Genel Yazı-2014/85 (Noterlik Arşiv Hizm. Hk)

  • Hukuk – 12735

    Ankara, 25/08/2014
    Öxü: Noterlik Daireleri Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

    ....................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    23 Ağustos 2014 tarihli ve 29097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Daireleri Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ilişikte olup, yapılan değişiklikler internet sitemizde yer alan metne işlenmiştir.
    Noterlik Daireleri Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte gereken düzenleme yapılıncaya kadar bu Yönetmeliğin 10 ve 11’inci maddesi hükümlerinin D grubu işlemler için de uygulanması gerektiğinin dikkate alınarak, cilbentlerin sözü edilen Yönetmeliğin değişik 9 ve 13’üncü maddeleri hükümlerine göre tutulmasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    Yunus TUTAR
    Başkan

    (GENEL YAZI:85 )
    RESMİ GAZETE
    TARİH: 23 Ağustos 2014
    Sayı : 29097

    Türkiye Noterler Birliğinden:

    NOTERLİK DAİRELERİ ARŞİV HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE
    DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    MADDE 1 – 18/9/1990 tarihli ve 20639 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Noterlik Daireleri Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Madde 9- Noterliklerde yapılan işlemler saklama şekil ve esasları bakımından, nitelikleri dikkate alınarak A, B, C ve D diye belirtilen dört gruba ayrılmıştır.
    D Grubu: Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerine ilişkin sözleşmeleri,
    C Grubu: Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılan protesto işlemlerini,
    B Grubu: Gerek haricen, gerekse noterliklerde tanzim edilerek keşide edilen ve imza onayı yapılmayan her türlü ihtarnameleri, ihbarnameleri, bildirimleri, özel ve tüzel kişilerin Türk Ticaret ve Vergi Hukuku mevzuatı hükümleri veya özel kanunları uyarınca noterliklerde yaptırdıkları defter, fatura, makbuz ve benzeri diğer onaylamalarına ilişkin işlem kâğıtlarını ve her türlü örnek işlemlerini,
    A Grubu: B, C ve D grubu işlemleri dışında kalan tüm işlemleri,
    kapsar.”
    MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “İşlemin yapıldığı takvim yılının bitiminden itibaren; B grubuna giren işlem kâğıtları 10 yıl, C grubuna giren işlem kâğıtları 5 yıl, D grubuna giren işlem kâğıtları ise 20 yıl süre ile saklanır.”
    MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    MADDE 4 – Bu Yönetmeliği Türkiye Noterler Birliği Başkanı yürütür.

  • Aslında mirasçılık belgelerinde imza onayı yok ve onlarda B gurubuna ayrılması gerekiyor,A gurubu ciltbentlerini hem şişiriyor hemde ağırlaştırılıyor.Bunda da bö doğrultuda mutlaka bir düzenleme yapılması gerekiyor.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Sayın İBRAHİM bey mirascılık belgesi B dosyasına konulur ise 10 yıl sonra imhası söz konusu olmaz mı

    İnanıyorsan savunduklarına arkasında duracaksın; gerek yok cellada çıkarıldığında darağacına; tabureye sen vuracaksın....

  • Heran tekrar çıkması mümkün imha edilse ne olur?Başka bir noterden heran yenisi çıkartalıbilir.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*