Posts by GÜL SEBAHAT


    Başka bir bilgisayarınıda vezne kurulu ise 31.12.2010 günü itibarı ile almış olduğunuz son yedeğinizi o bilgisayardaki vezneye aktarıp raporlarınızı öyle almanız pratik bir çözüm olacaktır. Kolaylıklar diliyorum.


    Teşekkür Ederim Erkan Bey söylediğiniz gibi yaptık fakat bu sefer de TNB aidatı hatalı çıkıyor. Gayri Safi gelirin %1,5 i alınması gerekirken çok alakasız bir rakam geliyor. Tnb aidatını elle girmek istiyoruz kısmını işaretleyip kendimiz elle girdiğimizde de oradaki rakam değişmiyor. Nasıl yapacaz bir bilginiz varmı ?

    İyi günler arkadaşlar ; bugün aralık ayına ait işcetveli ve muvazene raporlarımızı alacağız , ortak hesaba bağlı noterlik olduğumuz için 31.12.2010 tarihinde bilgiler elimizde olmadığı için , işcetveli ve muvazene raporlarını boş olarak almıştık. Şuanda da giderlerimizi girdiğimizde , giderler muvazene ekranında görünmüyor, boş olarak çıkıyor. Dönem işlemlerinden gider girişleri bölümüne elle 31 aralık ayına ait giderleri girdim , Fakat bu sefer de %8 lik olan KDV görünmedi , hepsini %18 olarak algıladı , muvazenede indirilecek KDV kısmı boş çıkıyor. Ne yapmamız lazım...

    Hayırlı günler arkadaşlar , aralık ayı muvazene ve iş cetvelini alacağız ama TNB den 2010 / 105 sayılı genel yazı ile 2010 yılına ait 5 aylık tnb aidatının masraf olarak kaydedilmesi gerektiği hakkında bilgi gelmişti. Bu konu hakkında tekrar bir açıklama yapılmadı. Nasıl yapacağız sadece muvazenede görüneceği işcetvelinde görünmeyeceği yazıyor. Bu işlemi yapan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    HAYIRLI GÜNLER ARKADAŞLAR , YIL SONUNA YAKLAŞTIĞIMIZ ŞU GÜNLERDE , YEVMİYE SIFIRLARKEN HATA YAPMAMAK İÇİN , SIFIRLAMA YAPMADAN ÖNCE VEZNEDEN HANGİ BELGELERİ ALIYORSUNUZ. AY SONU ALDIĞIMIZ EVRAKLAR VE ARALIK AYINA AİT BOŞ OLARAK ALINACAK MUVAZENE İŞ CETVELİ VE GİDER TABLOSU YANINDA BİLGİ AMAÇLI BAŞKA DÖKÜMLER ALINIYOR MU?

    HAYIRLI GÜNLER ARKADAŞLAR. KREDİLER İÇİN SİSTEMİN NE ZAMAN AÇILACAĞI HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VAR MI? BAŞKA BİR YERDEN GİRME İHTİMALİ VAR MI ? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR YARDIMCI OLURLARSA SEVİNİRİZ. HEPİMİZE KOLAY GELSİN...

    Yeni sisteme göre araç satış sözleşmelerinin feshi yapılamayacağı söyleniyor. Fakat Yazım nette Fesihname başlığı altında Araç Satış Sözleşmesinin Feshi başlıklı işlem var. Bufesih hangi durumlarda kullanılıyor. Yardımcı olursanız seviniriz.

    İLAVE MATRAH FARKI 2.000 - 50.000 TL OLAN
    MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE




    İLGİ: 14.12.2010 günlü ve Mali Danışmanlık-302-24469 sayılı yazımız.


