muvafakat

  • ......Şirketi'nin SGK'ya olan bilcümle dönemlere ilişkin 70.000-TL tutarında SGK borcuna ve bu borca bu tarihten sonra ödenmesine kadar geçecek süre için işleyecek ferilerine karşılık sahibi bulunduğum...plakalı aracın/menkul malın 6183 sayılı kanunun 10.maddesinin beşinci fıkrası gereğince teminat olarak gösteriyor ve söz konusu malların SGK'nca haczedilmesine,borcun ödenmemesi halinde satışına itirazda bulunmayacağıma muvafakat ederim.
    Bu işlemin nispi harç ve damgaya tabi olduğunu düşünüyorum ama sizlerin de bilgilerini almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

  • ANKARA, 21.2.1992
    Özü : Muvafatnameler Hk.
    GENELGE
    8

    Bir sorunuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 24.1.1992 tarlh ve DMG: 2101116-23/6666 sayılı yazıda:

    "Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin IDeğer veya ağırlık üzerinden aiınacak nispi harçlar bölümünün 1 nci fıkrasında da, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nispetinde harç alınacağı ile bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının asgari ve azami miktarları belirtilmiştir.

    Buna göre, muvafakatnameler 488 sayılı Kanun kapsamına girmediğinden damga vergisine tabi tutulmaması, ancak, ihtiva ettiği değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 fıkrasına istlnaden beher imza için binde 0.50 harca tabi tuiulması gerekmektedir." denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI
    Uğur KALAFATOĞLU
    (istanbul 20. Noteri)
  • Örnek: 3-“sahibi bulunduğum ...........… plakalı …........… model …......… markalı aracımın……..vergi dairesinin ..... vergi sicil numarasında kayıtlı ...........’nın vergi dairesine olan borcuna karşılık adı geçen vergi dairesi lehine haciz edilmesine muvafakatimin bulunduğunu kabul ve beyan ederim”,

    Örnek: 4-“sahibi bulunduğum ...........… plakalı …........… model …......… markalı aracımı……..vergi dairesinin ..... vergi sicil numarasında kayıtlı ...........’nın vergi dairesine olan borcuna karşılık adı geçen vergi dairesi lehine teminat göstermeyi kabul ve taahhüt ederim”,
    Yukarıda belirtilen işlem örneklerinin 6183 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde düzenlenen şahsi kefaletle ilgili kağıtlarla bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu işlemler münhasıran belirtilen Kanunun 10 uncu maddesi ile düzenlenmiş olan teminat hükümleri içerisinde yer almaktadır. Bu kağıtların üçüncü şahıslar tarafından düzenlenmiş olması, bunlara şahsi kefalet ile ilgili kağıt olma özelliğini de kazandırmamaktadır.
    Bu nedenle doğrudan teminat verme taahhüdünü ihtiva eden bu kağıtlar, Maliye Bakanlığı yazısında da belirtildiği üzere konusunu teşkil eden gayrimenkulün emlak vergisi değeri, araçların ise kasko sigortasına esas değerinden az olmamak üzere ilgililer tarafından beyan edilen değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulacaktır.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla, 2003/30 nolu genelge

    cabir abi'ye katılıyorum. yukarıda yazmış olduğum mesajı dikkate almayını lütfen