satış vaadi

  • Günaydın arkadaşlar,
    Kat karşılığı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmış.Arsa sahibi kendisine düşen daireye bir başka kişiye satmak istiyor.Nasıl bir sözleşme yapmalıyım.Önceki kat karşılığı satış vaadi sözleşmesini dayanak alarak yeni bir satış vaadi sözleşmesi mi yapmalıyım.Bedel olarak ne yazmalıyım.

  • Ali bey yapılmış eski sözleşmeye atıfta bulunarak satış vaadi sözleşmesi yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Önceki sözleşme bedeli, arsanın raiç bedeli, yeni sözleşmedeki beyan edilecek bedellerden yüksek olanınıdan harç ve vergi alabilirsiniz.


  • 94/41 nolu genelgeye atıfta bulunarak yapıyoruz.


    Formu bundan dolayı çok seviyorum bilgilerimiz daha genişletiyor öncelikle Adem abi siz kat karşılığından dolayı daireyi bana satacaksınız satış vaadini de yaptık diyelim sonrasında müteahhitle sizin arasında anlaşmazlıkdan dolayı sözleşmeyi fesih ettik eeee ben ne yapcam , beni kim koruyacak , paramı kimden alcam !! bence yapılmaması gerekli vatandaş mağdur olma ihtimale çok yüksek.


    Sevgiler saygılar

  • Alıntı


    ALINTI
    Noter Formu



    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Formu bundan dolayı çok seviyorum bilgilerimiz daha genişletiyor öncelikle Adem abi siz kat karşılığından dolayı daireyi bana satacaksınız satış vaadini de yaptık diyelim sonrasında müteahhitle sizin arasında anlaşmazlıkdan dolayı sözleşmeyi fesih ettik eeee ben ne yapcam , beni kim koruyacak , paramı kimden alcam !! bence yapılmaması gerekli vatandaş mağdur olma ihtimale çok yüksek.


    Sevgiler saygılar


    eee ne demişler, harmana giren terler, her türlü zorluklarına katlanır..

  • Özgürüm çok teşekkürler

    ""
    Gülfiraz Hanım, Taşınmaz satış vaadinden kaynaklanan hakların temliki mümkün.( Hukuk Dergisinin 135. sayısı sayfa 79 ) Şu noterlikte şu yevmiye şu tarihte yaptığımız sözleşmeden kaynaklanan haklarımı şuna devrettim şeklinde yeni sözleşme yapılabilir.Ancak şimdi yürürlükte bulunan bölünemezlik kuralına aykırı temlik işlemini, temlik sözleşmesini yapmanın sakıncalı olduğunu düşünüyorum.



    sözleşmede madde varsa 3. kişilere devri ve temliki yapılmaz diye arsa sahipleride her zaman öyle yapıyor dolandırıcılara gitmiyim diye benim görüşüm yapılmaması taraftarıyım ama farzedelim 3. kişilere devri temliki yapılır denilirsi o zaman yaparım 8)

  • Ama bizim sorumuzu neydi

    """ Günaydın arkadaşlar,
    Kat karşılığı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmış.Arsa sahibi kendisine düşen daireye bir başka kişiye satmak istiyor.Nasıl bir sözleşme yapmalıyım.Önceki kat karşılığı satış vaadi sözleşmesini dayanak alarak yeni bir satış vaadi sözleşmesi mi yapmalıyım.Bedel olarak ne yazmalıyım.""" Bu soruya istinaden satış vaadi yapmam ama kat karşılığını devrini igililer kabul ettikten sonra x noterliğin x yevmiye numarası sözleşmenin aynı şartlar geçerli olmak şartı ile x kişiye devredilmiştir tarzında yaparım.

  • Konuya ilave bir soru;
    Eğer müteahhit satmak isteseydi nasıl olacaktı.
    Yani mevcut sözleşme gereği, müteahhit kendine kalacak kısımların satışını, bağımsız bölümleri tammen bitirmeden satamayacak mı?

    &quot;Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim..&quot;

  • Kat irtifakı kurar ve hiç değilse bu şekilde tapu verir. Burada geçmişte müteahhitle mal sahibinin arasında yapılmış kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve satış vaadinden bahsederek bu şekilde daire satışına dair gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi çok yapıldı ama genelde alanlar mağdur oldu.


  • Konuya ilave bir soru;
    Eğer müteahhit satmak isteseydi nasıl olacaktı.
    Yani mevcut sözleşme gereği, müteahhit kendine kalacak kısımların satışını, bağımsız bölümleri tammen bitirmeden satamayacak mı?


