Esnaf ve Sanat.Kredi Kef.Koop

  • Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Ana Sözleşmesi 100 üyeden oluşuyor,Ana sözleşmeye bunların hepsinin imzası gerekli mi? Okur yazar olmayanları Ana sözleşmede nasıl yapacaz?
    Toplam kaç nüsha olacak?imza sayısı kaç girecez? 10.11 mi?

  • Değerli meslektaşım;
    Ben 2010 yılında 125 ortaklı S.S. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kartepe-Başiskele Esnaf ve Sanatkarları kredi ve kefalet kooperatifini kurdum.
    Uygulamam şöyle oldu:
    Önce 125 kişi'den sözleşmede yönetim kurulu başkanı olarak kararlaştırılan kişiye "Bizi temsilen kuruluşuna tevessül ettiğimiz S.S.................kooperatifine kurucu üye olmağa,düzenlenecek ana sözleşmeyi imzaya,sermaye taahhüdünde bulunmağa,ana sözleşmede lüzum görülecek düzetme ve ilaveleri yapmağa,Bunun için gerek bakanlıklarda ve gerekse diğer tüm resmi kurum ve kuruluşlar nezdinde olacak işlerimizi takip ve sonuçlandırmağa,velhasıl kuruluşuna tevessül edilen...............kooperatifi ile ilgili olarak yasal anlamda yapılması icabedecek tüm işlemleri bizi temsilen ifa,ikmal ve intaca,mezun ve yetkili olmak üzere .....nı vekil tayin ettik" şeklinde beşer,onar kişilik vekaletnameler yaptım.Ondan sonrada yedi adet ana sözleşmeği imzalattırdım ve işlemi sonuçlandırdım.

  • Üç adet diyorlar ama sonradan yetmiyor örnek istiyorlar örneklerde malum harca tabi o nedenle pahalı oluyor.Ben baştan tasdik ettim altı adet ilgililere verdim yanılmıyorsam vekaletnameler ile birlikte 6000 Tl. gibi bir para ödemişlerdi.

  • Kooperatif Ana mukavelesinin kayıt ve tescili için İlgili bakanlık mutlaka vekaletname istiyormuş!!!"yani bana öyle söylendi" eğer vekaletname zorunluluğu varsa bence işiniz kolay olur önce vekalet sonrada sözleşmeyi devreye alırsınız.Böyle bir zorunluluk yok ise, kurucular içinde okur yazar olmayan varsa mecburen işlemi resen düzenlemek durumundasınız.

  • ANKARA, I6.9.1993


    Özü : Kooperatif ana sözleşmelerinin vekil tarafından imzalanabileceği Hk.



    GENELGE


    69



    Kooperatif ana sözleşmelerinin vekiller tarafından imzalanamıyacağı, bu sözleşmelerin bizzat asil kurucular tarafından imzalanması gerektiğinden bahisle bazı işlemlerin geri çevrildiği yolunda alınan ihbar ve şikayetler üzerine konu Adalet Bakanlığına intikal ettirilmişti.



    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 31.8.1993 tarih ve 37712 sayılı yazıda:



    "Kooperatifler Kanunun 2 nci maddesinde, kooperatifin yedi ortak tarafından hazırlanıp imzalanacak ana sözleşme ile kurulacağı, imzaların ayrıca noter tarafından onaylanmasının gerektiği belirtilmiştir.



    Vekalet akdini düzenleyen Borçlar Kanunun 386-398. maddeleri uyarınca, vekil, vekalet sözleşmesi sınırları içinde kalmak kaydıyla kendisine verilen işi yapmak yükümlülüğü altında bulunmaktadır. Verilen işle sınırlı olmak üzere müvekkilini temsil etme yetkisi kazanmaktadır. Müvekkilinin isteklerine aykırı hareket etmesi yasak olup, hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmaktadır.



    Kooperatifler Kanununda, ana sözleşmenin bizzat kurucular tarafından imzalanmasının gerektiği, vekaleten imzalanmasının mümkün olmadığı konusunda bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda, Borçlar Kanunun vekalete ilişkin genel hükümleri uyarınca vekalet sözleşmesine dayanan vekilin, kooperatif ana sözleşmesine kurucu şahsı temsilen imza koyabılmesi gerekir. Bu konuda herhangi bir mahkeme kararına rastlanılmamakla birlikte, doktrinde de aynı görüş benimsenmektedir. Vekaleten imza konulması halinde vekaletnamenin ibraz edilmesi ve noterin imzayı onaylarken vekaletnameden bahsederek imzayı onaylaması gerekmektedir.



    Bu itibarla, kooperatif ana sözleşmesinin kurucu vekili tarafından vekalet sözleşmesine dayanılarak .imzalanmasında hukuki bir sakınca olmadığı Bakanlığımızca düşünülmektedir. Konu bu şekilde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiş, ilgili müdürlüğün 20.8.1993 tarih ve 15512 szayılı yazısı ıle Bakanlığımızın bu görüşüne iştirak edilmiş bulunulmaktadır." denilmektedir.



