• [size=3]Merhaba Arkadaşlar [/size]
    [size=3]Kafam biraz karıştığından :-\ :o Aşağıda izah ettiğim konuyu sizlerde paylaşmak istedim. [/size]

    [size=3]Şöyleki; Noterlik Kanunu[/size]
    [size=3]Madde 90 – Hukuki işlemlerin altındaki imzanın onaylanması imzayı atan şahsa ait olduğunun bir şerhle belgelendirilmesi şeklinde yapılır.[/size]
    İmzası onaylanan iş kağıdının aslı ilgilisine verilir ve imzalı bir örneği dairede saklanır. Bu örnek harca tabi değildir.
    denildiğinden,

    1- Faraza; Yüklenici Bir limited şirket ile, İşi yaptıracak Organize sanayi bölgesi arasında ihale sözleşmesi , İhale Bedeli; 2.500.000. TL. olsun.
    2- Yine; Yükleneci Bir Limited Şirket ile, İş Yaptıran , Hastane arasında yapılan ihale sözleşmesi, Bununda ihale bedeli, 2.500.000.TL. diyelim.

    Yukarıdaki kanun maddesine göre, taraflar 2 kişi olduğundan ,vezne harç konusunda imza sayısında kafam karıştı.
    Siz değerli meslektaşlarımın uygulaması nasıldır.

  • Adem beyciğim böylesi bir işlem en az iki örnekten oluştuğuna göre;
    Bir adedini ilgililere veriyoruz,İlgililere verilen iki imza üzerinden harç ve damga versigine tabi bizde kalan harca damgaya tabi değil. Varsayalım ilgililer iki asıl örnek yani imzalı istediler.Bu defa harç aynı ancak damga vergisi ikiye katlanır.
    Yine bir örnek daha vereyim;
    Aynı mukaveleden vatandaş bir asıl birde imzasız örnek istedi.Bu defa iki imza üzerinden harç ve damga vergisi ayrıca örnek harcı ve örnek damga vergisi alacağız.
    Yasa maddesi zaten açıkca belirtmiş düzenlenen işlemler en az iki örnekten oluşmakta olup imzalı örneğin biri noterde kalır yine imzalı örneğin biri ilgililere verilir.Bizde kalan örnekten ayrıca harç ve damga vergisi alınmaz. :) :) Biraz uzun oldu ama kusuruma bakma.Selam ve sevgilerimle.



  • BİRİNCİ BENTTE İŞLEMDE GERÇEKTEN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARAF BULUNUYOR İSE İMZA SAYISI 1 OLUR DAMGAYI LTD.ŞİRKET ÖDER. BİLDİĞİM KADARI İLE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN HARÇ VE DAMGA MUAFİYETİ VAR.

  • Cabir abi, ilgililere birden fazla asıl dahi verilirse harcıda katlıyor. :)

    Konunun özeti şu,
    2012 Aralık ayında yaptığım bir ihale sözleşmesinde taraflardan yükleneci limited şirket. işi yaptıran organize sanayi bölgesi.

    İşin ihale bedeli 2.120.283, TL. dir.

    İşlemden toplam 2 asıl 1 suret yapılmış, 1 asıl noterde kalmış, Karşı tarafa 1 asıl 1 suret verilmiş, ve makbuzu 2 imza girilmiş,

    İlgililerin itirazı üzerine TNB den gelen yazıda şöyle bahsediyor.

    Noterlik Kanunun 90/2 maddesi gereğince dairede kalan harca tabi olmamasına karşın, bu nüshadan da harç alınmak suretiyle harcın asıllar için 2.099,08 TL yerine 2.099.08 TL. fazlasıyla 4.198.16 TL. harç alınmıştır. Fazla alınan 2.099.08 TL. Harç ve bu paraya tekabül eden 629.72. Noter ücretinin ve hesaplanan 113.35 TL. Kdv nin ilgilinin başvurusu halinde kendisine iade edilmesine karar verilmiştir denmiş.