    Hissedarı bulunduğumuz Konya ili, Meram ilçesi, Durmaz Mahallesi kain tapunun 325 pafta, 50 ada, 25 parsel nolu, 250 m2 yüzölçümlü, Arsa niteliği taşınmazımız üzerine inşa ettiğimiz 6 katlı kargir binanın bodrum kat (işyeri) 116,00 m2 ve Zemin kat 125,00 m2 alanlı iki katını 450.000,00 TL. (Dörtyüzellibin TL.) bedelle alıcı bulunan DURMAZ LTD.ŞTİ.'ne sattık. Satış bedelini nakten aldık. İşbu taşınmazların Kat irtifakı ve Kat mülkiyeti henüz yapılmadığından dolayı yapılmasına müteakip işbu taşınmazların ferağını en geç 02.03.2016 tarihinde vereceğimizi kabul beyan ve taahhüt ederiz. diye sözlerini bitirdiler.


    Söz alan Satın almayı vaad edenler KEMAL DURMAZ :Bende satış vaadinde bulunanların söz konusu taşınmazların maliklerini olduğunu bilerek ve bana gösterdikleri tapu kaydından kat irtifakı ve kat mülkiyeti yapılmamış işbu taşınmazların kat irtifakı ve kat mülkiyeti yapılmasına müteakip işbu taşınmazları en geç 02.03.2016 tarihinde almayı kabul ve beyan ederim.


  • sözleşmeye atıfta bulunarak müteahhit kendisine verilen dairenin satışını satış vaadi yolu satabilir.



    Değerli meselktaşım yapılır ama vatandaş mağdur olmasın diye yapamamak gerek diye düşünüyorum siz diyorsinizki ilgili kabul ettikten sonra ben yaparım ne yaparnsa yapsın diyorsunuz yani

  • Gerek mal sahibi, gerekse müteahhit, sözleşmede kendisine bırakılan bağımsız bölümleri üçüncü kişileri noterden satış vaadinde bulunabilir. ( başka ne yapacak, haricenmi yapacak, hayır. elbet noterden birşeyler yapılacak, çünki para veriyor.)


    Müteahhidin binayi sözleşme şartlarına uygun olarak tamamlayıp teslim etmesi şartıyla müteahidit vaat alacaklısı, arsa sabihinden bağımsız bölümün kendisine tapudan ferağının verilmesini talep edebilir, tapudan bağımsız bölümün feragının verilmemesi halinde, vaat alacaklısı müteahhit ile birlikte arsa sahibine karşı dava açarak bağımsız bölümün kendi adına tescili talebinde bulunabilir. yeterki şekil şartlarını uygun olsun. aksine, verdiği parayı geri isteyebilir. (nokta) :)


  • Değerli meslektaşım bana kalsa ben yapmam bizim yaptığımız satış vaadini tapu şerh koymaz ki Erkan bey böyle durumda da ilgili mağdur olur bence yanlış yapmamak gerek.


    Kemal bey;


    Yapmaya bilirsin senin veya noterliğinin şahsi kararı kimse birşey diyemez lakin bu sözleşme yasalara uygun sen yapmassın yanındaki noter yapar paşa paşa parasını alır. Örneğin ben senin yanındaki noter olsam sen yapmasan ben yaparım :) Yasal bir engel yoktur.


    ANKARA, 17.6.1994


    Özü : Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri Hk.



    GENELGE


    41



    Adalet Bakanlığı Hukuk Işleri Genel Müdürlüğünden gönderılen 26.5.1994 tarih ve 010217 sayılı yazıda:



    "Bazı belediyelerin toplu konut bölgelerinde yaptırdıkları ve henüz ilgiliye verılecek daire tam olarak tespit edilmemiş olan taşınmazlar için noterlikte satış vaadi sözleşmesi yapılıp yapılmayacağı konusu incelendi:



    Örnek olarak incelenen (. . . . Belediyesi ...........toplu konut bölgesi konut satış vaadi sözleşmesi) ilgili belediye ile alıcı arasında yapılmakta olup, belediye, yaptıracağı toplu konut bölgesindeki dairelerden birisini bedeli karşılığında alıcıya satmayı vaad etmektedir. Satışı vaadedilen dairenin tam olarak tespit edilmemiş olması nedeniyle bu sözleşmenin geçerliliği hususunda tereddüt edılmiştir.



    Bu konuda Yargıtayın 24 Nisan 1978 tarih ve 197813-4 sayılı Içtihatları Birleştirme Kararında aynen şöyle denilmektedir.



    (Burada öncelikle açıklığa kavuşturulması gerekli olan yön, kat mülkiyeti kütüğüne henüz tescil edilmeyen ve böylelikle ayrı bir taşınmaz mal niteliği kazanmayan bir bağımsız bölümün, ya da bir bağımsız bölüme ilişkin henüz kurulmamış kat irtifakının satışı vaadinin hukuken geçerli ve mümkün olup olmadığı konusuna ılişkindir.



    Kat Mülkiyeti Kanununda, kat irtifakı ve kat mülkiyetinin başkasına ne yolla devir ve temlik edileceğine ililşkin bir hüküm bulunmadığından, bağımsız bölümler üzerinde kurulacak kat mülkiyetinin ya da kat irtifakının satışı vaadinin kurulmadan sonraki devir ve temlik işleminde olduğu gibi genel hükümlere göre karara bağlanmast gerekir.