    Ayrıca, sözkonusu yazıya ekli Sanayi ve Ticaret Bakanlığının sözkonusu yazısında, kooperatif ana sözleşmelerine vekaleten imza konulabıleceği sonucuna varılarak, buna göre işlemlerin yürütülmesi hususunun teşkilata duyurulduğu bildirilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,



    Türkiye Noterler Birliği


    BAŞKANI


    M.Muhsin BILGE


    (Beyoğlu 23. Noteri)

  • G E N E L G E
    ( 11 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İLGİ: 16.09.1993 günlü 69 sayılı genelgemiz



    İlgi genelgemize konu edilen ve “Kooperatif anasözleşmesinin kurucu vekil tarafından vekalet sözleşmesine dayanılarak imzalanmasında hukuki bir sakınca olmadığı” şeklindeki Adalet Bakanlığı görüşüne Bakanlıklarınca iştirak edilerek, bu hususun teşkilatlarına bildirildiğini ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü’nün 20.08.1993 gün ve 15512 sayılı yazısına karşın uygulamada gerek Su Ürünleri Kooperatifleri, gerekse Tarım Satış Kooperatifleri anasözleşmelerinin bizzat kooperatif kurucu üyesince imzalanması şartının arandığına ilişkin başvurular, Yönetim Kurulunda görüşülerek, ilgi genelgede açıklanan görüşlere aykırı uygulamaların düzeltilmesi için konunun intikal ettirildiği Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan 11.10.2001 gün ve 018586 sayılı yazıda;


    “Konunun intikal ettirildiği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü’nün 31.7.2001 gün ve B.14.TGM:13.03.303/8(38782) 9494 sayılı yazısından, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin 4572 sayılı Kanun’un 8.maddesi uyarınca 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyetlerini sürdükleri, dolayısıyla da 1163 sayılı Kanuna tabi kooperatiflerin kuruluşu için bildirilen görüşlerinin Tarım Satış Kooperatiflerinin kuruluşu sırasında da uygulanabileceği sonucuna varıldığı,


    Su Ürünleri Kooperatiflerinin ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yönetim ve denetiminde faaliyet göstermesi sebebiyle anılan Bakanlık Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünden alınan 29.8.2001 gün ve TEŞ.03.001/4419 sayı ile 4.10.2001 gün ve TEŞ.03.001/4833 sayılı cevabi yazılarda, Bakanlıklarının çalışma alanına giren tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının kuruluş ve denetim işlerinin yine Bakanlıkları tarafından yürütüldüğü, bu nedenle 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 2.maddesinde öngörülen “Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekir ...” hükmü karşısında, Su Ürünleri Kooperatifleri anasözleşmesinin bizzat kurucu ortaklarınca noter huzurunda imzalanması gerektiği, vekaleten başka şahıslar tarafından imzalanmasının yasal olmayacağının bildirildiği anlaşılmaktadır.”
    Denilmiştir.





    Konu Yönetim Kurulu’nun 25.10.2001 günlü toplantısında yeniden görüşülmüş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görüşünün “vekilin kooperatif anasözleşmesine kurucu şahsı temsilen imza koyabileceği” şeklinde değiştirilmesi için girişimde bulunulması istenilen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan ve Yönetim Kurulu’nun 05.02.2002 günlü toplantısında görüşülen 08.01.2002 tarih ve 000368 sayılı yazıda;


    “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’ne yeniden yazılan 3.12.2001 gün ve 22205 sayılı yazımıza verilen 20.12.2001 gün ve 4419-100111 sayılı cevapta (..... vekalet akdini düzenleyen Borçlar Kanununun 386-389.maddeleri uyarınca kuruluşta anasözleşmelerin kurucu vekil tarafından imzalanmasında sakınca olmadığı görülmekte ise de; Su Ürünleri Kooperatifi kurucu ortaklarının, kooperatifin amaçlarına ulaşabilmesi için ortakların daha kuruluş aşamasında ilgisizliğinin önlenmesi, fazla katılımın sağlanması ve bu sayede kooperatifçilik eğitiminin bir parçasının veriliyor olması gibi sebeplerle kooperatif anasözleşmelerinin kurucu ortaklarının noter huzurunda bizzat imzalamalarının gerektiği mütalaa edilmektedir.) ifadesine yer verilmiştir.”
    Denilmektedir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN


    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)



    Teşekkür ederim.

  • “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’ne yeniden yazılan 3.12.2001 gün ve 22205 sayılı yazımıza verilen 20.12.2001 gün ve 4419-100111 sayılı cevapta (..... vekalet akdini düzenleyen Borçlar Kanununun 386-389.maddeleri uyarınca kuruluşta anasözleşmelerin kurucu vekil tarafından imzalanmasında sakınca olmadığı görülmekte ise de; Su Ürünleri Kooperatifi kurucu ortaklarının, kooperatifin amaçlarına ulaşabilmesi için ortakların daha kuruluş aşamasında ilgisizliğinin önlenmesi, fazla katılımın sağlanması ve bu sayede kooperatifçilik eğitiminin bir parçasının veriliyor olması gibi sebeplerle kooperatif anasözleşmelerinin kurucu ortaklarının noter huzurunda bizzat imzalamalarının gerektiği mütalaa edilmektedir.) ifadesine yer verilmiştir.”

  • Ne alaka yani vekalet müessesesi diye bir kavram vardır.Ben vekaletname verip birini yetkili kılmakla kooperatife olan ilgimmi azalıyor? :) :) :)Dam üstünde saksağan gel bize bazı bazı...