İŞ ORTAKLIĞI

  • Sayın meslektaşlarım,

    İş ortaklığı sözleşmelerinde bildirim yapma zorunluluğu varmıdır? Müsteri bildirim yapmamızı istediğinde bizim için herhangi bir sorun olurmu? Bu konuda genelye, genel yazı vs. varmıdır? Şimdiden teşekkürler.

  • İş ortaklığı sözleşmelerini vergi dairesine bildirme mecburiyetimiz yoktur. Ancak ilgililerin kimlik onay şerhinin alt kısmına beyanları üzerine bir fazla suret yapılmak kaydıyla vergi dairesine tebligat yolu ile gönderilebilir diye düşünüyorum.

  • iş ortaklığı sözleşmelerinin bildirim zorunluluğu yoktur
    ama vatandaş illa istiyorsa
    bir dilekçe ekinde ortaklık sözleşmesini kendi bildirebilir

  • Resmî Gazete1 Nisan 2009 ÇARŞAMBASayı : 27187
    TEBLİĞ
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:
    TİCARET ŞİRKETLERİNİN TÜZEL KİŞİLİĞİ BULUNMAYAN BİR ORTAKLIK YAPISI İLE İŞLETTİKLERİ TİCARİ İŞLETMELERİN TİCARET SİCİLLERİNE TESCİLİ HAKKINDA TEBLİĞ
    (İÇ TİCARET: 2009/2)
    Amaç ve kapsam
    MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; iki veya daha ziyade hukuken ve iktisaden birbirinden bağımsız tüzel kişiliği haiz ticaret şirketlerinin belli bir amacı gerçekleştirmek ve kâr elde etmek için kurdukları ve müştereken yönettikleri tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticarî işletmelerin ticaret siciline tescil edilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
    Dayanak
    MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 27 nci, 42 nci ve 274 üncü maddesi ile 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 33 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
    Tescil
    MADDE 3 - (1) Tüzel kişiliği haiz ticaret şirketlerinin müştereken belli bir amacı gerçekleştirmek ve kâr elde etmek için kurdukları ve müştereken yönettikleri tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticarî işletmeler talep edilmesi hâlinde ticaret siciline tescil edilir. (2) Bu şekilde ticaret siciline tescili istenilen tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticarî işletmelerin, ticaret siciline tescilinin istenebilmesi için söz konusu ortaklığa ilişkin sözleşmenin yazılı olarak hazırlanması ve notere onaylatılması zorunludur. (3) Düzenlenen sözleşmede;
    a) Ortaklığa ilişkin tarafların ticaret unvanları, merkez adresi, temsil ve ilzama yetkilileri,
    b) Ortaklığın açık olarak bir ticarî işletme işletmek üzere oluşturulduğu ve bu hususa konu ticarî işletmenin unvanı, adresi, amaç ve konusu, herhangi bir süre ile kurulmakta ise bu süre,
    c) Ortaklığa konu ticarî işletmenin kimler tarafından temsil edileceği, pilot veya lider ortağın kim olduğu,
    hususları belirtilmek kaydıyla gerekli görülecek diğer hususlara yer verilir.
    Ayrıca, sosyal güvenlik, vergi ve kamu ihale mevzuatı gibi ilgili mevzuat gereği aranılan diğer şartlar bu sözleşmede açıkça gösterilir.
    Bildirim yükümlülüğü
    MADDE 4 - (1) Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticarî işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilân edilir. Bu durum, ticaret sicili memurluğunca ortaklığı oluşturan tüzel kişilerin kayıtlı oldukları ticaret sicili memurluklarına aynı gün bildirilir.
    Kayıt silme
    MADDE 5 - (l) Bu Tebliğin 5 inci maddesine göre tescil edilmiş bulunan ticari işletmelerin ticaret sicilindeki kayıtları, tüm ortakların imzaları noterce tasdik edilmiş bir dilekçe ile yapacakları talep üzerine silinir.
    Herhangi bir sebeple sözleşmenin feshedilmesi hâlinde ise, bu durumun belgelendirilmek kaydıyla ilgilinin talebi üzerine ticarî işletmeye ait ticaret sicili kaydı silinir.
    Yürürlük
    MADDE 6 - (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    Yürütme
    MADDE 7 - (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.[size=1][/size]