YURT DIŞINDAN GETİRİLECEK OLAN PARALAR

  • T.C.
    BAŞBAKANLIK
    GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
    Gümrükler Genel Müdürlüğü
    SAYI : B.02.i.GÜM.0.06.00.18.546-66/A
    KONU: Döviz Beyan Tutanakları
    11.06.2004


    GENELGE
    2004/15


    İLGİ: 15.08.2002 tarihli, 2002/25 sayılı Genelge


    Bilindiği üzere, Türkiye'den yapılmış veya yapılacak ihracata ilişkin mal bedellerinin, İthalatçı, ihracatçı veya bunlar adına hareket eden üçüncü şahıslar tarafından döviz cinsinden efektif olarak yurda getirilmesi veya Gümrük Yönetmeliği'nin 600. maddesine göre ihracat sayılan yakıt, kumanya ve diğer eşya teslimlerine ilişkin bedellerin efektif olarak getirilmesi halinde, bankalarca döviz alışının yapılabilmesini teminen, bu durumun gümrük idarelerinden alınacak bur belge ile kambiyo mercilerine tevsik edilmesi gerekmektedir.
    Diğer taraftan, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4. Maddesinin (r) fıkrası, "Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar olan efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler. Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye'de yerleşik sayılmakla birlikte, yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak; Türkiye'de yerleşik kişiler ise, görünmeyen işlemler çerçevesinde bankalar veya özel finans kurumlarından döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla, 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına serbestçe çıkarabilirler" hükmünü amirdir.
    Anılan Karar maddesi hükümleri çerçevesinde, Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirebilecekleri döviz miktarında herhangi bîr sınırlama bulunmamakta; ancak yolcunun beraberinde 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarda dövizi yurt dışına çıkarmak istemesi halinde, söz konusu dövizi yurda girişi sırasında beyan etmiş olması gerekmektedir. Bu itibarla, yolcu beraberinde Türkiye'ye getirilen 5.000 ABD Dolan veya eşitini aşan miktardaki döviz, yolcunun iradesine bağlı olarak gümrük idaresine beyan edilebilmektedir.
    Bu çerçevede, Türkiye'ye giriş yapan şahısların yanlarında bulundurdukları dövizleri beyan etmek istemeleri halinde aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması uygun bulunmuştur.
    l. Döviz Beyan Tutanakları 3 (üç) nüsha olarak düzenlenecek; görevli Muayene Memura ve Müdür Yardımcısı tarafından, beyanın uygunluğu sağlandıktan sonra kendilerince de imzalanarak bîr örneği yolcuya verişecek; bir örneği Maliye Bakanlığına (Mali Suçlan Araştırma Kurulu Başkanlığı) gönderilecek, bir örneği ise idarede muhafaza edilecektir.
    2. Döviz Beyan Tutanaklarında yer alan yolcunun kimlik bilgilerine ilişkin bölüm doldurulurken tutanağı düzenleyen kişi tarafından yolcunun kimlik belgesinin aslının ibraz edilmesi istenecektir.
    3. Deviz Beyan Tutanağının yolcunun dövizi, getirme nedenine ilişkin '"Geliş Sebebi: Ticari / Gayriticari" başlıklı 13 no’lu sütunumun mutlak surette doldurulması sağlanacaktır.
    4. Döviz Beyan Tutanakları tarih ve sayı verilerek bir deftere kaydedilecek; söz konusu defterin sayfaları numaralandırılıp ve mühürlendikten sonra, her bir sayfa gümrük idare amirince onaylanacaktır.
    5. Bankalar tarafından, kendilerine ibraz edilen Döviz Beyan Tutanaklarının doğruluğunun ilgili gümrük müdürlüğünden sorulmasına ilişkin talepler, talebin kayda girdiği târihten itibaren on gün (10) gün içinde karşılanacaktır.
    6. Gümrük İdarelerince düzenlenen Döviz Beyan Tutanaklarının bir örneği tutanağın düzenleniş tarihini izleyen aynı 15'ine kadar Malîye Bakanlığı’nın (Mali Suçları Araştırma Korulu Başkanlığı) "Atatürk Bulvarı, No: 225 Kavaklıdere, ANKARA" adresine gönderilecektir.
    16.08.2002 tarihli, 2002/25 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
    Bilgi ve gereğini rica ederim.




