kooperatifleri ve Kooperatif Bölge Merkez Birlik leri defterleri 12- 2821 s. Sendikalar Kanunu gereğince onaylanan defterler . Not: Münhasıran petrol arama faaliyetinde bulunan kuruluşların defter onayları katma değer vergisinden muaftır.

  • 22.04.2011 tarihli 47 numaralı Genel yazıda vurgulanan aşağıdaki listede yer alan defterlerin tasdikinin talebi halinde oda, vakıf ayırmadan bildirilmesi gerekir düşüncesi bende daha ağır basıyor.