    Yeterki tahsil edilmesi olmasında, iade etmesi kolay. :)

    Gelen yazıya göre veznede deneme yaptım. imzayı 2 giriyorum. harcı 2 imza üzerinden nispi olarak 4.198.16 TL. harçlandırıyor.

    imzayı 1 giriyorum. 1 imza üzerinden nispi 2.099.08 TL. harçlandırıyor.

    Bir yerde bir çarpıklık var ama hala çözemedim.

  • Adem bey yukarıdada belirttiğim gibi Org.San.Böl.imzasından harç alınmayacak zaten daireden kalandan harç almıyor ilgililere verdiğiniz bir asıldan alıyor bu harçları.

    1 imzaya tekabul eden harç= 2.120.283,00-TL./1000*0,99= 2.099,08-TL.
    2 İMZA İÇİN 2,099,08 X 2 = 4198,16-TL OLMAKTA.

    BUDURUMDA İŞ BAYA KARIŞMIŞ BİRDE BU İADE NEDENİ İLE VERGİ DAİRESİNDEN ALINDI İSE BEYİYE ÜCRETİ VAR VE BUNUN GELİR OLARAK GÖSTERİLİP ÖDENEN BİRDE GELİR VERGİSİ VAR VS.VS.



  • Erkan bey, beyiyeyi isterler ise veririz artık, vermeye de hazırız. gelir vergisinden dolayı da fazla ödenen vergi oluyor. artık ya öyle kalsın diyeceğiz yada . artık formalite neyse yapacağız. ;D



  • BİRİNCİ BENTTE İŞLEMDE GERÇEKTEN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARAF BULUNUYOR İSE İMZA SAYISI 1 OLUR DAMGAYI LTD.ŞİRKET ÖDER. BİLDİĞİM KADARI İLE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN HARÇ VE DAMGA MUAFİYETİ VAR.


    evet erkan beye katılıyorum
    ben unutmuşum
    organize sanayi bölgesinin taraf olduğu sözleşme 1 imza
    diğer hastanenin taraf olduğu işlem 2 imza olarakgirilecek


  • Adem bey 2-'de belirtilen hastane SGK (eski SSK) hastanesi ise imza yine bir alınacak diye biliyorum.Yanlışsam lütfen düzeltiniz.SGK'da harçtan muaf.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • Sosyal Sigortalar Hastaneleri artık yok,Devlet hastanesi oldular,SGK İse Sosyal Güvenlik Kurumu olarak faaliyet göstermektedir diye düşünüyorum.Devlet hastanelerinin taraf oldukları sözleşmelerin harçtan muaf olduklarını zannetmiyorum.Selamlar.

  • Harçlar Kanunu 13. maddesi j bendine göre ; (2588 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle eklenen bent) Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve 3 sayılı tarifelerine giren bütün işlemleri(yargı harçları dahil) harçtan muaf tutulmuştur.SGK da bu kurumlardandır.(Çalışma ve Sosyla Güvenlik Bakanlığı olarak)

    HARÇTAN MUAF OLAN GENEL BÜTÇEYE BAĞLI İDARELER LİSTESİ


    1) TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 26) SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI
    2) CUMHURBAŞKANLIĞI 27) EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    3) BAŞBAKANLIK 28) DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
    4) ANAYASA MAHKEMESİ 29) DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
    5) YARGITAY 30) HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI
    6) DANIŞTAY 31) DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
    7) SAYIŞTAY 32) GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
    8) ADALET BAKANLIĞI 33) DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI
    9) MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 34) AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
    10) İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 35) BAŞBAKANLIK YÜKSEK DENETLEME KURULU
    11) DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI 36) DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
    12) MALİYE BAKANLIĞI 37) ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI
    13) MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 38) TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU
    14) BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI 39) GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    15) SAĞLIK BAKANLIĞI 40) DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    16) ULAŞTIRMA BAKANLIĞI 41) KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    17) TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 42) TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    18) ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI 43) DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    19) SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI 44) TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    20) ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 45) PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    21) KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 46) BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    22) ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 47) SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    23) MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ 48) SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    24) MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI 49) AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    25) JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI 50) KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


    Üstad biraz kafa yordum araştırdım,sanırsam SGK tek taraflı muaf,ancak karşı taraf kendine ait harcı tabii ki ödeyecek.....

