Genelge - 3- Tapuda işlem yapılmasını gerektiren tüm işlemlere ilgililerin kimli

  • Hukuk - 7615
    Ankara, 15.04.2013
    Özü: Tapuda işlem yapılmasını gerektiren tüm işlemlere ilgililerin kimlik örneklerinin eklenmesi hakkında.
    G E N E L G E
    ( 3 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    Bazı noterliklerimizde, tapu işlemleriyle ilgili olarak verilen vekâletnamelere kimlik eklenip eklenmeyeceği hususunda tereddütler yaşandığı Birliğimize intikal etmekle; konu, Yönetim Kurulunda görüşülmüş ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden görüş istenmesine karar verilmiştir.
    Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 02 Nisan 2013 tarihli ve 40-2689 sayılı cevap yazısında:
    “Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunun 1007 nci maddesi, " Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür.",
    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında 6083 Sayılı Kanunun 2. nci maddesinin a bendinde, "Devletin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, taşınmazlarla ilgili her türlü akitli ve akitsiz tapu işlemleri ile tescil işlerinin yapılmasını, siciller üzerindeki değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlamak.",
    1512 sayılı Noterlik Kanununun "Düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler" başlıklı 89. maddesi, " Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış va'di, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksimi sözleşmesi ve diğer kanunlarda öngörülen sair işlemler bu fasıl hükümlerine göre düzenlenir." hükmündedir.
    Diğer taraftan, 02/12/2004 tarihli 25658 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu Sicili Tüzüğünün 13 üncü maddesinin 4. fıkrası, " istem vekaleten yapılmışsa vekilden Noterlik Kanununa göre düzenlenmiş ve istem konusu işleri yapmaya yetkili olduğunu içerir vekaletname istenir. Vekil, tevkil yetkisine dayalı olarak bir başkasını vekil tayin etmiş ise, ayrıca dayanağı olan vekâletname de aranır. Vekilin kimliği saptandıktan sonra tapu sicilindeki hak sahibi ile vekâletnamedeki müvekkilin kimliği karşılaştırılır.'" hükümlerini içermektedir.
    Buna göre, Tapu Müdürlüklerimize yapılan tüm istemler, müdür veya görevlendireceği bir memur tarafından incelenerek hak sahibi tarafından yapılıp yapılmadığı saptanmaktadır. Bu saptamada nüfus cüzdanının önemi ve rolü büyüktür. Mevzuatımızda vekâletnamelere nüfus cüzdanı fotokopisinin ekleneceğine dair açık bir hüküm bulunmamasına rağmen, Noterlerce düzenlenen vekaletnamelere eklenen kimlik örnekleri ile hak sahibi gerçek kişile
    rin Tapu Müdürlükleri arşivlerinde bulunan ve işlemlerin dayanağını teşkil eden işlem dosyasındaki kimlik bilgileri arasında kıyaslama yapılmaktadır.
    Bu nedenle, tapu işlemlerinin sıhhati ile özellikle muhtemel sahteciliklerin ve dolayısıyla Hazine sorumluluğunun önlenmesi açısından, Tapu Müdürlüklerinde işlem yapılmasını gerektirecek tüm vekâletnamelere (sadece iş takibi amacıyla verilen vekâletnameler hariç) vekâlet verenin kimlik fotokopisinin (nüfus cüzdanı, pasaport, avukatlık kimliği fotokopisinin) eklenmesi Kurumumuzca gerekli ve faydalı görülmektedir.” denilmektedir.
    Sözü edilen yazının, Yönetim Kurulunun 10.04.2012 tarihli toplantısında görüşülmesi sonunda:
    Her ne kadar bildirilen görüşte, tapu müdürlüklerinde işlem yapılmasını gerektirecek tüm vekâletnamelere (sadece iş takibi amacıyla verilen vekâletnameler hariç) kimlik fotokopisinin eklenmesinin gerekli ve faydalı görüldüğü belirtilmiş ise de; Yönetim Kurulumuzca yapılan değerlendirmede, tapu işlemlerinin sıhhati ile özellikle muhtemel sahteciliklerin ve dolayısıyla doğabilecek sorumlulukların önlenmesi bakımından, kimlik ekleme işleminin sadece vekaletnamelerle sınırlı tutulmamasına, iş takibi amacıyla verilen vekâletnameler hariç tapuda işlem yapılmasını gerektiren tüm noterlik işlemlerinde uygulanmasına, buna göre de; gideri iş sahiplerinden alınmak suretiyle ilgililerce ibraz edilen kimliklerin (nüfus cüzdanı, pasaport, avukatlık kimliği), çıkartılacak örneklerinin 1512 sayılı Noterlik Kanununun 88’inci maddesinin birinci cümlesi gereğince dayanak olarak kabulü ile aynı Kanunun 79’uncu maddesi hükümleri doğrultusunda harçsız ve vergisiz olarak iş takibi amacıyla verilen vekâletnameler hariç tapuda işlem yapılmasını gerektiren tüm noterlik işlemlerinin nüsha ve örneklerine eklenmesine karar verilmiştir.
    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,
    Yunus TUTAR
    Başkan

    <p>Kimse Kimseyi Küçümseyecek Kadar Büyük Değildir. Bilmelisin ki Küçümsediğin Herşey İçin Gün Gelir Önemsediğin Bir Bedel Ödersin.Tolsty</p>