Fatura, Karar Defteri, İrsaliye onayı

  • Merhaba,


    Değerli meslektaşlarım, yukarıda bahsetmiş olduğum 3 madde önemlidir.


    Mali Müşavirler ellerine bir fatura koçanı veya defter alarak Noter'e gelmekte ve bu belgelirin tastidikin talep etmekte ve nitekim bazı Noter'liklerde bu faturaları vs. yetki belgesi veya vekaletname aramaksızın onaylamaktadırlar.


    Noterlik kanununa göre Noter'ler hukuki güvenliği korumakla yükümlüdürler. Ayrıca bu duruma münazır genelgelerimizde mevcuttur.


    Bizim Noter'liğimiz asla bu tür işlem yapmamaktadır.


    Fakat bizden bu işlemi yaptıramayan bazı Mali Müşavirler ismini vermeyeceğim yakında bulunan başka Noter'likte bu işlemi yaptırmaktadırlar.


    Ve bugün bir Mali Müşavir bizi Savcılığa şikayet ederek, filanca Noter yapıyor ama 13. Noter yapmıyor! Vatandaşa hizmet vermiyor ! Görevi kötüye kullanıyor ! şeklinde suç duyurusunda bulunmuş. İfadeye gittik, ben kanuna uygun işlem yaptığım için sıkıntı olacağını düşünmüyorum , dosya halen sonuçlanmadı . Fakat diğer Noter'lik hakkında da soruşturma başlattılar.


    Diyeceğim şudur ki , bizi bizim silahımız ile vurmalarına müsade etmeyelim. Bu konuda dikkatli olalım. Mesleğimizin itibarını koruyalım.


    Bunlar benim şahsi düşüncelerim olup, takdir siz değerli meslektaşlarımındır.


    Saygılarımla

  • Noterlerin iş kaçmasın diye bizi esir almalarına ve mesleğimizin etik değerlerinin kaybolmaması için lütfen gerekli dikkat ve intizamı gösterelim arkadaşlar , özellikle fatura ve irsaliye tasdiklerinde naylon belgeye kadar gidebilir fatura ne olacak sanki demeyelim başınız ağrıyabilir önemli bir konu hatta bizde kalan onay nüshasına teslim alanın adını soyadını yazdırıp imzasını alın mutlaka vergi levhası fotokopisini ilgilinin kimlik fotokopisini veya vekaleten ise vekalet veya yetki belgesi fotokopisini alın fatura koçanı he kırtasiyede satılıyor kaşede her kaşecide 4 liraya yaptırır hazırlar gelir tasdik ettirir sona piyasaya keser dağıtır naylon fatura olarak başınız ağrır

  • Muharrem arkadaşımız çok önemli bir konuya temas etmişler.Bendeniz 2004 yılından beridir bu konuda önemli mücadele verdim şu anda ilimizde ve ilçelerimizdeki noterliklerde fatura,irsaliye gider pusulası gibi tasdik mecburiyeti olup ta noterde işlem yaptırmak isteyenlerden öncelikle vergi mükellefini kendisini veya bu uğurda verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan temsilcisini,vergi levhası ve nüfus hüviyet cüzdanı fotokopileri aldıktan sonra tasdik edilen belgeye yapışık bizde kalan kısmın münasip bir yerine 01'den 50 numaraya kadar 50 yapraklı fatura vs.yi tasdikli olarak teslim aldım beyanını alıp imzalattırdıktan sonra işlemi sonuçlandırıyoruz.Zaten olması gereken de bu haa kendine güvenen noterler farklı uygulamalar yapabilirler fakat sonucunda başları ağırır, canları sıkılır.

  • Sevgili arkadaşım Muharrem Bey çok önemli bir konuya değinmiş, teşekkür ediyorum.Bizde de uygulama böyle ancak oturtana kadar çok mücadele verdik.Fatura tasdiği deyip geçmeyin çok baş ağırtabiliyor,bizzat yaşanmıştır.En güvendiğiniz ve yıllardır tanıdığınız muhasebeciler,mali müşavirler bile ummadığınız işleri yapıyor,kabak bizim başımıza patlıyor.Bu nedenle herkes mutlaka Muharrem Bey'in uyarılarına kulak versin,uygulamada birlik olursa daha az üzülürüz.

