Gerçek Kişi Vergi Mükelleflerinin Fatura Tasdiklerinde Faturalarda Ünvan Yer Alm

  • Mali Danışmanlık -121-5469
    Gerçek Kişi Vergi Mükelleflerinin Fatura Tasdiklerinde Faturalarda Ünvan Yer Alması Hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Fatura tasdik talebinde bulunan gerçek kişi vergi mükelleflerinin ibraz ettiği vergi levhasında sadece ad ve soyadı yer alıyorken, tasdiki talep edilen faturada ise ad ve soyad yanına bir ünvanın da ilave edildiği, herhangi bir yerde tescilli olmayan ve vergi levhasında da gösterilmeyen bu unvan yazılı faturanın tasdik talebinin yerine getirilip getirilmeyeceğine ilişkin tereddütlerin giderilmesi hususundaki görüş talebi, Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;
    Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinde;
    Faturalarda en az;
    1- Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,
    2- Faturayı düzenleyenin adı varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası
    3- Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi,
    4- Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı,
    ..........
    beyanındaki bilgilerin bulunması zorunlu kılınmıştır.
    Bu hüküm çerçevesinde tasdik için götürülen faturada da, seri ve sıra numarasının yanısıra mükellefin adı, soyadı, varsa unvanı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması icabeder.
    Örnek olayda ise faturada gerçek kişi mükellefin adı ve soyadının yanı sıra ticaret unvanının bulunmasına karşılık, vergi levhasında sadece adı ve soyadına yer verilmiş olmasının bu faturanın tasdikine engel teşkil etmeyeceği düşünülmektedir. Zira faturada kullanılan unvan ile vergi levhasındaki faaliyet adı uyumlu bulunmaktadır. Yanı sıra aranılan diğer tüm bilgiler hem vergi levhasında, hem de fatura aynen yer almaktadır.
    Bu nedenlerle sözü edilen faturanın tasdik talebinin karşılanmasının gerektiği düşünülmekle birlikte, olası bir yanlış uygulamaya sebebiyet vermemek bakımından Başkanlığınız görüşünün alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.?
    denilerek Başkanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 30.03.2015 günlü toplantısında görüşülen 17.03.2015 günlü ve 25542 sayılı yazıda ise;
    İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, noterliklere başvurarak fatura tasdik talebinde bulunan bazı gerçek kişi mükelleflerin ibraz ettiği vergi levhasında sadece adı ve soyadı yer alıyorken, tasdiki talep edilen faturada herhangi bir yerde tescilli olmayan ve vergi levhasında da gösterilmeyen unvanının da yer aldığı belirtilerek, bu belgelerin noterler tarafından tasdikinin yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşüne başvurulduğu anlaşılmıştır.


    Bilindiği üzere, 406 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "1. 3. Diğer Hususlar" başlıklı bölümünde "1, 2, 3 ve 4 üncü sınıf noterliklerde görev yapan noterler veya noterlik görevini ifa edenler, belgeleri tasdik ederken bunların müteselsil sıra numaralı olup olmadığını kontrol edecekler, tasdik edilen her yaprağa yevmiye numarasını basacaklardır. Dip koçanlı perakende satış fişleri ile müteselsil sıra numarası bulunmayan belgeleri tasdik etmeyeceklerdir..." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Bu itibarla, noterliklere başvurarak fatura tasdik talebinde bulunan gerçek kişi mükelleflerin tescilli olmayan ve vergi levhasında gösterilmeyen unvanlarının belgede bulunuyor olması tasdik işlemlerinin yapılmasına engel teşkil etmemektedir.?
    denilmektedir.


    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre gerçek kişi mükelleflerin, tescilli olmayan ve vergi levhalarında gösterilmeyen unvanlarına faturada yer verilmek suretiyle belge tasdik taleplerinin karşılanmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.


    Bilgi edinilmesini rica ederim
    Saygılarımla




    Yunus TUTAR
    Başkan



    Genel Yazı (40)