YURT DIŞI MUVAFAKATI


  • velayeten imza atarsalar imza tek sayılır.
    sizin konumunuzda imza 2 (İKİ) dir. 2 kabül edeceğiz.


    EVET ADEM ABİ BENDE OYLE ALIYORUM AMA BİRKAÇ ARKADAŞ BİR ALINIR DİYE KONUŞTUK.HATTA ISRAR ETTİLER.VELAYET İŞLEMİNE GİRMEZ DEDİM.SAOL

  • Sayın Hasan Kumru neden tek imza aldığını açıklarsa! bizde öğrenir, hatamızı düzeltir ve kendilerine teşekkür ederiz.


  • Sayın Hasan Kumru neden tek imza aldığını açıklarsa! bizde öğrenir, hatamızı düzeltir ve kendilerine teşekkür ederiz.


    Cabir bey, Meslektaşımız Hasan bey Sanırım biriktiriyor gibi geldi bana.
    İyi bir teftişte Damlaya damlaya göl olacak galiba.. ;D

  • [size=5]Değerli noter arkadaşlarım,
    2010 yılında geçirdiğim denetimde Adalet Başmüfettişi tarafından eleştirildiğim ve vergi daairesine ihbar edildiğim için konu ile ilgili olarak İzmir 1. Vergi Mahkemesinde 4 tane dava açtım. Davalar lehime sonuçlandı ve Bölge İdare Mahkemesinin onayı ile kesinleşti.
    Davalara konu edilen işlemlerden " anne ve babanın yurt dışına çıkacak olan reşit olmayan çocuklarına pasaport alınması için velayeten verdikleri muvafakatnameden" noter harcını tek alıyordum. Müfettiş tarafından iki harç almam gerektiği iddiası ile vergi dairesine ihbar edilmiştim. Vergi Dairesi ise ceza ihbarnameleri ile benden hem eksik alınan "noter harcını", hem de "vergi ziyaı cezasını" istedi. Ancak, Vergi Mahkemesi ceza ihbarnamelerini " anne ve baba birlikte işleme imza koyarlarken velayet sıfatını kullanmaktadırlar, bu nedenle de işlemden tek harç alınması gerekir" gerekçesi ile davamı kabul edip, ihbarnameleri iptal etti.
    Adalet Baş müfettişinin eleştirisinden sonra konu ile ilgili olarak Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da itiraz etmiştim. Ancak, Teftiş Kurulu Başkanlığı itirazımı kabul etmemişti. Şimdi ise talebimi reddederken Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın dayandığı Maliye Bakanlığı görüşü karşısında, yargı kararları mevcuttur. Konu ile ilgili olarak Teftiş Kurulunu bilgilendirmek amacı ile 4 adet yargı kararını, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderdim. Aşağıda, Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderdiğim dilekçe metnini sizlerle paylaşıyorum. Yargı kararları bende mevcuttur. İsteyene gönderebilirim. Sevgiler.


    TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI’NA SUNULMAK ÜZERE
    ADALET BAKANLIĞI’NA
    ANKARA
    Sayı: 2011/545
    2010 yılında Adalet Başmüfettişi Ş. Birol Yargıç tarafından denetlendim. Denetleme sırasında bir kaç işlemden noter harcını eksik aldığım söylendi. Aynı eleştiriler, tarafıma gönderilen 27.10.2010 tarihli “Öneriler listesinin 2. maddesinde” de yer aldı. Eksikliğin giderilmesi amacı ile Adalet Başmüfettişi tarafından İzmir-Kemeraltı Vergi Dairesine ihbar edildim. İşlemlerle ilgili olarak yapılan eleştirilerin hatalı olduğu ileri sürülerek tarafımdan Teftiş Kurulu Başkanlığı’na itiraz edildi. Bu arada Baş müfettişin ihbarı nedeniyle bana, Vergi Dairesi tarafından noter harcını eksik tahsil ettiğim ileri sürülerek, birkaç işlemle ilgili olarak hem noter harcı, hem de vergi ziyaı cezası içeren ceza ihbarnameleri gönderildi.
    Teftiş Kurulu Başkanlığı’na yaptığım itirazım, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından “Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 12.01.1972 gün ve 2232314-112/1920 sayılı mütalaasına” dayandırılarak reddedildi.
    Tarafıma gönderilen ceza ihbarnamelerinin iptali istemi ile İzmir 1. Vergi Mahkemesinde 4 adet dava açtım. İzmir 1. Vergi Mahkemesi “ Anne ve babanın velayet sıfatını kullanarak birlikte müştereken atılan imzanın ayrı ayrı değerlendirmesi suretiyle yapılan cezalı tarhiyatta yasal isabet görülmemiştir” gerekçesi ile açmış olduğumuz davanın kabulüne, dava konusu cezalı tarhiyatın kaldırılmasına karar verdi.
    Davalı idare tarafından, lehimize verilen kararlara karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesinde itiraz edilmiş ve lehimize verilen vergi mahkemesi kararları “ İzmir Bölge İdare Mahkemesi” tarafından onanmıştır.
    Gerek İzmir 1. Vergi Mahkemesi tarafından lehimize verilen kararlar, gerekse Bölge İdare Mahkemesi’nin onama kararları ektedir. Yargı kararları doğrultusunda bundan böyle Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından verilen 12.01.1972 tarih ve 2232314-112/1920 sayılı mütalaanın geçerliliği kalmamıştır. Bilgi edinilmesi için saygı ile sunulur. 16.11.2011
    Ekler: Sekiz adet yargı kararı.
    BİLGİ İÇİN : 1- Türkiye Noterler Birliği
    2- İzmir Noter Odası Başkanlığı
    [/size]

    [size=4]Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na göndermiş olduğum yazı ve ekindeki yargı kararlarını aynı zamanda hem T.N.B. ye, hem de İzmir Noter Odası Başkanlığı'na bilgi için gönderdim.
    Bu gün T.N.B. den 8.02.2012 tarih ve 2403 sayılı yazı ile bana cevap vermişler.
    Yazıda "ilgi yazınızda belirtilen hususlara ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığndan görüş talep edilmiş olup alınacak görüş doğrultusunda tarafınıza ayrıca bilgi verilecektir. Bilgi edinilmesini rica ederim. T.N.B. Başkanı Fahri Köse -imza" denilmektedir.[/size]



    [size=5]İZMİR 11. NOTERİ
    BESALET TUFANYAZICI[/size]



    Değerli meslektaşlarım yukarıda da alıntı yaptığım bir noterimizin bu işlemlerden tek imza alarak yapması sonucu bu işlemlerden sonra işin içinden çıka bilmek için gösterdiği çaba görünüyor, yeni bir genelge çıkıncaya kadar iki imza üzerinden harç alınmasının şimdilik yararımıza olacağını düşünüyorum.


  • Erkan bey, Kanımca esasen genel olarak mantıken Düşünür isek,harçlar kanunu veya genelgeleri ber taraf ederek Anne ile baba birlikte o türlü işlemler için bir kağıda birlikte imza atıyorsa, imzanın burada bir (1) olması gerekir. genel anlamda yani bir şirket gibi düşünelim. banka yetkilileri gibi düşünelim. velasılı kelam....bilmiyorum anlatabildimmi..

  • Değerli meslektaşlarım İzmir 11.Noterinin çok önemli uğraşıları doğrultusunda T.N.B.tarafından da tek imza yönünde görüş çıkarsa yıllarca vatandaşın cebinden fazla para alınması ile ilgili bu uygulamaya son verilecektır.Bu nedenle baştada belirttığım üzere Hasan Kumru arkadaşıma olan teşekkür bocumu eda etmekten memnuniyet duyacağım.Selam ve sevgilerimle.


  • Değerli meslektaşlarım İzmir 11.Noterinin çok önemli uğraşıları doğrultusunda T.N.B.tarafından da tek imza yönünde görüş çıkarsa yıllarca vatandaşın cebinden fazla para alınması ile ilgili bu uygulamaya son verilecektır.Bu nedenle baştada belirttığım üzere Hasan Kumru arkadaşıma olan teşekkür bocumu eda etmekten memnuniyet duyacağım.Selam ve sevgilerimle.


    Rica ederim değerli ağbeyim :) Hasan beyin avukatı gibi oldum....