Araç Satışları Sureti

  • Değerli meslektaşlarım;


    Biraz evvel beni eski veznedarımız olan Nesrin hanım aradı .. Muharrem bey araç satış sözleşmelerinden suret istendiğinde ne yapmam gerekiyor dedi ...



    Bunun üzerine açıklamam şu şekilde idi.. 2009 dan sonra düzenlenen Araç Satışlarından suret alınması halinde harç ve damgadan muaf olduğu için 4,13 den alman uygun olacaktır dedim.. Görüşlerinizi bekliyorum..

  • Bu konuda hala uygulama birliği bulunmamaktadır aynı konu Türkiye Noterler Birliği Mesleki Form kısmında da Noterler tarafından tartışılmıştır,fakat birbirinden farklı yorumlar mevcuttur.Şahsi görüşüm aksi bir yazı gelene kadar eski hali ile işleme devam etmektir.

  • Ankara, 6.9.1989
    Özü : Şirket tasfiye memuru seçimine ilişkin karar örnekleri Hk.


    G E N E L G E
    (64)


    Herhangi bir şirketin tasfiyesi için yapılan seçim veya atamaya ilişkin karar örneklerinin damga vergisine tabi olup olmadığı konusu Maliye ve Gümrük Bakanlığından sorulmuş ve anılan Bakanlıktan gönderilen 7.8.1989 tarih ve DMG: Y: 2101105-48/59209 sayılı yazıda :


    <<İncelenmesinden de görüleceği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 4 ncü maddesinde, tarifede yazılı kağıtlardan aslı 400 liradan fazla maktu veya nispi vergiye tabi olanların Resmi Daireye ibraz edilecek özet, suret ve tercümelerinin 250 lira maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.


    Buna göre, tasfiye memuru seçimine ilişkin alınan kararla ilgili düzenlenen kâğıt damga vergisine tabi kağıtlardan olmadığından, aslı damga vergisine tabi olmayan söz konusu kağıdın suretinin de damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.>> denilmektedir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    Türkiye Noterler Birliği Başkanı
    Uğur KALAFATOĞLU
    (İstanbul 20. Noteri)



    Emsal genelge budur. Şimdi ne düşünüyorsunuz :)

  • BİZEDE BİR AY ÖNCE SURET İSTEĞİYLE GELİNDİ NOTERLER BİRLİĞİNİ ARADIK ORADAN DAMGADAN MUAF OLDUĞU BELİRTİLDİ BİZDE O ŞEKİL İŞLEM YAPTIK

  • Buna göre, tasfiye memuru seçimine ilişkin alınan kararla ilgili düzenlenen kâğıt damga vergisine tabi kağıtlardan olmadığından, aslı damga vergisine tabi olmayan söz konusu kağıdın suretinin de damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.>> denilmektedir.

    Muharrem Bey bu genelgeden haberdarım hatta bu ve benzeri genelgelere göre bende ilk başka öyle yorumladım ama yine de eski uygulama sanki daha sağlıklı :) Gerçi çok gelen bir işlem de değil ciddi bir külfet oluşturmaz.Ayyy bu da aynı İş Makinası Satışına dönecek ???


  • Şahsi görüşüm aksi bir yazı gelene kadar eski hali ile işleme devam etmektir.


    KESİNLİKLE KEMAL BEYE KATILIYORUM SATIŞLARIN FİYATI DÜŞTÜ ZATEN BİDE SURETLERMİ DÜŞSÜN OLDU DAHA NELER VATANDAŞIDA DÜŞÜNELİM AMA HEPDE VATANDAŞI DÜŞÜNÜRSEK EKSİK Mİ ALALIM YANİ HERŞEYDEN İŞİMİZDEN OLCAK İŞ YOK KAZANÇ AZ DİE ATSINLAR BİZİ İŞTEN YANİ SANKİVATANDAŞ UMURSAYACAK OZAMAN

  • Sultan hanım ben muaf dedimse vatandaşı düşündüğüm için değil kanun böyle olduğu için dedim. Genelge henüz çıkmamış olabilir ama kanun var. Takdir sizlerin benimde şahsi görüşüm alınmaması yönünde. Uygulamamda bu şekilde. Umarım TNB en kısa zamanda araç satışları için (iş makinaları,tarım araçları,traktör,hurda araçlar,çekme belgeli araçlar vesair ) net bir genelge çıkarırda bizde rahatlarız.

  • Birliğe şifaen sorulan sorulardan birlik sorumlu değil,bende bir önceki teftişten önce bazı konularda sorular sordum ama müfettişi ikna edemedik,birlikten şu şahsa sorduk şu şekilde söylediler dedik ama nafile alınan cevapları biraz araştırıp sağlama bağlamak gerekir diye düşünüyorum arkadaşlar.Selamlar.

  • Noter satış sözleşmesi veya başka bir belgeyi niçin eder? İleride doğması muhtemel anlaşmazlıklar karşısında delil teşkil etmesi için,....Şimdi vatandaş yapılan satış sözleşmesine sahip olamamış gelmiş bizden suret alacak ve işini görecek,eee ben bu işlemi, esası muaf diye örneğinide muafmı yapacağım iyi be tam bir darulaceze kurumu olduk çıktık.Yok öyle birşey böylesi durumlarda uygulanabir kod 4.1 dir.Ayrıca bir örnek vermek gerekirse Finansman kira sözleşmeleri ve benzeri işlemler de harç ve damga vergisinden muaf ama,ilgili sonradan örnek talep etmesi halinde ayrı bir yövmiye altında yapılan işlemde,örnek harçlarını şakır şakır ödüyor,bu nedenlede 4.1 uygundur.Kolaylıklar diliyorum.


  • Ayrıca bir örnek vermek gerekirse Finansman kira sözleşmeleri ve benzeri işlemler de harç ve damga vergisinden muaf ama,ilgili sonradan örnek talep etmesi halinde ayrı bir yövmiye altında yapılan işlemde,örnek harçlarını şakır şakır ödüyor,bu nedenlede 4.1 uygundur.Kolaylıklar diliyorum.



    Cabir abi 4.17 demek istedin heralde

  • Kemal kardeşim 4.1 diyorum.Zira işlem esası maktu ücrete tabi bir işlemdir ayrıca aslından da damga vergisi alınmamıştır.