    Bilindiği gibi, ilgi yazımızla 2006-2009 yıllarına ilişkin ilave matrah farkları 2.000-50.000 TL arasında olan ve ilgi yazımız ekinde yayımlanan (EK: 1) listede adları bulunan noterlerimizin de aidat ve bütçe fazlası rakamları yönünden inceleneceği, incelemenin ise Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı nezdinde "Vergi Denetmenleri" tarafından yapılacağı ve bu konuda noterlerimizin hangi dökümanları hazırlayacağı bildirilmiştir.
    Ankara Vergi Dairesi Başkanlığından Vergi Denetmenleri tarafından bu noterlerimize incelemeye çağrı yazısı gönderilmeye başlanmıştır.
    Kendisine incelemeye çağrı yazısı gelen veya henüz adlarına incelemeye çağrı yazısı gelmeyen noterlerimizin bu yazıyı aldıktan sonra;
    1- İncelemeye çağrı yazısındaki tarih ve numarayı ilgi yazımız ekinde duyurularak panoda yayımlanan ve incelemeye çağrı yazısına cevaben gönderilecek olan, ilgi yazımız ekindeki inceleme yerinin tespiti ve tarhiyat öncesi uzlaşma talebine dair (EK:2) yazının ilgisinde gösterilmesinin yanısıra, bu cevabın, incelemeye çağrı yazısını imzalayan Vergi Denetmenine hitaben gönderilmesi,
    2- İnceleme sadece aidat ve bütçe fazlası rakamları ile ilgili olduğundan ilgide belirtilen yazımızda hazırlanması gerektiği belirtilen dökümanlar dışında Vergi Denetmenleri tarafından genel mahiyetli olarak gönderilen incelemeye çağrı yazısındaki (Gelir ve giderlere ait fatura, senet, bordro, makbuz v.s) diğer belgelerle ilgili ifadenin dikkate alınmaması,
    3- 2006-2009 yıllarına ilişkin olarak düzeltme yoluyla "pişmanlık beyannamesi" vermiş olan noterlerimizin, incelemeye çağrı yazısı üzerine ilgili vergi denetmenine gönderilen bilgi ve belgelere, pişmanlıkla verilen beyanname ve ödeme makbuzlarının fotokopilerinin de ilave edilmesi gerekmektedir.
    Bu noterlerimizin sözkonusu belgelerle birlikte vergi denetmenine hitaben düzenleyecekleri bir dilekçe ile;
    "...İnceleme kapsamındaki 2006-2009 yılları ile ilgili olarak inceleme konusu olan aidat ve bütçe fazlası rakamlarını ilgili yıllar gelir vergisi beyannameme ilave ederek düzeltme yoluyla pişmanlık beyannamesi vermiş, tahakkuk eden vergi ve pişmanlık zamlarını da ödemiş olmam sebebiyle, bu hususun incelemede dikkate alınması ve tarhiyat önerilmemesi.."
    şeklinde talepte bulunmaları önem arzetmektedir.



    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,




    BAŞKAN


    FAHRİ KÖSE
    BEYOĞLU 37. NOTERİ

    İyi günler arkadaşlar , hisseli araç satışı için bir müşteri başvurdu. Araç 2 kişi adına kayıtlı , 1/2 hisseleri var. Satmak için 2 si de vekaletname vermiş. araç Satış Sözleşmesini nasıl düzenleyeceğiz. Daha önce hisseli ve vekaletli yapmadığım için tereddüte düştüm. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Arkadaşlar yevmite ve mühürü aynı anda basmak için makbuz kesilmiş olması lazım öyle değil mi ? biz önce sayfaları mühürlüyoruz. Daha sonra para gelince makbuzları kesiyoruz ondan sonrada yevmiyeleri vuruyoruz. Öyle olunca da defter elimizden 2 3 defa geçiyor. aynı anda nasıl vuruluyor. Hangi yevmiye olacağını nereden biliyorsunuz. Ya müşteri vazgeçerse geri dönme ihtimaliniz nasıl oluyor.


    Tam 23 Aralıkta başlıyormuş :P bizde hemen intihar ediyormuşuz :)



    İstanbul Üniversitesi Kampusü'nün karşısında olmam nedeni ile çok büyük kuyruklar oluşuyor bizde birde Aralık son haftaya gelirse Allah yardım etsin inşallah demekten başka bir çaremiz yoktur.


