Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarının Ülkelerinden Getirdikleri

  • Hukuki Danışmanlık - 5565


    Ankara, 09.04.2015


    Özü: Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşlarının Ülkelerinden Getirdikleri
    Araçlara Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası Verilmesi Uygulaması Hk


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi: 15.01.2015 tarihli ve Hukuk - 578 (9) sayılı genel yazı


    Bilindiği üzere; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce Birliğimize gönderilen 08.01.2015 tarihli yazı doğrultusunda, yerleşim yerleri yabancı ülkeler olan kişilerin, bu yerlerde üzerlerine kayıtlı bulunan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarını, bizzat kendilerinin veya vekâleten ya da kiralama yoluyla başka kişilerin Ülkemize getirmelerinin kendilerine verilen geçici giriş izni ile mümkün bulunduğu, bu izin uyarınca Ülkemizde bulunan yabancı plakalı taşıtların kiralanmasının veya satılmasının, yazıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince mümkün olmadığı, bu sebeple, sözü edilen araçların kiralanmasına veya satılmasına ilişkin sözleşmeler ya da bu sözleşmelerin yapılmasına yönelik vekâletnameler düzenlenmemesi gerektiği ilgi genel yazı ile duyurulmuştur.


    Bu kez Emniyet Genel Müdürlüğü Birliğimiz ile ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiği 03.04.2015 tarihli ve 1158/832/52538 sayılı yazı ile Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının Ülkelerinden getirdikleri araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi halinde yapılacak uygulamaları bildirmiştir.
    Bu yazının noterlik çalışmalarını ilgilendiren kısımlarında;
    ?Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 22.11.2014 tarih ve 29183 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, yapılan bu değişiklikle Karayolları Trafik Yönetmeliğine (KTY) 51'inci maddeden sonra gelmek üzere ?Ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle ülkemize giriş yapan yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi? başlıklı 51/A maddesi eklenmiştir.
    Bu maddenin ?Hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca müştereken hazırlanacak usul ve esaslarla belirlenir? şeklindeki son paragrafına istinaden, ilgi ?a?da kayıtlı onay yazısı ile olağanüstü halin yaşandığı ülke olarak Suriye Arap Cumhuriyeti, geçici trafik belgesi verilmesi uygulama dönemi (olağanüstü halin süresi) olarak da 03.04.2015 -31.12.2015 tarihleri arasındaki dönem belirlenmiştir.
    17.03.2015 tarihinde ?Suriye'den kara hudut kapılarından gelen Suriye plakalı araçların kayıt altına alınması? konusunda ilgili bakanlık ve birim yetkililerinin iştiraki ile AFAD'da yapılan toplantıda alnan kararlar ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 51/A maddesi çerçevesinde, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerinden getirdikleri kendi adlarına tescilli araçlarının ülkemizde, geçici trafik belgesi verilmek suretiyle, kayıt altına alınmalarına ilişkin işlemler aşağıya çıkarılmıştır:
    ............


    4- Türkiye Noterler Birliği Tarafından Yapılacak İşlemler:
    - Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 51/A maddesi gereğince Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerinden getirmiş oldukları araçlara SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde plaka numaraları verilir.
    - Bu araçların ülkemizde satılması, devredilmesi, kiralanması ve ödünç verilmesi yasaktır.
    5- Trafik Tescil Birimlerimizce Yapılacak İşlemler:
    A. Genel Hususlar:
    ..................
    Bu araçlara il kodundan sonra gelmek üzere SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde üçlü harf/rakam grubu plaka verilecektir (Örnek: 63 SAA 001).
    ..................
    Suriye Arap Cumhuriyetinde tüzel kişilik adına tescilli olup ülkemize getirilen araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmeyecektir.
    ..................
    Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya usul ya da furuu dışındaki kişiler tarafından kullanılamaz.
    Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçların geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacağı, devredilemeyeceği, kiralanamayacağı, ödünç verilemeyeceği, bu araçların geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da furuu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacağı ve ?Geçici Çıkış Yol Belgesi (Ek: 49/B)? alınmadıkça bu araçların yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyeceği hususlarında araçların bilgisayar kayıtlarına şerh konulacaktır.? denilmektedir.


    Buna göre; Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarınca Ülkelerinden getirilen ve Ülkemizde ilgili tescil birimince il kodundan sonra gelmek üzere SAA 001'den başlayıp SZZ 999'da sona erecek şekilde üçlü harf/rakam grubu plaka verilen araçların ülkemizde satılmasının, devredilmesinin, kiralanmasının ve ödünç verilmesinin yasak olduğunun; bu araçların geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da furuu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacağının ve dolayısıyla buna yönelik herhangi bir noterlik işlem yapılamayacağının dikkate alınmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    Yunus TUTAR
    Başkan


    (GENEL YAZI:41 )