ORTAKLAR PAY DEFTERİ TASDİKİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Açılış onayı yapılacak defterler ve onay zamanı
    MADDE 13 – (1) Tacirler tarafından fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin açılış onayları kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır. Açılış onaylarının noter tarafından yapıldığı hallerde ticaret sicili tasdiknamesinin noterce aranması zorunludur.
    (2) Ticaret şirketleri dışındaki gerçek ve tüzel kişi tacirlerin kuruluş sırasında yaptıracakları ticari defterlere ilişkin açılış onaylarında ticaret sicili tasdiknamesi aranmaz.
    (3) Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili esnasında birinci fıkrada yazılı defterlerin açılış onayları ticaret sicili müdürlükleri tarafından da yapılabilir.
    (4) Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ile yönetim kurulu karar defterinin açılış onaylarının her hesap dönemi için yapılması zorunludur. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
    (5) Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolması dolayısıyla veya başka sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce açılış onayı yaptırmak zorundadırlar.
    (6) Pay defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda açılış onayı yapılacak yeni defter, kullanımına son verilecek defterle veya zayi edilmişse zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir. Yeni pay defterinin açılış onayının yapıldığı sırada noter, eski deftere veya zayi belgesine yeni pay defterinin açılış onayının yapıldığını tarih ve sayı belirtmek suretiyle şerh düşer. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu şerhi gören noter tekrar bir açılış onayı yapamaz.

  • Olanlardan istiyoruz ki genelde eski defteri olmayanlar tasdik ettiriyor. Bu maddenin uygulama alanı bence bu yıl imkansız bu yıl herkes tamamlayacak pay defterini bu yıldan sonraki yıllar için bu madde uygulanabilir diye düşünüyorum. Kişilerden eski defterini istiyoruz kimi hiç tasdik ettirmemiş kimi akibetini bilmiyor kimi bulamıyor vs.vs. Ayrıca zayi belgesi nerden alınır nezaman verilir çabuk alınacak bir belgemi kişiye şimdi defter tasdik etmesen bir türlü etsen bir türlü en iyisi kişiden bir dilekçe almalı önceki yıldan hiç defter tadik ettirmediğine dair yenisinin tasdikini talep eder şekilde. (nekadar yararı olur oda ayrı bir konu)

  • evet erkan bey yoğun çabalarımıza rağmen net bir cevap alamadık hiç bir yerden ve bizde sizin düşündüğünüz gibi geçmiş yıllarda hiç ortaklar pay defteri kullanmadıklarını 2013 yılı için yeni defter takdik ettirmek istediklerine dair bir dilekçe alıyorum ne kadar doğru yapıyorum bilemiyorum ama şimdilik bu uygulama ile yetinecek gibiyiz :)

  • Defter kaybolduğu zaman 15 Gün içinde Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaatla zayi belge alınabiliyor. Ama mahkeme kaç günde verir bilinmez. :D

    &quot; Varsın olmasın hayatta her istediğimiz .<br />Biz olana &quot;Elhamdülillah&quot; olmayana da &quot;Eyvallah&quot; demesini biliriz.&quot;

  • Yener bey kişi kayboldu dese amenna şirket kurulalı 15-20 yıl oldu diyor defter tasdik edildimi onu bile bilmiyorum diyor zayi dese bir türlü demese bir türlü. Kalmış bir hafta şunun şurasında :)

  • Şirketin pay defterini neden ben takip ediyorum, niye ben şerh düşüyorum başka işim yok mu , aralık ayı içinde gelen bu kaçıncı tebliğ sinir olmamak elde değil!!!


  • Şirketin pay defterini neden ben takip ediyorum, niye ben şerh düşüyorum başka işim yok mu , aralık ayı içinde gelen bu kaçıncı tebliğ sinir olmamak elde değil!!!



    Hiç sinirlenme buda senin işlerin arasında artık :)

  • [color=rgb(51, 68, 102)][size=16px]Yani bunu daha önce haber verselermiş o zaman , ne saçma sapan bir aralık ayı böyle !!![/size][/color]


    [size=1.35em]Aynı duygular içindeyiz[/size]

    <p>Başkaları hakkında kötü şey söyleyenlerin, kendilerine söyleyecekleri iyi bir şeyi yoktur...</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Ayaz ().