    AMAN MUHARREM BEY ALLAH KORUSUN. BİZ KÜÇÜK BİR YERDEYİZ AMA BİZ BİLE YETİŞTİRMEKTE SORUN YAŞIYORUZ. BİRDE SİSTEMİ BİR AÇIP BİR KAPATIYORLAR ÇOK SIKINTI OLUYOR. DEFTER TASDİKLERİ BAŞLAMADAN ŞÖYLE 8 -9 ARALIKTA BAŞLASADA BİZDE RAHAT ETSEK ;D


    ARKADAŞLAR DÜN TÜLİHSİZ BİR OLAY YAŞADIM.. TOKİ'ye ait 426 adet kura çekilişinin Y tipi olan dairelerinde kura için kesilen kağıtlardan dairelerin ikisine yanlışlıkla Y1 blok kat 6 no: 13 numara yazmışım..... diğeri Y1 Blok kat 6 no:14 olması gerekirken 13 yazmışım... aynı numaraları çeken daire sahipleri sorun olmadığını, benim 14 diğerinin 13 olabilir diye aralarında anlaştılar. bende üyelere itiraznız olup olmadğını sordum itirazınız varsa çekilişi iptal edip başka bir gün yeni bir çekiliş yapılması gerektiğini söyledim fakat kimse itiraz etmedi.. bende bu şekil tutanağı hazırlayıp onayladım.. fakat birgün sonra zemin kat çeken üyelerden birisi sen bu çekilişi iptal etmen gerekirdi diye bugün noterliğe geldi çakilişi yaptıran vakıfa iptal için dilekçede bulundum dedi.. sende vakıfa ipali gerektiğini söylemen gerekir dedi vakıf tekrar Y tipi Konutların kura çekilişini tekrarlamazsa mahkemeye iptali için başvuruda bulunucam dedi... mahmede dava açılırsa benim için her hangi bir cezai bir durum söz konusu olurmu veya nasıl bir yol izlemem gerekir. çok dikkatli olmam gerekirdi biluyorum ama hata bizlere mahsus .... bu defa üyeler ikna edilirde yeni bir çekiliş yapılır daha önce iyi daire çeken kişiler zemin çekerse bu sefer onlar itiraz ederse ne olur.. zemin daire çeken kişi bu yanlışlığın ortaya çıkmasından kurasını çekti ve onda itirazda bulunmadı ve çektiği dairenin karşısına imzasınıda aldım... çok zorluklar yaşarmıyım sayın meslektaşlarımın görüşünü bekliyorum...


    DURUMU ; EMEKLİ HAKİM VE 40 YILLIK CEZA HUKUKÇUSU OLAN NOTERİME SORDUM . SİZE VERDİĞİ CEVAPLARI AYNEN AŞAĞIDA AKTARIYORUM. ANLATTIĞINIZ DURUMA GÖRE ;


    1- ÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN , ŞUAN ÜZÜLMEMENİZİ VE CEZAİ SORUMLULUĞUNUZU GEREKTİREN BİR KONU SÖZ KONUSU DEĞİL.


    2- YAPMIŞ OLDUĞUNUZ KURA ÇEKİLİŞ İŞLEMİ ;KÜÇÜK BİR HATANIN DIŞINDA BU KURA ÇEKİLİŞİNİ GEÇERSİZ KILAMAYACAĞI GİBİ , MAHKEMECE DE İPTALİ CİHETİNE GİDİLEMEZ. ÇÜNKÜ ; ÖNCELİKLE , KURA ÇEKİMİNDE - KASTEN YAPILMIŞ BİR SUÇ İŞLEME EĞİLİMİ BULUNMADIĞI GİBİ , KURADA HATA MEYDANA GELEN , 13 VE 14 NOLU DAİRE SAHİPLERİ , KONUYA ANLAYIŞ GÖSTERİP - ARALARINDA DA , KENDİ RIZALARIYLA ANLAŞMIŞLARDIR. DİĞER TÜM KURA ÇEKENLER ARASINDA İSE ; KURANIN ÇEKİMİ AÇISINDAN , HERHANGİ BİR İTİLAF VEYA ANLAŞMAZLIK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. DOLAYISIYLA ; KURA ÇEKİMİNİN BÜTÜNÜ İTİBARİYLE , HERHANGİ BİR YASAL AYKIRILIK VE SUÇ İŞLEME KASTI MEVCUT OLMADIĞI GİBİ , SÖZ KONUSU OLAY TÜM OLUŞUMU İTİBARİ İLE , SİZİN CEZAİ BOYUTTA YARGILANMANIZI VE CEZA ALMANIZI GEREKTİREN VE CEZA YASASINI İHLAL EDEN - BİR SUÇ VE BİR OLAYDA DEĞİLDİR.