  • Bu ve benzeri birçok konuda meslektaşlarımızın (öncelikle onları yönlendiren noterlerin) farklı uygulamaları yüzünden çok canımızın sıkıldığı ve başımızın ağrıdığı olmuştur.
    Sanırım bunun asıl sorunu, meslektaşlarımızın ve noterlerimizin birbirinden haberdar olmayıp, rakip gibi davranmaları. Söyleyecek şey çok ama, kıssadan hisse olsun.



    Muharrem bey ve Murat beye kesinlikle katılmakla birlikte malesef bende aynı dertden muzdaribim şöyleki geçenlerde başıma gelen bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum bir fatura tastiği için muhasebeci geldi vekalet vergi levhası vs. hiçbir evrakı yok dedim tmm vekaletnamenizi fakslatın bürodan vergi levhasını e vergi levhadan sorgulayıp ekleriz yardımcı olurum bu şekilde ama bir baktıkki adamın vergi kaydı bile yok henüz açılmamış sdc yoklama fişi var ellerinde ve belkide açılmasına onay verilmeyecek bilemiyorum dedim bunun la olmaz vergi kaydı olmak zorunda ve vekalet kimlik şart muhasebeci ısrarla bu şekilde yapın şimdiye kadar hiç biryerde sorun çıkmadı siz neden sorun çıkartıyorsunuz dedi dedim sorun çıkartmıyorum aama vergi kaydı olmayan birine fatura onaylamak usulsüzlük olur ve adamdaki MUHASEBECİDEKİ cvp aynen şu olsun usulsüz olsun ben kabul ediyorum dedim sizin kabul etmenizle alakası yok ben bu şekilde yapamam bana başladı hakaret etmeye git içeri noterinden kanun öğren ben üniversite mezunuyum sen hiç birşey bilmeden burada oturuyorsun gibi söylemlerde bulundu bendeona sdc lütfen daireyi terk edin dedim sonrasında personellerimden birisini arayıp siz yapmadınız ama .... noter yani bizim çevremizde bulunan noterlerden birisine faturayı onaylattığnı hatta bu konuyu noterin kendisiyle konuştuğunu ve noterinde öyle bir kanun olmadığını her türlü faturayı onaylayabileceğini söylediğini birdaha bize değilde oraya gideceğini söylemiş personel arkadaşda siz bilirsiniz demiş tabiki haklı olarak yani burada şimdi gecenlerde bir noter söylemişti ya katiplerin bizi esir almasına izin vermeyelim die peki biz şimdi ne yapalım kanunlara uysak bir dert uymasak ayrı bir dert. :( saygılarımla.

    - KazanaN, doğrular olsaydı, etrafına baktığında hep yanlışları, yalanları görmezdin.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen SULTAN YILDIZ TOK ().

  • Muharrem bey uygulamanız gayet yerinde olmuş sonuna kadar katılıyorum. Muhasebecisi bile olsa vekaletin aranılması doğru diğer şekilde istanbul gibi bir kentte bu işten zarar gören çok olur. Ayrıca bugün noterliklerimizin birine fatura ve belge tasdikinde seri numarası verilmesi konusunda yine vergi dairesinden ceza kesildiğini öğrendim. Bu nedenle Muharrem beyin üzerinde durduğu husus ile birlikte belge tasdiki aşamasında verilen seri numaralarınin da 2004/53 GENELGE doğrultusunda verilmesine dikkat edilmesi gerektiği görüşündeyim. Saygılarımla...

  • arkadaşlar merhaba 1 gün önce aynı olayı bende yaşadım bir bayan mali müşavir burda demediğini bırakmadı öbür noter istemiyorda siz niye istiyorsunuz diye kıyametleri kopardı üstelik burası insan dolu genelgesi var bu şekilde çalışıyoruz dediğim halde kendinizi bir genelgeye bağlamış gidiyorsunuz dedi en tanıdığınız kişilerden bile korkarken ki artık meslek böyle bir hale geldi en yabancı kişiler neler yapmaz valla söylene söylene gitti başımız ağrımasın gece yatağımıza başımızı koyduğumuzda rahat uyuyabilmek için mesleği gereğinin yapılmasında tarafım nihayetinde bu işin bir kanunu bir genelgesi var insanların anlaması lazım kolay gelsin hepinize