Posts by gülizar erkan

    EVLENİRSEM MAL VARLIĞIM TEHLİKEDE Mİ, KENDİMİ NASIL GARANTİYE ALIRIM, EVLİLİK SÖZLEŞMESİ (MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ) NEDİR ?


    Eşlerin evlenme öncesinde yada evlendikten sonra sahip oldukları veya olacakları malların mülkiyet ve yönetiminin karı kocadan hangisine ait olacağı, bu malları kimin kullanacağı, sözkonusu mallardan ve bu malların gelirlerinden karı kocadan hangisinin, hangi oranda yararlanacağı, mallardan kaynaklanan sorunların hangi oranda kime ait olacağı ve evliliğin sona erdiği durumlarda malların nasıl paylaşılacağı gibi hususlar Yeni Medeni Kanunumuzda "mal rejimi sözleşmeleri" diğer adı ile "evlilik sözleşmeleri" ile çözüme kavuşmaktadır. Taraflar yasal sınırlar içinde bu sözleşmelerle endişelerini giderecek çözümler yaratabilme imkanına sahiptir.


    1) Medeni kanunumuzda mal rejimi- Evlilik sözleşmesi çeşitleri;


    • Edinilmiş Mallara Katılma (yasal rejim)


    • Mal Ayrılığı


    • Paylaşmalı Mal Ayrılığı


    • Mal Ortaklığı’ dır.


    2) Mal rejimi sözleşmesi


    Evlilik sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra yapılabilir.


    Taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir, değiştirebilirler.


    Evlilik sözleşmesi karı kocanın rızasına dayanan, kanunda düzenlenmiş bir çeşit Aile Hukuku Sözleşmesi’dir.


    3) Mal rejimi sözleşmesi- Evlilik sözleşmesi ayırt etme gücüne (temyiz kudretine) sahip olanlar tarafından yapılabilir.


    Küçükler ve mahcurlar (kısıtlılar) bakımından velinin, vasinin (yasal temsilcinin) izni alınması gerekir.


    4) Mal rejimi sözleşmesi- Evlilik sözleşmesi geçerli olması için resmi şekilde (noterde) yapılmalıdır.


    Sözleşme noter tarafından resen düzenleme şeklinde yapılır. Sözleşmenin yapılması gibi, değiştirilmesi ,ortadan kaldırılmasıda aynı şekle tabi olur.


    5) Eşler evlilik sözleşmesi yapmak zorunda değillerdir. Ancak, bu takdirde, eşler arasında yasal rejim olan "edinilmiş mallara katılma rejimi" geçerli olacaktır.


    Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar. Eşlerin aşağıda yer alan nitelikteki "edinilmiş mallar"ı eşler arasında yarı yarıya eşit olarak paylaştırılacak demektir.


    • Çalışmaları karşılığı maaş, ücret vs.


    • Sosyal güvenlik kuruluşları ödemeleri,


    • Çalışma gücü kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar


    • Kişisel malların gelirleri (örneğin kira, faiz gelirleri vb.) Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.


    • Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

    Sayın Meslektaşlarım, hepinizin görüşlerine yüzde yüz katılıyorum. Genelgelerin bir an önce ayıklanması ve geçerli olanların yazımnet ve veznede işlemi yaparken yayınlanması gerekir. Mevzuat açısından epey bir karışıklık vardır.
    Bir çok kamu kurumu ve bankalar işlemlerini merkezi olarak olarak yürütmektedir.Örneğin Adana SGK'nda yapılan bir işlem Bursa SGK'da aynen gözükmektedir.Bizim de yaptığımız işlemlerin hiç olmazsa TNB bünyesinde işlem bankası denen bir yerde toplanıp diğer noterlikler tarafından görülebilmesi işlerimizi teyit açısından da kolaylaştıracaktır.Veznenin standart hale getirilmesi de hem bizim hem de vatandaş açısından bir çok şikayeti ortadan kaldırcağı aşikardır.Buna benzer sadece teknolojik gelişmelerle çözümlenebilecek dertlerimizin biran önce halledilmesi ümidiyle herkese kolaylıklar dilerim.

    Sayın Noterim, bu konuda 2004/22, 2005/8 ve 2007/50 sayılı genelgeler işlem için aydınlatıcıdır. Banka yetkililerinin imza sirkülerini de ekliyoruz.Saygılarımla.

    iş hayatında bayan -erkek demeden öncelik olarak işimizi layıkıyla yapmak için çalışıp elimizden geleni yapmalıyız.iş yerimiz bizim evimizdir ve ona zarar gelmemesi için emek vermek gerekir.

    Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı var olmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır

    merhabalar,
    avukat vekaletnamesi içerisinde "davadan ve takipten vazgeçmeye" diye bir yetki bulunmaktadır .Vatandaş avukat tutmamış ise kendisi mahkemeye gidip vazgeçtiğini belirtebilir.