    KK; Döviz Beyan Tutanağı Örneği


    DAĞITIM:
    Merkez ve Taşra Teşkilatı





    Düzenlenme Tarihi: ..... / ..... / ............
    Sayısı:
    T.C.
    BAŞBAKANLIK
    GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
    ..................................................
    Gümrük Müdürlüğü

    DÖVİZ BEYAN TUTANAĞI

    Aşağıda açık kimliği yazılı şahıs Müdürlüğümüze müracaat ederek, Türkiye’ye girişi sırasında beraberinde döviz getirdiğini beyan etmiş ve bu durumu göstermek üzere düzenlenen tutanak müştereken tanzim ve imza edilmiştir.
    (The person whose idendification record is given below has applied to the customs authority and declared that he brought forign currency to Turkey for the reason indicated below. This Foreign Curreny Declaration Record has been issued and jointly signed as an evidence. )

    1. Soyadı:
    (Surname)
    2. Adı:
    (First Name)
    3. Baba Adı:
    (Father’s Name)
    4. Ana Adı:
    (Mother’s Name)
    5. Doğum Yeri ve Tarihi:
    (Place and Date of Birth)
    6. Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl/İlçe:
    (Place of Birth Issued on ID)
    7. Nüfus Cüzdanı Seri No:
    (Serial Nr of ID)
    8. İkametgah Adresi:
    (Address)
    9. Telefon No:
    (Telephone Nr)
    10. Pasaportun Veriliş Yeri, Düzenlenme Tarihi ve No’su:
    (Place of Issue, Date and Nr of Passport)
    11. Giriş Tarihi:
    (Date of Entrance)
    12. Beyan Edilen Dövizin Cins ve Miktarı:
    (Type and Amount of Foreign Currency Declared)
    13. Geliş Sebebi: Ticari/Gayriticari:
    (Reason for Declaration:
    Commercial/Non-commercial)

    YOLCU Muayene Memuru Müdür Yardımcısı
    Passenger Customs Inspector Assistant Customs Director

    TARİH/DATE
    ..... / ..... / ..........

