KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ HK.

  • Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerini farklı parselde bulunan (tevhit işlemi yok) taşınmazlar için tek bir evrakta yapabilirmiyiz? Yoksa her bir parsel için ayrı ayrı sözleşmemi yapmalıyız? Müteahhit ve arsa sahibi aynı ise veya müteahhit aynı arsa sahipleri farklı ise nasıl bir yol izlemeliyiz?) Bununla ilgili uygulama yapan varmı paylaşırsanız sevinirim.

  • Arsa sahipleri farklı olsa bile iki ayrı parsel ile ilgili "tevhit yapılmadan" gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmak mümkündür.Zira önemli olan sözleşme içerisindeki şartlardır.Ayrıca değer bakımından her iki arsanın rayiç değerleri "varsa başka bir değer" toplamları esas alınmalıdır.Selamlar ve sevgiler.

  • Sevgili Murat kardeşim; ben yukarıdaki cevabi yazımı yazarken sizin görüşünüz aktarılmış,herne kadar iki parsel şimdilik aynı isede sözleşmeden sonra tevhit şartı vardır diye düşünüyorum.Zaten öyle birşey olmasa iki ayrı parsel sahibi bir araya gelmezler.Umarım arkadaşımız ilgililerle konuşup daha detaylı bilgiyi aktaracaktır.

  • Değerli meslektaşım;Bu durumda arsa sahipleri aynı ise tek sözleşme yapabilirsiniz.Arsa sahipleri ayrı, ayrı kimselerse doğal olarak iki sözleşme yapmanız gerekir diye düşünüyorum.


  • Değerli meslektaşım;Bu durumda arsa sahipleri aynı ise tek sözleşme yapabilirsiniz.Arsa sahipleri ayrı, ayrı kimselerse doğal olarak iki sözleşme yapmanız gerekir diye düşünüyorum.


    Cabir abiye katılıyorum. Arsa sahibleri farklı kişiler ise tabiki ayrı sözleşme yapmak gerekir. slmlar.

  • Benimde düşüncem aynı Cabir abi, müteahhit ve arsa sahibi aynı kişiler ise tek bir yevmiyede yapar iki parselin rayiç değerleri toplamından vergilendiririm. Ama bazı meslektaşlarımız ayrı ayrı yapman lazım olduğunu, benim yaptığım sözleşmenin yanlış olduğunu ve rekabet unsuru oluşturduğumu söylüyorlar.

  • Ben bi tane yapmıştım. bu şekilde yazdım, bir sorun olmamıştı.[size=2] "Bizlerden .... Turpçulu'nun sahibi bulunduğu ve emlak vergi rayiç değeri 22.659,53 TL. (Yirmi İki Bin Altı Yüz Elli Dokuz Türk Lirası Elli Üç Kuruş) olan Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, .... ada ve ... parsel numarasında kayıtlı 415 m2 09 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz ile bizlerden Yakup Turpçulu'nun hissedarı bulunduğu (1/2 hisse ile), emlak vergi rayiç değeri 11.588,14 TL. (On Bir Bin Beş Yüz Seksen Sekiz Türk Lirası On Dört Kuruş) olan Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, ... ada ve .. parsel numarasında kayıtlı, 506 m2 01 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz ile bizlerden .... Topkaya'nın hissedarı bulunduğu (1/2 hisse ile), emlak vergi rayiç değeri [/size][size=2]11.588,14[/size][size=2] TL. (On Bir Bin Beş Yüz Seksen Sekiz Türk Lirası On Dört Kuruş) olan [/size][size=2]Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, ... ada ve 31 parsel numarasında kayıtlı, 506 m2 01 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz (tevhit sonucu gerekirse yeni ada, pafta, parsel numarası alarak oluşacak taşınmaz)[/size][size=2] üzerinde A Blokta 1 zemin 3 normal katlı, B Blokta 1 zemin 3 normal katlı ve her iki bloğun altına isabet eden bodrum katta sığınak+kazan dairesi+otopark (ortak hacimler), A ve B blokta zemin ve üç normal katta 2'şer olmak üzere toplam 16 daireli, [/size][size=2]iki[/size][size=2]bloktan oluşan bir[/size][size=2] bina inşa etmek koşuluyla müteahhit [/size][size=2][AYHAN ... isimli kişiye[/size][size=2] satmayı vaad ve taahhüt ediyoruz."[/size]

  • Bende görüşlerimi söylemek istedim.
    Şöyleki;


    15 nolu parsel A kişinin,
    16 nolu parsel de B kişinin diyelim,


    1- Bu parsellerin emlak değerleri ayrı ayrı alınmak suretiyle ikisinin toplamı üzerinden sözleşme bedelinin olabileceği.


    2- Özel şartlar kısmına Yine bu ayrı ayrı parseller (farklı farklı kişiler) sözleşme metnine tevhit işlemi yapılacaktır. gibi hususların yazılmasında bir sakınca görmüyorum. tevhit işlemi yapıldıktan sonra oluşacak yeni parsel üzerine inşaat yapılacak gibi.. vs. vs.