    3- YAZINIZDA BAHSETTİĞİNİZ OLAYLA İLGİLİ OLARAK ; YAPILAN NOTERLİK İŞLEMİ VE KURA ÇEKİMİ ARTIK BİTMİŞ - TAMAMLANMIŞ OLDUĞUNDAN ; ŞİKAYETÇİ BU ŞAHSA , YETKİLİ BİR NOTERLİK PERSONELİ OLARAK - CEVAP VERMEK ZORUNDA OLMADIĞINIZ GİBİ , SİZE SÖYLENENLERİ DE KAALE ALMAYINIZ VE " BUYRUN DİLEDİĞİNİZİ YAPIN" DİYEREK , DAİRE DIŞINA ÇIKMASINI , ÇIKMADIĞI TAKDİRDE İSE ; DURUMU BİR TUTANAĞA BAĞLAYIP , EMNİYETİ HABERDAR EDİNİZ. AYRICA ; KURA ÇEKİMİNİ YAPTIRAN , TOKİ KOOPERATİFİNİN YETKİLİLERİNE DE , (1512 SAYILI NOTERLİK YASASI GEREĞİNCE - HANGİ KURUMLARA RESMİ CEVAP VERİLECEĞİ BELİRTİLMİŞ BULUNDUĞUNDAN ) , HERHANGİ BİR CEVAP VERMEK ZORUNDA DA DEĞİLSİNİZ.


    4- ÖNCEKİ KURA İŞLEMİ HUKUKEN TAMAMLANMIŞ BULUNDUĞUNDAN VE HATALI KURASI OLAN TARAFLARIN KENDİ ARALARINDA , ŞİFAHİ VE YAZILI ANLAŞMALARINI DA, TESBİT ETMİŞ BULUNDUĞUNUZDAN ;İKİNCİ BİR KURA ÇEKİMİNE DE KESİNLİKLE İHTİYAÇ OLMAYACAKTIR.


    GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZLE ; BUNDAN SONRA GÖREVİNİZDE DAHA DA HASSAS VE DİKKATLİ DAVRANMANIZI VE BAŞARILARINIZIN DEVAMINI TEMENNİ EDERİZ.

    İYİ AKŞAMLAR ARKADAŞLAR. ARAÇ SATIŞLARINDA ..... VEKİLİ .... VEKİLİ ..... OLDUĞUNDA , YANİ ASIL ARAÇ SAHİBİ BİR BAŞKASINI SATIŞ İÇİN VEKİL TAYİN ETMİŞ , VEKİLDE BU VEKALETNAMEDEKİ TEVKİL TEŞRİK VE AZİL YETKİSİNE DAYANARAK BİR BAŞKASINI VEKİL TAYİN ETMİŞ İSE , BU İŞLEMİN ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİNDE NASIL GÖSTERİLİR.ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİNE ASIL SAHİBİN T.C. SİNİ GİRİYORUZ , KİMLİK EKRANINDA VEKİL OLARAK KUTUSUNU İŞARETLİYORUZ. FAKAT BİR İKİNCİ VEKİLİ NEREYE İŞARETLİYORUZ BÖYLE YAPINCA , ARAÇ SAHİBİ BİR KİŞİYE VEKALET VERMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR. BU KONUDA YARDIMCI OURSANIZ SEVİNİRİM.