    Ana taşınmazda henüz kat mülkiyetinin ya da kat irtifakının meydana gelmediği bir evrede, bağımsız bölümün devri için satış vaadi sözleşmesi yapılmasına Eşya Hukuku ve Borçlar Kanunu yönünden engel bir hüküm bulunmamaktadır. Kuşkusuz kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapu kütüğüne tescıl edilmediğinden ayni hak olarak tapuda satımı ve başkası adına tescili mümkün değildir. Fakat asıl satım sözleşmesinin yapılmasına yönelik olarak taraflar arasında borçlandırıcı "iltizami" bir ilişki kuran bağımsız bölüm satış vaadi sözleşmesi bu halde de yapılabilir. Sözleşme yapma vaadi, bir sözleşme olarak genellikle sözleşmeler hakkındaki hüküm(ere bağ(ıdır. Borçlandırıcı sözleşmelerin konusuna ilişkin genel sınırlar, Borçlar Kanununun 19 ve 20 nci maddelerinde gösterilmiştir. Bunlara göre konusu ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı ve konusu imkansız olan sözleşmeler yapılamaz. Konumuzdaki bağımsız bölüm satış vaadi yasalara aykırı olmadığı gibi objektif anlamda imkansız da değildir. Satış konusunun ifa zamanında var olması veys satıcınrn tasarrufunda bulunması yeterlidir. Satış vaadine konu olan bağımsız bölümün ifa zamanında var olmast mümkün bulunduğundan sözleşme geçersiz değildir. Çünkü satışı vaadedilen yüklenicinin inşaaatı bitirmesi, taşınmaza tek başına malik ise kendisinin kat mülkiyetini kurması ve bağımsız bölüm satım sözleşmesi yapması ve taşınmazı tapuda temlik etrnesi, taşınmazda ortak paydaşlar varsa onlarla anlaşarak kat mülkiyetini kurması, bağımsız bölümü alıcıya satmast olanağı bulunduğundan objektif imkanstzlık yoktur. Kat irtifakı için de durum böyledir.


    Nitekim Yargıtayın yerleşmiş içtihatları gereğince bir kimsenin, başkasına karşı, malik olmadığı bir taşınmazı iktisap ederek satışını vaad etmesi, malik olduğu bir taşınmazın belirli bir parçastnt parselleyip bağtmsız bir taşınmaz olarak tapuya tescil ettirdikten sonra sattşının vaadi ve iştirak halindeki taşınmazda belli bir payın satışı vaadi sözleşmeleri geçerli sayılmıştır.



    Bu nedenlerle kat mülkiyeti veya kat ittifakı kurulmadan ve bağımsız bölüm ayn bir taşınmaz niteliği kazanmadan önce de bir bağımsız bölümün satışı vaadi geçerlidir.) Yukarıda belirtilen Içtihatları Birleştirme Kararı karşısında, kat mülkiyeti kurulmadan önce yapılmak istenen, bağımsız bölüm hakkındaki konut satış vaadi sözleşmesinin noterliklerde yapılmasında hukuki bir engelin bulunmadığı Bakanlığımızca düşünülmektedir." denilmiştir.


    Bilgi edinilmesini ve toplu konutla ilgili veya benzeri satış vaadi işlemlerinde buna göre hareket olunmasını rica ederim. Saygılarımla.

  • Komşu noterim olsaydın Erkan bey sana bırakmam 1 yevmiye dahi olsa ;D ;D diğer bölümleride okuyunuz !



    Hissedarı bulunduğumuz Konya ili, Meram ilçesi, Durmaz Mahallesi kain tapunun 325 pafta, 50 ada, 25 parsel nolu, 250 m2 yüzölçümlü, Arsa niteliği taşınmazımız üzerine inşa ettiğimiz 6 katlı kargir binanın bodrum kat (işyeri) 116,00 m2 ve Zemin kat 125,00 m2 alanlı iki katını 450.000,00 TL. (Dörtyüzellibin TL.) bedelle alıcı bulunan DURMAZ LTD.ŞTİ.'ne sattık. Satış bedelini nakten aldık. İşbu taşınmazların Kat irtifakı ve Kat mülkiyeti henüz yapılmadığından dolayı yapılmasına müteakip işbu taşınmazların ferağını en geç 02.03.2016 tarihinde vereceğimizi kabul beyan ve taahhüt ederiz. diye sözlerini bitirdiler.


    Söz alan Satın almayı vaad edenler KEMAL DURMAZ :Bende satış vaadinde bulunanların söz konusu taşınmazların maliklerini olduğunu bilerek ve bana gösterdikleri tapu kaydından kat irtifakı ve kat mülkiyeti yapılmamış işbu taşınmazların kat irtifakı ve kat mülkiyeti yapılmasına müteakip işbu taşınmazları en geç 02.03.2016 tarihinde almayı kabul ve beyan ederim.