  • Kambiyo MevzuatıTürkiye’de kambiyo mevzuatını, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Merkez Bankası genelgeleri oluşturmaktadır.
    32 Sayılı Kararın en önemli hususları aşağıda sıralanmıştır: İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir. Bu düzenlemeye göre ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme zorunluluğu kaldırılmıştır. Dolayısıyla ihracatçılar, ihraç ettikleri mallar karşılığında elde ettikleri dövizleri istedikleri tarihte ve istedikleri meblağda yurda getirmekte serbest bırakılmışlardır.
     İthalat ve transit ticaret işlemlerine ilişkin yurt dışına döviz ve Türk Lirası transferi bankalarca yapılır.
     Türk parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurda ithali ile aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde ihracı serbesttir.o Türkiye'de yerleşik kişiler ile dışarıda yerleşik kişiler, bankalar vasıtasıyla yurt dışına serbestçe Türk parası gönderebilirler.
    o Yolcuların beraberlerinde en çok 5.000 ABD Doları karşılığı Türk parasını yurt dışına çıkarmaları serbesttir.
    o Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir.
    o Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye'de Türk parası ile ödeme, tahsilât ve tevdiatta bulunmaları serbesttir.</blockquote> Bankalar, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurt dışına yapılan 50.000 ABD Doları karşılığını aşan Türk lirası transferlerine ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili mercilere bildirirler.
     Türkiye'ye döviz ithali serbesttir.
     Türkiye’de döviz alım satımı serbesttir.
     Türkiye'de yerleşik kişiler ile dışarıda yerleşik kişilerin, bankalar vasıtasıyla yurt dışına döviz transfer ettirmeleri serbesttir. Bankalar, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurt dışına yapılan 50.000 ABD Doları ve eşiti dövizi aşan transferlere (döviz tevdiat hesaplarından yapılan transferler dâhil) ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili mercilere bildirirler.
     Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler.
     Türkiye'de yerleşik kişiler, dışarıda yerleşik kişiler için veya bunlar adına yurt içinde veya dışında yapmış oldukları tüm hizmet (müteahhitlik hizmetleri dahil) karşılığı dövizler ile dışarıda yerleşik kişiler nam ve hesabına yapılan gider karşılığı dövizleri serbestçe tasarruf edebilirler.
     Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurt dışında yatırım yapmak veya ticari faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurmaları, ortaklığa katılmaları ve şube açmaları için, nakdi sermayeyi bankalar aracılığıyla, ayni sermayeyi (mal ve eşya olarak sermaye) ise gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbesttir.
     Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kurmaları ve bunların kuruluş masrafları ile faaliyet giderlerinin bankalarca transferi serbesttir.
     Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından kredi temin etmeleri, bu kredileri bankalar aracılığıyla kullanmaları kaydıyla serbesttir. Söz konusu kredilere ait anapara geri ödemeleri ile faiz ve diğer ödemelerin transferleri bankalar aracılığıyla yapılır.
     Türkiye’deki bankalar;o İhracatın, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı için Türkiye'de yerleşik kişilere döviz kredisi açabilirler,
    o Yatırım teşvik belgesi kapsamında dış kredi almaları öngörülen Türkiye'de yerleşik kişilere (burada kişi olarak daha çok tüzel kişi bağlamında şirketler kastedilmektedir) döviz kredisi açabilirler. Yine aynı kapsamda bu kişilere yatırım mallarının finansmanı için döviz kredisi açabilirler.
    o Yurt dışında iş yapan Türk müteşebbislerine, uluslararası yurtiçi ihalelerle ilgili işleri veya Savunma Sanayi Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayi projelerini üstlenen Türkiye'de yerleşik kişilere döviz kredisi açabilirler,
    o Yukarıdakiler dışında, Türkiye'de yerleşik kişilere ihracatla uğraşmasalar bile ortalama vadesi bir yıldan uzun ve 5 milyon ABD Doları ve üzerinde döviz kredisi kullandırabilirler,</blockquote> Bankalar, Türkiye'de yerleşik kişilere ticari veya mesleki amaçla dövize endeksli kredi kullandırabilirler.
     Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerce yurt içinden ve yurt dışından döviz veya dövize endeksli kredi kullanılamaz.
     Türkiye'de yerleşik kişilerin; yurtdışından gayrinakdi kredi, garanti ve kefalet sağlamaları ile Türkiye'de ve dışarıda yerleşik kişiler lehine dışarıda yerleşik kişilere muhatap teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri serbesttir.
     Bankaların; dışarıda yerleşik kişiler lehine Türkiye'de yerleşik kişilere muhatap, yurt içinde açılacak uluslararası ihalelerle ilgili olarak Türkiye'de yerleşik kişiler lehine Türkiye'de yerleşik kişilere muhatap, döviz üzerinden teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri serbesttir. Burada lehdar teminat mektubundaki teminattan olumsuzluğun gerçekleşmesi durumunda yararlanacak kişi, muhatap ise bankadan teminat mektubunu alan kişi anlamlarında kullanılmıştır.</blockquote> Kambiyo mevzuatı ile ilgili bilgilere Merkez Bankasının aşağıdaki web sitesinden ulaşılabilir.
    www.tcmb.gov.tr (burada, “banka hakkında” kısmının altında bulunan mevzuata tıklanmalıdır)
    Ayrıca konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ABİGEM tarafından verilen “Dış Ticaret ve İhracat” başlıklı eğitimden ve “Ex-Point” hizmetinden yararlanılabilir.

  • Teşekkürler Kemalettin kardeşim dersini süper çalışmışsın 10 üzerinden on puanı hanenize yazıyorum.Selam ve sevgilerimle.Tabi değerli meslektaşlarımız bu espiri de nerden çıktı diye sorabilirler şöyleki:Dün Kemalettin bey aradı yurt dışına döviz transferi ile ilgili vekaletname verip veremiyeceği sorusunu sordu ben de yasalar çerçevesinde gerekli izinleri almak suretiyle döviz transferi yapmak üzere bir kişinin veya şirketin başka bir kişiyi yetkilendirilmesinde sakınca yoktur ama genede tereddütüm var...sana ödev veriyorum akşam araştır bana da durumu bildir.Bunun üzerine de Kemalettin kardeşim gereğini yapmış teşekkür ediyorum.Zaman zaman gençleri izliyorum,eksik olmasınlar sorumluluklarını bilerek görevlerini ciddiyetle yapmanın gayreti içerisindeler.Bu çok önemli zira günü gün etmenin peşinde değiller."ben yaptım oldu asla değil" neyi niçin yapmak,sebep ve sonuç araştırmakta önemli bu nedenle genç meslektaşalarımı tebrik ediyor,onlardan feyz alıyorum.

  • teşekkür ediyorum cabir abi
    olurda başka bir arkadaşımızada aynı sorun için gidilirse faydalınır
    en azından mevzuaatıda öğrenmiş olduk böylece
    değerli şeyhim abim :)