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • HARÇLAR KANUNU:

    İKİNCİ BÖLÜM: İSTİSNA VE MUAFLIKLAR
    HARÇDAN MÜSTESNA İŞLEMLER: Madde 13 - Aşağıda yazılı mevzular harçdan müstesnadır: a) (Değişik bent: 20/03/1981 - 2430/1 md.) Değeri 50 Yeni Türk Lirasını geçmeyen dava ve takipler (Ticari senetlere ait takipler hariç), *1* b) Vasi tayini ve azli, hakimin reddi talebinin kabulü ve hakimin istinkafına ait kararlar, c) (Değişik bent: 30/12/1980 - 2366/1 md.) Ayda 100 Yeni Türk Lirasını geçmeyen nafakalara ait dava ve takipler, "Birden fazla kişiler lehine nafakaya hükmedilmesine dair ilamlarda her kişi lehine hükmedilen miktar müstakil olarak nazara alınır.", *1* d) İcra ve iflas dairelerinin kusuru yüzünden yanlış yapılmış olan işlemlerin ıslahı ve iptaline dair tetkik mercileri kararlariyle, bu iptal veya ıslah dolayısiyle yeniden yapılacak işlemler, e) Ticaret sicilinde re'sen yapılan düzeltmeler,
    f) İcra tetkik mercilerinin cezaya mütedair kararlariyle bu kararların temyizi işlemleri.
    g) İcra ve İflas Kanununun 270 nci maddesine göre yapılacak defter tutma işlemleri,
    h) Yetkili makamların istiyecekleri ilam ve sair evrak suretleri,
    i) Kamu adına C. savcıları tarafından Hukuk mahkemelerine açılan davalar, (Ek ibare: 31/03/2011-6217 S.K 12. mad.) ve kanun yolu başvuruları ile ceza mahkemelerinden verilen kararlara karşı kanun yolu başvuruları, j) (Ek bent: 21/01/1982 - 2588/3 md.) Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve 3 sayılı tarifelerine giren bütün işlemleri.

    ek j bendine göre BÜTÜN İŞLEMLERİ DİYOR..

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • :) :) İbrahim beyciğim muaf olsa ne olur, olmasa ne olur? artık idareler sözleşmeleri tasdik için notere göndermiyorlarki!Tamamen kendi insiyatiflerinde Damga vergilerini Maliyeye ödettirip iki taraf sözleşmeyi imzaladıktan sonra işi bitiriyorlar.Keşke tümünü harç ve damga vergisinden muaf edip noterlerdeki tasdik mecburiyetini kaldırmasalardı o zaman şerbet olurdu. :) (tabi noterler için)Selamlar.


  • :) :) İbrahim beyciğim muaf olsa ne olur, olmasa ne olur? artık idareler sözleşmeleri tasdik için notere göndermiyorlarki!Tamamen kendi insiyatiflerinde Damga vergilerini Maliyeye ödettirip iki taraf sözleşmeyi imzaladıktan sonra işi bitiriyorlar.Keşke tümünü harç ve damga vergisinden muaf edip noterlerdeki tasdik mecburiyetini kaldırmasalardı o zaman şerbet olurdu. :) (tabi noterler için)Selamlar.


    Haklısınız arasıra tek tük düşüyor,dikkat ettiğim bir şey daha var,idareler,sözleşmeyi notere göndermeden önce özellikle binde 9.48 damga vergisini yatırttırıp,-(noter beyiye almasın diye)-,ondan sonra tasdik için notere gönderiyorlar,vay başımıza gelenler......

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*