VADESİZ BONOLAR HAKKINDA.

  • VADESİZ BONOLAR HAKKINDA
    Türk Ticaret Kanunu’nun 688. maddesi uyarınca ve alışıla gelmiş bir uygulama sonucu bonolara bir vade tarihi konulmaktadır. Ancak bonolarda vade tarihi bulunmaması bononun geçerliliğini etkilememektedir. Aynı Kanunun 615. ve 616. maddelerinde açıklandığı üzere vadesiz bonolar görüldüğünde ödenecek bir bono olarak işleme tabi tutulmaktadır.
    Bu durumda bononun hamil tarafından muhatabına arz edildiği anda ödenmesi gerektiğinden, vadesi belli bonolar için protesto konusunda söz konusu olan vadeyi izleyen iki iş günü koşuluna bu tip bonolar için uygulanmayacaktır. Diğer taraftan bonolarda, bononun niteliği gereği, poliçelere uygulanan kabul etmeme protestosunun uygulanması imkansız olup, ödememe protestosu çekilmesi gerekmektedir.
    Vade tarihi yazılmamış olan bir bononun ibrazında, bono da bulunması zorunlu diğer unsurlar var ise, bononun noter tarafından protestosu gerekli ve zorunlu olup, edilmemesi halinde noterin sorumlu tutulabileceği düşünülmektedir.
    Protestonun şekli, ödememe protestosu şeklinde olması ve bononun keşide tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hamilin saptayacağı herhangi bir günde yapılması gerekmektedir. 27.04.1992 / Genelge – 21

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 688. Madde
    Unsurlar :
    1-[size=7pt] [/size]Senet metninde “bono” veya “emre muharrer senet” senet kelimesi ve senet Türkçe’den başka bir dilde yazılmış ise, o dilde “bono” karşılığı olarak kullanılan kelimeyi,
    2-[size=7pt] [/size]Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedeli ödemek vaadini,
    3-[size=7pt] [/size]Vadeyi,
    4-[size=7pt] [/size]Ödeme Yerini,
    5-[size=7pt] [/size]Kime ve kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadını/Ünvanını
    6-[size=7pt] [/size]Senedin tanzim edildiği gün ve yeri,
    7-[size=7pt] [/size]Senedi tanzim edenin imzasını ihtiva eder.

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 615. Madde

    VADE :
    Bir poliçe;
    1-[size=7pt] [/size]Görüldüğünde,
    2-[size=7pt] [/size]Görüldükten muayyen bir müddet sonra,
    3-[size=7pt] [/size]Keşide gününden muayyen bir müddet sonra,
    4-[size=7pt] [/size]Muayyen bir günde
    Ödenmek üzere keşide olunabilir.
    Vadesi başka şekilde yazılan veya birbirini takip eden vadeleri gösteren poliçeler batıldır.

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 616. Madde :
    Görüldüğünde ödenmek üzere keşide olunan poliçe ibrazında ödenir. Böyle bir poliçenin keşide gününden itibaren bir yıl içinde ödenmesi için ibrazı lazımdır. Keşideci bu müddeti kısaltabileceği gibi daha uzun bir müddet dahi tespit edebilir. İbraz müddeti cirantalar tarafından kısaltılabilir.
    Keşideci görüldüğünde ödenecek bir poliçenin muayyen bir günden önce ödenmek üzere ibraz edilmeyeceği hakkında şart koyabilir. Bu takdirde ibraz müddeti o tarihte başlar.
    BAZI TANIMLAR :
    POLİÇE : Belirli bir kişi emrine diğer bir kişiye verilen, ödeme yetkisini kapsayan senettir.

    BONO : Senet anlamındaki finans terimidir.

    BATIL : Bilimsel gerçeklere dayanmayan.

    CİRANTA : Emre yazılı ticari bir senedi ciro eden kimseye denir. İlk ciro lehtar, yani senetten faydalanacak olan kimse tarafından senedin arka yüzü imzalanmak suretiyle yapılır.

    CİRO : Hak sahibi tarafından değerli evrakın arkasına atılan bir imza veya yazılan bir ifade ile söz konusu evraktan doğan hakların başkasına devredilmesini sağlayan işleme verilen addır.
    Bonodan doğan hakların bir başka kimseye senet sahibi tarafından devredilmesidir.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."