Posts by silivriliyiz


    halen Kalkandere Noterliği'nde çalışmaktayım.. 3,5 yıllık deneyimim vardır. Eşimin tayini sebebiyle mart ayı içerisinde İzmir'e taşınmam gerektiğinden, İzmir ili içerisindeki noterliklerde iş aramaktayım. Katip, Başkatip, veznedar arkadaşlarımdan yardım beklemekteyim. yardımcı olacak arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.



    Telefon; 533 466 08 50 - 464 331 39 34


    Bornova'da yanılmıyorsam eleman aranıyordu. Geçenlerde bir arkadaşla görüşmüştük.Bir araştırırsanız site konularında görebilirsiniz.


    Önceki Noter teminatını alıp gittiği için yeni gelen Noter'in yatırdığı teminat yazılacak canım.

    Cezaî Şart: Asıl İşlemle Birlikte Üstlenilen Cezaî Şart-Asıl İşlemin Değersiz Olması-Değer Gösterme Zorunluluğu-Harç ve Damga Vergisi
    4- … yevmiye sayılı arsa karşılığı inşaat sözleşmesinde, 4 arsa sahibi ile bir müteahhit arasında inşaat mukavelesi imzalanırken, asıl akit nedeniyle değer gösterilmediği, bunun üzerine de tarafların kararlaştırdığı 5.000.000 liralık cezaî şarttan hem harç ve hem de damga vergisi hesaplandığı anlaşılmıştır. (6)

    * Maliye Bakanlığı GGM’ nin 25/31970 tarih ve 2232314/19-11659 ile 12/04/1995 gün ve 19346 sayılı Mütalâaları’nda da açıklandığı üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 42/2. maddesinde menkul ve gayrimenkuller hakkındaki alım-satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburi tutulduğundan, bu kabil muamelelerde de arsa değerinin ilgililerden sorulup, asıl işlemin değerinin de saptanması,
    Aynı Yasa’nın 38. maddesi mucibince, yalnız başına bir akde konu olmadıkça cezaî şarttan harç alınamayacağının bilinmesi,

    Cezaî Şart: İnşaat Yapım Sözleşmesi-Geç Bitirmeyle İlgili Aylık Cezaî Şart-Senelik Tutarını Bulma
    5- Bir kısım inşaat mukavelelerinde, inşaatın belirtilen sürede bitirilmemesi halinde geçen her ay için tayin edilen tazminatın bir yıllık tutarının bulunduğu, bunun da teslimi geciken katın sayısı ile çarpıldığı, toplam miktar, mukavele değerinden fazla olduğu takdirde, toplamın damga vergisi tahakkukunda matrah kabul edildiği görülmüştür. (6)

    * Müteahhidin taahhüdünü kaç ay geciktireceği önceden bilinemeyeceği için kesin cezaî şartın hesaplanması mümkün olmadığı gibi, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 43. maddesinde belirtilen ve müddeti belli olmayan kira mukavelelerinin değerinin tespitinde söz konusu olan bir yıllık sürenin karşılığı olan kira parasının esas alınmasının cezaî şart miktarının tayininde kıyasen uygulanmasının mümkün olmadığının nazara alınması, kesin şekilde belirli ve mukavele değerinden fazla bir cezaî şart mevcut ise 488 sayılı Kanun’un 6/2. maddesi gereğince damga vergisinin bu miktar üzerinden tahsili gerektiğinin unutulmaması,
    Cezaî Şart: Damga Vergisi-Büyük Olan Cezaî Şart Değerinin Göz Önünde Tutulmaması

    Arkadaşlar, müfettiş tavsiyelerinden alınmıştır, bizim Noterliğimizin değil ama:))) Genel olarak tavsiyeler adı altında yayınlanan bildirimlerden bulunmuştur.


