SOĞUK MÜHÜR ÜN KULLANILDIĞI İŞLEMLER

  • ANKARA, 16.9.1993


    Özü : Noterliklerde kullanılacak soğuk damganın uygulama şekli Hk.



    GENELGE


    72



    Adalet Bakanlığınca noterliklerde soğuk damga kullanılabılmesi uygun görülmüş olup, bu husus 1989/12 ve 1990111 sayılı genelgeler ile sizlere duyurulmuş bulunmaktadır. Buna rağmen sağuk damga kullanılması hususunda bazı noterlerimizce tereddüt edildiği yapılan başvurulardan anlaşılmıştır.



    Bunun üzerine konu Yönetim Kurulunda görüşelerek Adalet Bakanlığından yeni bir görüş istenrnesi uygun görülerek yazı yazılmış olup, bu yazrya cevabın Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 1.9.1993 tarih ve 37952 sayılı yazıda:



    "Konu ve buna ait ilgili dosya birleştirılerek incelendiğinde; ilk önce Birliğimizin 22 Eylül 1988 tarihli yazısıyla, noterlikte kullanılan mevcut mühürler yerine soğuk damga şeklindeki mühürlerin kullanılmasının daha uygun olacağı belirtılerek Bakanlığımızın görüşü sorulmuştur. Bakanlığımızca konu incelenerek ve Bakan oluru da alınmak suretiyle soğuk damga ile daha sağlıklı bir mühür izi elde edilebileceği sebebiyle noterliklerde soğuk damga kullanımı uygun görülmüştür.



    Bundan sonra Bakanlığımızca, Birliğinize yazılan 21 Kasım 1989 tarih ve 45779 sayılı yazımızda soğuk damganın ne tür işlemlerde kullanılmasının uygun olacağı sorulmuştur. Birliğinizin 4 aralık 1989 tarih ve 1056/12111 sayılı cevap yazınızda; (soğuk damga kullanmak isteyen noterlerin soğuk damgayı işlem kağıtlarına yapıştırılan fotoğraflar üzerine, işlem kağıtlannın yevmiye numarasını ihtiva eden bölümün her sayfasına basmak suretiyle kullanabilecekleri düşünülmektedir. Bu suretle sahte noterlik kağıdı kullanımı büyük ölçüde önlenecektir.



    Ancak işlemin son sayfasında yer alan ve noterin imzası üzerine basılan mührün soğuk da.mga olrnası halinde, ileride imza tatbikatı gerektiğinde tatbikatın yapılamıyacağı veya yanlışlık ve hatalara sebep olabıleceği ihtimal dahilindedir. Bu nedenle noterin imzasının üstünün normal mühürle mühürlenmesi ve keza defter vs. belgelerin sayfalarının da normal mühürle mühürlenmesi düşünülmektedir. Ayrıca, noterliklerce diğer resmi daire ve kuruluşlarla yapılacak yazışmalarda da normal mühür kullanılmalıdır.) denilmiştir.



    Bakanlığımızca bu yazımız esas alınarak ve gene Bakan oluru alınmak suretiyle normal mühür yanında, resmi soğuk damganın kullanılabıleceği uygun görülmüş ve konu 4 Ocak 1990 tarih ve 220 sayılı yazımızla Birliğinize duyurulmuştur.



    Bu itibarla, bu konuda Birliğinizin 4 Aralık 1989 tarih ve 1056-12111 sayılı yazısı esas alınmış bulunduğundan işlem kağıtlarında bulunan fotoğrafların üzerine ve yevmiye numaraları bulunan yerlere soğuk damga basılmasının, buna karşılık noterin imzasının üzerine, defter ve belgelerin sayfalarına ve resmi daire ve kuruluşlarca yapılacak yazışmalara normal mühür basılmasının uygun olacağı Bakanlığımızca kabul edilmiş bulunmaktadır." denilmektedir.


    Bilginizi ve soğuk damga kuilanılırken yukarıda belirtilen hususlara göre hareket olunmasını rica ederim.


    Saygılarımla,

  • ANKARA 15.3.1995
    Özü: Defter tastiki işlemlerinde normal mühürle birlikte soğuk damga kullanılabileceği Hk.
    GENELGE
    18



    Ilk başvurumuza Adalet Bakanlığı Hukuk (şleri Genel Müdürlüğünün 4 Ocak 1990 tarih ve 220 sayılı yazısı ile verilen cevapta, Noterlik işlemlerinde çabukluk sağlamak ve sağlıklı bir mühür izi elde etmek amacı ile noterliklerde normal mühürle birlikte soğuk damga kullanılabilmesinin uygun görüldüğü bildirilmiş ve daha sonra bu mührün kullanılma usulüne ilişkin bir sorumuza ise, anılan Ba­kanlıktan verilen 1 Eylûl 1993 tarih ve 37952 sayılı yazıda, işlem kağıtlarında bulunan fotoğrafların üzerine ve yevmiye numaraları bulunan yerlere soğuk damga basılmasının, buna karşılık noterin imzasının üzerine defter ve bilgelerin sayfalarına ve resmi daire ve kuruluşlara yapılacak yazışmalara normal mühür basılmasının uygun bulunduğu bildirilmiş olup, bu husus 1993/72 sayılı genelge ile sizlere duyurulmuş bulunmaktadır.



    Ancak, daha sonra bazı noterlerimizin defter onay işlemlerinde ve özellikle defter yapraklarının mühürlenmesinde soğuk damga kullanılmasının kolaylık sağlayacağı yolundaki başvurular üzerine yeniden Adalet Bakarılığına baş­vurularak görüş istenmiş olmakla anılan Bakanlık konuya ilişkin olarak gön­derdiği 27.2.995 tarih ve 3239 sayılı yazıda:



    "Defter tastiki işlemlerinde onay bilgilerini ve şerhini ihtiva eden ilk ve son sayfaların, ara tasdiklerde ise ara tasdik şerhi bulunan sayfanın normal mühürle, diğer sayfaların ise soğuk damga ile mühürlenmesinin uygun olduğu dü­şünülmektedir." denilmiştir.
    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,



    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)





    Erkancım bu genelgeden sonra 95 yılında gelen ve defterlerde s.mühür kullanılacağına dair böyle bir genelge var.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Defter tasdiklerinden kullanılması bence pekte yararlı olmaz çün ki defterler artık nokta vuruşlu değil de lazer yazıcılar da yazdırılmakta yazıcıda ısıl işlem gördüğünden lazer yazıcıdan çıkmış soğuk mühürlü kağıt hiç vurulmamış gibi oluyor.