    Sevgili Adem kardeşim bu bir yıldaki espri nedir bilmiyorum ama! İnşaatın gecikmesi yani süresinde teslim edilmemesi halinde her bir daire için 1000 lira bedeli ödenecektir.Peki diyelimki inşaat 48 ayda degilde 36 ayda tamamlandı :) mal sahipleri müteahhide ne verecekler?Sorunun cevabı" hiç" olduğuna göre buradaki ibareyi cezai şart olarak kabul edip biryıl veya 48 ayla çarpmanın ve bunun sonucundada çıkacak rakamı damga vergisine tabi tutmanın geçerli bir mantığı olmadığını,işlemde emlak raiç değerinin esas alınması gerektiğini düşünüyorum.Selamlar.


    Evet bence de.


    Adem bey,burada Serpil Hanım' a hak veriyorum.Şöyleki:cezai şart tutarı açık:48 ay sonra bitirilmez ise aylık daire başına 1.000.TL diyor,ancak 48 ay bitiminden sonra belki 15 gün içinde daireler ahatar teslimi hazır hale getirilecek belki 15 ay sonra yani tarih belirsiz ve ucu açık.



    Tamam işte İbrahim bey, bitirilmez ise diyor, belki de bitirilecek. Ortada net birşey yok ki. Kira yardımı gibi bir şart olsaydı tamam, o zaman kira yardımı*ay bulunur matraha eklenirdi. Ancak ortada kesin bir bedel yok cezai şart olarak.

    Müteahhit mal sahiplerinin 48 ay boyunca aylık 1.000,00 TL.tutarında olan kira masraflarını ödeyecek diye bir şart olsaydı evet kira bedeli matraha katılabilirdi.Ancak anladığım kadarı ile burada, vaad edilen daireler zamanında teslim edilmezse aylık 1.000,00 TL. tutarında kira bedelinin ödeneceği belirtiliyor. Dolayısı ile daha zamanında bitirilip bitirilmeyeceği belli değil, onun için hesaplanması da mümkün değil. 2009/18 sayılı genelgeye bakarsanız hesaplanması mümkün olmayan cezai şartın matraha katılamayacağının belirtildiğini görürsünüz. Bu nedenle matrah emlak vergi beyan değeridir.

    [quote='Erkan Akyüz','https://www.katibiadil.com/forum/index.php?thread/&postID=52640#post52640']
    Gayet güzel bir ortak girişim beyannamesi lakin bu ortak girişime bence birde sermaye koy onun üzerinden harç ve damga alıver.

    ORTAKLIĞIN SERMAYESİ:

    SERİ NO[/t][/t][/t][/t][/t][/t]
    :
    FİRMA ADI :
    KANUNİ İKAMETGAHI :
    SERMAYE ORANI :
    [/q]




    Evet sermayede olmalı hüzüncüm :)


    geçenlerde bizim de başımıza geldi iki ortak biri a şehrinde ikamet ediyor diğeri b şehrinde ve plaka değişikliği istiyorlar böyle olunca nasıl bir yol izliyorsunuz


    Onlar da fazla şey istemişler ama ;D ;D Plaka değişikliği derken hangisinin ilinin plakası olacağına karar vermişler mi? Hiç başımıza gelmedi ama gerçekten ilginç bir durummuş. Bence trafiğe danışmakta fayda var. Acaba ilk girilen alıcının ilinin plakası mı verilir?

    37.2 harçsız muvafakatname. Yazıdan da anlaşılacağı üzere T.N.B maktu harç alınması için yeniden görüş sormuş ancak eski uygulamanın devamına diye cevap gelmiş. Yani harçsız muvafakatname olacak ancak değer üzerinden alınması gereken harca tekabül eden Noter ücreti tahsil edilecek.


    Doğru canım,bulunması gereken bilgilerin yanı sıra demek istemiş, değişiklik olmuşsa yada diyor düzeltin ve aşağıda sıraladıklarımızda olacak diyor.


    Doğru yazmışsınız arkadaşım, haklısınız.Bir büyük olarak yol göstermek vazifeniz.İyi olmuş.